Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. február 22., péntek

Tanmese: Spekulánsból befektető

A múltkori stop loss bejegyzéshez egy kis kiegészitő, pf fórumban egyszer leírtam -2 órán keresztül kerestem- gondoltam kiteszem ide is:

Mit tesz a kezdő spekuláns ha vesz 1 részvényt mert arra spekulál, hogy emelkedni fog? (most nem az imamalom tekerésre gondolok) elkezd vastag pénzköteg lebegni a szeme előtt amit "nyerni" fog, minden pont emelkedésnél gondolatban már a nyerőt számolja, ez az első hiba. Veszteséggel nem nagyon törődik még hisz ez most menni fog felfelé tovább, hisz megvette a papírt, kicsit még motoszkál a fejében de amint emelkedik a papír 1-2%-ot a félelem a múlté, ez a második hiba. Majd hirtelen esésbe vált az árfolyam és már minuszban ücsörög a kedves tulaj (na ez az a pont ahol a fejbeli számológép felmondja a szolgálatot vagy ha még működik is lekicsinyli a bukót) ez a harmadik hiba. És most elérkeztünk a "spekulációs bűnök bűnjéhez" a leátlagoláshoz, mit tesz befektetőnk? (innentől már nem spekulánsnak fogom hívni) igen kitaláltátok rávesz még! Mert ha innen fordul akkor kevesebb emelkedéssel is pluszba kerül, ez a negyedik hiba. Persze papírunk esik tovább és befektetőnk fogadkozik: "ha túl lépi a napi minimumot akkor eladom!!!" természetesen árfolyamunk mint kés a vajon áthalad a napi minimumon is és befektetőnk itt sem stoppol... ez az ötödik hiba. Elővesz egy chartot keres párnapos támaszt és mostantól az a stop szint. Sajnos árfolyamunk makacs és párnap alatt a stop szinthez érkezik, befektetőnk ideges, remeg, izzad a keze az eladás gombon kicsit alászúr az árfolyam a támasznak, de fordulni látszik és emelkedik is 1-2%-ot! Befektetőnk megkönyebbül, kifúja magát és visszatér a szívverése is, újra életre kel a fejébe épített számológép ami inverz módon most már a veszteség csökkenését számolja és megint jön a kisörög "vegyünk még rá hisz megint elindult az árfolyam felfelé, tuti üzlet nem lehet kihagyni!" ez a hatodik hiba. Másnap persze gap down támasznak annyi, befektetőnk meredten bámulja a zuhanó árfolyamot nem érti mi történik. Fejében a számológép még rúg egyet utoljára és kilöki a teljes veszteséget. "Az nem létezik, hogy én ennyi bukóval szálljak ki!" mondattal válaszol a befektető az eladást sürgető saját gondolataira, néha néha hangosan is elismétli magának az árfolyam esését látván. Innentől csak kuka utas a kedves befektető azt tesz vele a piac amit akar: megrágja, lenyeli, megemészti majd pár év vagy hónap után kiszarja (elnézést ezt a vulgáris hasonlatot nem tudtam kihagyni). És ha a kedves olvasó csak egy kicsit is magáénak érzi ezt a szomorú történetet és le tudja vonni belőle -egyedül- a tanulságokat (igen mivel ez 1 tan mese van benne, nem is egy hanem több) akkor már megértem gépelnem, ha pedig erre sem képes akkor semmi keresnivalója a tőzsdén spekulánsként!

5 megjegyzés:

DLPH írta...

Nem volt jó érzés olvasni. Nagyon sok évvel ezelőtt, tán igaz sem volt, szóról szóra ezt műveltem. Ráadásul napon belül TDT-ben. Dupla öröm volt.

A hátam borsódzik ezt felidézni.
Borzalom.

Névtelen írta...

Nem volt jo olvasni. :(
Pont ezt tettem en is.
:)
Koszi, nemcsak a TA-posztokat, hanem a psziche-posztokat is...
:)
Lilia

Névtelen írta...

1hete pénteken zártam, össztőke -3%-ban, a napi mélypont közelében, de örülök, hogy hamar végig mentem a fázisokon és nem -20-nál szálltam ki, azután elutaztam, hétfőn még ránéztem a zárásra és egy hangosat szitkozódtam mert 0-ba lettem volna, de nem baj ha zárni kell, zárni kell !!! ja és ha nincs a reményhal péntek reggel nyitáskor még kb 0-ba lettem volna
Üdv !

mocskos_spekuláns írta...

StLui!

En csutortokon gap up-ban zartam a hati shortjaimat mert a chart azt mondta, hogy zard es a terv is az volt, hogy lezarom ha szerdan az amik zoldben maradnak. Persze nap vegere visszaestunk es buko helyett nyerobe fordult volna a pozi. Nem szivtam a fogam egyaltalan meg penteken sem. Hurra ezt is elertem, hogy rezenestelenul tudomasul vettem a bukot es nem a "mi lett volna ha" kerdesen jar az agyam, hanem a kovetkezo belepesi ponton.

Névtelen írta...

Thx !
Nálam a "rezzenéstelen" arc és a "fogszívás" valamint "mi lett volna ha" mellőzése odébb van, de remélem jó úton járok :)