Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. január 26., szombat

Gentlének igaza van, de...

kiegészíteném. Csak annyival, hogy nem mindegy mikor mi történik. Meggyőződésem, hogy ez várható , és egyre közelebb kerülünk hozzá. Ez tart vissza attól, hogy részvényalapokba fektessek kevesebb kockázattal mint a tőzsdei spekuláció. Ehelyett devizákban tartom a tőkém azon részét, melyet már nem kockáztatok semmilyen körülmények közt sem.
Kicsit végig lehet gondolni, ha ez majd elérkezik, akkor a svácji frank mit fog érni keresztben a többihez képest. Vagy a jen. De az hazánkban ritka pénznem a valóságban.Ajánlom a devizaalapú hitelekkel óvatosan bánni.Mindenesetre a kiegészítésem lényege : tökéletesen egyetértek ebben Gentlével, de vegyétek figyelembe, nem tudjuk, mikor következik be. És addig is le lehet kereskedni a piacot, anélkül , hogy a legkisebb longra már infarktust kapna az ember. Stopot kell használni. És nem dédelgetni, ha fordul a paic, fordulni vele. Minden otp-be ragadtnak melegen ajánlom a bux short lehetőségét kontrának, azon a bukta szépen vissza fog jönni. Aztán zsíros nyerők lesznek. A lényeg az időzítésen van.

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves DLPH és társ-blogolók!

Kezdőként szeretném a véleményeteket kikérni pár dologban. Az első kérdésem, hogy ha beszálltok long fordulóknál, mi alapján állapítjátok meg a stop szinteket? A mostani medve piacon a szűk stop szintet mi alapján szűkítitek? A blogodban lévő 7745-ös stop kb. 3%-os lehet, persze ez csak találgatás részemről. Vagy egy fontosabb támasz alá helyezitek?
Mi az oka, hogy MOL részvény nem szerepel a célpontjaid között?
A stratégia szót direkt írod startégiának, vagy egyszerű elírás történt (ez nem piszkálódás, tényleg érdekel ez is)?

Más:
Ha jön ez az összeomlás, mi az, ami valamennyire meg tudja tartani az értékét? A magyar pénzpiaci alapok bebuknak? Abba teszem mindig a kp-t. A magyar állampapírok bebuknak? Vagy egy ilyen krach mélypontján szépen össze lehet vásárolgatni pár szektor fillérekre zuhant részvényeit, és várni?
Befektetési célú aranytömböt venni a BÁVnál? Vagy ingatlant?
Vagy deviza, ahogy te is írtad? Melyik deviza?

Ha az állampapírok megmaradnak, lesz egy olyan mértékű infláció, ami értéktelenné teszi?

Elolvastam volna az angol nyelvű cikket a "mit tegyünk, ha " témában, de sajnos nem tudok angolul.

Köszönöm válaszaitokat! Tibi

Névtelen írta...

Még egy kérdés. Milyen hatásai lesznek a válságnak, mennyire lesz súlyos, mennyire mélyül el? Milyen átrendeződések várhatóak? Konkrét példákat írok le:
- politikai válságok bekövetkeznek/nem következnek be
- rendszerek, eszmék megdőlnek, megváltoznak
- háborúk robbannak ki emiatt
- a közellátás zavartalan marad/lesznek problémák/némelyik összeomolhat
- éhínség nem lesz/ellátási problémák lesznek/jegyrendszer, megevett háziállatok
- részvénypiacok teljes bedőlése, 50 forintos otp, mol részvények

- internet elérési problémák (na ez a legsúlyosabb mindközül) :)

Ezekkel a példákkal azt szeretném kideríteni, hogy véleményeket (ill. nyilván ismeritek szakvéleményeket is) szerint a mindennapi életben ez a válság hogy fog megmutatkozni, és az egyes szakaszokban hogyan és hova érdemes mozgatni az értékeket.

Remélem, hogy válaszra érdemesnek találjátok a kérdéseim.

DLPH írta...

elírás történt, ksözönöm hogy szóltál

a többire szakaszosan, de olyanokat is kérdel, amik messzire vezetnek, mindegy, amit lehet, majd összeszedem, nem lesz sok

DLPH írta...

Mondjuk jól belekérdeztél, az biztos. :)

Névtelen írta...

Köszi, megspékelem még egy kérdéssel. :)
Remélem, hasznosnak találjátok, mert ilyesmiről nem nagyon olvastam sehol.

