Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. augusztus 17., vasárnap

Kamatemelés

A probléma összetett.

Önmagában a hitelválság (mint a hitelválságok általában) deflációs hatású. Vagyis a FED ill. USA pénzügyi vezetés (Paulson) mindent megtesz, hogy a defláció ne következzen be: alacsony kamat, élénkítő csomog (=helicopter drop of money), dollár gyengítés.
A hitelválságnak még csak most értünk el abba a szakaszába, amikor a hitelek összállományának csökkenése (credit contraction) miatt az árútőzsde is esésbe fordult, vagyis most kezd kibontakozni a deflációs hatás. Ezek alapján a FED-nek esze ágában sem lenne emelni a kamatot, tudják, hogy a jelenlegi infláció becsapós és gyorsan átfordulhat deflációba. Most minden adott is ehhez: erősödő dollár (=csökkenő import árak), eső nyersanyag- és élelmiszerárak, fogyó hitelek.
Bernanke ennek a témának a specialistája, sokak szerint ezért lett ő a FED elnöke. Szóval ennyi ténynek az ismeretében számomra egyértelmű, hogy nem lesz kamatemelés. Tartás, majd évvége felé vágás.

De van itt más is a képben, a vesszőparipám, a Peak Oil. Ez ugye totál ellentétes hatással bír az olaj és így szinte az összes nyersanyag árfolyamára. Vagyis inflációs, dollárgyengítő hatású, ami miatt emelni kellene az alapkamatot.

Számomra kérdés, melyik fejti ki nagyobb erővel a hatását rövidtávon, a hitelválság (=olajigény csökkenés vagy világszinten csökkenő emelkedés inkább) vagy az olajcsúcs (=nem növő vagy csökkenni kezdő elérhető olajmennyiség a világpiacon).
Szerintem a FED is filózik még ezen egy darabig, úgyhogy most tartás lesz. A dollár pedig nem a várható kamatemelés miatt emelkedik, hanem a gyengülő európai és japán gazdaság ill. az eső nyersanyagárak miatt.

Mi az én tippem összességében?
Az elektronikus kereskedésben eső olajárak. De fizikailag lehet, hogy már az idén problémásabb lesz az olajellátás, gondoljunk csak a Grúzia miatt kieső olajra. Ha ez visszafordítja az olaj- és így a nyersanyagárakat felfelé, akkor nagyon nagy baj lesz: gazdasági világválság. Légitársaságok, autógyártók, pénzügyi cégek csődhulláma. Mikor? 6-9-12 hónap.
Ha nem fordulnak vissza a nyersanyagárak, akkor viszont maga az olajigény csökkenés egy igazi nagy recessziót jelent. Ez sem sokkal jobb.

Igazából minden forgatókönyv negatív, a kérdés csak az, meddig lehet majd a csökenő olajkitermelést arra fogni, hogy gazdasági válság van és csökkent az igény.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az olaj és nyersanyag árak biztosan úgy változnak ahogy leírod?
A dollárhoz viszonyítva biztosan igen, de a dolcsit is manipulálják.
HA hinni lehet a kimutatásoknak akkor az olajkitermelés eléri esetleg kissé meg is haladja az igényt.
Egyelőre az amik kormány és FED szinten is mesterségesen duzzaztják a fogyasztást.Ezzel persze szerintem ismét dollárt égetnek. Ha recesszió vagy közeli állapot van akkor a nyersanyagok árának nem csökkennie kell?
Összegzésként az én véleményem szerint mesterségesen káoszt keltenek és ez a választásokig ki is tart. Persze a nemzetközi kihatásokat nagyívben letojják.
Sőt már régebben írtam, hogy szerintem részben a világgal fizettetik meg a saját hülyeségeiket. Bár nem vagyok biztos benne, hogy ezek hülyeségek. Inkább a káosz része. A nagypénzűek többsége nem veszteségesen fog ebből kikeveredni. Szerintem.
Apacs

drop írta...

Szerintem nem lehet a dollár árfolyamát hosszútávon manipulálni. Túl nagy hozzá a napi forgalom.
Az elmúlt években az óriási külker hiány taszította egyre lejjebb a dollárt. A világra is átterjedő recesszióval és eső nyersanyagárakkal most a deficit valószínűleg csökkenni fog, ezért a hirtelen erősödés. De lehet, hogy tévedek.

"HA hinni lehet a kimutatásoknak akkor az olajkitermelés eléri esetleg kissé meg is haladja az igényt."
A hivatalos kimutatásoknak nem lehet hinni.

"Sőt már régebben írtam, hogy szerintem részben a világgal fizettetik meg a saját hülyeségeiket."
Igen, a dollár gyengülésével és a rengeteg hitellel ez eddig működött is. De most vége van. Megszívja az egész világ, a fő fogyasztó visszakapcsol és kevesebbet fogyaszt. Ez egy komoly recesszió világszerte.

"Ha recesszió vagy közeli állapot van akkor a nyersanyagok árának nem csökkennie kell?"
Az olajfogyasztás 1%-os növekedése/csökkenése átlagban 2,5%-os GDP növekedéssel/csökkenéssel jár. Vagyis elég komoly recessziónak kell lennie az USA-ban és Európában, hogy a növő kínai, indiai, közel-keleti olajigényt ellensúlyozza. Vagyis csak egy komoly recesszió vezet olajkereslet csökkenéshez.
Mivel az olajkitermelés várhatóan mostanában (2008-2010) éri el a csúcspontját (olajexportban még rosszabbul néz ki a helyzet, ugyanis 3 éve nem nő a legnagyobb kitermelők exportja!), az olajkitermelés nem fog lépést tartani az igénnyel. Így az árak esése sem lenne várható.

Nagyon kíváncsi vagyok az elkövetkező hónapok olajár változására. A hitelválság az elektronikus kereskedésben lefelé nyomná az árakat, de a valós kínálat szűkülni fog a Grúziában elzárt vezeték miatt.
Meglátjuk.