Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 15., kedd

Tomi kérdésére válasz

A kérdés :
DLPH!Korábban többször is azokra a hangokra akik további eséseket hoztak szóba azt mondtad az addigi okok nem elegendőek hozzá,kell még más is.Mi volt az ami azóta megváltozott?Talán az olajár,meg az újabb pénzügyi "csődök"?Ha hasznosnak tartod a kérdésemet a közös blogba is betehetnéd válaszod.Hali

Válaszom :
Mint látható, a kamatcsökkentés mit sem ér. Persze mi a probléma? Ugyanis az egyetlen jelentős intézkedés a drasztikus kamatcsökkentés volt. A probléma kitalálható innentől. Csakhogy késő bánat. A kapzsiság a hét fő bűnök egyike tarol. Mire a hurkot egy kicsit lazították , az amcsi pógár maradandó károsodásokat szenvedett az uzsoracivilizációtól mely pimaszul körbeveszi , de még nem fulladt meg azért. 2. fázisnak egy régebbi hsz-emben már írtam : eljő mikor kiderül, maradandó ez a károsodás. Épp most derülget ki. Lassan. Ha hirtelen az igazság felbukkanna, pánikot okozna. Ezért nyugisan derülnek ki a dolgok. Ezek a "dolgok" azok, melyek a többlet, a plusz, melyekhez képest holmi másodlagos tökmindegy miféle játék a paírokkal bedőlések kismiskák. Elérkezett ugyanis a probléma a reálszférába , és kezd ködleni, hogy itt egy alapvető problémáról van szó, ami idáig még sosem volt : a globalista pénzügyi világrend alapjai düledeznek. (ezt már ítam, csak megísmételtem most). Az uzsoracivilizáció. Az a rendszer, mely alapjaiban egy vicc. (lásd Rotchildok) Erről is írtam már sokat. A kamat, mint olyan, annak feltétlen elfogadása , szórakozgatás annak mértékéről, kétségbe sem vonva annak irrealitását. A pénzkibocsájtó akkor nyom pénzt amikor akar, odaadja neked, (kamatra), és azt a kamatot is abból fizeted ki, amit ő nyomott (bocsájtott) ki. Persze kamatra. Döbbenetesen "jól" kitalált szélhámosság. Az évezred átverése. És erre egy civiláció felépül és normálisnak hiszi, és gyártja a majmait, akik szajkózzák az ostobaságokat. Napestig megállás nélkül. Kormányok jönnek létre eme ideológiarendszer hű szolgálójának (a választópolgárait behülyíti, az ma már normális, az velejár)

Amíg csak subrime bigyó volt (vagyis ezt hitte a világ, mert a valóság most is ugyanaz mint akkor) ,az kevés volt további eséshez. Ez már viszont nem. Nagy építőipari óriáscégek fognak tönkremenni. De hadd kérdezzek már valamit : csak egy nagyon egyszerűt .... miféle korcs világrend (pénzügyi, gazdasági, ideológiai) az, ahol a rendszer instabilitását okozza az, ha egy olyan dolog, mint egy lakás...életünk, létezésünk alapja, egy fedél a fejünk felett, minden más ezután jön csak...tehát ez az alapvető emberi életszükséglet a rendszernek akkor rossz, ha olcsóbb lesz? Vagyis megfizethetőbb? Vagyis könnyebben elérhető? Hát miféle elfajzott egy világrend ez? No persze. Mi a gond? A túlfogyasztás. És eljutottam a 3. fázishoz (de csak én itt most "papíron", a világgazdaság // értsd a birkanyáj// eddig a "felismerésig" még nem) - ekkor lesz 10K a bux majd ha jön a 3. fázis - amikor is kiderül a valódi porbléma, kiderül, hogy egy korcs, túlfújt lufira épült itt hosszú-hosszú évtizedekig, de ha nagyon belegondolok, akkor már az 1800-as évek óta minden , egy értékrend született ennek talajából, táplálkozott és vígan elvolt...ezidáig. Hogy mire gondolok? Mi ez a lufi? Ez a lufi, az irreális mértékűre dagasztott piac. A mesterségesen felfújt , túlburjánzó idióta keresletnövekedés a maga ideológiai hátterével. Ennek talaján nőtt aztán fel 2-3 generáció a mértéktelen pazarlás közepette. Ez már okozat, nem okság. Ehhez a velejéig korcs ideológiai-kultúrális-gazdasági-politikai rendszeregyütteshez (globalizmus - még szép nevet is adtak neki) aztán hű csatlósaik a tőkés társaságok pedig adták a kínálatot. És el is értünk a célhoz. Gátlástalan profit.

