Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2007. december 21., péntek

Hitelválság itthon

Egy gondolat még a hitelválsághoz, ill. ahhoz, Magyarország érintett lehet-e benne.
Az emberek eladósodottsága nálunk is óriási ütemben nő és ráadásul a hitelek döntő többséget nem forintban, hanem pl. svájci frankban vesszük fel. Ez hordozza szerintem a legnagyobb veszélyt magában. Az évenkénti 7-8%-os (hivatalos!, igazából ki tudja) infláció mellett a HUF-EUR árfolyam már évek óta változatlan. Nem tudom, meddig tartható ez, a magyar cégek egyre versenyképtelenebbek lesznek (lsd. Rába USD árfolyam hatásai). Szóval valószínűleg egy nagy pukk-nak kell jönnie előbb-utóbb, nem is értem, milyen hatások tarthatják ilyen magasan a forintot (a lakóssági devizahitelek havi törlesztése?). Akkor viszont a törlsztőrészletek is erőteljes megugrása sem elképzelhetetlen, ami kb. megfelelne az USA ARM hatásának. Ehhez társul a romló életszinvonal.
Remélhetőleg a magyar bankok azért szigorúbb feltételek mellett kölcsönöznek és jelzáloghitelt is max. 70-80%-ig lehet felvenni.

Nincsenek megjegyzések: