Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. szeptember 6., szombat

Hírháború és egyebek

Napi trédek : az előttem szólok nagy precizitással jósolgatják mi lesz másnap. Ebbe két okból nem mennék bele : semmi értelme, és a piac bizonytalan. Tulajdonképpen mi van most? A medvepiacnak egy olyan szakasza, ahol az index a követhetőség tűréshatárát átlépte. Majd visszalép. Ez nem azt jelenti, hogy a tőzsde kiszámíthatatlan , mert mindig is az volt. Nem azt jelenti, hogy ez az állapot örökké fog tartani. E mögött semmi más nincs, mint a fő piaci szereplők bizonytalansága. Ez az ok.Miért bizonytalanok a piaci szereplők a folytatást illetően? A medve első szakaszára jellemző - az értékpapírokból történő jelentős tőkekiáramlás -időszakának vége. És jó ideje a második szakasz tart, ahol semmi ok fundamentálisan optimizmusra, de egy következő jelentős tőkekiramlás még nem indult el, és erős a politikai akarat, hogy ne is induljon el még egy jó darabig.A bizonytalanság a felszínt karcolgatva jól látható az index chartokon. Pénteken a behalási pontot átszakította a dow, és onnan feltört. No csak 100 pontot, de az is elég ahhoz, hogy ne legyen szignifikáns egyelőre a pince iránya. Ehhez elég egy hír, semmi más. Hírháború van. Ha 13.00 kor például jön (még kikozmetikázva is) egy eszement rossz adat az usa gazdasági komponenseiről, rá három órára garantáltan lenyilatkoznak usa pénzügyi vagy kormányzati vezetők valami überfrankót, ami megállítja az esést. Nos, ezért bizonytalanok a piaci szereplők. Nem ők az ok valójában, hanem az a hírháború, ami már jó ideje az indexet nem képes megemelni, de képes minden letörési pontot megfogni.
A TA sem működik jól ilyenkor. Kevésbé jól használható. Kevésbé eredményesen. Aki most azt mondja, hétfőn emelkedés lesz, csak arra játszik, hogy túl olcsó lett minden. Mi másra? Magam azért fordítottam az irányon, mert az évtizedes és működő TA rendszerem így jelzett be. Ennek oka van. Megvan a jó oka. Soha, semilyen körülmények közt nem vagyok hajandó eltérni ettől,mert hosszútávon ez az eredményes, az idő ezt bebizonyította. És ha longot jelez, megint fordulok. Azért nem longolok, mert már sokat esett. 16.00 kor senki sem tudta még, hogy az amcsikat a gödörből megint megpróbálják visszarántani, így aztán 16.00-kor shortot zárni (jogos, ha nyerő) longot nyitni viszont egy indokkal történhet csak : vissza kéne tesztelnie a letörési pontot. Erre az égvilágon semmi garancia nincs. Ez hazárdírozás. Nemrég valaki írt a pf fórumán a TA elemzőkről : naponta változtatják a formációkat UTÓLAG, és a szerint jósolgatnak aztán ELŐRE. Ez kérem a lényeg, az illető sok pénzt meg fog spórolni magának, mert ezt már legalább észrevette. Vagy vegyük a médiát : amikor 100 dollár alatt volt az olaj, akkor az a szöveg ment, hogy a 100 dollár felett irracionális az ár, amikor 120 volt már 220 ról beszéltek, a Gazprom szerint 250 dollár is lehet az olaj ára. Csak halkan : ha valaki az olaj árát akarja megjósolni, akkor felesben legalább a dollár indexről is jósolgat. Anélkül ugyanis ez nem megy. Sosem lesz erős dollárnál az olaj 170 usd. Soha. Még ha elfogy, akkor sem.
Bármilyen jelentős olajáremelkedés a dollár gyengülésével párhuzamosan lehetséges csak Ha a Gazprom szerint 250 dollár lesz az olaj ára jövőre, akkor 1.9 -es eur/usd-t feltételez minimum. No ez a jósda. Tömény találtgatás. Az utólag okoskodás pedig mit sem ér. Az előre gondolkodás sem ér SEMMIT, ha azt az ember nem játsza meg. Legfeljebb egy érzés lehet, no eltaláltam, igazam volt. És? Nem mindegy?
Tehát, ha az a kérdés, hogy most mi a jó fene van, és mi lesz, akkor nagyon jól meg kell nézni sok mindent. És a lehető legnagyobb kibírható távra tőzsdézni. Napi szinten lutri. Eg ykcisit megnéztem: mi van most?

A carrysek kimenekültek a pozikból. Nem ma kezdték, több napja tart már és nem csökken az intenzitása. Volt egy felívelő szakasz, amit nem követett index erősödés, tipikus medve sajátosság. Hova áramlik a tőke? Az értékpapírokból folyamatosan kifelé. Az olajból kifelé. Az aranyból kifelé. A nyersanyagokból kifelé. Hova megy? Egyszerű a válasz. Mi drágul? Hát oda. Látjátok nem? 15-20% -al drágább mint 1 hónapja. No mi az? Az usd.
A másik : mi az a startégiai befektetési terület, ahol kötelezően a "már nagyon olcsó" mechanizmusa működhet? Mi esett drasztikusan sokat olyan, amibe bele KELL venni ha olcsó ,és stratégiai befektetési terület? No? Tudjátok nem? Úgy van, az amcsi ingatlanok.

Az ingatlan más világ. Nem tőzsde, mások a szabályok, és a mechanizmusok. Pld. működik az elég olcsó már ...tehát veszek. Joggal. Nem értékpapírok ezek. Kérem tisztelettel, a nagyok már vásárolnak ilyenkor. Jelentős megtisztulási és tulajdonos átrendeződés zajlik az amerikai ingatlanpiacon. Persze ennek az ereménye a szokásos, a középosztály elszegényedése, a gazdagok pedig még gazdagabbak lesznek. Ez a jelentős tőke, mely olcsó USA ingatlanba fektet, támaszt is ad némileg a zuhanó ingatlanáraknak. Angliában ez a folyamat fáziskéséssel de dettó lezajlik, le fog futni. A font drasztikus, drámai gyengülését követően hasonlóképpen élesen fordul egyet vissza, a nevetségesen olcsó angliai ingatlanokba a nagyok már kezdenek csepegtetve beleszállni és ne feledjük, kétszer olyan magas a kamat most Angliában, mint az Usában.

Tehát dollár, és ingatlan. Ide áramlik a tőke. a dollár nagyon figyelemre méltó. A magas infláció elsődleges politikai kérdés, minden rezsim számára a választói kompfortérzete magas prioritással bír. Ha belegondolok,. ...mi is történik? 90-140 dollár olaj be, 140 dodó olaj ki, ingatlanbe be, 1,6 tól usd-be be, ingatlan stagnál, még olcsóbb lesz idővel akkor még erősebb támasz lesz a tőke,mely ilyenkor már vásárol kötelezően, a dolllár elképesztően gyorsan erősödik....szerintem itt van az orrunk előtt hova megy most a tőke.

Mennyire megalapozott és meddig tarthat? Ha a dollár úgy erősödik, hogy közben az indexek nem nőnek, medvepiac van vérfürdőkkel és bizonytalansággal, a dolog eldőlt. Persze aki hamar lép, jól jár. Itt is, ilyenkor is. Amikor az első kamatemelést megszellőztetik, a megfelelő erők már rég dollárban csücsülnek. Aztán ez a ciklus eltart sokáig. Nyilván feltétle, hogy a pénzügyi piramis problémája megoldódjék végre. Azzal, ha a megtakartások (ami van még a lakosságánál) , visszaáramlik a bankokba magas hozam (emelt kamat) reményében, a sok híg pénzt átmenetileg bevonják a rendszerből. És ismét időt nyertek, az öszzeomlás elnapolva...

