Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. június 6., péntek

Egy figyelemre méltó tényező Dow vs. Eur/jpy naposon


Szerintem nagyon érdekes. Ugye az a kérdés alapvetően, hogy alul vétel, vagy erős támasz áttörése esetén short. Ez nagyon nem stimmel. Pontosabban fogalmazva, túl azon, hogy látszódni fog miért nem shortolok ezerrel, látni vélek egy manővert, ami nagyon nem tetszik. Már majdnem nekiálltam magam is shortra fordítnai, de ez önmagáért beszél. Az indifferens most nekem, hogy egy méretes pozi nem bír ki nagy romlást. Az ilyeneknek örök tanulságul kell szolgálni. Nem hiszem el, hogy a mai nap az igazi. Azt gondolom, a mostani longjaim hamarsoan jók lesznek. Az ábrát nemsokára felteszem. Ha igazam van abban, amit feltételezni vélek, és megpróbálok demonstrálni a blog szűk olvasótáborának, akkor ez egy könyörtelen gyilkos "dolog". Nagyot lehet bukni, ha erre komoly shortokba beszáll az ember. De erre nagyon kíváncsi is leszek a jövő héten, ezt a hsz-t kiemelten kezelem, mert tudni akarom, hogy afeltételezés igaz lesz -e? 2-3 hetes időintervallum vonatkozik az elképzelésemre. De ki tudja....egy hátraarccal hétfőn minden shortot is meggyilkolnak. Ahogy ma a longok stopjait úgy kiverték, hogy az már kegyetlen.
Számomra ez azt bizonyítja, amit gondolok...spekuláció ezerrel. Nem kis haszon bezsebelése de a következő napok - hetek irányát egy rövid speki nem befolyásolja, akármennyi pénzzel is tették meg. A piacot meg akkor dumálják fel amikor akarják. És a Nikkei miért nem szakad? Azt majd később megnézem. Nem stimmel ez így.

13 megjegyzés:

Unknown írta...

DLPH,

Nagy élvezettel olvasom megjegyzéseidet és megérzéseidet a piacról; az utóbbi időben olyan titokzatoskodó lettél, hogy már egy jó krimit is kenterbe versz a feszültségkeltéssel :) (ezt jó értelemben mondom)

Azért ha van időd/kedved egyszer, akkor megvilágosíthatnád a magamfajta kezdőket, hogy mi a kapcsolat a devizamozgások meg a részvényindexek mozgása között. Például sokszor írod, hogy jen erősödés nélkül nem lehet nagy zuhanás, de hogy ez miért van, az érdekelne igazán. Ugyanez a frank esetén, vagy pl gbp/jpy-nek mi köze az S&P-hez? Ezeket pusztán múltbeli tapasztalat alapján mondod, vagy van valami praktikus magyarázata (carry trade mozgás, ilyesmi)?

DLPH írta...

Szia. A carrysek iránya perdöntő. Most épp a világon semmi nem jelezte ezt a zakót. Ilyne is van. De az érdekes, hogy milyen sűrűn, és mi a folytatás belőle. Ez a lényeg. Ugyanis nem zártam a longjaimat, és érdekel, mi lesz ebből. Nem szeretnék titokzatoskodó lenni, amit lehet elmondok. A végére azért a jen is gyengült valamennyire. De az arány...az messze nem indokolja ezt a gigazakót. VAgyis a carrysek poziban vannak, ez a kóceráj egy átverés. Ha valaki itt nincs észnél nagyon nagyot bukik.

No persze shortirányba jobban érezném magam. Most az ábrán majd látni fogod, ilyen divergencia a carrpénzek és az amcsi index között több éve volt utoljára, és iszonyat meghúzás követte. (részvénypiacok meghúzása).

Szóval nem eszik olyan forrón. Az olajjal szarakszanak, jól teszik. Részvényből ki olajba be. Aztán vissza. Na ott majd eldöntöm mi lesz a longjaimmal. De nem akarok előre szaladni, nyugodtan higgadtan kielemzem a hétvégén , hogy mi a jónyavaja ez a durván 400 pont zakó napon belül. Még a végén elhiszem, hogy kitört a világháború...

Névtelen írta...

Én ugyan nem értek hozzá, de fura, hogy tel-avivból beszólnak iránnak, +usa munkanélküliségi adatok, +150-es olajár bemondás, +egyéb, +hozzá jön még itthonról simor-veres pengeváltása, orbáni átütemezési ötlet(!?) a napokban. Előző napokban felrántanak minden részvénypiacot, olajat le...
Remek összesküvéselméleteket lenne kedvem gyártani erre. -trendelek

Névtelen írta...

Szia DLPH!

Régi olvasod, és nagy tisztelőd vagyok, nagyon ott vagy a topon, nagyon érzed a piacot!
Azt szeretném kérdezni, hogy ez a hirtelen margó növekmény ez az olajból van?
Mennyire használsz szük stoppokat?
Agrár cucokról mi véleményed?

üdvözlettel:
Gábor

DLPH írta...

Szia Gábor. Igen, az olajból. Nem számoltam össze, de a 2 nap alatt hozott ezen a számlán vagy 1800 eurót. Nem figyelemre méltó addig, míg a longirányú pozijaimat nem menedzyelem le tankönyvien, mert ezek kára és a másik haszna együtt nem ad ki szép eredményt. Természetesen indokolatlanul nem zárok.

Elismerő szavaidat köszönöm. Tudod,emlékszem, 2 éve a pf-en firkálgattam, és valaki beszólt nagyon arrogánsan és pimaszul, nem szó szerint de kb ezt : ugyan már..hétvégén mi a fenét csinálsz (mármint én) hiszen zárva a tőzsde...pont arról próbáltam előtte beszélni, hogy nem nagyon érek rá hétvégén a kérdésekre válaszolni.

Hát kérem, ezen a hétvégén egyik jó tőzsdés sem érhet rá nagyon. Hogy mi lesz, következik abból, hogy mi volt valójában. A felszín édeskevés. egy medvepiacon könnyű ekkora eséseket generálni, de hátraarcokat is...és meghúzásokban a sok short úgy likvidálódik láncreakciót indítva mint annak rendje....és a szimatom (ha van olyan) azt mondja, itt valami kis gonosz játék zajlik, vigyázni kell mit veszünk komolyan és mit nem. Nem szabad a látszatra adni, azzal nem lehet keresni igazit. Egészen kitörés szaga volt a csütörtöknek, amiből ez a kegyetlen fordulat lett. Ugye senki nem hiszi, hogy ez ellenkező irányba ugyanilyen váratlanul nem fordulhat elő...?

Ennek semmi értelme. Miért mentenék meg a piacokat és szinteket az amcsi választások előtt minden pénzzel, hogy aztán most beessen? Új mélypontokra? Ennek a világon semmi értelme. Az ember hajlamos ekkora arányú szakadás után a shortoldalra állni. Ahogy meghúzások után a longoldalra. Ez így helyes. Csak legyen megalapozott is. Azt meg úgy vélem, alaposan meg kell nézni. HA nem volt megalapozott, ninc smögötte támogatás, akkor az azonnali hátraarc esélye a shortoknál ott lebeg, mint a véres kard a levegőben.

Az amcsi szakadás kezdetekor épp nem voltam gép előtt. A nagyon komoly támasz átütését már láttam. Ami új erővel új lavinát indított el.Ha gép előtt vagyok, a longirányú pozijaimat bizonyosan nem zárom, de a technikai szinteken biztosan ellentétes shortokat veszek fel. Az biztos. Aztán az olaj trédelés nagyon lekötötte a figyelmem, és nem akartam már felületesen belepiszkálni, átnézni meg nem tehettem meg, mert az olajat kellett figyelnem, mert ami képes 300 pontot menni 3 perc alatt, az képes ennek az ellenkezőjét is megprodukálni. És abban nagyobb téttel voltam benn.

Elismerő szavaid azért nem jogosak, mert az elmúlt hét ténykedéseiből több hibára emlékszem, mint pozitívumra.De köszönöm. A stop a fejemben létezik, mint szint. Az a fordítás szintje is. Még nem tudom mit teszek, de sanszosan fedeznem kell a pozikat. Amíg nem egyértelmű a short (most látszólag annak tűnik..node !!...) addig nem bántom a longirányt, legfeljebb megvédem.

Szia.

Névtelen írta...

Kösszi a válaszod, és hogy ilyen öszinte vagy másokhoz, magaddal kapcsolatban valamint magadhoz az azt híszem, hogy követendő példa, valamint kitünő emberi tulajdonság. Úgy gondolom, hogy talán a tőzsdézés egyik legfontosabb eleme az önmagunknak való beismerés, és a saját hibánkból való tanulás. "Nem figyelemre méltó addig, míg a longirányú pozijaimat nem menedzyelem le tankönyvien, mert ezek kára és a másik haszna együtt nem ad ki szép eredményt. Elismerő szavaid azért nem jogosak, mert az elmúlt hét ténykedéseiből több hibára emlékszem, mint pozitívumra."
Bocsi hogy mégegyszer felteszem, de az agrárról mi a véleményed, persze nem rövid távra, hanem hosszú távra gondolok min. 4-5évtől, persze lehet, hogy "buta kérdés", mert ugy is menni fog, csak ha az inflát meg a többi gazdasági nyavaját "kamatadó...." is beleszámolom, akkor vaj megéri belefektetni?
Szerínted a kormányok mennyire avatkoznának be egy ilyen olajhoz, hasonló száguldásba, bár a tavalyi száguldásba sem nagyon avatkoztak be, csak hát ugy gondolom, mintha a helyzet kezdenne egy kicsit elharapozni, és egyes köröknek az érdekeit szem elött tartva, a közönséges halandokról elfelejtkezni
Gondolok itt pont az inflára, glob felmelegedés, bio üzemanyag, túl népesedés.... stb.
Maradok továbbra is öszinte híved, és le a kalappal, a két heti teljesítményedhez, azt hiszem hogy sok hedge fund is megirigyelné, valamint, a magyar nyugdij alapoknak, is tarthatnál egy kis bemutatot, hogy hogy is kell ezt csinálni

Gábor

Névtelen írta...

