Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. január 24., csütörtök

Támaszok

Eszembe jutott egy plasztikus magyarázat (saját találmány)

Pld egy short trendben (bullban az ellenállás fordítva de ugyanez), tegyük fel, hogy van egy erős támaszunk valahol lent. Képzeljük el, hogy a támaszunk egy fal, ami mágnesként vonzza az árfolyamot. Minél erősebb a támasz, annál erősebb mágnes. De nagyon furcsán is viselkedik az esetek zömében, főleg, ha az árfolyam olyan erős támasszal néz szembe, amilyen erőset már rég látott : abban a pillanatban, ahogy megérinti az árfolyam , a támasz "pólust vált", és minél erősebb, annál erősebben taszítja el magától az árfolyamot az érintés után. Az árfolyam minél messzebb kerül tőle, ez a taszító hatás annál kevésbé érezhető. A következő körben már az árfolyamnak ez a támasz nem olyan "rég látott". És ahogy az idő múlik, a fal taszítóereje egyre inkább csökken. Aztán ha elég magasra kerül az árfolyam ettől a szinttől,kezdődik a ciklus az elejéről, és újra vonzani kezdi.

Egy elmélet szerint, egy ellenállásnak vagy támasznak minél gyakrabban ütközik neki egy árfolyam, az annál erősebb lesz. Nos, ez csak trenddel szembeni ellenállásokra vagy támaszokra igaz. Trendirányban romboló hatású, minél többször megy neki, annál gyengébb, végül leomlik a fal. Sajnos - ellentétben ezzel az elmélettel - így tapasztaltam meg az évek során.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon szemléletes magyarázat volt, szinte magam előtt láttam a folyamatot. Klassz volt, kösz!

Névtelen írta...

Köszönöm, még én is megértettem :)
Egy kérdést vetett fel bennem:

Azt írod, a trend irányú teszt gyengít, az ellentétes erősít.

Ha pl. a trend medve, de épp egy nagyobb lélegzetvételű visszatesztje folyik, azaz egy rövid "antitrend" figyelhető meg, akkor melyiket trend alapján lehet várni a gyengítést/erősítést?

Névtelen írta...

Ez ismét nagyon jó volt! Köszönjük!
Én nem tudtam volna így, ilyen érthetően leírni.
Mégegysze köszi!!!

DLPH írta...

Pumabüfi, a "főtrend" a lényeg.
Részemről az öröm, szívesen. :)

Névtelen írta...

Köszönöm.

Névtelen írta...

ez mar tozsde-fizika....:))

Névtelen írta...

Én is örömmel olvastam.

Névtelen írta...

Nagyon tetszett az írás, és rádöbbentett valamire (lehet, hogy hülyeséget írok, akkor bocs:)). Eddig azt hittem, a hírek mozgatják a piacot, a támaszok/ellenállások meg ott vannak akadályokként.
Most viszont úgy látom, hogy ezek a vonzó és taszító erők az elsődleges piacmozgatók, a hírek "csak" hozzájuk illeszkednek. Ez megmagyarázná azt is, hogy eső trendben miért esünk nagyot a legkisebb rossz hírre, de nem tudunk felmenni a legnagyobb jóhírre sem, és fordítva.
Persze ez komplexebb dolog, tényleg szinte már fizika (pl. mikor, miért, hogyan kezdenek el hatni a vonzerők?). Mindenesetre így még érdekesebbnek tűnik számomra a piac.

DLPH írta...

Devi !

A hírek (is) mozgatják a piacot. Mese nincs. De az arányérzéknek ki kell alakulni a tőzsdén, itt minden összefügg mindennel. Az összes meghatározó piac időrendben pulzál, mint egy élőlény, egymásból következőn, és egymásal egy mátrixot alkotva. Az arányérzék és az, hogy mely piacokat milyen erősen vedd figyelembe, ÉVEK ALATT alakul ki. Ez nagyon fontos, aki néhány éve tőzsdézik csak, még nem biztos, hogy ezt jól látja. Szerintem.
H akaka van, szakadni fog minden. De nem mindegy, meddig, mert kellő mennyiségű negatív hír kell ahhoz, hogy egy adott erősségű ellenállást lefelé átvigyen. Ezeket utólag elég jól látni, és azt is, miként függ össze a TA és a funda. Pld az utolsó váratlan kamatvágás az usában a lehető legjobbkor lett időzítve. Ugyanis ez hozzásegítette a piacokat a 11430 NEM eleséséhez. Ugyanis ha ez elesi, újabb automatikos shortok nyílnak, és lavinaszerűen sokkal lejjebb lennénk már. Elég hosszú időszakaszt vizsgálva már látható,nem mindegy mi mikor történik. Szerintem.

Névtelen írta...

Szia Dlph !

Köszönöm az értünk való fáradozásodat,még akkor is,ha ez néhány embernek nem tetszik,valami oknál fogva !
Hozzád hasonló ember nem nagyon van a tőzsdés topikokban,illetve nincs is,aki előre leírja,hogy mit fog és miért csinálja.Szinte bemutató kereskedést csinálsz.Gondolkozásmódod túlmutat a csak TA-t ,és néhány tőzsdei közhelyt használó önjelölt "gurukon".Néha ugyan "heveskedsz",mert hát ugye nem egy kereskedő szoftver vagy,hanem egy érző hús-vér ember.A tapasztalat ami nem tanítható, és neked jó pár év van,sokszor többet ér minden grafikonnál.
Köszönöm,hogy mindezt megosztod velünk,(még mielőtt megsértődik vki)másnak is megköszönöm ha ide ír vmi hasznosat.Bocs ha netán "csöpögősre" sikeredett volna,de én így gondolom,és érzem.Ha valaki kritizál,mutasson vmi hasonlót vagy jobbat.
Hálás vagyok ,na...
Szia.!
csaszi64

Névtelen írta...

Szerintem erre a támasz-elméletre jó példa volt a napokban az OTP 7650-es támasza. Először 7680-ig esett, másnap 7670-ig, harmadnap7690-ig, negyedszerre átlépte, de még fölézárt 7651-en, aztán ötödik nap késként le 7200 alá. Jól gondolom?
Sly36

DLPH írta...

Sly igen, de egy következmény piacot nincs értelme vizsgálni, mert eltérhet a várttól. Az okot kell. Az nem fog eltérni.