Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. június 9., hétfő

Következtetésszerűségek végül



Felraktam 2 képet, Aud/jpy 8 óráson (1 gyertya így 8 óra történése) azért, hogy lássátok, nem árt,ha az ember a szemének hisz. Hangsúlyozom, a frank követte-megelőzte (hol így hol úgy) 50 % ban a dow mozgását, de a jen az elsődleges és egyetlen, amit a felszíni folyamatok és 1-2 hetes tendenciák , vagy épp a mi folyik itt kérdésének vizsgálatához használni érdemes. Továbbra is. Felmerült néhány kedves blogíró és olvasó társamban az a bizonyos kétely : jó indikátort nézek? (ünk). Válaszom a leghatározottabban : naná hogy jót. Japánban nem emeltek kamatot.
Mit tesz ilyenkor az ember? Gondolkodik, ha képes ilyesmire.Mármint én . És nem kapkod, ha már "beragadt" rossz pozikba. Először néhány eszmefuttatás, mi lehet az oka, ennek a drasztikus változásnak mely a nagyon ritka napon belüli közel 400 pontos szakadás alatt a jeneket lényegében nem mozgatta meg? A válaszom : mesteri spekuláció, olyan pénzügyi forrásokból, melyek nem a carry trade ügyletekre érzékenyek, nem onnan finanszíroznak, közük sincs hozzá. Ez az egyik logikus válasz. Szerintem az igazi. Felmerülhet még más is : ugye mint látható , a Nikkei nagyon szépen trendel felfelé...valamiféle változásnak vagyunk szem és fültanúi? Amely változás alapjaiban módosít háttérösszefüggéseket? Vagyis : elképzelhető az, hogy az amcsi (és még néhány) rv piacból kiáramló forró tőke helyet keresvén magának a Japán rv piacokba megy át? És az olajba. utóbbi nem kérdés. Mindezt persze jelentős carry trade ügyeletekkel fedezve? Ily módon a jövőben is várható olyan mozgás, ahol a Nikkei marad, usa szakad, a jenek pedig elkezdik előjelezni a Nikkei index várható tendenciáit?
Nem sanszos. Pusztán felspekulálni egy Japán részvénypiacot elszigetelve, miközben a részvénypiaci medve tombol a világban...elég nehéz. De persze nem lehetetlen. Kína ezt megprodukálta, Japán mért ne tehetné? Ezen még elgondolkodom, de most első körben pusztán a pénteki nap eseményeiből ezt a jelentős horderejű következtetést nem vonom le.
Az egyidejűség nagyon fontos, és az, hogy a Nikkei nem egyidejű az amcsi piaccal, az olaj viszont igen. Az nem kérdés, hova ment a pénz, és honnan jött. Ha a Nikkei nem csatlakozik be a zakóba, akkor Kína sem sanszos, ha ezek ketten nem, akkor Hong Kong sem sanszos, és végül fél Ázsia nem hajlandó esni, miközben a másik fél világban tombol a hitelválság reálszférába begyűrűzött következménytengere (de valójában az alulfogyasztás első rémisztő jelei bukkannak fel...sajnos ha ez igaz, akkor túl korán...szerintem ezt még feldumálják ) miatt? Akkor ez hogyan lesz? Ilyet nemigen láttam még. Egy usa sávozós, hol fel hol le, kiszámíthatatlan piacon már ezt el tudom képzelni, nem kizárt egyáltalán. Az eddigi Usa görcsök közepette is emelkedett a Nikkei szépen, lassan nyugisan. Ezzel a verzóval érthető, hogy a jen miért nem akar beszakadni rendesen, ha Usa zakózik. Node...itt nem 20-30 % -os egyirányúságról van szó, hanem divergenciáról. Egyik fel a másik le? Az mese habbal. Nagyon nem stimmel. Ha igaz lenne az az abszurd feltételezés, hogy innentől a jen nem "jó indikátor", akkor ez a változás gyakorlatilag egyik napról a másikra jött el, az meg tényleg nonszensz. Egy ilyen változás grádiensenként zajlik (volt már ilyen a történelemben,...), először kevésbé jól jelez, aztán még kevésbé..és így tovább. Hirtelen egyik napról a másikra...olyan nincs.
