Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. június 12., csütörtök

FxTrendAnalysis

Kedves Borska. Amiről én beszélek, nem tudom mennyiben tér el a címben szereplő dologtól, de egy fontos : nem arról beszélek, hogy hagyom a számítógépet (egy programot a háttérben) automatikusan trédelni. Ugyanis ezek a programok a bontás szerinti nyitó, vagy záró árból kiindulva a következő bontás során döntenek és kötnek.Másképp fogalmazva : ugye adott, minél hosszabb időtávot veszel alapul, annál biztosabban trédelhetsz. Mondjuk egy naposon, ha nap közben beáll a helyzet, a program jellemzően csak a következő nap lép, amikor egy újabb napos gyertya nyitója elkészül. Íg lehetséges az, hogy az automatikusan trédelő, magára hagyott programok elképesztően rossz belépőket produkálnak. Ha pedig egy egyszerű "szörfözésre" vannak beállítva, vagyis long, ha belépő van, és a következő short belépőnél zárok és nyitok shortot, akkor elképesztően rossz long zárásom is keletkezhet. Nem tudom, hogy a címben szereplő dolog milyen, ilyen-e, és nála a probláma más, vagy az, amiről most beszélek.

Nálam a helyzet nem ez. Az automatikus trédelés során a program figyelmeztet, hogy belépés van. Adott nap, és már ott belépek, nem a progam trédel. Csak szól. Ha másnapra leromlik, de aznap javul, és a nullát le tudom védeni, akkor másnap a romlás során kiütnek, ellentétben a példámmal, ahol másnap fog kötni egy sokkal rosszabb helyen a program. Lévén naposak a gyertyák. Ezek az eltérések nagy problémákat okoznak. Az automatikus trédelés során nem szörfözöm, előbb kiütnek a pozimból jellemzően, és a forduló csak később jön el, ha eljön. Vagy visszaszállás irányba, csak techikai alapon. Semmi gondolkodás. Ilyesmiket egy számítógépes program elvileg tudhat, de a fáziskésés akkor is jelen van.

Ha egy program vizsgálati algoritmusa sűrűbben fut le mint a bontás, az jobb. Vagyis napos bontásban pld. 3 percenként vizsgálja meg a helyzetet, és lép, ha kell. Az már jó. De a stoppok menedzselésére egy másik algoritmus kell, és ezt a problémát még pszeudokóddal algoritmizálni is elképesztően komplikált. Vagyis szavakkal leírni egzaktul, hogy a program mikor mit csináljon. Leírnád, de mit? A stopszintek instrumentumtól függnek, volatilitástól és még más nyavajáktól. Az automatikusan csúszó stop is elérhető az átlag trédelőnek. Az ilyen stop általában nem hatékony. Ha valamit nagyon húznak vagy öntenek, és nem tudod meddig, gázol át ellenállásokon támaszokon mint akés a vajon, és szeretnéd a legjobbat kihozni a történetből, akkor lehet az automatikus stop hatékony. Megy az árfolyam után. De egy jelentős visszakorrekció utáni szakadáskor már nem vagy játékban.

Tapasztalatom alapján egyetlen jelenleg elérhető számítógépes program sem képes kiváltani egy olyan egyszerű, de emberi döntséssorozaton alapuló startégiát, mely nagy átlagban eredményes.
Csúszóstop helyett inkább erős mozgásokkor azt figyelem, hogy a korrekció mikor vált fordulóba. És ott dobom. Mert ha később döntik tovább, és nem fordult, csak visszapattant (ha short), és kritikus szinteket nem lépett át az árfolyam, akkor dönteni fogják tovább, kár zárni.

1 megjegyzés:

borska írta...

Köszönöm.Nagyon logikus és érthető.