Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. szeptember 29., hétfő

nincs megállás

1. a válság elérte a teljes reálszférát, innentől nincs az a pénz ami megállítsa
2. jönnek a rossz negyedéves gyorsok
3. a piac belseje sokkal rosszabb képet mutat mint a DJI kirakat index ( telco -7, oil serv: -8, kbw -7... miközben a djia -2,8)
vazze és beszakadtak......break time
4. a fogyasztói társadalom negy mértékű zsugorodása elkerülhetetlen
5 attól félek ez brutális mértékű esést eredményez, legalább a jelenelgi szintek 1/3-át elveszítjük index értékben...
6 a baj az, hogy az orosz válságban éreztem utoljára olyat, hogy most hová tegyem a lóvét, ahol kvázi biztonságban tudom, merthogy az EU-s bankok csontvázai úgy estek ki a szekrényből mint a villámcsapás
7. nem tudom feltünt-e hogy a jegybanki repo akciókon a 100mrd$-ok röpködnek és kevés és kevés és kevés és short nélkül is megy ez lefelé rendesen.
8. ha erő van a szintekben és a láthatatlan erők is úgy akarják, akkor most "nyomott árakon" akár meg is vehetik az éjszaka ezt a brutál zakót, akkor akár az ellenkezője is igaz lehet ( sekély esély...)
9. nem kérdés, hogy az elmúlt 100 év top 3 gazdasági visszarendeződése folyik realtime előttünk, a kérdés csak a dobogós helyek elosztása lesz.
10. a következő nagy dráma a píí árazás drámai emelkedése lesz a romló céges kilátások miatt- újabb hullám lefelé
11. a végső kegyelemdöfést a reálszféra tömeges csődhulláma fogja megadni
12. nem várok apokalipszist, de meg fog nöni az elkeseredett tömegek aránya, ez pedig valahol feszültséget és annak kényszerű levezetését fogja eredményezni
13. talán nem véletlen az utóbbi évek kiújuló fegyverkezési versenye....( csak tipp)
+1 szerencsések leszünk mert talán megérjük egy új korszak botladozóó kezdetét
* igazi pánik nap a mai

47 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hali...hirtelen arra eszmélek, hogy 10800 környékéről leesett 300 pontot, aztán ahogy nézem a csártot, volt az 600 pont is...izgalmas érzés, hogy történelmi pillanatokat élek át. Kíváncsi vagyok a holnapi napra.
Tibi_

Kissherceg írta...

aki longban van annak milyen izgalmas :((:((

drop írta...

Defláció lesz, ahogyan jósoltam már régóta.

A defláció aranyszabálya:
"Cash is king".

Névtelen írta...

Sajnállak Henci ha longban vagy...de amcsiknál még az is elképzelhető, h pluszban zárnak...habár erre nem sok lóvét tennék.

Kissherceg írta...

shortolok :)

Én sajnálom azt aki longban van, ma délelőtt fordítottam longból shortba 300és afelettről van shortom... Azt hiszem 1000pont nyerő holnap meglesz rajta... de ez... ez brutális...
Nagy pozit nem nyitottam a szavazás miatt, de a TA mondta nekem, ezért ... Viszont annyira nem is kicsi :)

Gentlemanus írta...

Drop,

Ha választhatnék inkább defla, mint (hiper)infla; nem lenne jó értéktelen ötszázezreseket az utcán söprögetni, vagy azzal begyújtani.

mocskos_spekuláns írta...

funda ma felül irta a TA-t. Bar akinek ma bent volt a stopja hatiban az halas lehet a beboritasnak.

Kissherceg írta...

ez hihetetlen...

zuzzo írta...

nemmellékes, hogy az olyan kis nations bankocskák az egyik legfőbb finanszírozói a helyi önkormányzatoknak, és nem kevés lóvé van "állami szervekhez" kihelyezve, ha ez a szegmens is megroppan ( már törik keze lába...) akkor az nagyon nagy katasztrófához vezet, lehet, hogy hamarosan az amcsi állam fogja azt mondani, hogy nem fizet a kötvényekért...
a ftse-dax-cac40 futures 8-10% minuszban téblábol. szép kis nap lesz a holnapi....

zuzzo írta...

a tech szektorban olyan nevek mint AMD - csődárazás megtörtént, lassan kilóra árulják a papírjait... és ez még csak a kezdet...