A Postabank balhé egyik része az volt, hogy az alaptőkét leszállították, így a 10 000 ft névértékű részvényből lett 5 ft névértékű. Ezek után megemelték az alaptőkét új részvényekkel. Talán nem pontosan így volt, de a lényeg, hogy akinél ekkor volt részvény, az jó nagyot szívott. Nem tudom, keringtek-e infók, vészjósló jelek, hogy márpedig azonnal add el, de majd elmondjátok, ha emlékeztek ilyesmire.
Másutt olvastam, hogy Leisztinger az Aragot úgy vásárolta ki, hogy a tőzsdén az árfolyammozgások összezavarták a kisrészvényeseket, akik emiatt eladták azokat. Talán ebben nem is volt átverés, nem tudok erről többet, majd kommentáljátok, de íme a kérdések:

Vannak-e vészjósló jelek az ilyen Postabank féle manőverek előtt? Elterjednek-e előtte a pletykák? Csak a bennfentes kapcsolatok működnek ilyenkor?
Vannak-e, ha igen mik azok a különleges jelek, amire a kisbüfi MINDIG figyeljen oda? Itt olyan jelekre gondolok, amiről nem szokott szó esni, és mondjuk 10-20 évente előfordul, de az öreg rókák tudják, hogy gáz van, és idejekorán angolosan távoznak.

Azt hiszem, a válságos és a mostani kérdésekre is az egyik legfontosabb válasz a kockázatmegosztás. A tőke legfeljebb hány %-át érdemes egy helyre tenni?

Várom megtisztelő válaszotok.

DLPH írta...

Tessék válaszolni,ne csak én melózzak :)

Amúgy hirtelen a felére nem is tudok....

tozsdenyul írta...

Szerintem nagyban függ egy "krach" hatása, annak kiterjedtségétől - regionális értelemben. Ha csak és kizárólag mondjuk Magyarország omlik össze, az egész más, mint ha az USA, és EU együttesen. Vagy állami szektort érinti, magánt, mindkettőt? Nem mindegy.
És sok függ az időbeli lefolyástól is. Egy hatalmas összeomlás végbemehet 2 hét alatt is, de 2 (20) év alatt is. Nagyon nem ugyanaz. Ezektől függ a hatásokra vonatkozó kérdésed.

Első nekifutásra könnyebb talán azt végiggondolni, mi nem tartja az értékét (a jelenlegi szintekhez képest!): általános pénzromlás miatt persze szinte semmi, de ingatlan csak alacsonyabb szinteken áll meg (máris ereszt a lufi), részvények nem, bankbetét nem, bérek nem, nélkülözhető ingóság kategória ("rágógumi kategória") nem.

Mi az ami relatíve felértékelődik?
élelmiszer, cigaretta, üzemanyag, nyersanyagok, gyógyszerek. Paradox módon talán a legnehezebben beszerezhető és/vagy státusszimbólum luxuscikkek.

Fontos kérdés a kereskedelem lehetősége - ha mondjuk csak Magyarországot érinti, be lehet-e szerezni olcsón a termékeket a környező országokból?
Aki tud kereskedni, határmentén él, az jól járhat. Kettős állampolgárok előnyben.

Mi tartja az értékét? Első helyen deviza (nem mindegy melyik persze). Alacsonyabb szinten talán ingatlan.

Devizakereskedők hogy látják ezt, mely devizák a legstabilabbak, klasszikus a Chf, japánok meg elég messze vannak. Ausztrál dollár mennyire van a többi dollárhoz (Usd, Cad) "kötve"? (Ők is elég messze vannak, de azért összefonódnak más gazdaságokkal, persze már egyre inkább a Kelettel (Kína), mint Nyugattal).

Ehhez kapcsolódik az én tuti tippem: krach idején, ha van rá lehetőség, azon kívül, hogy minden módon próbáljuk őrizni vagyonunk értékét, el kell menni nem érintett területekre (kettős állampolgárok megint előnyben)
Stabil devizáért dolgozva lehet támogatni az itthoniakat.

Hirtelen ez ment át.

tozsdenyul írta...

Kiegészítés: vagy olyan tevékenységet folytatni, ami stabil devizát hoz.
(Export, külföldre irányuló szolgáltatások, de profiknak a tőzsde is nagyon szép lehet devizában - szigorúan csak profiknak, ami 2-3 embert jelent a blogról, nekünk többieknek tilos szerintem)

Gentlemanus írta...

Szia Tibi!

