Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. szeptember 16., kedd

GIGA csőd Nagy-Britanniában a turisztikai szektorban

Csődbe jutott a harmadik legnagyobb brit túraszervező, az XL-csoport, külföldön hagyva 90 ezer utast és ellehetetlenítve további 200 ezer ügyfél későbbi nyaralását. A 21 repülőgéppel 50 desztinációba repülő utazásszervező (emellett számos utazási cég tulajdonosa) – amelynek tavalyi forgalma elérte a 2,3 millió utast - a kerozin-áremelkedést, a gazdasági lejtmenetet, illetve a további tőkebevonás sikertelenségét okolja a pénteki bejelentésért. A külföldön reked utasok hazaszállítását a brit Civil Avaiation Authority (CAA, Polgári Légügyi Hatóság) koordinálja, számos légitársaság részvételével, akik vagy kedvezményes árakat vagy saját kihasználatlan kapacitásaikat ajánlották fel. Becslések szerint az utasok hazaszállítására legalább 450 járatra lesz szükség. A helyzetet nehezíti, hogy az XL Airways járataira más túraszervezők is foglaltak helyeket, az ő utasaikat is érintik a nehézségek.

Az utazásszervező pórul járt utasait a CAA-nél befizetett kaucióból (ATOL) kártalanítják és ugyanez az összeg nyújt fedezetet a már befizetett utakra is. Azonban, akik a cég saját légitársaságánál, az XL Airways-nél fizették be útjukat, nem kapnak ATOL-védelmet, és valószínűleg fizetniük kell a hazajutásért. Az XL illetékesei azt javasolják az utasoknak, hogy érdeklődjenek saját utazási biztosítójuknál, vagy hitelkártya-cégüknél, milyen segítséget kaphatnak. A más túraszervező által lefoglalt, ám XL Airways-en szervezett utazásokon résztvevőket a másik tour operator kaucióalapjából kártalanítják. A sors fintoraként a károsultak között van egy 130 tagú kórus is, akiknek tagjai a Zoom légitársaság néhány hete bekövetkezett csődje után foglaltak át az XL-re. Az XL német és francia leányvállalatát a Straumur-csoport felvásárolta, így ezek működése folytatódik. A csőd bejelentése után pénteken a cég két legnagyobb riválisa, a Thomas Cook és a TUI Travel részvényeinek értéke emelkedett. Ugyanakkor szakértők felhívják a figyelmet, hogy az XL csődjéhez vezető okok más cégeket is negatívan érintenek, és nem kizárt, hogy további túraszervezők vagy légitársaságok menjenek hasonlóképp tönkre. Vasárnap egy másik brit túraszervező, a K&S Travel is csődöt jelentett, 150 utasa Törökországban rekedt, ám a kaució segítségével szervezik hazajuttatásukat.

Nincsenek megjegyzések: