Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. június 12., csütörtök

Dropnak egy nagyon jó kérdésre

Kedves Drop. Ezt írtad :
"Nem egészen értem a longosokat. Gyakorlatilag egyetértés van arról itt a blogon, hogy medvepiacon vagyunk. Minek erőltetni a longot? Magyarázza ezt meg nekem valaki."

Eszemben sincs megmgayarázni, nem én vagyok az ügyeletes megmagyarázó. Csak elmondom, mit gondolok. Persze hiányosan, ami épp eszembe jut. Teszem ezt főleg azért, mert plasztikussá is tudom tenni a számodra, gyanítom ezt így most elfogadod amiket írok. Ugyanis nemrég írtad egy fórumba , nem szó szerint csak kb : "nem értem, mire veszik meg a piacokat, hová ez az emelkedés, lassan belátom, nem értek a tőzsdéhez...." eddig a nem szó szerinti idézet. Természetesen értesz. A saját megközelítésemben középtávú fundamentális befektető vagy, aki technikát nem használ. Ehhez jó kilépőpont kell, ha jó fundamentalista az ember. A belépőpont gyakorlatilag mindegy, ha jó az irány. A haszon változhat a töpörtyűtől az óriásig. Ha rossz az időzítés, nagyot is lehet bukni. Nagyon nagyot.

A magyarázatom : sajnos a medvepiac nem inverze a bikának. Csak majdnem. A 2006 májusi zuhatag egy bikapiaci nagyon durva korrekció volt, de nem bearish piac. Ha azt az ember végigülte, végül jól járt. Ha közben a mentő nem vitte el infarktussal.

Medvepiacon minden fordított, induljunk ki ebből. Cak, azért itt van sajnos, ami megnehezíti a ténykedést. Végigshortolva egy medvepiacot, bukta is lehet belőle. A bearish bull nagyon erős, és mindent elsöprő tud lenni. Ha valaki a dow indexével 2000-2004 között szórakozott, tudja miről beszélek. Olyan bullocskák söpörték el a felszínt és tarolták le a shortosok pozijait, mint egy tájfun. Roppant kiszámíthatatlanul, kacsázva, rángatózva esik a piac, hosszútávon mindenképpen, de több hónapos nagyon erős bullok tarkítják, össze-vissza támogatással. Mint most pld. Ez a nagy bull még nem volt eddig, ezért egyszer biztosan lesz. Vagy többször, ha több hullámú ehúzódó bearish piac alakul majd ki. A mostani megelőző emelkedést nem minősítem annak. Olyan hevesek az emelkedések, mint bull piacon a szakadások. Ha valaki emlékszik, az emelkedés lassúbb, nyugisabb, kiegyensúlyozottabb, a szakadások váratlanok, hevesek, de jön a korrekció végül, és ha a 2006 májusra gondolunk, igazi klasszikus 3 lépcsős szakadás is belefér szépen egy bikapiacba.

Nem kielégítően egzakt dolog a tőzsde. Ezért olyan szabályt, ami mindig igaz, nem lehet felállítani. Olyat, ami legtöbbször igaz, fel lehet, és abból el lehet lenni, csak idejében ismerjük fel, hogy itt most egy kivétellel van dolgunk, de a szabály nem változott. Mint a devizapiac carrys része vs indexek. Van kapcsolat, lesz is, de most másmilyen,. Ez a konstelláció összefügg az aud/usd-vel is. Részletek mindegy.

Vagyis, ha az ember úgy ítéli meg, hogy jön a hibrid állatfaj, a macibika, akkor nem szabad shortolni. Vagy pozi nélkül megvárom (nem megyek ellentétesen), vagy longolok.

Ez a válaszom a kérdésedre. Meg fogod látni, amíg a piac ilyen marad (a nemzetközi pénzügyi és fogyasztási válság nem ér véget..// ha véget ér // ) , nem lesz mindig kifizetődő a shortod, és fogsz még aggódni nem keveset, ha a "hagyod, és majd megérik" taktikáját alkalmazod.

Ennyit gondolok. Természetesen erőltetni nem szabad a rossz pozíciót. Most úgy tűnik, a bear rally elnapolva. Sokan gondolom azt hiszik, hogy nem is lesz. De lesz. Brutális. És váratlan. Sajnos. Ezért is sokkal nehezebb tőzsdézni medvepiacon. Szerintem.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó hogy ez így feljött,mert bennem is motoszkál a kérdés:milyen gyorsan jön az a maci-rally,napi 2-3 alkalommal ha ránézünk az indexekre,gondolom én ha felismerjük be tudunk csatlakozni(esetleg átfordulni) vagy nem?

drop írta...

DLPH, ez így igaz, a short pozícióimért is van és lesz mit aggódnom.
Abban is igazad van, hogy nem érdekelnek a technikai elemzések, inkább fundamentálisan próbálok kereskedni. Ezzel a taktikával egy medvepiacon csak a short taktika elfogadható. Amit írtam, azt zuzzonak szántam alapvetően, aki itt hagyja a longjait, amikor elmegy szabadságra, vagyis ő sem technikai kereskedő. Ez szerintem most hiba.
A technikai kereskedéshez nem kívánok "okoskodni", mivel nem értek hozzá.