Forint. Érdekes, néha az az érzésem, hogy néhányan azt hiszik, hazánk a világ közpe, és minden nagybefektető ha valahova , hát ide jön, és forintot vesz, mert azt aztán nagyon megéri...ugyan már...a fundamentumokat nem lehet fenéken rúgni Ideig óráig extrém erős forint is lehet, (ez akár fél év is ilyen folyamatoknál az ideig-óráig), de aztán helyrekerül minden. A nagytőke abban a pillanatban, ha jobb,vagy ugyanilyen befektetési lehetőséget talál (rést a pajzson), megtámadja, innen meg úgy kivonul, ahogy jött. Nyilván belpolitikai akarat is sokat számít abban, hogy a forint még nem szakadt be a pincébe...de eljő ez is. A választások előtt már nagyon kérdéses lesz a forint mesterséges (orosz-ukrán, angol, zsidó, amerikai kormányközeli érdekcsoportok) általi szintentartása. De az erősebb tényező, a nagytőke...csak egy döntés. Naivitás azt hinni, hogy nekik mi vagyunk a világ közepe. Vezényszóra lelépnek. Egyszerre. Borítanak és pápát intenek az ajtóból. Magyarországon nem a fundamentális háttér miatt erős a forint, hanem elsődlegesen a nagytőke átmeneti haánkban tartózkodása sppeklatív céllal, másodsorban az erős mutyi, amivel jelentőseb politikai és gazdasági érdekcsortok lobbiznak a forint összeomlása ellen. De minden csoda három napig tart, ahogy szokták mondani. Megkockáztatom, ahogy a dollár erősödik, mi úgy fogunk egyre gyengébb forintot látni. De ez csak egy érzés, majd kiderül. Nem kell ahhoz még kamatot sem csökkentenie az MNB-nek. Egyébként szerintem nem fog. A forint sírját ásná meg ezzel. Anélkül is jelentős gyengülés várható, olyan szinten, mint most a dollár erősödése. Ugye érdekes? amikor már senki sem hisz a dollárerősödésben, akkor kezdi. Egy ilyen piros függőleges csík inverze zöldben az eur/huf esetén érdekes lenne nem? Elképzelhetelen? Ugyan már...nincs már sok idő vissza. És nem szól előre, hadüzenet nélkül gyengül majd drasztikusan. Ahogy a dollár erősödött.

Indexek... A fentiek után ki milyen jót vár tőlük az ember? Ha Usában kamatemelési ciklus kezdődik (miért ne kezdődhetne? az infláció máris az egekben...a dollár elkezdett erősödni de olyan szinten, ami sokkal erősebb , mint a gyengülési ereje bármikor) a medve harmadik szakasza egy vérfürdőhöz fog hasonlítani. Még a 2006 májusi aljak sincsenek meg. Szerintem az sem állítja majd meg az esést. Majd.

Kína...ugye azt nem annyian tudják itt szűkebb hazánkban, hogy Kínában hogy is néz ki pontosan egy vállalati struktúra irányítása..az államnak megfellebezhetetlen beleszólása van startégiai kérdésekbe. Kínában nagyon sok az államilag kijeölt "szál". Szállítók, vevők, bankok, startégiai posztok...ezek nem a "hatékonyság" okán létrejött szövetségek. Ennek is meglesz a következménye. Kínai lufi pukk a sanszos. És a jüan sem áll jól.Igaz, Kína ha napokig esik, sem tud olyan drámai hatással lenni a világpiacokra mint mondjuk Usa.

P/E elvárások. Érdemes figyelni menet közben, hogy csökken az irracionális elvárásból a föld irányába , le a talajra. A vételi szándék adott, ha egy majdani megemelt P/E értéket várhatóan a cég meghalad. Ha csökkennek a multinacionális cégek felé az elvárások , akkor elindult a megtisztulási folyamat (recesszió).

Régiónk : Usa kapta a pofonokat először, aztán kicsit lecsitult, Anglia kezdte fáziskéséssel kapni a pofonokat, most tobzódnak épp benne, EU most kezdte kapni a pofonokat, a java még hátra van...a régiónk ebből ki fog maradni ugye? Ha ez lefut (és még mindig csak pénzügyi válság van napirenden igazán...) akkor a régiónk kimarad belőle. Mi ugye immunisak vagyunk mindenre....itt nincs munkanélküliség, itt nincs kockázatos hitel, itt nincs fogyasztáscsökkenés, itt nincs ingatlanpiaci keresletvisszaesés, nálunk nincs olyan ingatlanszegmens, ami mellet ha egy erősebbet tapsolunk, már a zajtól összedől (panellakások)...nálunk nincs kormányválság...nálunk minden überfrankó. Igen ha ez igaz, akkor elkerül minket a recesszió. Ha mégsem...milyen állami megrendelést fog kapni a Synergon és egyáltalán...melyik kormány lesz oly kedves hagyni magát meglobbizni (lefizetni)? Melyik hazai - a mezőgazadásggal mindegy hogyan - összefüggő cég fog hevesen az opciós pontjainál röhöncsélni azon, hogy amíg a világ termelése csökken a csökkenő kereslet miatt, ők tízszerezték a nyereségüket? Mol...nem tudom...nem látni? Persze most az a rizsa, hogy az INA meg az OMV miatt ilyen az árfolyam. Kérem...ha valamit megéri megvenni, megveszik.A nagytőke rámozdul. Ezt meg nem veszik.Józan paraszti ésszel : egy Mol befektetés, nagy tőke mozdulhat rá, és igazán szép aljakat produkál....miért nem veszik? Ha egyMol-t nem vesznek, hanem adnak, melyik kispapírtól is várjuk a duplázást? Nem árt a beragadottaknak a földre visszatérni. Bár most már elég késő. 200 feletti econet és 30 feletti phijakszijások reménykednek nap mint nap a csodában. A medvepiac nem hogy nem ért véget, még csak az 1/3- a futott le.És évekig szokott tartani. Okkal.

TA : nagyon zavaróak a rövid és hosszú ellentmondásai. A dow az első nagy tőkekiáramlás végén megprodukált egy medverallihoz hasonló normális korrekciót. A 14200-11400 zakó 61,8 fibójáig szépen elment vissza fel, 13130 környékére. Ahol élesen lefordult. A második nagy zakó, 13100-10800 38,2 % fibója 11700-nál már megvolt.Amiről szintén nagyot fordult. Ha egy zakónak veszem az egész eddigi maxot és mint, akkor 14200-10800 első korrekciós szintje, a 12100. Amit oly sokszor emlegettem. Ezt nem érte el még az index. Továbbra is azt mondom, anélkül nem lesz további (egy éven belül) normális esés. Rángatózás bármikor. Mint ma is pld. És hosszúban van még egy szint 10880 körül, ami ha elesett volna ma, nagyon-nagyon erős bearish jelzés. Ezt szépen és azonnal megmentették. Hosszúban amíg a 10880 nem esik el, nincs vérfürdő. Hosszúban amíg a 12100 nincs meg legalább, nem lesz ereje az eséseknek sem, rövidben viszont kegyetlen durván lefelé áll az index. De a hosszú az erősebb.Fenti megfontolásokból longot nyitni viszont már reális a számomra, de azonnal full short, ha átüti a 10880-at, addig meg lehet imádkozni trenddel szemben, hogy mennyé má...!! A bét is bearish erős jelet kapott ma, az opt is személy szerint...szóval kissé katyvasz, és ez az ami meglátszódik a napi kereskedési adatokat is látva. A TA-ban is visszaköszön a piaci szereplők bizonytalansága. Minél továb tart ez, annál erősebb lesz a trend, amivé majd fajul (folytatódik a zakó, vagy igazi medveralli lesz.)
Logikaliag egyetlen esetet tudok, amikor minden körülményt félretéve vásárolni kezd bárki. Ez az ok : vége lesz a medvepiacnak hamarosan. Ha ezt valak tudja (jó neki), akkor vásároljon. Az a baj, hogy a medve utolsó egyharmada lényegében a teljes közöny, nagyony nyomott árszinteken.
Ja és még ...a távol és közel keleti pénzek (igen sok pénzről van szó) usd -n keresztül vásárolják a különböző amcsi szektorok filléres vállalatait, és a bankok egy részét. Az utlolsó bika legalább 5 évig tatott. Ugye senki sem hiszi, hogy az a ciklus, melyet a részvénypiacokon a medve szóval illetnek (a nemzetközi rendszerben lényegében markáns átrendeződések zajlanak) fél-egy év alatt véget ér....
Most ezeket látom. Hogy ezt mire lehet felhasználni? Ez mindenki magánügye. Ebbe nem szólok bele, és "tanácsot" sem adok. Döntsétek el.

61 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia DLPH !

