Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. augusztus 28., csütörtök

Változó világ

A szempontunkból nem sok jóval kecsegtetnek a változások. Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy megkezdődött a helyezkedés a világ maradék energiaforrásaiért. Az oroszok sajnos egyre inkább nagyhatalom lesznek ismét. Erősek katonailag és náluk van a nyersanyagkészlet egy jó része is. Európa nagy mértékben rájuk van utalva és ez szomorú tény.
Nem lehet tudni, mi volt a céljuk Grúziában. Erőfitogtatás? A BTC olajvezeték feletti kontroll? Esetleg Irán és a Közel-Kelet felé terjeszkedés, mutatván az USA-nak, hogy ők is ott vannak, ráadásul kicsit közelebb vannak a régióhoz, mint az amerikaiak? Ki tudja.
Egy biztos. A világ elérkezett (vagy ha valaki optimistán gondolkozik, akkor pár éven belül elérkezik) a szűkülő erőforrások korszakába. De szerintem ez a tendencia már 2-3 év óta tart. A 20 legnagyobb olajexportör kivitele 2005 óta nem nő, hiába hoznak felszínre több olaj, exportra már nem jut több, mert magához a kitermeléshez is egyre több energiára (és így olajra) van szükségük. Ennek a következménye a dráguló olaj, gáz és egyéb nyersanyagok, élelmiszerek. Vagyis magas infláció.
Esély nincsen arra, hogy ebből a világ tőzsdéi kikeveredjenek. Aki hosszútávú long pozíciókat szeretne építeni, gondolván előbb-utóbb csak felmennek az árak, visszaáll a megszokott világgazdasági emelkedés periódusa, az nagyon rossz lóra tehet.
Tudom, a "most minden más lesz" hülyén hangzik, sokan és sokszor mondták már, de most mégis ez a logikus számomra.

2 megjegyzés:

zuzzo írta...

drop!
jelen pillanatban osztom nézetedet, ugyanis nem holmi "megsértődöm" piti oka lehet annak, hogy az oroszok bekeményítettek.
az én kis buksimban az is megfordult, hogy " ó ráijesztünk a külföldi tőkére, aki menekülőre fogja és helyébe a saját oligarcháink fognak beüni" játék is lehet a színfalak mögött. eddig működik.a média pedig azt garsogja, hogy az orosz válság megismétlődik... ( marhaság!)
az sem kizárt, hogy az oroszok hosszűtávű partnert kresnek a lehető legjobb áron, el kell dönteni, hogy kelet felé vagy nyugat felé menjenek. a hülye is látja, hoy kelet felé kifizetődőbb és az eu lassan csak harmad hegedűs lesz....

drop írta...

Nem vagyok benne biztos, hogy kelet felé kifizetődőbb menni az oroszoknak. A 'menés' alatt az export kapcsolatokat értem. Európa nagy és nem egységes, bármennyire is úgy tűnik jelenleg. Egy élesedő erőforrásversenyben biztosan nem lépnének fel közösen az országok. Ellentétben Kínával vagy Japánnal. Mindkettő óriási és egységes piac.
Vagyis szerintem Oroszország 100x meggondolja, hogy Európa helyett Kínát válassza export célországként.

Orosz válság helyett pedig USA, Európa válság sokkal valószínűbb. Persze decouplig nincsen, úgyhogy az oroszok is érintve lesznek benne, de kisebb mértékben, a nyersanyagárak legfeljebb rövid időre eshetnek le.