Pár gondolatottal szeretnék reflektálni kérdéseidre:

- egy krach esetén felejtsd el a pénzpiaci alapokat, ahogy a pénz fogja a legjobban értékét veszíteni, ugyanúgy vonatkozik ez a pénzpiaci alapokra - szigorúan tilos válság esetén ezekbe zsetont tenni ( max hyperultrarövidre játszál benne, hogy azonnal tudj mozdulni )

- magyar állampapírok: ugyanez érvényes a magyar állampapírokra. Más eklatáns példát nem is tudok említeni, mint az orosz válságot: az orosz állam fizetésképtelenné vált, nem tudott fizetni, de említhetném Argentinát is. A magyar állam fizetőképessége hajszálon függ. Ha jön egy krach végünk van, azonnali ko. Gondolj bele, szerény lehetőségeiddel szemben irgalmatlan fizetési kötelezettségei vannak az államnak, egy hipereladósodott, tönk szélén táncoló ország vagyunk.

A krach végét, alját nem lehet tudni hol van, nyilván érdemes az aljon beruházni, de mivel itt egy irgalmatlan kártyavár lett felépítve, hatalmas és szvsz gyors összeomlásra lehet számítani. Ha így lesz, akkor ebből a felépülés viszont marha lassú lesz, mert egy ilyen krach az egész világgazdaságot kinyírja.

Aranyat venni? Nem tudom, hogy jó ötlet-e. Egy válságban kinek kell arany? Mire? Amikor egzisztenciális gondjai lesznek az embereknek.

Ingatlanba nyilván érdemes invesztálni egy aljkörüli állapotban, de ugye azt fent is kell tudni tartani. Itt látod, hogy a Sátán lelkes követői minden tulajdont adókkal és fenntartási költségekkel orbitálisan kinyírnak ( cégek, lakás, ház, ingatlan, járművek, stb. ).

Devizák tekintetében meglátásom szerint kerülni kell mindent, ami az EU-hoz köthető, vagy az EUR-hez és az USD-hez. Törekedni kell az erős függetlenséggel rendelkező államok devizáira. CHF, YEN, és titkos favoritom a NOK. Főleg azért is, mert itt Európán belül LCA-val könnyen megközelíthető. Tőzsdenyúl meglátása egyébként teljesen logikus, meg kell próbálni külföldön devizát gyűjteni, itthoni megtakarított forintok átváltását is célszerű megtenni devizákra, mondjuk chf-re, és azt kint tartani.

A válság hatásait nyilván előre senki sem tudhatja, vagy lehetetlen felmérni. Hiszen ennek mélysége ismeretlen, de okkal lehet feltételezni, hogy egy mély válság turbulenciái is mindenkit, mindenhol érinteni fognak.

- persze, hogy következhetnek be politikai válságok, ha egy bedőlés utáni helyzetet egy irányító politikai tömb nem tud megfelelően kezelni ( lásd Argentina példáját )

- nyilván törhetnek ki háborúk is, ha egy súlyos válsághelyzet keletkezésekor bizonyos felek között hatalmas érdekellentétet keletkeznek

- közellátás zavartalansága? na ebben nem vagyok egyáltalán biztos ( nézd meg mi volt jenkiknél, hogy magukra maradtak az emberek New Orleans-ban és környékén mikor az orkán rájuk tört )

- éhínség: nem lehet kizárni, az alapvető élelmiszerek súlyosan felértékelődnek, és növekvő munkanélküliség mellett nyilván sokkal kevesebben tudják majd azt megfizetni. Emiatt jegyrendszer bevezetését sem tartanám kizártnak.

Ha nem tudsz angolul, egy pár gondolatot kiragadok Neked a link angol részéből, mely az argentin válságra hivatkozik:

- 2000-ben, Argentinában a gazdaság néhány nap leforgása alatt omlott össze
- Komoly veszély van egy teljes pénzügyi összeomlásra, tömeges munkanélküliségre, bankbezárásokra, és egyéb olyan elképzelhetetlen utóhatásokra, melyekre alig vagy idő hiányában nem lehet felkészülni
- a volt jugo nemzeti bank főellenőr szerint kerülni kell a hitelek felvételét, és javasolja legalább 6 hónapos időtartamra élelmiszerek beszerzését a család számára.

Majd még belefordítok Neked, csak most el kell mennem.

Addig is szép napot.

Névtelen írta...