Igazságod van, hogy a TA-t kezdő itt és most nagyon nem tud mit kezdeni a tudásával-nekem nagyon nehéz el és kiigazódni.
Tehát TE most longban vagy - ha jól értelmeztem
Én nézegettem az usa bankszektorát és azt kell mondanom , ha esne 30-40%-ot akkor lenne az ezévi minimumán.Tehát azért lenne hová esnie.
Ha ahír igaz és megmentik az fanniemaeés mac ikreket-akkor a 3 autógyár detroitból és a sok többi, az egész ország szinte mehet kölcsönt kérni.
Az usa ingatlanpiacán lehet , hogy a kereskedelmi ingatlanokba megy a pénz, de a házak és lakások mennyisége majd 15-szöröse most kint az általánosan eladásra váróknak sőt nemsokára a nagy elbocsájtások miatt még szaporodik,már sokan jelezték a bankoknak, hogy fizetési halasztást és átütemezést kérnek.
A középosztály kint havi netto 500ezer ft-nak megfelelő dollárból él-hát ez nagyon nem sok -szerintem.
Akik itt vagyunk így vagy úgy (cég-kamat -osztalék stb) ennél több pénzt keresünk havonta.
Egy ismerősöm a pf-en most akar kint házat venni usában-és a kinti magyar kapcsolata mondta, hogy várjon még-csak most jön a java, de ha változna a helyzet , azonnal szólnak neki.Ő kp-val fizet és azért extra alkuár dukál.
Bocsi, hogy ilyen hosszú voltam-én maradtam a kamat mellett egyenlőre, a legrosszabb, hogy igazi irány nincs, swingelgetésre talán-talán jó, de az meg nem egy életbiztosítás.

Bocs a hosszú és sok dumáért.

Szia- és sok pénzt mindenkinek !

Szabó Lörincz

DLPH írta...

Szia. Nem, most épp véletlenül shortban. De nem érdekes....

Névtelen írta...

Szinte mindennel egyetértek egy dologgal nem.

Erről röviden:

USA kamatemelés: amikor ez elindul, két oka lehet.

1. Long szempontból kedvező eset. A gazdaság kezd növekedési pályára állni, ezért lehet foglalkozni az inflációval, el lehet kezdeni az óvatos emeléseket. Ezt láthattad a legutolsó medvénél.

2. Hatalmas baj van. A gazdaság tovább gyengül az alacsony kamat ellenére, de az infláció annyira elszabadul, hogy muszáj kamatot emelni, vagy egyszerűen stagfláció alakul ki hosszú ideig egyre romló növekedéssel emelkedő inflációval. Na ha ez következik be, van esély rá, akkor olyan esést látunk amit már régen nem.

Nyilván Bernanke az első verzión dolgozik, a kommunikáción ez látszik is. Kérdés, hogy a gazdaság "engedelmeskedik" e, ha nem akkor vérfürdő lesz még a piacokon.

Még nem dőlt el melyik verzió lesz, most inkább a második felé mutatnak jelek, bár a II. negyedéves GDP azért biztató lehet.

TA-hoz sajnos nem tudok hozzászólni.

Névtelen írta...

Bocs a név lemaradt.

banyaiz

Névtelen írta...

Sziasztok!
Bocs hogy irok remélem nem baj... folyamatos olvasója vagyok a blognak és jó nagyon..
Egy dologban nem értek egyet az utobbi irományal mégpedig azzal nem hogy ha a spekik megjelennek és veszik a dollár a házakat akkor azt nem véletlenül teszik... fellendülést várnak innentől kezdve ha nö az ingatlan ár nö a vételi erő a részvény piac is megnyugszik és emelkedőre kapcsol.... Szerintem...

Üdv:
izomman

Névtelen írta...

A többi mondandójával egyetértek..
izomman

Névtelen írta...

pszihikai tényező az hogy a dollár stabilitása erösödése megnyugvást hoz a piacon... már legalább az erösödik... igy nincs akkora pánik a dollárbol részvényt vesznek előbb utobb....
izomman

Névtelen írta...

továbbá az infláció csökken mert az olajár csökken az megint csak jotékony hatással lesz a piacra a választások közeledtével megint csak plusz erőt hoz a piacnak , a karácsony megint megnyomja a gdpt a fogyasztást stb... idö kell mire talpra áll amerika nem megy egyik napról a másikra de jó uton haladnak a felé...
A fannyék megmentése pedig szükséges és jo lépés a végső összeomlás elkerülése végett
http://www.gazdasagiradio.hu/cikk/4252/
izomman

drop írta...

banyaiz, a jelek már a kamatcsökkentés felé mutatnak. Pár napja belinkeltem a pénzteremtés visszaeséséről szóló ábrát és láss csodát, azóta elkezdtek jönni a hírek az infláció drasztkus eséséről.
Pl.
Inflation expectation at 5 years low:
http://www.marketwatch.com/news/story/bond-market-shows-inflation-expectations/story.aspx?guid=%7B151FDC2C%2D90D5%2D4840%2DA557%2DD9B3ADD2F7A1%7D

DLPH,
az USA ingatlanok esése még nagyon sokáig fog tartani, nem áramlik abba tőke egyelőre. Nem csak lakóingatlanokról van szó, a kereskedelmi ingatlanok is kezdenek becsődölni, túlépítkeztek bevásárlóközpontokból is. Max. a felénél tartunk az esésnek. Ha megy USD-be pénz, akkor az treasurybe - szerintem.

Az USA dollár erősödésének pedig fundamentális okai vannak:
- eső nyersanyagárak --> csökkenő USA külkerhiány
- a világ többi része is csúszik bele a recesszióba és valószínűleg még roszabbul járnak, mint az USA
- összeső hitelek, szűkülő USD pénzkínálat

Névtelen írta...

drop,

nem várok több kamatcsökkentést USA-ban, tartást inkább és jövő év elejétől emeléseket. Az EKB-tól szintén tartást és legkésőbb jövő év elejétől csökkentést, nálunk szintén. Ez jó lesz a dolcsinak szerintem már ezt kezdték árazni ezzel a dollár erősödéssel. Persze az, hogy én mit várok nem jelent semmit, ettől még lehet bármi. :)

Lakáspiacról nehéz már újat mondanom. Talán még annyit, hogy 8 államban a legutóbbi adatok szerint nőtt az értékesített lakások mennyisége. Minél kisebb az ár annál vszínűbb, hogy élénkül a kereslet, előbb-utóbb kiegyenlítődik, ez mikor lesz csak tippelni lehet. Kinek-kinek várakozásai szerint.

Az infláció csökkenéséről meg csak jöjjenek is a jelek miután akkora lufit fújtak a nyersanyagokban mint egy ház, és ez most kezd ereszteni, minél inkább csökken az infla, annál tovább lehet alacsonyan tartani a kamatokat ami jó. Persze csak szvsz.


banyaiz

drop írta...

"hogy 8 államban a legutóbbi adatok szerint nőtt az értékesített lakások mennyisége"

Szépen kiragadtál egy tényt a sok negatív közül:

1. de még mindig messze elmarad a korábbi évek értkesítésihez képest
2. az eladásra váró lakások mennyisége mégis nő, mert egyre több a csőd
3. 2,75%-a az összes jelzáloghiteles ingatlannak elárverezésre vár, 4,5% 90 napnál több hátralékal rendelkezik

Amit pedig eladna lakásokat, azok kb. fele elárverezés, vagyis, aki tényleg el szeretné adni, az nem nagyon teszi/tudja tenni.

"Az infláció csökkenéséről meg csak jöjjenek is a jelek "
Most még így gondolják sokan. A deflációban majd nem.

mocskos_spekuláns írta...

Napi trade/jósda: Azt kell mondanom, hogy timeframe függő a dolog. Napos-órás-5 perces charton ugyanúgy megfigyelhetőek a trendek, alakzatok és az indikátorok jelzései is. Órás chartból 'jó' eséllyel lehet következtetni a következő napra/napokra. Persze minél kisebb a timeframe amin vizsgálódunk annál kevésbé megbízhatóak a jelzések. Pl 5 perces chart a magyar piacon már használhatatlan holott egy megfelelően likvid piacon akár 1 perces chart alapján is lehetséges haszonnal kereskedni. No persze az nem a nyeretlen 2 évesek játéka. Mindenkinek más a habitusa nekem személy szerint órás/napos chart és a 2-5 napos pozi tartás. Persze számtalanszor beláttam már, hogy az ugri bugri nem vezet sehova így mindig napos trend irányu beszállót keresek óráson ez a staratégia eddig bejött. A mostani hét amikor elhittem, hogy a napos BUX fordul, óráson long beszállókat kerestem és eszembe sem jutott shortot nyitni na így jár aki counter-trendre vagy aljra vadászik.

