Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. január 12., szombat

Genesis Energy roadshow és helyzetértékelés

Január 7-én a Trendlines.hu és a Genesis Energy NyRt. közös roadshow sorozatuk újabb állomását tartották Budapesten a Café Paradiso-ban. Részt vettek a Genesis Energytől: dr.Rényi Gábor, Kunovits Jenő, dr.Vitvera László, valamint a Trendlines.hu-tól Csernovics Gyula és Négyesi Áron, valamint jómagam Tóth Krisztián a Klub Genesis képviseletében.
A korábbi roadshow állomások decemberben voltak, Békéscsabán, Debrecenben és Pécsen. A Sorozat hamarosan folytatódik.

Sokan kérdezték, miért van ez a road show? Nos, azért, hogy a „kisbüfik” lássák, hiteles a menedzsment, hiteles a mérnöki gárda, hiteles tervek vannak, állami támogatások, bankgarancia, befektető, alternatív energia alap a tulajok közt, szuper iparág, szuper gyártó, növekvő piac, nem pedig szélhámosság az egész. El kéne végre hinni, hogy napelem gyárakat akar a Genesis Energy építeni. Rengeteg mindent letettek már az asztalra tavasz óta. Mert hogy 1 éve még ment a bizonytalanság, amikor még csak homályosan ismert tervek voltak, az érthető. De most? Rengeteg minden történt az elmúlt fél évben, és ha megnézzük,az árfolyam mégsem mozdult el felfelé (júniusban már járt 2800 Ft felett is). Ennek 2 oka lehet. Vagy korábban volt túlárazott, vagy most alulárazott. Ezt döntse el mindenki maga.


Felmerül a jogos kérdés, miért jó a road show magának a társaságnak. Sőt, sokan ezt gyanúsnak is találják, miközben régebben a transzparencia és a befektetői kapcsolattartás hiányát rótták fel a részvénytársaságnak.

A vállalatvezetés felismerte, hogy az alacsony közkézhányad, kis forgalom, az információhiány, a világgazdasági helyzet, a napelempiac speciális helyzete, mind mind a volatilitás felé tolja a cég részvényeit. Minek következtében a cég papírjainak árfolyamesése, nagyban hátráltatta a menedzsment befektetőkkel folytatódott tárgyalásait. Mindezek okán a Genesis Energy és a Trendlines.hu egymásra talált, megszervezte a most zajló rendezvény sorozatot, hogy az érdeklődők és kisrészvényesek, szinte egyedülálló módon, közvetlen kapcsolatba kerülhessenek a menedzsmenttel, és első kézből kaphassanak választ felmerülő kérdéseikre, aggályaikra, hogy mindenki saját maga, felelősen tudjon megalapozott befektetési döntéseket hozni.
Szóval a történet nem arról szól, hogy tőlünk kisbefektetőktől várná a cég, hogy dobjunk össze 100 millió eurót. Akinek ilyesmi jut az eszébe, nem igazán látja reálisan a kisbefektetői réteg anyagi helyzetét. Nem. A road show valahol az árfolyamstabilizálás biztosításáról szól. Ez egy két spekulánst leszámítva közös érdek. A Genesis Energy mindenképp tőzsdei cég kíván maradni, elsősorban az állami támogatások megszerzése miatt, ugyanis ez feltétel. Az árfolyam emelkedése ugyanúgy érdeke a kis és a nagytulajdonosoknak is, és ugyanúgy érdeke lesz, az újonnan beszálló nagy és közepes befektetőknek is. Kitűzött cél a közkézhányad erősítése közepes méretű intézményekkel, mint például a BKB New Energy certifikátja.

Az előző roadshow-n elhangzottakon túl fontos információ volt, hogy egy svájci alap, mely január 22-étől indul, portfóliójának 2,5%-át a Genesis-be tervezi befektetni. Az alap kibocsátója a Basler Kantonal Bank, mely alapról a tájékoztató itt található meg:
BKB New Energy Tracker

A tervezett nagysága 50.000.000 CHF, vagyis optimális esetben (az alap 100%-ának lejegyzésével) 1.250.000 CHF-nyi Genesis részvényt vehet.
Ez az összeg ugyan nem jelentős, az esemény azért kiemelkedően fontos, mert a Basler Kantonal Bank lépésével precedenst teremt a befektetési alapoknak. Valószínűsíthetjük, hogy a körülbelül 200 millió forintnyi részvényt a cég nem a tőzsdén veszi, mivel azzal jelentős árfolyam elmozdulást okozna. Inkább logikusnak tűnik, hogy a Genesis Technology Fundtól veszi meg, melynek a BKB letétkezelő bankja. Ez az esemény tehát közvetlenül nem viszi közelebb a Genesis-t befektetései megvalósításához, de jelentős presztízsértékkel bír. A Genesis Energy NyRt. kitűzött célja, hogy növelje közkézhányadát, más hasonló alternatív energetikai, ill. zöld alapok kibocsátói felé.

