Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. szeptember 9., kedd

amcsi polgár

elég sokat töprengtem hogyan írjam le a saját tapasztalataimat az amcsi ember életéről ( az info pár napos élményből származik).
Azt gondolom a látottak alapján, hogy a média egy nagyon nagyon kifordított, lokálisan létező jelenségeket próbál meg a telje társadalomra vonatkoztatva megrajzolni.
( persze én is csak lokálisan láttam bele az emberek életébe)
something is change, but not worse...
érzik, hogy változás van az elmúlt években, de nem drámai a helyzet. A 10-20 dolcsis kaja pénz főleg a nagyvárosoktól távoli apró településeken jön elő. Ott tényleg gond a régi cadillac tankolása, de akapjaiban nem rossz a helyzet. A munkanélküliség is szórványosan érezhető legnkább, és elsősorban a fizikai melósokat sújtja. eddig.
Én azt gondolom, hogy alapvetően nincs drámai helyzet, változás van, ezt ők tudják nagyon jól. A változásokra tudnak reagálni, van alternatíva a temetést halott hiányában el kel felejteni.

10 megjegyzés:

drop írta...

zuzzo, az USA a világ legerősebb gazdasága és az is fog maradni, ezt nem vitatja senki.
De kénytelenek lesznek visszavenni az életszínvonalból elég sokat. Jelenleg kölcsönt kölcsönre halmoznak egyéni, városi, megyei és állami szinten. Éppen ma van a CNN főoldalon, hogyan nő az államháztartási hiányuk. 400 mrd lesz az idén, tavaly kevesebb mint 200 mrd volt. A 400 milliárdban pedig nincsenek benne a megmentések, most éppen 200 mrd a Fannienak és Freddienek.
A kérdés csak az, meddig szándékoznak az olajexportőrök finanszírozni Amerikát. Kína szerintem lassan, de biztosan kerül válságba, úgyhogy maradnak az olajországok.

drop írta...

Nekem éppen tegnap mesélte egyik ismerősöm, hogy ő 1 éve költözött haza az USA-ból és gyakran beszél az amerikai barátaival, akik panaszkodnak, hogy pl. már nem engedhetik meg maguknak, hogy hetente egyszer elmenjenek étterembe vacsorázni, ahogy régebben megszokták.
Munkatársam, aki elég gyakran jár egy USA állami ügyfélhez meséli, hogy az ügyfél emberei mindig arról beszélnek, hogy kit rúgtak ki éppen és ki lesz a következő.
Kalifornia tele van For Sale tablákkal.
Én ezeket hallottam.
Nyilván van ilyen is, olyan is, de egyre rosszabbul megy nekik, még ha az utcán nem is látod.

Névtelen írta...

Rokonnal beszéltem telefonon nemrég, vagy hat-nyolc éve van kint sztem. illegálisan, PlazmaTV-ket internetet,stb. szerel LosAngelesben. Munka van bőven, veszik a technikákat hitelre, de mindenki sír, az "economy" bajok miatt... Ők lakást nem tudnak v. akarnak venni, csak bérlik.
A kikerültek mentalitásához:
mondja a csávó, van neki egy új viao notebookja, de a régit ami "motherboard" hibás szivesen elküldi nekem...(?) Mondtam, itt van a sajátom az ölemben, épp dolgozom rajta, és gondoltam a francnak se kell a te elektronikai hulladékod...

Névtelen írta...

szép usa záró közben, s&p durva lett...
Herceg

Névtelen írta...

Lényegében ezért is vitatkoztam drop-pal egy pár hónappal ezelőtt felhozott témában ami a lehetséges sötét jövőről szólt ( olaj, energiaforrás hiány, irány a középkor stb ): a világ nem úgy működik, hogy egyik pillanatról a másikra lekapcsolják a villanyt. Változás van folyamatosan, most is. Meg kell szokni, együtt kell vele élni. Aztán megint lesz jobb.

drop írta...

A jövő néha fekete vagy fehér. Olaj vagy van vagy nincs. Ha nincsen és nem is találunk ki valamit a helyettesítésére, akkor megszívjuk. Ennyi a véleményem most és ez a kérdés teljesen független a mostani gazdasági problémáktól.
Remélem én is, hogy megoldjuk, de nem igazán hiszek most ebben. Több ezer éve óta ez lesz a legnagyobb probléma, amivel az emberiség szembesül. Szerintem.

A mostani válság esetében pedig nem gondolom, hogy az USA-nak vége, de a válság még súlyosbodni fog. Az %-os adósságállományban az USA már minden téren (egyéni, városi, állami szinten) lehagyta a szenvedő magyar gazdaságot. Szóval vissza kell fogni a fogyasztásukat.

Névtelen írta...

zuzzo, ez nagyon átlagpolgári megközelítés, amit írtál. Persze ez nem baj.
Csak figyelembe kell venni, hogy a gazdasági "nehézségek" mennyi idő alatt gyűrűznek be a mindennapi életbe.
0523

Névtelen írta...

még szerencse, h nálunk megáll a határon a gyűrűzés
fletó

zuzzo írta...

pontosan az átlagemberre fókuszáltam, az a tömeg...
érzik, hogy változás van folyamatban de nem olyan drámai mint ahogy azt a média sugallja, sőt az átlag embernek esze ágában sincs eladni a lakását....
ami az árveréseket ileti kéretik összevetni a hazai banki visszavett autókkal , pontosan annyit érez az átlagember odakint mint ahogy akár én is érzek a banki visszavett autótulajdonosokkal...
ez a fő amit kiemelnék , lehet azután sokezer példát említeni, pro és kontra, de most a széles társadalmi réteg a fontos szerintem...

Névtelen írta...

Természetesen igazad van, amikor a jelen helyzetet vetíted ki.
De a felhalmozott USA államadósság, előbb, vagy utóbb, nagyon megrezegteti az USA szociális hálóját.
És pnt azok fogják érezni, mint sajnos általában mindig, akik tisztességesen dolgozva, tisztességesen adót fizetve éltek egész életükben.
Az Ő adófizetői pénzeikből segítik ki a felelőtlen állampolgárokat, és cégvezetőket.
És ez által azt sugallják áttételesen, hogy hülye, aki a tisztességre, és a felelősségteljes életre szavaz.
Nem hiszem, hogy jó érzés átélni, mikor a szomszéd összes adósságát "elmismásolják" miközben Te mindent tisztességesen fizetsz.
Bár lehet, hogy mindez csak etikai kérdés, és nem gazdasági. De ezt nem hiszem, előbb, vagy utóbb jelentkeznek a hatásai a mindennapi életben is gazdasági szinten.
0523