Végül is azt akarom kihozni, hogy igazad van meg nem is. Igen, trendeket kell kiülni és nem ugrabugrálni oda-vissza. De lehetséges rövidre irányt jósolni 50% esélyen felül, szerintem.

Névtelen írta...

Drop,

USA lakáspiacon rengeteg a gond ez tény. Ez a gyengülési folyamat egyszer meg fog fordulni, hacsak USA-ban ezentúl nem lakókocsikban fog még az elnök is élni. :)
Ez a fordulat nem úgy fog eljönni, hogy egyik nap még nagy baj van , másnap meg minden rendben. Az, hogy néhány államban nőtt az értékesítés a számomra azt jelzi, hogy kezd élénkülni a kereslet. Ez lehet, hogy nem jelent semmit, lehet egy folyamat kezdete is.

Deflációtól egyelőre nem tartok inkább a magas EU, USA infláció zavar ami gátolja a kamatvágásokat.


banyaiz

Névtelen írta...

Még egy gondolat. A nagyon vagyonos emberek ezeket a válságokat általában arra használják fel, hogy tovább erősítik a pozícióikat számukra fontos szektorokban, és a végén még gazdagabban kerülnek ki a sztoriból. Nézd meg pl: Buffetet, azt hallod, hogy a befektetési alapja ész nélkül ad el mindent? Nem, éppen az ellenkezője vásárolja a Coca Cola, meg a jó ég tudja milyen több évtizedes befektetéseihez az újabb részvényeket. Már a jelzáloghitelezőktől is szerette volna megvenni a jobb minőségű "árut" persze nem adták oda neki. Nem lepne meg, ha ő és a hozzá hasonlók már nézegetnék, hogy mit kell az ingatlanpiacon megvenni, ha már lassan az eladók fizetnek nekünk azért, hogy hajlandók vagyunk valamit a nevünkre íratni.

Aztán a végén majd mindenki leborul előtte, hogy mester taníts a tudományra. Ő pedig szerényen mosolyogva fogadja a gratulációkat. Igaz közben néhány millió szerencsétlen tönkrement. Istenem ez a kapitalizmus "csodája".


banyaiz

drop írta...

Buffett Kb. 3/4 éve ajánlotta fel, hogy megveszi a hitelbiztosítóktól (nem a jelzáloghitelezőktől) a biztonságosabb befektetéseket. Azonban ezt az ajánlatát egy héttel később visszavonta.

A cégének árfolyama pedig ugyanúgy esik, mint általában a tőzsdei cégek árfolyama:

http://money.cnn.com/quote/quote.html?symb=BRK.A&time=1yr

Névtelen írta...

Jogos, tényleg hitelbiztosítóktól vett volna. Úgy tudtam elutasították.
Lehet rosszul?

Cégének az árfolyama miért ne esne?
Mikor ilyen van rajta sapka az a baj, nincsen az a baj idők járnak. Fog az még emelkedni is.

De ez mindegy is, ő is tévedhet.

banyaiz

DLPH írta...

Szia Banyaiz.

Nem értem....ide másolom :

"Szinte mindennel egyetértek egy dologgal nem.Erről röviden:"

így kezded egyik első megjegyzésed, olvasom, olvasom, és nem jövök rá , mit írtam le, ami ezt kizárja...másképp : amit a megjegyzésedben írsz, maximálisan egyetértek, bár van még harmadik eset is, de az általad felsorolt kettő mindenképpen egy-egy lehetséges indok.Vagyis osztom véleményed.

Izomman :

"Egy dologban nem értek egyet az utobbi irományal mégpedig azzal nem hogy ha a spekik megjelennek és veszik a dollár a házakat akkor azt nem véletlenül teszik... "

Egy zsóval sem írtam, hoyg ez váletlen...nem látom...
nem, nem erről van szó : ezek nem "spekik". Ha egy Egyesült Államokban amerikában 50 % ot elér az ingatlanok áresése, akkor onnantól kötelezően vásárolnak. Ha Kuwaitban ez történik, ott is. HA Szaud-Arábiában, akkor ott is. És kísérik lefelé, egy szóval sem mondtam, hoyg megáll az áresés de erről vmi ingatlanossal előbb beszéljetek, ők értenek ehhez.

A szakma rámozdul az olcsóra. Nem úgy , mint egy kisbüfi aki minden pénzét részvénybe rakja, ha 10% -ot esik. Ezek dinasztiák, akik generációkon át tartják a befektetéseiket, és hosszú léptékben számolnak, gondolkodnak. Atól lettek (is) gazdagok. Az ingatlan ráadásul szegmensekkel teli ahány részvény annyiféle, ahány ingatlan, annyiféle. Nem mindegy melyiket, mikor, mennyit , mennyiért....

Arról beszéltem, hova megy a pénz...az egyik irány, ide. Aki nem hiszi, nem hiszi. Mindegy.

Drop !!

"DLPH,
az USA ingatlanok esése még nagyon sokáig fog tartani, nem áramlik abba tőke egyelőre. Nem csak lakóingatlanokról van szó, a kereskedelmi ingatlanok is kezdenek becsődölni, túlépítkeztek bevásárlóközpontokból is. Max. a felénél tartunk az esésnek. Ha megy USD-be pénz, akkor az treasurybe - szerintem. "

Ne haragudj, de nagyot tévedsz. Áramlik. Nagyon sok. Ettől az esés nem áll meg, nem mondtam semmi ilyet.

Várom egy profi ingatlanos véleményét erről. Köztüdott, nem vagyok az...de nem az ujjamból szoptam ám ezt fiatalok...

Mielőtt negáljátok ezt, beszéljetek velük...náluk ez egyszeregy. Olyan mint nálunk : támasz felett venni, alatta eladni. Alapvető. Az Usában ilyenkor már a nagyok vevők...Már. Sok pénz megy oda. Nem mondtam, hogy megáll az esés ettől, ha még egyet elfeleződik, és lesz az 50 % esésből 75 % ,ők akkor is vesznek. Tehát még egyszer : MÁR vesznek. A pénz oda MÁR áramlik.

Ennyi.

Speki ! Nem gondoltam, hogy ész nélkül ugrabugrálsz, de nincs jogom ilyesmit mondani, még ha gondolnám is. De nem gondoltam. Egyébként is : jó tőzsdés vagy szerintem. Ritka az ilyen.

Konkrétabban mondom akkor : bét zásár előtt shorot zárni jogos ha nyerő (futtatás manapság nem hatékony) longolni viszont lutri. 22:00 után, hogy amcsik visszapattantak, elmondható, hogy talán be is jön hétfőn. De ez nem tőzsde. Ez így kaszinózás.

Erre gondoltam.

drop írta...

banyaiz, a hitelbiztosítók egyből nemet mondtak Buffetnek, aki visszavonta az ajánlatát iziben, pedig később már a SEC ötlete volt a biztosítók szétválasztása. De Buffett erre már visszalépett.

Cégének árfolyama pedig azért esik, mert esik a nyeresége.

Névtelen írta...

Szia DLPH!

Azért írtam így mert azt véltem kiolvasni soraidból, hogy a kamatemelés az szükségszerűen negatív lesz tőzsdei szempontból. Lehet rosszul értettem.

Drop,

Ez egyértelmű hiszen alapvetően részvényekbe fektet, azok közül meg kevés olyan van ami idén plusszos.
Nem biztos, hogy jó példa volt a részemről. :)

banyaiz

Névtelen írta...

Drop,

a lényeg lemaradt az előzőből. Szóval csak azt akartam ezzel a Buffett példával mondani, hogy vannak olyan szereplők is a piacokon akik nem feltétlenül rövid távra gondolkodva tesznek vmit, és éppen ők azok akik miután már megtették a tétjeiket csak akkor szeretnek erről beszélni.
Jó példa talán Soros mester aki miközben a világvégét vízionálta szépen bevásárolta magát a Lehmanba. Érdekes azóta már nem jelentkezik két hetente azzal, hogy milyen nagy a baj. De lehet ez csak véletlen.

banyaiz

mocskos_spekuláns írta...

