Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. szeptember 15., hétfő

Szerintem

ezen a blogon mindenki mondja el a véleményét. Speki és Herceg is. A TA hosszútávra megbízhatóbb mint a funda, mert azt a hírt is mutatja, amit előled eltitkoltak, vagy valamiért nem tudsz róla. Nem nagyon értem Drop ezt a világvégevárást. 400 pont gup downal nyitott a Dow. Ez nem semmi. De hogy betölti és mostanában abban biztos lehetsz. A 29 -es válsághoz hasonlítani nagyon erős itt bármit. Sőt...irreális. Amúgy van barátom, aki már tőzsdézett a 70-es évek fekete hétfőjén.Az a probléma, hogy ez nem így működik. Nem úgy múködik a dolog, hogy elolvasunk minden cikket, elemzést, interjút, tényt, kommentárt a neten , ha nincs meg magyarul akkor angolul...és rojtosra keressük magunkat. Túl egyszerű lenne. Minden józan ésszel ellátott ember azokból a hírekből és tényekből melyeket kiemelsz, láthatja , okkal van medvepiac. De a tőzsde nem szimpla és nem logikus. Bonyolult és gyakran ésszerűtlennek tűnő. Sok idő is lehet, míg a fundamentumok győznek. A medvepiac nem folyamatos esés...sőt...egész undorító rallikat bír produkálni. Aztán ha egy usa szektor olcsó, azt lenyúlják. Természetes támaszra lelnek az árfolyamok. És már mondtam, de mondom újra. Nem számít mi a valóság. Nem számít az sem, szerinted mi a valőság. A többség sem számít , hogy mit hisz a tőzsdéről. Az számít, hogy a többség mit hisz arról, hogy a többség (önmaga) mit hisz a tőzsdéről. Ez egy virtuális világ messze eltávolodva a valóságtól. Csak mert mondtad, hogy ki látott itt mit és ki sem...a válság, szakadás, világvége, óriási zakó mindig akkor jön, amikor senki sem számít rá. Most egy netező fiatal is logikusan leszűri, hogy gáz van. Egyértelműen szakadásnak kéne következnie. Egy medveralli után, amikor a többség abban ringatja magát, hogy már akár a medvepiacnak is vége (pedig nem), akkor simán becsaphat a ménkű és napokig alsólimites nyitások mindenhol. Ilyenkor ez nem sanszos. A többség számít rá. Ahogy te is Drop. Nézd meg hányszor mentették meg a kritikus szintet...holnaptól feladják? Shortban vagyok én is. És hiába a temérdek rossz hír, nem vagyok nyugodt. A fent vázoltak miatt.

9 megjegyzés:

drop írta...

"A 29 -es válsághoz hasonlítani nagyon erős itt bármit."
Azt írtam, hogy azóta nem volt ilyen helyzet. Vagyis azóta nem volt ilyen mély válság. Ez nem azt jelenti, hogy gazdasági világválság lesz. Bár az sem kizárható, de nem ezt mondtam. És ezt nagyon sokan mondják rajtam kívül, akiknek adok a véleményére.

"Nem úgy múködik a dolog, hogy elolvasunk minden cikket, elemzést, interjút, tényt, kommentárt a neten , ha nincs meg magyarul akkor angolul...és rojtosra keressük magunkat."

Nem így működik.
De nekem bevált. Ha rojtosra nem is kerestem magam, de a medvepiacon is jelentősen pozitív a mérlegen. Ezt pedig kizárólag a netnek és az ebből általam leszűrt infoknak köszönhetem. Ráadásul meg is osztottam veletek az első pillanattól fogva, amik (eddig) be is jöttek. Most is (ill. már régóta) itt a következő állításom, a defláció, amiről egyelőre kutya nem beszél, fél-egy év múlva térjünk vissza rá.

"A medvepiac nem folyamatos esés"
Nem, erről tőled olvashattam is sokszor, tanultam is belőle. A net információhalmazából ez is egy kellemes lánc.

"kkor simán becsaphat a ménkű és napokig alsólimites nyitások mindenhol. Ilyenkor ez nem sanszos. A többség számít rá. Ahogy te is Drop."
Nekem mindegy, mikor csap be a menkű, amikor számítok vagy amikor nem számítok rá. Ezért nem ugrálok ki-be a pozikból. Eljő, aminek el kell jönnie.

zuzzo írta...

Szerintem nem szabad elfelejteni a következőket:
a jelenlegi bedőlés - nevezzük így- már be van árazva, hisezn az említett cégek árfolyama töredéke a korábbiaknak, és ez a töredék ár akár jóval alatta van a fait value-nak, azaza, ha a lehmant felszeletelik és kilóra eladják, a jelenelgi árfolyamnak megfelelő értéket röhögve ki lehet árulni belöle, szerintem mi sem bizonyítja ezt jobban annél, minthogy a BoA 70% prémiummal megvette a ML-et, mégis miért adott érte ennyivel többet, mert valahol ott látta reálisnak megvenni ,a aML vezetőség meg eladni... de a piaci szereplők döntő többsége nem bír részletes céges infókhoz hozzájutni...
A másik nagyon fontos tényező az, hogy miután ezek a cégek le lettek nullázva árilag az indexek eddig jól tűrték - érdekes, de ez van-, lehet rosszul gondolom, de ami most elindul mint egy hajrá pánik, azt szerintem a tehetősebbek vásárlásra használják fel.., ha nagy zuhé lesz akkor annak valami más oka lesz, pl elmaradt kormányzati, FED intézkedés vagy valami más, de semmiképpen sem a jelenlegi "esemény".
Abszurd példa: ha most 20k lenne a bux és az otp a korábbi 11k helyett most 2K- n forogna és kiderülne, hogy bedől, akkor várható lenne ebből 15-16K-s bux ?
magából az otp részvényből kiindulva biztosan nem, de nyilván a "thereis a best time for panik" esetén igen, és akkor az ár és a funda lefelé is bőven elszakadhat egymástól....