A 3 fázisban a túlburjánzó idióta keresletnövekedést követő globális drámai fogyasztásvisszaesés (persze egy normális szintre - mert az eddigi volt a nemnormális) fogja a cégeket sorban kinyírni. Ennek már a 2. fázishoz sem lesz sok köze. Mivel egymásból következő problémák, közvetlen köze nem lesz. Csak közvetett. Ez a fázis már a tőkés társaságok széles körének egyáltalán a létezését (mint olyan) kérdőjelezi majd meg. Most "csak" a profitjuk van veszélyben, hiszen a reálszférába immár átgyűrűzött a válság. Ez a 2. fázis. Most itt tartunk. Nemsoká mondjuk veszed az 5 lenagyobb építőipari céget az usában.és kiderül szépen , hogy ebből az ötből az egyik teljesen felesleges. Belátható időn belül ez az öt nem fog megélni a piacon.Nem profitról beszélek, nem gigagnövekedésről ...hol van az már...nem felvásárlásokról, indokolatlan permanens növekedéről , hanem egy egyszerű alaphelyzetről : meg tudok én élni egy ekkorára szűkült piacon? (nem szűkült az be, most lesz normális méretű, eddig volt abnormális //eldobható borotvák, tengernyi szemét, sok műanyag...környezetszennyezés...100 éve nagymamám szülei ezen az életmódon megbotránkoznának, ők egy üveget őrizgettek , mert még jó lehet valamire. //)

Mi csak szemétkupacokat gyártunk. Mexikó és Usa határán meg ezeken a szeméthegyeken emberek élnek. Méteres szemétkötegek leterítve a határhoz közel a földre , mintha az lenne a talaj. Csak épp szemét az, nem anyaföld.

No, ezzel szembesülnek majd a különböző szegmensek nagyágyúi. Létezésük esetleges, de nem szükségszerű, sosem volt az, de innentől már kérdéses lesz.Légitársaságok, energiacégek, olajcégek, autógyárak de még fegyvergyárak is...pedig abból sosem elég.Azzal szembesülnek majd, hogy a piac beszűkült. Végleg. Sosem volt persze normálisan ennyire "tág" a piac. Csak átmenetelieg mesterségesen kitágították.

11 megjegyzés:

zuzzo írta...

új gazdasági világválság...

xyz58 írta...

Valami Marx meg Engels füstölgött korábban ezen ha jól emlékszem, csak más aspektusból..Azt' mi lett belőle..Vagy mégis igaz a történelem spirál elmélete??

Névtelen írta...

Ez már nem tőzsde,hanem a valóság,hihetetlen mennyi "árut"akarnak az emberrel megvetetni és mennyien veszik is,szükségük nincsen rá csak "szép és új",minél korábban vége szakadna ennek annál élhetőbb lenne a világ,bár nem lennének extraprofitok és eszeveszett növekedés,de sajnos kevésbé hihető hogy ez menni fog,amíg szar van légy is lesz,ez a közkeletű mondás?
Bár a fejlődés fenntartható lenne,ahogy megyünk előre az időben,csak az üteme lassulna és ez nem tetszene a multiknak,viszont vannak olyan szegmensek ahol le vagyunk maradva jópár lépésel (környezetvédelem,alternatív energia)ezeket miért nem érdeke fejleszteni vkinek?Ha kinőjük a bolygót és belepusztulunk a saját szemetünkbe akkor nem lesz kinek és mit fogyasztani.....

Waszeitung

DLPH írta...

xyz58 a szabadrablásos kapitalizmusnak nem az ellentéte (értsd : alternatívája) a marxizmus.

Van harmadik , negyedik és sokadik lehetőség is. Ez a kapitalizmus-kommunizmus szembenállás, ha egyik nem akkor a másik, mindkét ideológiának kiváló hasznára volt (van).

Névtelen írta...

helyenként átmeneti korrekció bontakozik ki... ahol már nem érvényesül a csordaszellem ott kezd valami derengeni...
ise- bov
zuzzo

Névtelen írta...

Valami Neumann Janos foglalkozott növekedeselmelettel a múlt században. Azt hiszem megérdemelne annyi tiszteletet a munkássaga, hogy megismerjük.
Persze lehet Wass Albert féle vadromantikus világmagyarazatot is adni az iránymutatasra varóknak, de tudjuk, hogy van jobb.