DLPH, félreérted nem vettem magamra, sőt. Csak a rövidtávú napi trédek miatt írtam, hogy szerintem nem lehetetlen a dolog. Így konkrétan leírva igazad van, kaszinó a pénteki záró long, 16:36-kor nem volt 100% a dow visszahúzás.

Névtelen írta...

DLPH !

Hogyne hinném! látszik dollárba ingatlanba .... lassacskán pedig részvénybe is... csak azt mondom ez egy jo jel.... talán fordulos jel... de ezt én se tudom pontosan ... senki se tudja..
izomman

Névtelen írta...

mégvalami..
fanny freddy.... mi hir roluk mikor jön ki? a pontos megmentési terv... azt rebesgetik hétvégén...
Lehet a pénzügyi szektor gyogyulásának elsö és fontos lépését láthatjuk! Már a hirére is nagy rallyba kapcsoltak... választás karácsony.... tenni kell valamit a nagytökés érdekért és a "népért" :-))

drop írta...

DLPH,

az alábbi linkben láthatod a használt lakás/ház eladásokat 4 évre visszamenőleg.
A mostani eladásokhoz képest 2007-ben átlagban 13%-kal adtak el több lakást, 2006-ban 30%-kal, 2007-ben pedig 40%-kal.
Itt a hivatalos oldal:

http://www.realtor.org/wps/wcm/connect/33220e804af59c71a8e7ff4da33b78d3/EHSreport.xls?MOD=AJPERES&CACHEID=33220e804af59c71a8e7ff4da33b78d3

Ebből elég bátor dolog azt állítani, hogy áramlik a tőke a lakáspiacba.

Névtelen írta...

áramlik az csak lassan de fokozatosan majd egyre jobban...
izomman

drop írta...

Igen, a kéket is pirosnak lehet látni, ha valaki nagyon akarja.
Te megnézted a számokat, amit belinkeltem?

drop írta...

Ja, korábban belinkeltél egy Fekete János írást. Na ezek azok a cikkek, amiket nem érdemes elolvasni. Inkább nézz utána, ki az a Fekete János.

Névtelen írta...

drop
igen látom.... kéket pirosnak :)
félre a tréfát érdekelne olyan táblázat is ahol akár 10 évre visszamenöleg is lehetne látni az adatokat.... vagy akár 20 évre visszamenöleg... sokmindent meg lehetne állapitani abból bár ilyen válság hasonló még egy nem volt a közelmultban...
amit ebből látok hogy 2006-2007 ben virágzott a lakáspiac és most vissza esett valahova.. na de hova?
izomman

drop írta...

Itt van 2006-ig, 2005-2008-at már belinkeltem korábban:

http://photos1.blogger.com/x/blogger/2825/754/1600/212275/EHSannual.jpg

DLPH írta...

Drop !

Sajnálattal tapasztalom, hogy mennyire nem érted miről beszélek. Ugye nem szándékos?

Tudod mi a bátor dolog? Ez : "Max. a felénél tartunk az esésnek. " Ezt nincs ember, aki megmondhatná. Csak találgatsz.

Annak, hogy orosz,zsidó szaudi, kínai és persze usa pénz áll lesben és tömegével szívja fel az felére leértékelődött ingatlankínátot - nem akadsz sehol a neten a nyomára.

Ilyen excel táblázatokat nem akarok olvasgatni. Két okból. Bármikor készítek egy ilyet, a hitelessége számomra se nem bizonyított, se nem cáfolható.
De ami fontosabb : nincs köze ahhoz, amiről én beszélek.

Ez történik : ezren birtokoltak 10 forintot, most tizen birtokolnak 500 ft-ot. elmondom még egyszer. Egy Usa 50 % os ingatlanleértékelődéskor a nagyok már kötelezően (ez volt a szó) kötelezően vásárolnak. Arra is próbálok utalni , az eltűnt pénz nem feltétlen köszön vissza bárhol az elektronikus kereskedésben áremelkedés és növekvő forgalom formájában.

Figyeld majd a következő években a hazai faktoringcégeket.

Névtelen írta...

DLPH !

Minden tiszteletem a Tiéd, de Drop-pal kell egy picit egyetértenem.
Megkérdeztem , hogy hivatkozhatom-e rá, beleegyezett-van helyesebben volt egy jegesmacko-nevű nickkel egy középkorú, nagyon jó anyagiakkal rendelkező ismerősöm-majd 2 hónapig kint usában-ő és testvére is szintén akarnak venni kint ingatlant, persze nem rossz helyen , mert fillérekért is lehet kint kapni, de a környék olyan , mint itt a romarészek-szóval nem ott!---ő mesélte , hogy nagyon sok ingatlant megnéztek , van kint direkt olyan magyarországi cég , aki ráállt és közvetít magyaroknak , teljes jogi háttérrel, garanciákkal,preferenciákkal -ingatlanokat.
A tanulság: kp-s vevőként pofátlanul tudsz alkudni-az ingatlan bázisok output része befagyott, alig van eladás...2009-re a legbarátságosabb előrejelzések is még legalább 10-20% közötti áresést jeleznek előre....és a tengerparti nyaralók, amelyek magyar mércével a nagyon luxus kategóriába tartóznak-és 2007 előtt nem is voltak eladók-minden negyedik eladó, és a 2006-os ár feléért , már most.Ezek tények,mert én magam láttam a hiteles kimutatásokat.
Most ősszel is tervezi a kiutazást , szintén egy hónapra.A kintiek mondták, hogy az elszegényedés olyan mértékű, hogy nem is merik a tv-ben az igazi számokat , a tényeket közzétenni.

bocs az off-ért, de itt az info biztos forrásból származik.

sziasztok. sok pénzt mindenkinek

üdv. Szabó Lörincz

DLPH írta...

Jó. Szerintem zárjuk rövidre. Természetesen alapvető emberi jogod egyetérteni bárkivel, és ennek hangot adni.

Nem nagyon értitek miről beszéltem. ez egyértelműen az én hibám. Ha egyszer lesz kedvem, pontosítom. Mindenesetre javaslom,mechanizmusokban , évtizedekben és nagy pénzekben gondolkodjatok.

Az a legérdekesebb, hogy az ingatlanszakmához én sem értek (ti főleg nem- ez nem bántás...), de annyit tudok, hogy ez is egy szakma, és megvan a maga összefüggésrendszere. Itt is vannak nagypénzek, kisbüfik, trendek,ellenállások , szegmensek (szektorok) meg minden más feneség.Tiszta tőzsde ez is.

Egy olyan alapvetésről beszéltem, melyet egyetlen ehhez értő sem cáfol. Évtizedes barátaim 1-2, ehhez értenek. A pénzáramlás fő sodrásait egzaktul bizonyították, már ami az ingatlanokat illeti.
Nekik hiszek, nem tévednek. Értenek hozzá. Utoljára még egyszer : ha valaki leltráhiányt érez, mert nem látja a pénz mozgását értékpapírból aranyból olajból ki...de hova be?...akkor ez az egyik fő sodrás.

Minden jót.

drop írta...

"Mindenesetre javaslom,mechanizmusokban , évtizedekben és nagy pénzekben gondolkodjatok."

Bárhogy nézzük, ingatlanlufit fújtak az elmúlt 10 évben. Japánban 1990 és 2005 között minden évben estek az ingatlanárak, most átlagban -50%-nál tartanak, ahol a 80-as évek elején voltak az árak. Valószínűleg sohasem vagy nagyon-nagyon sokára fog visszatérni arra az árszintre, ahonnan indultak 1990-ben.
Az USA-ban talán ekkora lufi nem alakult ki, de azért a történelmi grafikonokat megnézve valószínűsíthető, hogy a 2006-2007-es csúcsokra évtizedekig nem tér vissza az árfolyam. Angliában és Spanyolországban a lufi mérete jobban közelíthet a Japán lufihoz, de jós azért tényleg nem vagyok.

Az új építésű lakások eladása még sokkal nagyobbat zuhant, mint a használt lakások piaca. Ez a kisebb piac, ezért nem ennek a grafikonjait linkeltem be.