Kissherceg írta...

AMD csődárazás?

Kissherceg írta...

kbw KO http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=BKX:IND

zuzzo írta...

nézzed meg hol van!!!
talán a 2006 os csúcs óta elvesztette értéke több mint 90%-át, szerintem ennek már annyi...
nem így gondolod???
http://www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticker1=AMD:US
a mai 16%-os esést a chart nem tartalmazza...

zuzzo írta...

a kbw-nek semmi baja, visszatették a helyére, bele az esőcsatiba, a sok hűhó tehát ismét nem ért semmit, bár a technika ezt a zakót nem jelezte... :-)))

Kissherceg írta...

"A világ legnagyobb kötvénypiaci befektetési alapjának, a Pimconak a befektetési igazgatója, Bill Gross a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte a piacok még mindig azt árazzák, hogy lesz valamilyen mentőcsomag, különben sokkal nagyobb zuhanást látnánk a mai napon. "


auuu... Holnap további shortok nyitása részemről..

drop írta...

herceg, ez a bill gross i keményen lobbyzott a mentőcsomagért, a pénzügyi maffia része ő is.

drop írta...

gentle, persze, a defláció nyilván jobb, mint a hyperinfla.
Nekem, ülve a készpénzemen, pedig szinte tökéletes.
Persze, az USA-ra értem a deflát, Magyarországon ki tudja.

Gentlemanus írta...

Na most jött a csavar a történetbe, hogy nem jött be a könnyebbik megoldás, tehát, hogy az állam a saját vállára veszi a rossz boltot, akkor B terv elő, és most BB bácsi tényleg helikopterről fogja a pénzt szórni a bankokra. 630 miller. Hát nem kevés. Szerintem egyszerűbb lenne, egy futószalagot kiépíteni a nyomdák és a bankok között a föld alatt és csak pakolni, pakolni és csak pakolni rá a végeláthatatlan pénzkötegeket.

Paradox helyzet elé került a fed ezáltal,hogy a kongresszus leszavazta a tervet, ugyanis, ez most úgy jön le a nép előtt, hogy hm, a képviselőink leszavazták, egy fed nevű förmedvény meg mégiscsak szórja végeláthatatlanul a pénzt a törvényhozási nem ellenére is. Elsőszámú közellenséggé válik a fed innentől.

Ez a 630 miller még súlyosabb, mintha a congress elfogadta volna kemény módosításokkal a javaslatot. Ez olyan inflanövelő hatású pénzmennyiség, hogy soha nem látott inflák fognak a jenkiknél megjelenni. Drop biztos, hogy fenntartod a deflációs meglátásodat? 630 milliárd kp-t akarnak beleönteni a rendszerbe!!!

Kissherceg írta...

FED hihetetlen, már nem látom a végét a sztorinak.. :)

15700 az új bux céláram...

drop írta...

gentle, a FED bankoknak ad kölcsönt. Mivel a bankok nem tudják tovább hitelezni, ezért ez semmilyen hatással nincsen az inlációra. Az intézkedés kizárólag likviditásnövelés.

Névtelen írta...

A polgárok sorban állnak a bankok előtt, azok csődbe mennek, és sz@rnak visszadni a kölcsönt...lehet?

drop írta...

"A polgárok sorban állnak a bankok előtt, azok csődbe mennek, és sz@rnak visszadni a kölcsönt"
Nem valószínű, ugyanis ez a FED csődjét jelentené. Remélem, eddig nem fajul a helyzet.

Névtelen írta...

Innentől tombol a vérmedve? ha igen, nem lesz gyors kifutású.

Mert érzésem szerint ez nem csupán egy megtisztulási szakasz. Ha a "vezetők" itt nem józanul cslekszenek, bármi megtörténhet... magyarul nemcsak a világgazdaságot húzza magával ez a válság. Nagyon nagy erők feszülnek egymásnak. (szerintem)

Történelmi pillanat azt mondjátok. Lehet... viszont most már nem is annyira a tőzsdén feleződött pénzemet féltem... itt már sokkal többről van szó. Létbiztonság.

Megérzés, lehet h tévedek. Mit lehet ilyenkor csinálni? Zárni a pzikat gigabukóban? Reménykedni? ugyan...

Ja és grat a shortosoknak, csak tudják is kiélvezni a megszerzett pénzüket... őszintén kívánom mindenkinek a legjobbakat.

