Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. június 22., vasárnap

Peak Oil II.

Kiváncsi vagyok, holnap mit fognak bejelenteni Szaud-Arábiában a tanácskozás után, de a helyzet nem bíztató. Ma az USA energitikai főtitkára közölte, hogy nem a spekulánsok tehetnek a magas olajárról, hanem problémák vannak a kitermeléssel:

http://money.cnn.com/2008/06/21/news/international/saudi_summit/index.htm?postversion=2008062117

Ez alapján a 150 dolláros olajár már nem sokáig várat magára.

Itt van még egy video:
http://www.youtube.com/v/bGHpWOSsDZk&hl=en

A nyilatkozó Hirsch úr 2005-ben készített egy elemzést az amerikai kormány megbízásából a Peak Oil-ról:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hirsch_report

http://www.acus.org/docs/051007-Hirsch_World_Oil_Production.pdf

A hitelválság és a peak oil külön-külön is súlyos recesszióhoz vezet szerintem, de a kettő együtt nem lesz egy leányálom, az bizonyos. Ráadásul míg egy hitelválságból jó esetben 2-3-4 év alatt ki lehet keveredni, addig az energiaproblémákra jelen tudásunk szerint nem kínálkozik megoldás.

8 megjegyzés:

drop írta...

A DAX, NASDAQ, S&P500 shortjaimat még biztosan tartom egy jóideig, de lassan nyitni kellene egy oil longot is, persze azt egyelőre kisebb tételben. De valószínűleg az USA pénzügyi szektor shortjába is még érdemes lenne beszállni. A nagyobbak közül Lehmann, Citigroup, WaMu, Wachovia totál szarul néz ki, csődgyanúsak 1 éven belül, de pl. a GM sem különb.

Névtelen írta...

Hi! Érdekes amit írsz és van alapja. Nekem az a furcsa, hogy két hónapja érdek volt megmenteni innen 118xx-ről az árfolyamot dji-ban, most miért ne lenne az? Persze pár beszólással és kamatcsökkentésekkel ez ment is. Már mindenki tudta, hogy gáz van, biztos vagyok benne, hogy szépen ki is dolgozták a forgatókönyvet, amit mi pornép nyilván nem tudhatunk. Ha akkor pl. szimpla dumával hatni tudtak rá, most is tudnának. Ez az "összeesküvéselméletem". A másik egyszerűbb történet az, hogy a részvényekből kivonják a zsozsót, valamibe be kell fektetni. Ez most az áru. Amíg nem fordulnak ott az indexek, addig nem várható javulás a részvényekben. Márpedig nem úgy néz ki, mintha bárminek is csökkene az árfolyama... Vélemény? Üdv

Névtelen írta...

Sziasztok,
Egy amerikai hírlevélben olvastam (a link 21 sor, inkább összefoglalom), nemrég hozták Mr.Bush tudomására, szaudi barátainak messze nincs annyi olajuk, mint mondják. 1979-ben 110 mrd hordó bizonyított tartalékuk volt, amikor kizavarták az amerikaiakat az olajszektorukból. Még abban az évben felemelték 50 mrd-al, majd 8 év múlva újabb 100 mrd-al. Lett 260 mrd. Azóta felhoztak 45-50 mrd-ot, de még mindíg 260-at mondanak, miközben nem fedeztek fel semmit. Az ok: az OPEC-ben az alacsony olajár miatt kitermelési kvóták voltak, amit a tartalékok arányában számítottak ki. Ezért felhazudták azokat. Irak, Irán, Venezuela a duplájára. Kuvait 50%-al. Szakemberek szerint a szaudiak a 8-10 millióval szemben csak napi 5 millió hordóval dobnak piacra. Hogy honnan veszik? Rendkívül kifinomult módszerrel mérik a termelést, adatok hiányában: a világ kikötői között ingázó tankerek számából...

Ennyi. Ha van benne igazság, akkor ez nem bubble. Kereslet-kínálat.

Üdv. Attila

DLPH írta...

Aggyisten. Jó ez a téma. A felvetés is. Nem csak az olajos, most a másikra reagálnék : nincs szerintem ebben semmi összeesküvés elmélet...a Bush adminisztrációnak akármennyi is a kaki, nem érdeke egy jelentős tőzsdei összeomlás, akármennyire is a zsozsót pakolgatják ki-be, le -fel áruba be, olajból ki aztán be...satöbbi.

Ennyire futotta...kamatcsökkentés nem sanszos, a kozmetikázást lehet folytatni. Persze nem a végtelenségig. Várom a nagy építóipari cégekből egy-kettő csődjét lassan...

Csak annyit akarok mondani, hogy bármennyire is meglepett, ennyire futotta a verbális támogatás. Sokkal többre számítottam. Csakhogy, ha tényleg ennyire futotta, egy kis meghúzásra 13200-ig, onnan szakadék, akkor nagyobb a baj sokkal, mint gondolnánk. Kivéve Dropot :))

drop írta...

Tegnapi hír szerint Oroszország olajkitermelése 1%-ot csökkent az idén, az exportja pedig több, mint 4%-ot. Nem véletlenül mondott 250 ft-os olajárat 2009-re a Gazprom.

A napi 5 milliós szaudi kitermelést nem hiszem, itt százalékokat érez meg a piac.

Szóval megért bennem az elhatározás az olaj longra, fundamentálisan nincsen itt sem mire várni. Persze ezt is hosszútávú vételnek szánom, nem napi spekulációnak.

drop írta...

Itt a szaudiak nyilatkozata az olajkitermelés növeléséről:

http://money.cnn.com/2008/06/22/news/international/Saudi_summit/index.htm?postversion=2008062208

Szerintem a piac már a hiszem, ha látom üzemmódra kapcsolt.

Névtelen írta...

Üdvözlet. Visszatérve az "összeesküvéselméletemre": valamit ki fognak találni, hogy ne omoljanak össze, mert ez az érdekük. Viszont ami még eszembe jutott: mi a véleményetek a latin amerikai piacról? Miközben világszerte gyengülés van a tőzsdéken, a bovspa meglepően jól teljesít. Gondolok itt arra, hogy egy kis ingadozás után 60K-ról úgy menetelt 70K-ig, mint ha kötelező lenne. Mi lehet az ok? Szvsz a brazilok nagy "anyagtermelő" ( kaja, nyersanyagok )ország hírében állnak. Értem ezalatt a kakaó, gáz, olaj, kukorica, szója stb. Úgy is mondhatnám, hogy a brazil fejlődés alapja nem az új technológiák fejlesztése, nem a bankok növekedése, fejlődése, hanem a "kőkemény meló". Namármost ha tovább emelkednek ezen termékek árai a brazil cégek profitja szintén nő. Ezen okoskodás alapján lehetséges-e, hogy az egész cirkusz nyertese latin amcsi lesz? További szép napot.

Névtelen írta...

Sziasztok,
Latin amerikai piac? Ez nem vélemény, csak egy kis érdekesség.
Argentína a csőd felé? (egy másik hírlevél)

http://www.dailywealth.com/archive/2008/jun/2008_jun_18.asp

Üdv. Attila