drop írta...

zuzzo, BoA Merill üzletben nekem valami nagyon bűzlik. Ha részvényese lennék a BoA kurva ideges lennék. 40 milliárdot fizet a BoA egy olyan cégért, ami valószínűleg még a héten becsődöl vagy 1-2 dollárra esik az árfolyama. Nagyon gyanús itt valami. A BoA árfolyama óriásit zuhant az európai kereskedésben ma reggel. Nagyon bűzlik valami.
Itt még nagyon sok minden nincsen beárazva. Ha megnézed a most csődbe menő pénzügyi cégek súlyát a pénzügyi indexben, akkor eddig is nagyon alacsony volt. Az igazi esés akkor lesz, amikor a BoA, Citigroup, Wells Fargo árfolyama esni fog. A BoA megkezdi ma a sort, pedig ők vannak a legjobb helyzetben, ők nem is fognak még a Merillel sem csődbe menni. Ha megnézed pl. a Wells Fargot, akkor láthatod, hogy kevesebb, mint 10%-ot esett eddig a csúcsához képest, mert Buffett nagy tulaj benne. Ők a 2. legnagyobb bank jelenleg. De szívni fognak még ők is, de ehhez idő kell.
Szóval sok minden nincsen itt beárazva, lásd Roubinit, aki szerint a Goldman és JP Morgan is megszűnik valamilyen módon és most a bankválság 3. ütemén vagyunk túl. A 9-ből...

Névtelen írta...

Hello Mindenki!

Azt szeretném kérdezni, hogy vártok-e forint zuhanást, és kb. milyen EURHUF szintig saccoljátok, és kb. mikorra? :)

Névtelen írta...

....nem vagyok semmilyen pozícióban, csak érdekel, mert forintom az van még pár napig, elköltés előtt... :) És 1 hetet várnom kell még. :)

Köszi, Tibi

Gentlemanus írta...

Sziasztok!

Kanyisz régen berakott ebbe a topikba egy 200 éves DOW chartot. Na akkor sok minden megvilágosult számomra, az addig csak sejtett irányt illetően.

Kanyisz chartja akkor azt mutatta, hogy a DOW teljesen szabályosan tart egy majd 200 éves széles emelkedő csatornát, melynek tetejéről minden egyes alkalommal, keményen, ellentmondást nem tűrően fordult le. Hiába csinált egy fals kitörést a DOW a csatorna fölé, világosan látszott, hogy a széles csatornába vissza fog esni az index, és MINIMÁLISAN az index feleződésével lehet kalkulálni. LEGJOBB ESETBEN!!!!!!!!!!!!! Ugyanis ha jól emlékszem, akkor az index feleződés még csak a csatornaközépre való esést jelentené. De ahogy DLPH mondja ne várjunk világvégét.

DLPH-nak igaza van abban, hogy hosszú távon nagyon jól működik a TA, a fáma is azt mondja, hogy egy csártba csak bele kell nézni, és magától elárulja a titkát.

De Drop és Zuzzo kollégák, valamint külföldi szaktekintélyek meglátásai, az aktuális történések nagyban ráerősítenek a csártba belelátott folyamatokra.

Kanyisz, légy szives tedd be még egyszer azt az ultralong DOW chartot. Mementoként mindenki számára.

drop írta...

Gondolom a Lehman csődeljárása során valamikor elkezdik likvidálni az eszközeit. Vagyis adják el a részvényekeit, árutőzsdei pozícióikat, stb...

Névtelen írta...

Szia Drop !

Szerinted az ultrashort ETF - et amerikai pénzintézetekre most szabad - e még megnyitni ? Gondolok itt egy hosszabb távú pozícióépítésre, annak kapcsán, amit írtál a BoA és a Wells Fargo kapcsán.
Pontosan melyik instrumentumokról van szó, illetve melyik tőzsdén lehet megnyitni ezeket( AMEX ) ?

Köszönettel: Zagyva Tibor

drop írta...

Szia Tibor!

Nem szeretnék másoknak tanácsod adni, a véleményemet írom le a piacról és a saját pozícióimat.

Pénzügyi cégek shortja:
http://finance.google.com/finance?q=AMEX:SKF

Kb. 2x-es áttét az USA pénzügyi indexhez képest.
Én a magyar brókercégemen keresztül vásárolom (erste), a kereskedéséről ennyit tudok.

Nézd meg a grafikont , látható, hogy most 130 körül van az értéke, de július elején volt már 200 is. Azóta javult volna a helyzet? Nem hiszem.Ha lesz időm, leírom az indexben szereplő fontosabb (nagyobb súllyal szereplő) bankokról mit tudok, bár nem biztos, hogy túl sok lesz.