Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. február 25., hétfő

Walkie-talkie írása a sáveltörlésről

Megkért, hogy tegyem fel a blogba. Olvassátok szeretettel.



Az MNB közölte, hogy a Monetáris Tanács a kormánnyal egyetértésben 2008. február 26-tól eltörölte a forintárfolyam euroval szembeni sávos rögzítését, és lebegő árfolyamrendszer bevezetéséről döntött.
(Talán mindenki elfelejtette már, de egy esztendővel ez előtt még kizártnak, és feleslegesnek tartotta a jegybank a sáveltörlést!) Mi volt eddig?
Az euro, forint árfolyamingadozási sáv (+/- 15-% ) 2001 óta élt Magyarországon, 240,01 és 324,7-as érték között mozoghatott elméletileg az euró/forint keresztárfolyam, annélkül hogy a jegybank direkt be kellet volna hogy avatkozzon. 2008 február 26.-tól ez a sáv nincsen érvényben, a forint szabadon ingadozhat.
A csatolt képen látszik hogy a spekulánsokat ez a hír sem hagyta hidegen, mindössze 2 perc leforgása alatt (264,36 ft-258,67 ft) 5,69 ft-t, azaz 2,15%-ot mozdult el a forint árfolyama az euróhoz képest. Ekkora változásra dollár, euro, jen esetén általában több napra lett volna szükség. Ami tisztán látszik hihetetlenül kiszolgáltatott a magyar fizetőeszköz, oda teszik ahova akarják egy szempillantás alatt.
A lépés szükségességét az euro bevezetésével is indokolták. Az elemzők azonban siettek megnyugtatni a devizahitellel rendelkezőket, nincs miért aggódniuk, a forint eddig is a sáv erős oldalán (250 ft környékén) mozgott, és valószínűsítik a további erősödést (azaz még olcsóbb lesz egy euro). Mondták már azt is hogy nem lesz sáveltörlés! Egy kicsi úgy tűnik, mintha mindenkit rá akarnának venni, hogy adja el az euroját, mert később még ennyit sem fog érte kapni.
De mi van ha nem? Hosszútávon az import szinte megfizethetetlenné válik számunkra, a devizahitelek megdrágulnak. A külföldiek számára még olcsóbb lesz az ország, mert 1 euroért több forintot kap majd.

walkie-talkie

3 megjegyzés:

drop írta...

Számomra teljes érthetetlen a sáveltörlés. Még egyetlen értelmes magyarázatot sem láttam, ami mellette szólna.
Nem kell magyarázni, hogy a magyar gazdaságra rossz hatással lenne, ha a forint bármelyik irányba is átlépné ezt a sávot.
Az inflációs célok így jobban elérhetők?
Ne felejtsük el a jelen világgazdasági helyzetet, amikor az USA recesszió nagyon valószínű (szvsz biztos) és a komoly recesszió esélye is napról napra nő. Nagyobb valószínűségét látom, hogy egy év múlva már a sáv felső széle felé jár a forint.
Ha nem lenne recesszió, akkor pedig a carry traderek céltáblájává válhat a forint az alsó szélet feszegetve.

Névtelen írta...

Sziasztok!

Mire számíthatunk a magyar hosszú kötvényalapok hozama tekintetében a sáv eltörlésével?
Üdv.

DLPH írta...

Fiatalok, csak halkan jegyzem meg, ENNYI, mint a mai dow esés (02.29) ...(ez, ha belegondoltok nem valami sok, távolabbról szemlélve a helyzetet) is elég volt a forintnak ahhoz, hogy a sáveltörlés ELŐTTI szintre visszamenjen méghozzá igen viharsebesen.

Nem győzöm eleget hangsúlyozni, nem hinni senkinek, semminek, csak a tényeknek, a logikának, és a saját szemeteknek.

Különben pórul jártok. Nem kicsit...nagyon.