üdv,

Fidelio

Gentlemanus írta...

Little,

lenti csártod alapján:
Hát... ha nagyon gázos pár nap van még előttünk, akkor az én bux céláram inkább 14-15 k körül van.
Az elesett emelkedő trendcsatorna alá beesett jóval, így az emelkedő trendcsati vastagságát esheti meg teljes szélességében. Az durván pont a trendvonalra esik. A kérdés, hogy oldalazásban, világoskék vonalad mentén, vagy inkább zuhanórepülésben teszi meg. Ha kioldalazza, akkor 15k-nál is talán megállhat. De mivel erős a sokkhatás, így talán inkább a 14 körülre tippelnék, egy meredekebb eséssel.

drop írta...

gentle, kicsit érthetőbben is leírom, mert szerintem ezt nem nagyon értitek.

A FED a hitelválság kezdete óta azzal próbálkozik, hogy LIKVIDITÁST pumpáljon a piacokba. Azért teszi ezt, mert mást nem tud tenni, elértéktelenedett eszközöket (pl. jelzálogkölcsönöket) nem vehet a bankoktól. Szóval ez az egyetlen lehetősége és él is ezzel, egyre több állampapírt (pénzt) pumpál a piacba.
Ezt az un. TAF formájában teszi most éppen, ami azt jelenti, hogy mindenfajta szar, értéktelen eszközért cserébe kb. 1 hónapra állampapírokat ad. Ez azért jó a bankoknak, mert a CDS, CDO piac illikvid, a CDS-en szinte egyáltalán nincsen kereskedés, vagyis ha a banknak pénzre van szüksége, akkor nem tud hozzájutni a CDS eladásával, mert nincsen ki megvegye. Ha viszont a FED becseréli neki Treasuryre, akkor azzal tud fizetni. Persze 1 hónap múlva vissza kell adni és újra kikölcsönözni.

A probléma ezzel ott van, hogy ez az egész nem csak likviditási válság, hanem a bankok csődközelben vannak, úgyhogy örökké ez a játszma nem folytatható, mert ettől még a bankok becsődölnek, a mérlegük semmit sem javul.
Ugyan ezen okból kikölcsönözni a gazdaságba sem tudják a pénzt.

Szóval a FED likviditás növelő akciói nem oldják meg a válságot, de szükségesek, hogy a pénzpiacok ne omoljanak össze.

Az USA állam ezzel ellentétben fel tud vásárolni értéktelen banki eszközöket akár eredeti áron is és ezzel javítani tudja a bankok mérlegét, vagyis meg tudják menteni a bankokat - adófizetői pénzen.
Ezt szavazták ma le.

Névtelen írta...

Újabb esély: csütörtökön ismét kongresszusi ülés
[origo]2008. 09. 29., 23:14
eszközök:
Csütörtökön újra ülésezik a washingtoni képviselőház. A váratlan bukás, a bankmentő terv leszavazása után legközelebb három nap múlva tanácskozik a kongresszus alsóháza. A Spiegel Online a hír kapcsán megjegyzi: a tőzsdék félelmetes zuhanásba kezdtek a képviselőházi döntés után.

Névtelen írta...

A 22-es csapdája, ha USA megveszi a sz@rt, akkor azért szívnak az adófizetők, ha nem akkor az árfolyamesések, gazdasági bajok, pénzügyi rendszerek bedőlése, nyugdíj,stb.megtakarítások elértéktelenedése miatt...pl.
atiti

Gentlemanus írta...

Drop

Én értelek. Megmondom frankón, hogy ezért örültem volna jobban annak, ha rengeteg fékező és ellenőrző ponttal módosítva a congress elfogadta volna ezt a törvényt. Mégha az jobban is súlytotta volna az adófizetőt. Mert így jobban kontroll alatt maradt volna ez a talpraállítási folyamat, ellenőrző bizottságon keresztül. Így meg a szar benn maradt, és a fed kezében maradt az irányítási folyamat. És a congress még azt a látszatot is tudta kelteni a választók előtt, hogy látjátok mi értetek vagyunk, még a nagy Wall Street-tel is szembeszállunk.

Sejtettem én, hogy a választások előtt a választópolgár szavazata aranyat ér.

drop írta...

A mentőtervvel rengeteg baj van.