Szia DLPH!
Gatula az egyenlegedhez,nagyon szépen alakul.A nyitott pozikhoz pedig egy jó karbantartást.
Az olajnál egy gyorsuló lufi fújást látok, ami bármikor pukkanhat. Viszont a tegnypi 5%-ról 5,5%-ra emelkedett munkanélküliségi mutató, már a kökemény valóság.
http://kepfeltoltes.hu/080607/USA_NFP_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A DJI valóban legtöbbször együtt mozgott, vagy kis idő elteltével követte az EurJen párost. Most viszont külön utakon járnak. Az a nagy kérdés, hogy most (melyik a kutya és melyik a gazda) ki kit fog vezetni.
http://kepfeltoltes.hu/080607/DJI_vs._EURJPY_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Kiváncsian várom az elemzésed.
Üdv. pip-hunter

DLPH írta...

Egyetértek. Nem kicsit. Ez a kérdés bizony. És ezt már hétfőtől nagyon figyelni kell. Ugyanis ha ebbe a carrysek becsatlakoznak soha nem látott méretű zakózás indul. Ez szinte biztos. Node...hogy a jen legyen a kutya és egy index a gazda ...:)) Nem. Olyan nincs. Ha mégis most ez lesz, akkor nagyobb esés lesz emiatt, mint az eddigiek. És tartós. És a péntek volt a bevezetés, nyitás, egy kis hangulatkeltő csak.No, az lesz a vérfürdő , de rendesen. Mert hát...lehet ez valaminek a kezdete is...de ezt az amcsi választások utánra várom. Korainak érzem.

DLPH írta...

Gábor...a kérdés jó, de a válasz...nem vagyok figyelésben az agrár szektorban. Ehhez valaki hozáértő kéne,talán van itt olyan... nem figyelem ezt a piacot. Kívül esik a a hatókörömön. Van véleményem, ez logikai alapon mindenképpen indokoltá teszi. Pláne 4-5 év magasságában. Csak a pozi mérete legyen jó, a többi nem számít. Ezt gondolom.

DLPH írta...

Még pip-hunterhez : a jen brutál zakózására (akár hirtelen) nagyon fel kell készülni, és bizony akkor short de ezerrel..és erre roppant nyitott vagyok akár már vasárnap éjjeltől...de az egy másik logikai egység lesz, ami új és nagyon intenzív valós , a hirtelen hátraarcra esélyt sem adó változás lesz. Eddig ez nem komoly így, de a szemnek nem szép látvány. És ez nem mind1 ám ... !

Névtelen írta...

A valós kép = növekvő infláció + csökkenö növekedés , mint USA-ban, mint EU-ban csak a növekedés csökkenése/lassulása más-más összetéteelü. Tehát nagy kakiban vannak a gazdaságok, kormányok, jegybankok egyaránt. Ezt az alkalmat/lehetőséget, ahogy írtad is maximálisan kihasználják a spekik az olaj longokkal, hogy ezzel is fokozzák a pánik hatását. A mérleg serpenyőjének másik oldala szinte üres,csupán az elnöválasztást tudnám beletenni.Továbbá még azt, hogy a többség a beszakadást várja, s mint tudjuk rövidtávon a tözsde nem okvetlen racionalista. Mindent összevetve úgy gondolom, hogy a szakadás (erősebb) második szakasza talán már nyáron (az alacsonyabb likvidítású idöszakban) bekövetkezhet.Elnökválasztás finisére esetleg egy korrekcióra futja majd.
A Te variációd azért jobban tetszene, ha elnökválasztásig nem szakadnánk be.
pip-hunter

Névtelen írta...

Köszönöm :-)
további sok pipet kivánok.
A carryhez hozzászolva az eur usd TA alapon kitört felfele egy háromszögből, valamint a csökennő csatiját is tőrte, ez se vetit előre jó dolgokat, viszont az eur jpy fehér gyertyát tudott csinálni, a többi yennel ellentétben, ez is érdekes, olvastam egy másik fórumon, hogy talán kamat emelést várnak az euro zónában, az infla miatt (vagy ez az utolsó feltevés nem állja meg a helyét, és pusztán ilyen napja volt a deviza párnak, hétfön kiderül)?
Plussz ha ázsia nem esik nagyot akkor valszeg valami van a levegőben, csak az írányt találjuk el, és akkor semmi gond :-)

Gábor

DLPH írta...

Nem, a kamatemelési várakozások fontosak az eur/jpy esetéebn. Node kérem...akkor nem esik annyit, ha a többi zakózik kegyetlenül...meg ilyenek.Nem pedig kitör felfelé. Ellenkezőleg nem mozgunk. Valamelyik nem igaz. De bele kell a divergenciába kalkulálni ezt a kamatemelést, ez így igaz.Az arányok a lényeg. Szerintem.

Jó hétvégét.