DLPH azt is írtad, hogy a középosztály veszti el a házait és ennek a következménye az elszegényedésük.
A háztulajdonlás aránya a teljes népességre vetítve történelmi magasságokban van az USA-ban! Így nézve is csak egy átlaghoz való visszarendeződés zajlik, a szegényebb rétegek elveszítik a lakásukat. Nem emiatt szegényednek el, hanem mivel erejükön felül vállaltak hiteleket és elszegényedtek, elvesztik túlméretezett házaikat, SUV-jaikat.
Hidd el, sok tényt olvastam, járta körül az USA ingatlanpiacról, de mindegyik egy irányba hat: a visszarendeződéshez a nagyátlaghoz, vagyis elhúzódó ingatlanáresést. És ilyenkor még azt is bele kel számolni, hogy a rendszer tehetetlensége nyomán nem csak a történelmi átlagokig esik vissza, hanem jóval alá. Hogy mennyi idő alatt? Azt nem tudom, de amit korábban írtam, hogy az esés felénél sem vagyunk időben, az szinte biztos, nem egy kockázatos kijelentés.

Ha lesz energiám, összefoglalom valamikor a tényeket az ingatlanpiacról.

drop írta...

"ha valaki leltráhiányt érez, mert nem látja a pénz mozgását értékpapírból aranyból olajból ki...de hova be?"

Ezt sem értem soha, pedig sokszor írsz hasonlókat.
A tőzsdéről (részvény/áru) nem jön ki pénz. Valaki elad, de helyette vesznek is. Vagyis a ki és beáramló pénz mennyisége ugyanaz. Mi áramlik összességében? Semmi.

Amikre te gondolsz, az inkább a következő.
Ha a tőzsde esik, mint most, akkor a kölcsönből felépített áttételes pozciók likvidálásra kerülnek (nyilván nagy átlagban értem, mert sokkal több áttételes long van, mint short) és így a megszűnő kölcsönnel pénz tűnik el a rendszerbő, vagyis a money supply csökken. Emelkedő tőzsdénél ugyanígy a money supply nő. Vagyis emelkedő tőzsde esetén egyre több pénz (hitelpénz lesz), ami ki is áramolhat a tőzsdéről és máshol krül felhasználásra, pl. az ingatanszektorban. De most a pénz mennyisége fogy, az áttételes pozíciók eltűnése miatt, tehát pénz eltűnik/felszámolódik, úgyhogy nem áramlik sehova.
Ez a defláció, amiről már oly sokat írtam és ami az árutőzsdék esésével végérvényesen megkezdődött.

mocskos_spekuláns írta...

és a magyar ingatlan piacon mi a helyzet szerintetek? Főleg budapesti helyzet érdekelne. Egy ingatlan értékesítő blogján olvastam, hogy idén nyáron nagyon visszaestek az új épitésü lakás eladások.

Kissherceg írta...

Érdekes, értékes hozzászólások, köszönöm mindenkinek :)

drop írta...

speki, a magyar ingatlanpiac már évek óta nem követte a körülöttünk lévő világ ingatlan szárnyalását, az infláció alatt emelkedtek az ingatlanárak. Tapasztalatból tudom, most akarok eladni egy nagy méretű lakást, de nehezen megy, pedig alig árulom többért (+5%), mint 6 éve vettem, pedig közben volt vagy 50% infláció. Lehet, máshol azért többet mentek fel az árak, de az inflációt szerintem szinte sehol nem érték el.

Szóval nálunk szerintem szó sincsen ingatlan lufiról, a hitelpiac is egyelőre rendben van. Mi lesz, ha súlyosbodik az USA recesszió, azt nem tudom, akár súlyos hatása is lehet ránk nézve, de ennek megítélését másra bíznám, nekem meghaladja tudásomat.

Kissherceg írta...

sztm Mo-n is több ingatlan épült, mint amekkora fizetősképes kereslet van rá. Hitelekről ne is beszéljünk. Gond mértéke nem ugyanaz, de úgy tudom, hogy nem nagyon megy az ingatlan piac, kissé pang finoman fogalmazva. Illetve Mo-n az ingatlan szerepe Mo-n jelentősen eltér a nyugati gondolkodásmódtól. Sztm itt is lehet ingatlanpiiacon visszaesés, de ez saját kormányunknak is köszönöhető, nem a hitel piaci válságnak.

mocskos_spekuláns írta...

Köszönöm Drop! Ingatlan vásárlás előtt állok, de nem sürgős a dolog 1 esetleg 2 év belefér. A hirdetések böngészése közben az feltűnt, hogy kínálat az van rendesen új és használt is, kivéve talán a II. kerületet. Ha a tőzsdéből indulok ki akkor ekkora kínálat mellett alacsony kereslettel csökkennie kellene az áraknak, de nem értek hozzá. Majd megnézegetem a ksh honlapját hátha van valami kimutatásuk ingatlan fronton.

drop írta...

Szerintem csökkennek a hazai ingatlanárak, de lehet, ez csak eladói érzés :)

A lakásvásárlásnál nem akarok senkinek jó tanácsokat adni, nem tisztem. Annyit azért megjegyeznék, ha tényleg lesznek olajproblémák (már pedig nagyon úgy néz ki, hogy max. pár évre vagyunk tőle), akkor a városi lakások egyre kevesebbet fognak érni.

Kissherceg írta...

Csökennek, Én 1éve másztam bele, mert családi ingatlan portfolio átrendezés volt :)
2. kerben is lehet jókat kifogni ill 12.ben ha ügyes vagy, esetleg kapcsolat :)
Andrássyn meg elszálltak az árak keményen...
Egyébként speki 2év múlva tőzsdén lévő pénzed több lesz,m int ha ingatlant vettél volna, szóval ;) :)

Jeromos írta...

Kedves drop!

13:33-ra. Nem tisztem megvédeni DLPH-t, nem tudom (nincs meg hozzá a tudásom) és nem is akarom. Ez egy kísérlet lesz, annak a gondolatnak megértésére, amit Te élből elutasítottál. Ha rosszul látom, a bejegyzés szerzője majd megmondja, hogy butaság, amit gondolok.

"Ezt sem értem soha, pedig sokszor írsz hasonlókat.
A tőzsdéről (részvény/áru) nem jön ki pénz. Valaki elad, de helyette vesznek is. Vagyis a ki és beáramló pénz mennyisége ugyanaz. Mi áramlik összességében? Semmi."

Márpedig a pénz áramlik. Gondolj magadra, adott pillanatban van x vagyonod, kp, részvény, kötvény, ingatlan stb. Ingatlant éppen most akarod eladni. Az érte kapott pénz hova kerül? Ha veszel egy másik lakást, marad a piacon, ha részvényt veszel, kikerül az ingatlan piacról. Nem lehetsz benne biztos, hogy ha pl. részvényt veszel, a Te lakásod megvásárlója is részvényt ad el és így minden piacon a befektetett pénz változatlan marad. Átrendeződés nagy valószínűséggel minden tranzakció során lesz. (Ha ezt felviszem globális szintre, nehéz azt hinnem, hogy ezek mindig kiegyenlítik egymást.)

Makro szinten onnan közelíteném meg, hogy az árfolyamok változásával az adott eszközökben megtestesülő vagyon változik. 100 db. Jeromos részvény ára 10 Ft. Bull piacon felmegy 20-ra. Ez hogyan lehetséges? Ide áramlott valamekkora tőke, aki szeretne Jeromos részvényt birtokolni. Ma 2000 a cég értéke, ami korábban 1000 volt. Ezt nem a már benne lévő tőke okozta, hanem a megjelenő új vásárlók tömege. Én ebben az esetben látok tőke áramlást. Egyedi részvényeknél persze jöhet más részvényből pénz, és akkor nem piacok közti áramlásról beszélünk, de ha az index-ek menetelnek felfelé, akkor az friss tőke érkezését jelzi.

Ugyanabban a hozzászólásban az áttételes pozik likvidálásával magyarázod a csökkenést. Aki tudja, az meg tudná mondani, mennyi a napi forgalomból a tőkeáttétes arány? Csodálkoznék ha 5%-nál nagyobb lenne (inkább max. 1%-ra tenném). Sztm. ez részvény piacon nem lehet releváns magyarázat.

Üdv,
Jeromos

tibor írta...

Sziasztok!


Valóban így van: tőzsdei szabályok szerint alakul az ingatlanpiac is.
Nincs túl nagy tapasztalatom ingatlan területen,mint ahogyan a tőzsdén sem, de a saját történetem az itthoni ingatlanárak csökkenő trendjét mutatja:
2005 - ben eladtam egy amerikai üzletembernek a felsőszölnöki paraszti kúriámat 20,3 MFT - ért, amit 1997 - ben 2,2 MFT - ért vettem. Sajnos USD - vel fizetett, én meg óvatlanul elfogadtam ezt az USD - beni ajánlatát. Tudjuk mi történt azóta USD -vel.Most árulom a lakásomat, megyeszékhelyen, s az ajánlatok a 80 százalékát sem érik el annak, amit 2005 - ben fizettem érte. Én nem csinálok valamit jól, vagy Tényleg ennyit csökkentek azóta a lakásárak Magyarországon ?

Zagyva Tibi

drop írta...

jeromos, pénz természetesen áramlik egyén szintjén. De az USA (vagy bármely más) tőzsdébe mindig ugyanannyiért vesznek részvényt, mint amennyiért eladnak. Össz tőzsdei szinten, vagyis ha mindenkinek a tranzakcióját összeadjuk, akkor x dollár megy be és x dollár jön ki. Tehát értelmetlen az a fogalom, hogy a tőke ki- vagy beáramlik a tőzsdéről/tőzsdébe. Nem áramlik ki, henem valaki kiveszi és ugyanakkor valaki beteszi. Függetlenül attól, hogy holnap 10%-kal felmegy az index vagy stagnál. Remélem, így már érthető, mit akartam írni.

"Ugyanabban a hozzászólásban az áttételes pozik likvidálásával magyarázod a csökkenést."
Nem. Éppen fordított az állításom. A csökkenés szünteti meg (pontosabban csökkenti) az áttételes pozíciókat. A csökkenést fundamentumok, vagyis a romló gazdaság ill. romló cégeredmények okozzák.

drop írta...

Tibor, valószínűleg ennyit csökkentek a lakásárak, ha mindannyiunknak ez a tapasztalata. Csak a kimutatások nem tükrözik még. Lehet, mostanában kezdett el gyorsan esni.

drop írta...

jeromos,
"Ugyanabban a hozzászólásban az áttételes pozik likvidálásával magyarázod a csökkenést."
Visszaolvastam a hozzászólásomat, nem is értem, melyik mondatom utalt erre, amit írsz.

Névtelen írta...

Ezt a mondatot zanzásítottam, úgy látszik, nem elég pontosan értettem meg, mire gondoltál.

"Amikre te gondolsz, az inkább a következő.
Ha a tőzsde esik, mint most, akkor a kölcsönből felépített áttételes pozciók likvidálásra kerülnek (nyilván nagy átlagban értem, mert sokkal több áttételes long van, mint short) és így a megszűnő kölcsönnel pénz tűnik el a rendszerbő, vagyis a money supply csökken."

Jeromos

DLPH írta...

Drop , olvastam a reakciódat, maradjunk ennyiben. Természetesen messze nem így van. Szerintem.

Névtelen írta...

Drop,
Az x dollár be, x dollár ki gondolat világos. Azonban ha az időt beletesszük a modellbe, azt látjuk, hogy ugyanahhoz a jogokat megtestesítő OTP részvény megvásárlásához 1100 Ft kellett 1993-ban, ma pedig 68000 Ft. Valamilyen tőke áramlásnak mégis kellett itt történnie nem?.
Sztm. rövid távon a keresett és kínált mennyiség különbözősége miatt kialakult árváltozást is a pénz ki/be áramlása, és a pénz allokációja a különböző eszközök között okozza.

Jeromos

Én is érzem, hogy nem tudom jól elmondani, inkább csak érzem ezt a tőkeáramlást. De ha már ingatlan is szóba került itt. Talán egy konkrét példa. Ajánlom figyelmedbe a BUXindex 1999-2003 és a lakásárak ugyanezen időszak alatti áralakulását összehasonlítani. Sztm.tökéletes példája annak, hogyan megy egyik piacról a másik piacra a pénz. Mindenféle értékelés nélkül: gázárakat nem emeljük, veszteséget okozunk egy vállalatnak, minimálbért jól megemeljük (úgy tűnik, mintha piacellenesek lennénk). Tőzsdéről megy illetve nem jön a pénz. Állami kamattámogatást és SZJA kedvezményt adunk annak, aki épít egy új lakást/házat. (Akkor kiszámoltam, ha valaki felvesz 10milliót 20 évre, az SZJA 240.000 Ft-os visszaigénylés miatt 20 év alatt összességében kevesebb mint 10milliót kellett volna visszafizetni. Ez egy "normális hitelnél" 20 év alatt a 10 millió dupláját, azaz legalább 20milliót kellene visszafizetni. Triviális, hogy megindult a pénz a tőzsdéről (is) az ingatlanba.
Gyors ingatlanpiaci kitekintés:
Ugyanekkor rengeteg diákot veszünk fel főiskolára/egyetemre, de kollégium nincsen. Albérleti díjak felemelkednek (emlékeim szerint 2002 körül 1000-1200Ft volt egy négyzetméternek az átlagos bérleti díja). Szoc.polt emelünk, bevezetjük a félszocpolt, gyereket nem kell "bemutatni", elég "vállalni". Aki időben kapcsolt, szép hozamot tudott elérni. Viszont éppen két hónapja keresett albit egy munkatársam Ráday utca mellett 40nm-es lakást 50e+rezsiért tudott kivenni. 0 emelkedés 6év alatt. Másikkollégának 4 éve nem emelkedett a lakbére egy XIII. kerületi lakásért. Miért kellene a lakásáraknak felfelé mozdulniuk? A jövedelemtermelő képességük rosszabb, mint az állampapíré. Aki akart és tudott az korábban már a támogatott hitelből beruházott. Utóbbi 2-3 évben a reálbér stagnált, a munkanélküliség emelkedett. Ki fog itt lakást venni? (Nyilván bizonyos szegmensekre ez nem igaz, de átlagosan ez a helyzet).

Névtelen írta...

Kedves MIndenki !

Vélemények a megmentett jelzálogóriásokról?

Számomra nevetséges, a hurrikánok sokkal több kárt csinálnak értékben,mint ezek megmentésére kifizetnek.

Sorry a mai nap aki shortban ül!!!!!

vélemények.

szi mindenki ! Hali

Kissherceg írta...

Ismét shortban :) kicsi, de az enyim :) Folyamatosan építgetem majd, oti lefordul az 50 ill 200as mozgóról 60percesen kb..

drop írta...

"Ajánlom figyelmedbe a BUX index 1999-2003 és a lakásárak ugyanezen időszak alatti áralakulását összehasonlítani."
1999-2001 között volt nagy lakásáremelkedés Magyarországon. Én ezt egy nagyon alacsony szintről való korrekciónak tartottam.

De nem igazán szeretem a magyar példát, kis halak vagyunk, nehezen megítélhető, mi miért történik.

Minden országra jellemző viszont, hogy az ingatlanpiac volumenében sokkal nagyobb, mint a tőzsde, úgyhogy még ha kiáramlana tőzsdéről pénz (ami nem áramlik összességében, ahogy korábban írtam), akkor sem feltétlenül lenne elég komolyabb ingatlanpiaci változásokhoz. Magyarországon pedig a tőzsde méretileg egy vicc.

drop írta...

A Freddie és Fannie államosításáról, ahogy én látom.

Szükséges lépés volt. A két cég csődben van és ha nem mentik meg őket, akkor
1. a jövőbeli újabb ingatlanhitelek kihelyezése szinte lehetetlenné vált volna, mert a bankok nem tudták volna eladni a hiteleket, ami az ingatlanpiac összeomlásához vezethetett volna középtávon.
2. a külföldi befektetők bizalma megrendült és az elmúlt hónapokban kezdték eladni a agency bondokat, amiket a Freddie és Fannie adott ki és biztosított. Ezt meg kellett állítani.

Összefoglalva ha nem mentik meg a 2 céget, akkor összeomlik a lakáspiac.