De a legnagyobb az, hogy azok dolgozták ki, akik a bajt okozták. Ebből következően a terv ismét korruptra sikeredett. Paulsonnak a legfőbb szempontja az lehetett, hogy megmentse a Goldmant, ahol korábban ő volt a CEO.

elismert közgazdászoknak, múltbeli példák alapján kellene kidolgozni egy tervet. Nyilván az is az adófizetők pénzébe fog kerülni, de szinte biztos, hogy 100x hasznosabb lesz, mint ez a szar, amiről ma szavaztak.

drop írta...

"Megmondom frankón, hogy ezért örültem volna jobban annak, ha rengeteg fékező és ellenőrző ponttal módosítva a congress elfogadta volna ezt a törvényt."

gentle, pont te mondod ezt? A legnagyobb ellenzője az USA pénzügyi háttérhatalmának?
Ma történelmet írtak, nem engedtek ennek a háttérhatalomnak. A demokrácia él és virul. Ez a nap legjobb híre. Te, aki sokat foglalkozol összeesküvés elméletekkel, pedig az ő oldalukra állsz és elhiszed "ha nem szavazzátok meg ezt és most azonnal, akkor összedől a világ" dumát nekik. Még téged is sikerült megtéveszteniük.

Névtelen írta...

Annak akit lehúz az örvény mélyen a zavaros vízbe, annak lehet, hogy összedől a világ...mégha erre másoknak csak az "úgy kell neki" vállrándítás amúgy legkedvesebb reakciójuk.
atiti

DLPH írta...

"gentle, a FED bankoknak ad kölcsönt. Mivel a bankok nem tudják tovább hitelezni, ezért ez semmilyen hatással nincsen az inlációra. Az intézkedés kizárólag likviditásnövelés. Drop"


Hát ezt meg honnan veszed? Ez nem így van.

Gentlemanus írta...

Drop
ne viccelj.
Ezt nem azért mondtam, hogy kebelemre öleljem a dögkeselyűket. Hiszen pontosan ismered már azt az elvi talajt, amin én állok. Minden tiszteletem a congress-é, ez egyértelmű. Csak rettenetesen tartok a káosz kialakulásától, és jól látható volt, hogy az mire volt képest "kicsiben" New Orleans-ban, mikor a hurrikán dózerolt tavaly. Én egyet látok, hogy a fed ezt a problémát már nem tudja kezelni, képtelen rá, ezért örülnék valami olyan megoldásnak, amikor törvényi alapon, ellenőrző bizottságon keresztül próbálnak valamit kézben tartani, és ezek a vadbarmok nem mehetnek a fejük után, ahogy akarnak. Lennie kell valamilyen megoldásnak, amivel a congress meg tudná oldani ezt a problémát. A fed ezt már nem tudja kézben tartani. Zéró szervezet a szememben.

drop írta...

DLPH, de így van. Csak hogy csatlakozzak érvelésed színvonalához.

Névtelen írta...

zuzzo

"a tech szektorban olyan nevek mint AMD - csődárazás megtörtént"

Már az ATI megvásárlása óta borítékolhatóan döglődik, a pénzügyi válságtól függetlenül. (sajnos)

Valahol ovastam, hogy bef. alapok eddig kb. 10.000 milliárd dollárt buktak a részvények zuhanása miatt csak az USA-ban.
Kemény... Olcsóbb lett volna ráncba szedni a bankszektort még az elején. Ja hogy nem tudták, hogy ez lesz? Nehéz szakma ez...
Mindenesetre aki a hírek alapján (egyébként érthetően) arra spekulált hogy a 700 milliárdot megszavazzák, azt jól átbaszták.
Ha most a Nobel díjas közgazdászok ötletéhez igazodva azt kell megnéznünk hogy mennyire hatékony a gazdaság öngyógyító képessége, (nyilván van neki, csak nagyon komoly - ad abszurdum felesleges - áldozatokat szed, mire megnyugszik)
akkor egy kicsit azért kezdhetünk aggódni a testi épségünkért.

RészvényForgató

DLPH írta...

Már megbocsáss drop az érvelésem színvonala egyenesen neked készült...annyit azért végre észre kéne már venned, hogy a magad felállította feltétlen világvége várás mellé pro és kontra érveidet is ugyanabból a forrásból veszed.

Tőlük.

Gentlemanus írta...

