Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 1., kedd

Hitelválság - Olaj - Infláció - Recesszió

A hitelválság lassan megszokott, talán már kicsit unalmas témává vált. De még mindig úgy gondolom, hogy nagyon messze van a vége, a felénél még biztosan nem tarunk. Nem egészen látom, hogy hová fog csúcsosodni a helyzet, mert a részvényárfolyamokból is jól látható, hogy közelednek a csődök. Kis bankokkal nincs is olyan nagy baj, de mi lesz a nagy halakkal? Too big to fail? Valószínűleg igen. De nem lesz túl sok problémás nagybank? Nem látok tervet körvonalazódni, ami kezelni fogja a problémát. Már pedig kelleni fog valami, de a citibank, bank of america, wachovia, ... nem mehet csődbe, hogy a befektetési házakat ne is említsem. Ki invesztál még pénzt beléjük? Csődtömeg mindegyik és ráadásul a hitelválság elovonulása után (kb. 2010 ha marha nagy szerencsénk van) , ha túlélik, akkor sem fog javulni a helyzetük, ott állnak majd tőke nélkül legatyásodva. Szóval óriási problémák elé néz még a pénzügyi világ.

De ennél még sokkal szomorúbb történet az olaj, de erről is írtam már párszor. Nagyon úgy tűnik, a világ olajkitermelése tetőzött vagy ha még nem, akkor 2010-ig bezáróan fog. Ami alternatíva hiányában azt jelenti, hogy a világ gazdasági növekedésének lőttek. Hosszú időre.
A probléma érzékeltetésére annyit, hogy a világ energiellátásának 87%-át a foszilis energiahordozók adják. Az alternatív energiforrások csak 1%-ot képviselnek, áttörés ezen a téren nem várható.
Itt a köztudatba lassan bevonuló leghíresebb ábra a témában, ami az olajexportról szól (becslés):



Láthatjátok a most kezdődő döbbenetes hanyatlást az olajexportban. Az olajkitermelés ilyen ütemben nem fog csökkenni, de a legnagyobb olajtermelők exportja igen. Ezért a mai 140 dolláros olajár. Nem spekuláció és nem is finomítói kapacitáshiány. Az emberiség magának köszönheti, elpocsékoltuk az elmúlt 20 évet a cselekvésre. Most pedig nem úszhatjuk meg az átmeneti komoly hanyatlást. Mi az az átmeneti? Ki tudja. 10-20-50 év? Meglátjuk vagy mi már nem is.

A zuzzo által említett infláció egy érdekes kérdés. A hitelválság egyértelműen a defláció irányába hat, rengeteg hitelpénz tűnik el a világon. Nem csak az USA-ban, tovaterjed ez valószínűleg. A nyersanyag- és élelmiszeráremelkedés viszont inflációs hatású. Nehezen tudom elképzelni, hogy a cégek ezt kibírják, egy tovagyűrűző recesszió lesz az eredmény. Hogy ez egy deflációs vagy inflációs recesszió lesz, azt nehéz lenne megjósolni.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az egészhez hozzá kell venni, hogy hamarosan sokan elmennek nyugdíjba, sokkal több lesz az eltartott, a beteg ember, sokkal kevesebb az aktív dolgozó. Emiatt meg fognak növekedni az állami kiadások, amit növel még az államok eladósodottsága is. Mivel a recesszió elkerülhetetlen, a gazdaság is vissza fog esni, a kormányok viszont a kiesett bevételek és növekvő kiadások kompenzálására meg fogják emelni az adókat, ami szintén nehezíteni fogja a cégek és dolgozók életét. Mindez komoly életszínvonal csökkenést fog előidézni.
A legdurvább, hogy megint egy kis csoportot kezdenek okolni a magas olajárért. Mint a 30-as évek Németországában (ahol 40% felett volt a munkanélküliség) a zsidó nagytőkéseket. Aki nem tanul a történelem hibáiból, arra van kárhoztatva, hogy megismételje.
Ne legyen igazam, de nagyon nem jók a kilátások.

zuzzo írta...

na ja csak most nem egy szűk réteg, hanem ázsia a maga több mint 4mrd-os létszámával generálja a boom-ot, ezt azért nem olyan egyszerű eliminálni....

drop írta...

el capitan, szerintem 1-2 éven belül mindenkinek nyilvánvalóvá válik, hogy az olajválságnak geológiai okai vannak. A tájekozottabbak már most is tudják, az átlagember pedig meg fogja tudni.
A társadalmi következményei beláthatatlanok. Ilyen problémával még nem nézett szembe az emberiség. Belegondolva kb. 4-5 év múlva ma még elképzelhetetlen válság kezdődhet el az energiahiány miatt: éhinség, bűnözés, háborúk.

Gentlemanus írta...

Drop kolléga!

Kiválóak a meglátásaid. Nem tudok hozzájuk tenni semmit. Ilyenkor legalább mindig meggyőződök arról, hogy nem csak én látom ilyen pesszimistán a dolgokat.

Drop, a csártjaidat nem mutasd meg gyerekeknek soha, mert megállnak a növésben, annyira csúnyák ezek a grafikonok.

Nagyon nagy kérdés, hogy érdemes-e shortolni egyáltalán? Világos, hogy hatalmas medve az irány, nem kérdés. OK, shorttal halálra keresed magad. Dehát tiszta ko felé halad minden. Ko-ban meg aztán mit csinálsz majd a jóformán nullára redukálódott értékű shortnyerőddel, óriási infla mellett, feltéve, ha egyáltalán a bankok, vagy a brókercégek, ahol tartod a zsetont nem mondják be az unalmast.

drop írta...

gentle, ezzel meg én értek egyet. Az elkövetkező években mindenképpen a short a megfelelő taktika. Természetesen nagyon figyelni kell a brókercégekre, ahogy írod, mert a hitelválság szedni fogja az áldozatait, ez nem kérdés.
Aztán időben kell váltani. Föld és arany, csak erre tudok gondolni. Előrelátóknak már most lehet kezdeni az átcsoportosítást.
Én egyelőre a budapesti nagyobb lakásomat cserélem házra az agglomerációban. Ha ez lezajlott, akkor kb. a jövő év elején lépek a föld és fizikai arany irányába, kezdetben óvatosan. Egyelőre így látom, de ez változhat a helyzettől függően.

Az országnak nagy segítség lenne, ha azt a makói gázmezőt valahogyan mégis ki lehetne termelni. Meglátjuk.