--

Penz=Hitel, de alapvető felreértés, ha az angol Debt fogalamat ertjük ide, mert a Credit lesz a helyes.

A pénz funkcioja szerint információ, és annyit jelent, hogy a bitrokosa érdemes valamire (valami adottsaga folytán).

A kamat teljesen természetes piaci jelenség, és a jovőbeni bizonytalanság árazasat jelenti, nem pedig valami sarcot, amit gonosz emberek talaltak ki.

A ház, ugyan ugy mint minden termék, akkor olcsó ha nem kell senkinek. En nem feltétlen pozitiv.

A kapitalizmus lényege a bővített újratermelés. Jokora idotávból úgy tűnik, hogy ez a rendszer passzol leginkább az emberi természethez.

A vegkovetkeztetés persze mindezek mellett is lehet helyes, csak van rá jobb magyarazat:
A fejlodes externaliakon (római rabszolga, olcsón kitermelhető olaj, amerikai bevandorló munkaerő stb.) es internaliakon (többet költünk szolgáltatasokra, muveszetre, tudományra stb) alapul. Általaban a konnyebb ellenállás iranyaba halad a gazdaság, azaz az externaliak minel aktivabb bevonasa a folyamatokba a nyerő. Most éppen beszűkülnek a bevonható külső források, ezert az eddigi novekedesnek annyi. Az hogy lesz-e olyan összomlas, mint a Római Birodalom esetében, az még kérdéses ugyan, de egyáltalán nem lehetetlen.

udv

gdy

DLPH írta...

szevasz gdy

ez nagyon zavaros és tele van tárgyi tévedésekel

DLPH írta...

és néhány nem túl korrekt szándékos csúsztatással is

Névtelen írta...

Hello!

Nem szándekom csúsztatni, csak vitaba szállnék egypár alapvetéssel.

Nincs sok időm bővebb terjedelemben írni, és ezert így aztán tényleg kicsit kusza, de ezek azok a pontok amikkel nem ertek egyet.

Leginkább azt gondolom, hogy felesleges összeesküvéselméleteket gyártani, amikor a jelenségek magyarázhatók máshogy is, pl némi makroökonomiai apparátus bevetésével.

kb ennyi

gdy

DLPH írta...

Kedves Gdy!

Ez alapvető világnézeti eltérés közöttünk és van jócskán logikai is. Pld. mi az , hogy összeesküvés-elmélet? Ügyes dolog folyik itt. Varászlás a szavakkal. Ennek a kifejezésnek sikeresen adtatok egy pejoratív felhangot.

Tudod ez mi? Magyarázatot keresel valamire, amit ugyan MÁSOK szépen elmagyaráztak Neked, de objektív önálló véleményt akarsz formálni. Ettől az "összeesküvés-elmélet" szövegtől már libabőrös vagyok. Ha meghallom. Vagy olvasom.

Mondnád ezt, képviselnéd ezt az álláspontot egy matematika előadáson vagy vizsgán, mondjuk geometriából. Páros lábbal rúgnának ki.

Amiről beszéltem logikus. Csak nem kompattibilis azzal, amit elfogadott világnézetnek és magyarázatnak hívnak. Na most ez annyira hat meg kb, mint az a galacsinhajtóbogár, amelyik épp galacsin nélkül flangál , mert nem talált magának egy normálisat.

Sehogy.

Összeesküvéás-elmélet? ne már...

Hagyd már gondolkodni az embereket jó? Érvelj, szállj vitába,bátran. Aki ezt nem engedi meg Neked, az nem méltó vitapartner, és megérdemli , hogy szóba se állj vele. De engedd már meg az embereknek, hogy önállóan gondolkodjanak, és ha ezt megteszik (akár logikus akár nem a számodra) ne "összeesküvés-elmélet" - ezd le. Lekötelezel.

Névtelen írta...

Remélem így lesz, szépen leszállunk egy reálisabb szintre. De az se zavar, ha durvább lesz a landolás és esetleg a népek számonkérik azokat akiknek az egész gazdasági, hatalmi, erkölcsi, stb cirkuszt, értékrend-rombolást és történelemhamisítást köszönhetjük - persze ez inkább vágyálom, de törekedni kell rá. Remélem értéket fog még képviselni a reália s nem csak/túlnyomórészt spekulációs objektumot.

Linkelek, aki minden jelentősebb hazai fórumról ki van tiltva és netkávézóból tud(na ha nagyon akarna) csak hozzászólni