Drop

Írod, hogy a fedtől kiöntött zseton csupán likviditásnövelésre kell a bankoknak, és nem megy ki a rendszerbe.

Hogy érted, hogy nem tudják a bankok a kapott zsetont továbbhitelezni? Hát ha nem arra kell nekik, hogy továbbadják, akkor minek? Nem azt akarod tán mondani, hogy csak villamszámlára, meg munkabérekre, stb.?

Mert én azt gondoltam, hogy a likviditásnövelés az annyit jelent, hogy ha naponta növekvő számú betétes akar bemenni mondjuk, hogy felvegye a pénzét, akkor ezeket az igényeket zokszó nélkül ki tudják elégíteni. Tehát a cash kimegy Drop, nem?

drop írta...

gentle,
igen, de ebből újabb hiteleket nem tudnak kihelyezni. Már pedig a gazdaságot a hitelek pörgetik. És az inflációt is. A pénzfelvételeknek jelenleg sokkal kisebb a jelentősége ilyen szempontból.

drop írta...

Szerintem próbálj valami érveket felhozni, mert ezt eddig nem sikerült.
Neked egyébként lételemed az agresszív vitatkozás?

DLPH írta...

Nem.

Gentlemanus írta...

Dlph, Drop,

Srácok, már elnézést, hogy beleszólok a vitátokba, de nekünk a pf-fel ellentétben eddig az volt az előnyünk itt, hogy normálisan, felnőtt, józan és intelligens ember módjára próbáltuk meg leírni a különféle meglátásainkat. Ha vitatechnikában elkezdünk lesüllyedni a pf fórum szintjére, akkor jobb most bezárni a blogot.

Elnézést még egyszer, hogy kivülállóként beleszóltam a vitátokba.

DLPH írta...

Kedves Gentle.

A gondolat is már horrorisztikus...
Nem, itt nem erről van szó, legalábbis a részemről bizonyosan nem. Nem nagyon értem, hogy az ő általuk saját maguknak felállított játékszabályokra hivatkozva (melyeket bármikor megváltoztathatnak), szűrünk le következtetéseket róluk, a motivációikról, a jelenről.

Részemről azt sem hiszem el amit kérdeznek. Ha azt állítják (FED), hogy x vagy y dolgot nem tehetnek meg, bevehetitek a ciánt, hogy megteszik. A törvény és a jogállam nem nekik szól, hanem nekünk. Ők törvényen felüliek. Ők maga a törvény.

Ezért van Drop érvelésével szemben averzióm.Mert minden infó TŐLÜK ered, amiről RÓLUK állapítanánk meg dolgokat.

Én ezt nem teszem. A politika körmönfont dolog. Semmi sem az , aminek látszik.

A tömeges bankbedőlések elkerülése pedig mindannyiunk érdeke. A shortjainkat valaki fizesse már ki is, ha oda kerül a sor, hogy kassza. A hirtelen totális gazdasági összeomlás egy olyan mumus, amitől szerintem feleslegesen tartunk. A lassú masszív és nagyon erős leértékelődése és gazdasági világválságra viszont jó esélyt látok.

A tőzsdén a hirtelen pánikokból mindig felépülés van (gyakorta csak azért, hogy a további szakadásoknak teret adjon), és az élet sosem fekete-fehér.

De ezek meg frázisok. Én meg fáradt vagyok 24 óra folyamatos trédelés után kialvatlanul. Szóval csak azt akarom mondani, részemről a lényeget leírtam, ennél se több, se kevesebb amit gondolok.

Sokban közös Droppal amit gondolok , de gyakran nem, és ő néha készpénznek vesz olyan dolgokat, amiket ők állítanak saját magukról. Azt miért hiszi el? Mert illeszkedik abba, amiben hisz.

Most jól kibeszéltem.... Tudja ő, hogy tisztelem, nincs itt hiba szerintem.

Szia.

drop írta...

"Sokban közös Droppal amit gondolok , de gyakran nem, és ő néha készpénznek vesz olyan dolgokat, amiket ők állítanak saját magukról. Azt miért hiszi el? Mert illeszkedik abba, amiben hisz."