Vagyis : ezek még csak feltételezések a részemről, és pontosan azért kell figyelni a piacokat, hogy ennek megerősítése vagy cáfolata a jövőben megérkezzék. Mi lenne a jó? Szerintem nem variálok, teszem amit szoktam, ami évek alatt bejött. Suszter maradjon a kaptafánál. Ha egy esés nem megalapozott, akkor a long pozik zárása kizárt. Helyette ellentétes pozik felvétele javallott korai védéssel, és sajnos a piacok sűrű figyelése. Eddig százból százszor bejött az, ahogy szoktam ügyködni (előbb utóbb bejön...a végeredményre gondolok, nem egy egy pozícióra, mert abból van rossz túl sok is) Most túlméretezett pozim nemigen van, ha kell, azokat is lecsökkentem...és maradok annál, hogy elhiszem, amit a kötvény és devizapiac mond.
Leszorítva a pszihét, ami ilyenkor hajlamos arra, hogy itt a világvége, short ezerrel, mindent zárjunk...és így tovább és így tovább.
A bét : fehér folt. Illikvid. Ahogy Herceg mondá, valóban a csütörtökre is elég immunis volt. A péntekre nem tudjuk mit reagál. No persze azt feltételezni, hogy a bét majd megmondja usának az irányt....kissé irreális, finoman szólva, Itt egyszerűen spekulációs pénzek (nem komoly alapok) ténykedését látom , makrókra, várható hangulatokra berendezkedve, és sokszor mellélőve. Ezek a bizonyos zárókötések mostanában nem találódnak el oly pontosan (otp, vagy bux hati). De az ő dolguk. Ehhez semmi közöm, és nem is szeretném, hogy legyen. A béten tőzsdézni egyre rosszabb , mert kiszámíthatatlan. Rángatják ide oda relatív kis pénzekkel.
otp : amíg a jenek nem indulnak el , addig venni kell esésben. Legfeljebb szűk stoppal a hasznot (ha majd lesz) levédeni gyorsan. Továbbra is azt mondom : nem tudom mikor (1 hónap, 1 hét, 2 hónap) , de a piacokat úgy megrángatják felfelé, hogy a kényszervételek napokig menni fognak, és boldog boldogtalan venni fog, mert nem akar lemaradni az emelkedésről. Magam az összes longomból akkor majd kiszállok. Így lesz tér honnan zakózni rettentőeket. Azon egyzerű okoknál fogva, amikről ezen a blogon már Drop, és még sokan írtak. Azokat nagyon komolyan kell venni. De a tőzsde "pszichológiáját is" . Ennek tudható be az, hogy az igazi vérfürdő előtt egy hatalmas rallynak kell jönnie. Ez az eddigi nem az volt.
Hát kb ennyi. Sok sikert mindannyiunknak.

3 megjegyzés:

nemar írta...

Köszönöm DLPH, ez a tipikus esete annak, amit Borussia fejtett ki: Valami ilyesmit akartam kérdezni, de akárhogy is fogalmazgattam, mindig olyan sületlenül hangzott a kérdés, végül nem is tettem föl... most mégis megkaptam rá a választ, de legalábbis egy jó részét a kérdésemnek. Értékes írás a számomra.

Névtelen írta...

igazi szép leírás:)
jót tett a lelkemnek, aki szegény benn ücsörög a 7000-es otp-ben:)
hátha még nyer is majd rajta..:)
a kisrészvényekről mi a véleményed? megrángatják őket is a felrántásban? pl synergont, rábát, econetet, genesist, fotexet...

DLPH írta...

az ecóról egy nemzetközi optimizmusban el tudom képzelni

a többi sötét folt
genesis meg az ami

ha már a kispapírokat is rángatják, az nagy optimizmusra vall

nem mostanában lesz , ahogy most kinéz a helyzet