Viszont a negatív oldal sem elhanyagolható:
1. adófizetők fizethetik a megmentést és így egyre nő az USA államadósság, az állampolgárok/fogyasztók egyre rosszabb helyzetbe kerülnek.
2. a lakáspiacon ez a lépés semmit sem javít, csak a totális összeomlást akadályozza meg
3. nem túl jó üzenet a pénzügyi szektor többi részének, hogy megmentették ezeket a cégeket és nem semmizték ki a részvényeseket. Haver bankárokat nem szopatunk meg alapon.

A tőzsde miért emelkedik erre a hírre? Nem tudom, ettől nem lesz kisebb a válság.

Névtelen írta...

Hello!

A tőzsdei tőkeáramláshoz néhány megjegyzés:

Az tény, hogy mindig pontosan ugyanannyi eladó van a tőzsdén, mint amennyi vevő, de nem mindegy, hogy milyen árfolyamon!
Ha nincs tőkebeáramlás, akkor honnan van egyáltalán pénz a tőzsdéken? Ki vette meg az első részvényeket? Ki veszi meg a cégek részvényeit egyre magasabb áron?
Ha nincs tőkekiáramlás, akkor ki nyer egyáltalán a tőzsdén?
Ha a tőzsde szereplői csak egymás között adják veszik a papírokat, akkor csak a bank hízik a bizományosi díjakon + aki éppen nyert az adózik, tehát ez a pénz is kikerül a forgásból, ezért a tőzsdén forgó pénz össz. mennyisége csökkenne. Ebből következik, hogy az árfolyamnövekedéshez (indexnövekedésre gondolok) - de még a szintentartásához is - új szereplőkre -> új tőkére van szükség. Ha valaki mondjuk nyer is a tőzsdén, az csak úgy lehetséges, ha másvalaki veszít, mert máshonnan nincs pénz, csak a befektetőktől (plusz valamennyi az osztalékokból).
Márpedig van aki nyer a tőzsdén. Nagyot. Nagybefektetők pl., akik egyszerű hosszútávú trendkereskedést folytatnak. Egy milliárdos ismerős pl. 2007 decemberében kiszállt minden pozijából, és a pénzt egyszerűen kivonta a tőzsdéről. Nem tudom aztán melyik szegmensbe fektette azóta, de saját bevallása szerint nem a tőzsdén van. Zsebretett sok százmillió hasznot (Tőkekiáramlás), azt a pénzt, amit azok a befektetők vittek tőzsdére, akik 11.000-ért vettek OTP-t, meg 30.000-ért MOL-t (Tőkebeáramlás).
(Többek között én is elkezdtem hordani a pénzt a tőzsdére 2006 elejétől, mert jó befektetés volt. Friss, munkabérből származó tőkét vittem a Tőzsdére).
A tőkeáttételes pozíciók nyitása önmagában nem jelenthet magyarázatot az indexek emelkedésére, mert azt a pénzt, amit a bank kölcsönad, záros határidőn belül vissza is veszi, ráadásul így többszörösére növekszik a bizományosi díj, ami szintén kiáramlást jelent).
A nagybefektetők tehát kivonják a nyereséget a tőzsdéről (tőkével együtt), lásd 2006 májusa BUX, vagy tavaly év végétől.

Ha egy tőzsdén ki van bocsátva x db. részvény, amit mondjuk 1.000Ft.-os átlagáron megvettek befektetők, akkor ahhoz, hogy most 10.000Ft legyen az átlagárfolyam, iszonyatos tőkebeáramlásra volt szükség, mivel még mindig x db. részvény van az adott tőzsdén.
Ha nem lenne erős tőkeáramlás, akkor SENKI nem tőzsdézne, mert ha nincs új belépő, akkor haszon sincs.
Ez egy piramisjáték: ahhoz, hogy folyamatosan nyerni lehessen a tőzsdén, új beszállókra van szükség, birkákra, akiket megnyírhatnak.

Üdv:
Mittudomén

DLPH írta...

Hát persze...sőt..vannak indikátorok, melyek kifejezetten ezt próbálják elvontan megfigyelni. De hát a forgalmi adatok is...

a pénzáramlás diagnosztizálásának óhaja benne él a befektetőkben (nem a bétes kisbüfikről van szó)

ahova a tőke áramlik, oda mennek

csak már nem akarok Droppal annyit vitatkozni, ezért nem szóltam semmit

természetesen minden piacon a nagytőke mozog ki-be, ezen nem is tudom mi a vita alapja

evidens

drop írta...

Vegyétek már észre, hogy azt állítottam, hogy a tőzsdébe ugyanannyi pénz áramlik be, mint ki (jutalékot leszámítva). A vita onnan indult, hogy esik a tőzsde és a kiáramló tőke megy a lakáspiacra. Erre írtam, hogy a ki=be áramlás vagyis a tőzsde nem termel pénzt, hiába mennek fel/le az árfolyamok.
Tehát ha a tőzsde emelkedik vagy stagnál, akkor is áramlik belőle ki pénz és be is.
Hogy honnan jön és hova megy, azt ebből nem fogjuk megtudni.

Ennek a vitának semmi értelme.

drop írta...

Egyből más a helyzet, ha a 'nagytőke' áramlását nézed. Vagyis pl. a kisbüfik pénzmozgását nem veszed figyelembe, akkor vizsgálhatod, hogy mit csináltak az alapok, nagytőkések. Nekik már lehet tőkemozgási irányuk, mert ők csak egy részhalmaz, így vehetnek ki több pénzt a tőzsdéből, mint amit betesznek, ezt vizsgálni már lehet értelme.
Lehet, ezt is értitek tőkeáramlás alatt: Pistát szarjuk le és figyeljük az alapokat, meg Buffettet.

drop írta...

Azt hiszem a Freddie, Fannie részvényesek mégsem jártak jól. Ma -70%-kon állnak. Nagyjából ki vannak semmizve, ahogy megérdemlik.

Kissherceg írta...

Azt hiszem jó a short megint :))

drop írta...

Baromira nem áramlik a tőke a lakáspiacra, ha valaki ezt eddig nem hitte volna el:

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=13&k=3&i=102103

DLPH írta...

Na ne !!!

Drop tiszteljük egymást annyira, amennyire neveltetésemből fakadóan elvárom. Kölcsönösen.

Ne viccelgess már itt velem...

1, Ne hozz fel nekem semmilyen pf-es cikket indoknak semmire. Mert értéktelen.

2, Ne szelektálj önkényesen az amcsi fundamentális híreket illetően. Ha annak adsz hangsúlyt, hogy azokat manipulálják, ez vajh most miért hihető?

3, Nem érted alapjaiban miről van szó. Mondtam, beszélj egy ehhez értővel is.

4, Mondtam, ettől a lakásárak nem fognak emelkedni egyelőre. A nagyok ilyenkor már vesznek. Ez egyszeregy. Számodra hihetetlen, rendben van.

Sok képtelenséget állítasz (szerintem) de a vitáinkat lezárom azzal, hogy elmondom egyszer, legfeljebb kétszer ugyanazt, és kész.

Légy kedves tiszteletben tartani mások vélményét, ha az a sajátodétól el is tér.Baromira köszönöm.

Ez indoknak meghökkentően gyenge volt a részedről.

Zavar, hogy annyian értenek annyi mindenhez...ezt most nem kifejezetten Rád értem, csak álatalában. Annyit belelátok az ingatlanbiznicbe, hogy eljussak addig : GŐZÖM SINCS RÓLA. Sokat kéne tanulnom ahhoz. És nagyon kenik-vágják, akik erre szakosodtak. Mint aki 1 éve tőzsdézik, és azt hiszi ért hozzá. Hát nem.

De utoljára még egyszer elmondom : ez alapvetés. Alap. Ne vitasd már minduntalan. Ha majd a lakásárak megint elkezdenek emelkedni, és elérik a csökkenés előtti értékeket, a nagyok már bőven realizálni kezdtek.5-10 év. Mindegy nekik.

Ez más világ. Nem fogod megérteni az interneten keresztül.

Részemről már nincs kedvem erről beszélni.

Maradunk annyiban, szerinted a tőzsdéről se ki se be nem áramlik a tőke, az ingatlanokból pedig kiáramlik..ha jól értem. Rendben.

Mondjuk az észrevételedre a válaszom ez lenne : no ha erre valaki most már elhiszi, annak meg úgy kell.