Rákérdeztünk a sokat emlegetett,GEM NY Inc.-al kapcsolatos határozatban szereplő két kifejezésre, a képletre és a "bizonyos feltételekre" is. A GEM NY Inc. 40 millió eurónyi átváltoztatható kötvényeinek feltételrendszeréről részletesebb információt a Közgyűlési döntés előtt nem kívántak nyilatkozni, de amúgy is sok részlet üzleti titoknak számít. A Közgyűlés után ki fognak derülni további részletek, addig nem kommunikálható. Vannak erre vonatkozó törvényi előírások.
De amit már tudni lehet az az, hogy nem biztos, hogy az összes kötvény át lesz váltva. De nem ez a lényeg.Nincs fix árfolyam. Csak minimum: ár: 11,43 euro. Leegyszerűsítve úgy fog történni, hogy megnézik a tőzsdei árfolyamot, meg nézik a forgalmat (db), és ha épp szükség van pénzre x db-ot, a forgalom függvényében azon az árfolyamon levonva a diszkontot, átváltják részvényekre, amit a GEM-től lehívnak. Aztán egyszer csak elfogy a 40 millió euró, és megmarad egy csomó kötvény, és azt a Genesis visszafizeti a GEM-nek, plusz kamat. De erre az ügyletre összesen 3 év áll rendelkezésre. A konstrukcióról részletesebben már olvashattok decemberben ezen a blogon:

Befektetés a Genesis Energy –be átváltoztatható kötvény formájában

A három gyárhoz kb. 105 millió euró önrész befektetése szükséges, melyből 40-et fedez a GEM ügylet. Utána a hitel már csak papírforma. Bár a spanyol állam is nyújt a támogatás mellé kedvezményes hitelt 30 millió euróig, az amerikai Eximbank garanciájának köszönhetően (mely a gyártóberendezés amerikai termelőtől való megvásárlásához köthető), a Genesis ennél kedvezőbb feltétellel is kaphat piaci hitelt. De ezt nem egybe kell összerakni, mivel leányvállalatonként lesz a tőkeemelés. Tehát a spanyol gyárra meglesz az önrész nemsokára, a hitel már csak papírforma, és lehet leadni a rendelést az AMAT-nak. Onnantól 14 hónap amíg legyártják és kiszállítják... addigra megépül a gyártócsarnok 3-4 hónap alatt. Ami a spanyol gyárral kapcsolatos engedélyeket illeti, szintén minden rendben van. A Genesis Solar Espananak már van irodája is a Technobahia Cádiz ipari parkban.

A Genesis a termelés beindulása után az Infinite Technologies-tól, a 22 fős német mérnökgárdától az elemek hatásfokának javítását várja, mely a keletkező profitban is jelentős növekedést hozna. Valamint a beüzemelésben is kulcsfontosságú az, hogy európai szinten is nagyon magas track recorddal (jelentős tapasztalattal) rendelkező mérnökeink vannak. A beruházás három lépcsőben, a három gyár egymás utáni építésével valósul meg, mely a költséghatékonyság szempontjából fontos, illetve mind a tervezés, mind a mérnöki munkaerő igény, mind a tapasztalat szempontjából is.

Az Applied Materialsal (gyártóberendezés készítő) a szerződés paraméterei le vannak tárgyalva, már lényegében csak a pénz átutalása hiányzik, mely a közgyűlés után a spanyol gyárra rendelkezésre állhat.


Fontos és kevésbé ismert momentum, hogy a Szingapúri kormány az ottani egyetemen keresztül létrehozott egy támogatási kezdeményezést, kifejezetten a vékonyfilmes napelem iparág fejlődésének ösztönzésére, ahol minden K+F-be fektetett szingapúri dollár mellé, plusz 1 szingapúri dollárt biztosít a Genesis Energy leányvállalata számára is. E mellett létezik egy 75 millió dolláros alap, mely a beruházás értékének 30%-t kedvezményes hitellel finanszírozza, illetve ezen felül 8 évre 100%-os teljes körű adókedvezményt biztosít a Genesis számára.

Szerintem mindezek alapján nagyon jól áll a projekt, és a megjelent vezetők is nagyon optimisták voltak.


Mercurius

Nincsenek megjegyzések: