Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. március 6., csütörtök

USD ?

Gentle Úr felvetette, hogy ki hogyan tippelt korábban az eurusd keresztet illetően.
Miután a betonfalas pszichos határt csak úgy csettintésre átvitte, azt gondolom, hogy 1,6-1,65 közötti szintig most szabad az út és azt meg is teszi.
Itt keserű döntéseket kell meghoznia sokmindenkinek. Ha ez képes lesz megfordítani és 1,4 (!)
közelébe visszanyomni akkor nincs nagy baj és emellé egy átstruktúrált amerikai gazdaság társul ekkor. Ha nem lesz érdemi beavatkozás a rendszerbe, akkor sajnos 2,xxx a következő célár úgy 2010 környékén.
Érdekes módon ezt sokkal jobban számolhatónak tartom mint az usdhuf-ot.
Dlph szavaival élve: versenyt futunk az amcsikkal....ki tud nagyobb recesszióba esni és tovább ottmaradni????
valamit még akartam, de közben elfelejtettem....

4 megjegyzés:

Gentlemanus írta...

Zuzzo kolléga

Csak azt tudom mondani, amit már mondtam: a dollár tudatosan van elgyengítve, ezáltal is elértéktelenítve a jenki adósságokat, elértéktelenítve más országok dollárban felhalmozott anyagi erőfölényét ( devizatartalékait ), és előkészítve a terepet az új erős észak-amerikai pénznek az ameronak.

drop írta...

gentlemanus!

A defláció segít az amerikai államnak az adósságuk csökkentésében!
Az adósságuk kb. 9 ezer milliárd, aminek az éves kamat kb. 500 milliárd jelenleg ill. a kamatvágások előtt. Úgy tudom, ennek felét fizetik külföldre. Ha a kamatokat jelentősen csökkentik, akkor az 500mrd is akár 200mrd-re is csökkenhet, vagyis kevesebbet fizetnek külföldre is.

Szóval az egyre növő adósságtengerükből a várható deflációjuk jelent kiutat, nem pedig az infláció.
A dollár leértékelődése pedig nem tudom, miért könnyítené meg, az adósság visszafizetését.

Névtelen írta...

"A defláció segít az amerikai államnak az adósságuk csökkentésében!"
Ez így ebben a formában nem lesz jó: definíció szerint a defláció azt jelenti, hogy a pénz értéke nő, tehát a felhalmozott dollárhegyekből egyre több árut, ingatlant, szolgáltatást, stb lehet venni (mivel azok ára folyamatosan csökken). Amit megnyernél kamatfizetésben, elbukod a többi javakhoz képest erősödő pénzen. Ja és folyamatosan zsugorodna a folyamatosan túltermelő gazdaságod. Az adósság egyre nagyobb hányada lenne a GDPnek. DeViszont ha minimális kamat mellett nyomtatod a dodót mint az őrült, akkor inflációt csinálsz, elértékteleníted, egy idő után maguk az eddigi dollártulajdonosok dobják utánad, mert nem látják a zuhanás végét. Vettél a dollárodból olajat, kínai árut, millíószámra külföldi gyártelepet, a végén visszaszívod az egész külföldi kézben lévő készpénz és kötvénymennyiséget - mondjuk - 100.000 gyárért cserében. És még jól is éltél 50 éven át.
Persze egy ilyen forgatókönyv után nem a dodó lenne a nemzetközi fizetőeszköz az fix.

Link

drop írta...

infláció: nő a money supply
defláció: ugyanez csökken

Ezt véve alapul, az egész indoklásod nem állja meg a helyét.

"a végén visszaszívod az egész külföldi kézben lévő készpénz és kötvénymennyiséget - mondjuk - 100.000 gyárért cserében."
Nem, a gyárak nem az államé, abból nem lesz adósságtörlesztés.

Őszintén szólva sem az infláció, sem a dollár gyengítés nem tudom, hogyan hathat pozítívan az USA államadósságra.