Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. március 5., szerda

jönnek mennek az infók

A tegnapi kérdéek után ma ismét merészelek beírni egy párat.
Volt egyszer, hol nem volt voltak bankok akiknek sok pénze volt.
Honnan van a bankoknak pénzük???
( netán mindegyik banknak saját nyomdája van???- :-(((( )
Ezt a pénzt odaadták fűnek -fának... mit kaptak érte???
Mi a helyzet a fedezetbe kapott "asset" -ek árazásával???
Vajon mekkora a virtuális értékbirodalom épül ezekre az "asset"-ekre?
Ki a búbánat tolta be ezek után a valós pénzét oda, hogy kapjon valami virtualizált
értékpapírt???
Hogy áll ezeknek a kacatoknak az árazása?
A bukót ki(k) nyelték be eddig???
Várható-e még további leértékelődés???
Mennyi lenne reális ? - véleményem szerint egy valamirevaló korrekció az elmúlt emelkedésnek legalább a felét visszaveszi ( legalább) , ez azt is jelenti, hogy az ingatlan áraknak 30-40%-kal kellene lejjebb mászni, eddig talán a harmadát ennek megtették, még a java hátra van.....
Végső soron akárhogyan is nézzük a sor végén eljutunk oda, hogy magánvagyonok százmilliárdjai vannak veszélyben, mert akár intézményeken akár direktben, akár valamilyen private equity-n keresztül vagy ha mást nem résztulajdonon kersztül de érintve vannak.
Nemcsak az a gond, hogy a bankok mit csinálnak a visszaadott "asset"-tel,hanem az, hogyan számolnak el afelé akitől ők a pénzt kapták. A saját tőke erejéig lehet simítani mindent, de mi lesz azután?
Továbbmenve, nemcsak a kisemberek vették fel a hiteleket, hanem az ingatlanfejlesztők, meg a kereskedelmi ingatlant hasznosítókés még lehetne sorolni a kereskedelmi szegmenst. Mi lesz ezekkel a cégekkel? ezeknek a részvényáraival? vajon lesz még rosszabb is???
És ezek után fel lehet tenni a kérdést ha az USA bankjainak többsége kapitulál, akkor ki és miből fogja konszolidálni őket. Az emberek ugye maradnak, amit megettek az már kuka, a tartós cikkek meg elamortizálódnak..., a bukót valakinek be kell nyelni. Mikorra lesz megint olyan erős a társadalom, hogy kifizeti a számlát és tud félretenni, hogy azután majd azt ismét elköltse???
Ez az amit drop kolléga feszeget itt már egy ideje a japán példát emlegetve....
A másik dolog ami az inflációt illeti. Jelen helyzetben nagyobb esélyt adok az inflációnak mint a deflációnak. Lehet hogy kevesebb "narancsízű hamburgert" fognak venni, de hogy az abban lévő húspogácsa dupla annyiba fog kerülni hamarosan az tuti, - képletesen.
A jelen helyzetben pedig az amcsi kormány sem engedheti meg hogy szociális intézkedések garmadájáva lcsökkentse a fogyasztási adókat - mérsékelve az áremelkedést a fogyasztók felé.
Márpedig az áremelkedés nemcsak aluxuszt b--ta oldalba hanem a mindennapit is. Ez bizony így gáz, nagyon nagy gáz. Szerintem most örömtüzet raknának a keleti parton hacsak annyi lenne a gond mint japánnal volt idestova 20 éve.
Továbbá nagy gondnak érzem még azt, hogy a közeljövőben felgyorsulhat a " hozzá kell nyúlni a megtakarításokhoz" c. folyamat. Ez egy globális nagy eladási cunamival érhet fel, ha pánikszerűvé válik. Talán az a 3000mrd $-ra becsült ázsiai és arab pénzhegy elég lesz arra, hogy ezeket az eladásokat a végén visszavegye........
Nem azt mondom, hogy áztassuk akötelet mert innen most aztán 20 évig totyogás lesz, abban nincs kétségem, hogy sokkolóbb lesz mint jelenleg sokan várják, minél inkább feldumálják az indexeket egy szintig annál elnyújtottabb lesz a perpatvar.
ennek is vannak haszonélvezői, de erről később...
kérdéseknek indult, monológ lett.... sorry

3 megjegyzés:

drop írta...

Csak egyet tudok érteni zuzzo írásával. Ne gondolja senki, hogy most türelmes leszek, kivárom jó belépési pontot a long időszakra. Pontosabban akkor nagyon türelmesnek kell lenni, lehet, hogy éveket kell rá várni.

Az infláció majd kiderül, de ahogy én tudom, a money supply az éveken át tartó meredek emelkedés után erősen visszaesett az utóbbi hónapokban. Persze a közgazdaságtannak csúfolt tudomány annyit sem tud, a money supply perdöntő-e a kérdésben. Feltételezhetően a csökkenése nem gerjeszt inflációt.

Névtelen írta...

Nem túl rózsás a jövő,lehet Buffet nem lőtt nagyon mellé hogy a 29-es válság mértékéhez hasonlította a mostani folyamatot csak a kiváltó ok a más?
Kínában is jó nagy a lufi,hitelből tözsdézés megy ész nélkül,bár ott több valós értéket termelnek mint USA ban,Mo-n rásóznak mindent az emberre amit csak tudnak,szval jól ment a bankok szekere...
A véleményetekre lennék kíváncsi,Amerikán kívül is nagy a baj v. ha egyszer a domino megindul akkor mindent visz?
Shorton és nyersanyagon ilyenkor a nyerő v. létezik más hasznosság is?

Köszönettel,üdv: Waszeitung

drop írta...

Buffett 29-es válsághoz hasonlító nyilatkozatát nem láttam.
Az USA a fogyasztó, szerintem Kínában nagyon nagy zakó lesz.
A nyersanyagban sem bízom hosszútávon.

Láttátok ma az AMBAC híreket?
Kiderült, a bankok nem adnak pénzt neki. Tulajdonképpen miből is adnának?
Kiváncsi vagyok, a citivel mi lesz. Ez a legfőbb short esélyesem.