Köszönöm az eddigi válaszokat! Egy kérdés azonnal felmerült bennem: magyar leányvállalatnál, magyar fiókban devizaszámlán lévő CHF-et felejtsem el, vagy jó az is? Vagy váltsak kp chf-et és ássam el?
A következő feladatom pedig mára, hogy utánaolvassak az argentin és az orosz államcsődnek.

drop írta...

Egy, az egész világra kiterjedő krach esetén az aranynak lesz értéke. Meg a termőföldnek.
JPY? Ebben közel sem vagyok biztos, se nyersanyaguk, se kajájuk. Esetleg Chavez kevésbé szimpatikus országának valutája, ahol a pénz mögött még aranyfedezet is van egy bizonyos fokig?
De nem tartom valószínűnek most, inkább később valamilyen háborúból vagy természeti katasztrófából adódóan. De ha mégis most, akkor csak az amerikai bankrendszer összeomlásából indulhat, mondjuk egy Citi (vagy BoA) csőd, erre érdemes figyelni. A hitelbiztosítók csődje egy nagyon jelentőset rúghatna beléjük, de megoldának valahogyan, ebben biztos vagyok, senkinek sem érdeke egy krach.

kanyisz írta...

Hú gyerekek, ez aztán a világvége. Bocs, de erre a szcenárióra és csak az atomvillanásra vonatkozó baka mondást tudom ajánlani: elő kell kapni a vegyvédelmi felszerelést, és irány laposkúszásban a temető.

Nem hiszek én ekkora balhéban, bár előbb utóbb biztos lesz ilyen is.

CHF-hez. Apám évtizedekig gyüjtögette (párnába), aztán végre eljutott Svájcba. Fizetni akart, közölték vele, hogy hát ezt már vagy húsz éve kivonták a forgalomból, de sebaj majd a bank beváltja (be is váltotta, próbáld ezt forinttal megtenni!)

De bankban tartani világvégén pénzt? És ha csődbe meg?

Ha viszont nem lesz világvége elszalasztassz egy vagon lehetőséget.

Még egy, a tankönyvben tanított mesék a befektetés megosztásáról, válságban semmit sem fog érni. Az csak arra, jó, hogy normál körülmények között a tudósok leplezzék hozzá nem értésüket.

Gentlemanus írta...

Kanyisz, figyelj rám:

Nem a világvége itt a lényeg. Hanem beszélgetünk lehetőségekről, verziókról ezen a blogon. Mert ez egy gazdasági, pénzügyi blog. Hogy mi történhet, mind negatív, mind pozitív irányban. Nem értem, miért baj ez? Vagy egy magyar ember már nem is gondolkodhat, hanem fejlehajtva menjen a vágóhídra? Okos ember tanul mások sajnálatos kárából, vagy legalábbis elgondolkozik azon, hogy mitévő lenne, ha egy ilyen eset bekövetkezne. Az ember felkészül rá agyban, tanulmányozza a megtörtént esetek analógiáját, cselekvési tervet épít fel, de ettől még ügyeit ugyanúgy tovább intézi előrefele irányban, mintha nem történne semmi olyan negatív.

Én a cselekvési tervem fő vezérvonalait azokat előre meglépem, de ettől még nem a temető felé fogok kúszni. Ahhoz én túl pozitív beállítottságú ember vagyok. Miután a fő vezérfonalakat megléptem, azután ugyanúgy élem tovább az életem, előrefelé haladóan. Mert én nagyon kicsi pont vagyok ahhoz, hogy a világ negatív turbulenciát befolyásoljam.

De vallom, hogy jobb egy rossz verzióra előzetesen felkészülő realista alternatíva, mint egy rózsaszínn ködbe burkolt optimista verzió.

drop írta...

Net nélküli hétvégéről hazatérvén gyorsan írtam az előző hozzászóéásomat.
Jobban körülnézve talán mégsem ennyire laza a helyzet.
A kérdés jogosnak tűnik, miért volt ennyire sürgős a FED-nek a 0.75-ös vágás, miért nem tudta a szokásos ülést kivárni? Valószínűleg megint komoly vágás jön a héten, lehet, nagyon nagy a kaki, kezd kicsúszni a kezeik közül az irányítás.
Egy komoly zakó elé nézhetünk a héten.
Benéztem a kamrába is, hát nincsen tele kajával, jó, ha egy hétig kihúznánk :) Mindig furcsán néztem nagymamámra, aki számolgatta, hány kiló cukor van a szekrényében tartalékban. Lehet, neki volt nagyobb élettapasztalata...

Névtelen írta...

Mégegyszer köszi mindenkinek az észrevételeket