Emlékszem, fél éve nagyon lehurrogtatok, amikor a hitelválságról nagyon súlyos problémaként írtam. De az idő engem igazolt.
Amit én írok az éppen szöges ellentétben áll azóta is azzal, amit ŐK állítanak. Ők egészen a múlt hétig azt mondták, minden ok, megoldjuk a problémát.
Most pedig azt mondják, katasztrófa lesz, ha az Ő tervüket nem fogadja el a Kongresszus. Én pedig azt mondom, ezt a tervet nem szabad elfogadni, ki kell dolgozni egy másikat és nem nekik, akik ezt a nagy káoszt okozták.

drop írta...

"A hirtelen totális gazdasági összeomlás egy olyan mumus, amitől szerintem feleslegesen tartunk. A lassú masszív és nagyon erős leértékelődése és gazdasági világválságra viszont jó esélyt látok."
A problémát én abban látom, hogy ha egy masszív gazdasági visszaesés lesz (pedig lesz, én is így látom), akkor ezt hogyan fogja kibírni ez a bankrendszer. Egy komoly recesszióban sorra dőlnek be a cégek, ezzel hitelek, nő a munkanélküliség, az eddig jó adósok sem tudják fizetni a kölcsöneiket, a városoknak is iszonyú tartozásai vannak, de az adóbevételeik csökkennek, az USA állam detto.
Van ebből kiút?

Erősen gondolkozom, hogy egy jó adag pénznek (USD?, CHF?) egy páncélszekrény mélyén a helye.

DLPH írta...

Nem nagyon értem...egy éve kiabálom a medvét, hatvan formában kotkodáltam róla, TA, fundamentáis indoklás, már a bika végén mondtam csúnyákat holmi esésekről...fura , hogy azt írod, lehurrogtalak, azt hittem én vészmadárkodtam itt korán.

A kiút...nem tudom... sok idővel ezelőtt írtam, a globális pénzügyi rendszer maga ami inog. Sok bank persze majd csódbe megy, de más egy lassú változás, és más a pánik. Tőzsdei szemmel nézve, a pánik nagyon nehezen kezelhető. Nincs arra szükség.

Szerintem nem lehet megoldani. Ahhoz az uzsoracivilizációt kell megszüntetni. de ebben viszont nem értünk egyet, már sokat írtam róla.

Így, ahogy ma felépül a "fogyasztói társadalom" , halálra van ítélve. Csak minden változás drámai, és fájdalmas.

Az egészséges megtisztulást nem tartom rossz dolognak. Még ha nem is eredményez rallikat. De mire újra bikapiac lehetne, a globális időjárásváltozás fog betenni alaposan az emberiség életformájának és mindennek úgy, ahogy van.

Lehet , hogy már az életemben nem is lesz többé bikapiac. Akkor megszívtam Így sokkal nehezebb. De a medvének is vannak jóval kezelhetőbb korszakai. Ez most életveszélyes.

drop írta...

Igen, hasonlóan látom én is.

A pénzügyi megtisztulás nagyon ráférne a világra. De ez csak egy gazdasági világválsággal mehet végbe, ami nem egy kéjutazás.

Az éghajlatváltozás mellé tenném még a vesszőparipámat, az olaj (ill. nyersanyag) válságot. Ugyanis ez a gyorsabban eljövő probléma. Bár az éghajlatváltozás is bedurvulhat, de ezt szinte lehetetlen becsülni. Ha most megérzésre alapozva kellene mondanom valamit, akkor az lenne a véleményem, hogy van 20% esélyünk arra, hogy a Föld valahogyan megoldja a kérdést, 40%, hogy 20-30 éves távlatban már erősen érezhető lesz a változás, 40% pedig, hogy már 10 éven belül nagy éghajlati változások elé nézünk. De ezek tényleg csak tippek.
Az olaj ennél ezerszer jobban jósolható. A jelenlegi olajfelhasználási szint 5 évig már biztosan nem lesz tartható, de ennél jóval rosszabbra számítok. Ez is szerintem persze, de ebben határozottabb a véleményem, mint klíma ügyben.

Pedig alapvetően nem vagyok pesszimista típus, úgyhogy bassza meg a kutya, amiért ilyeneket kell írnom.

Jozsef írta...

Sziasztok!

Nem tudom olvassátok-e John Authers-től a short view-kat?! Érdemes elolvasni/megnézni ezt:

http://www.ft.com/cms/s/0/6bd47388-8ffa-11dd-9890-0000779fd18c.html

A fazon elég egyéni összehasonlításokat tesz a chartok között, meg úgy általában az analízisei elég egyéniek...