Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 20., vasárnap

USA short tiltás

Látom, sokaknak nagyon nem világos, miről is van szó és miért hozta ezt az intézkedést a FED ill. nem közvetlenül a FED, hanem az erre illetékes szerv, a piacokat felügyelő SEC.

Egy kommentemben lejjebb felsoroltam a cégeket, akikre vonatkozik a szabályozás (19 nagy pénzügyi cég), őket nem lehet naked shortolni, ezt is leírtam már. Ők magukat ill. egymást továbbra is naked shortolhatják.
A szokványos short, ami nálunk a béten is működik, nem került korlátozásra, ezentúl is minden céget lehet shortolni.
Szerintem az intézkedés abszolut diszkriminatív, de az amerikai pénzügyi szervezetek végletekig korruptak, ebben gondolom már senki sem kételkedik. Ráadásul most már ez a 19 cég döntheti el, kit engednek be saját magukon keresztül a naked short játszmába, mert nekik nem lett megtiltva. Na de hagyjuk.

Miért hozta a FED ezt a döntést? A válasz egyszerű. A cégeknek tőke kell. Sok, sok tőke. Be kell vonniuk, azaz részvényt kell kibocsátaniuk minél hamarabb, minél magasabb árfolyamon. Ez a legmegfelelőbb alkalom rá. A gyorsjelentéseiket a már megszokott módon kozmetikázzák (trükköznek a mérleggel), miközben a naked shortosok kénytelenek kiszállni és már megy is a rally. Amihez mindenki csatlakozik, jönnek sorban a "jó" gyorsjelentések, a pénzügyi szektor pedig kilő.
Ez szerintem augusztus első napjaiig eltart. De utána jön a neheze, tőkét kell emelni, keresni kell újabb barmokat, akik még hajlandóan pénzt kidobni az ablakon. Ha nem lesz friss pénz, akkor nagyon nagy a baj. Ha lesz, akkor is, csak később.

Egy példa. A Bank of Amerika az elmúlt 3 napban 50%-ot (!) száguldott felfelé, a kapitalizációja 80 mrd-ról 120 mrd-ra nőtt. Pl. 20 mrd-os tőkebevonáshoz nem 25% , hanem csak 16% új részvényt kell kibocsátania. Nem mindegy.

Nincsenek megjegyzések: