Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. október 15., szerda

Aranyélet

Jelenleg, aki arany etf-et vett az elmúlt hetekben a részvénypiacokon való történések után nyugodtan kijelentheti hogy aranyélete van (relative nem volt nagy volatilitás, nem kapott szívrohamot senki J). Normális esetben, mondjuk amikor nincs egy nap a piacot jelentősen befolyásoló hír, akkor az arany ára az eurusd-t követi le (euró alapon a gold spot egyébként történelmi csúcson van mostanság). A részvénypiaci pánikokat követően napon belül többször elindult már rakétaszerüen, azonban az az észrevételem, hogy valakik látványosan próbálják elfolytani az emelkedést. Ilyen környezetben rég 1000 usd felett lehetnénk. A nagy kérdés az, hogy vajon ki és miért fojtja vissza. A nemrégiben elszenvedett napon belüli 100 dolláros esés is véleményem szerint csak a stopok „tudatos” kiütése miatt történhetett. Feltételezem, hogy a pár héttel ezelőtti 10százalékos menetelése (a történelemben eddigi legnagyobb) sem volt véletlen.. Biznisz van benne szvsz…,vagy inkább lesz… A tv-ben is bemondják, hogy elfogytak az aranytömbök és hogy már túl magas az ára illetve kockázata.. Hogy lehet, hogy azt mindig megmondják, hogy mit ne vegyünk, de azt nem, hogy mit vegyünk.. Kicsit olvasgattam a Bretton Woods-i időkről, igazitson ki valaki, ha rosszul tudom, de egy korábbi válság kapcsán írták, hogy anno akkor is próbálták visszaszorítani az arany árát. És hogy miért? Mert a csődöt jelentő országokat az Usa segitette ki, és mit kértek a segítségért, hitelekért cserébe? A jegybankok aranyát. Így jutottak el évtizedek alatt odáig, hogy az Usa rendelkezik a legnagyobb aranykészlettel a világon (Fort Knox) és hogy miért kellett nekik az a sok sárga fém? Mert még több dollárt bocsáthattak ki.. így maradhatott a dollár kulcsvaluta. A világ jegybankjai pedig szépen megteltek értéktelen, fedezet nélküli dollárral. Egyébként Drop, már egyszer elismertem és gratuláltam a deflációs meglátásodhoz, de hosszabb távon én inflációt várok, nagyot.. Bár még a makrókon ez nem látszik, de majd fog (szerintem), akkor durranhat az arany is. Nem ez lenne az első példa a történelemből, hogy egy deflációt, villámgyors infláció követett, akár hiper. A politikusoknak gyorsan ki kell találni valamit, amivel gátat vethetnek a pénznyomtatásnak(persze csak miután helyretették a dolgokat a bankrendszerben)..., valahogy részlegesen az aranyhoz kötni a pénzkibocsátást, hangsúlyozom részlegesen, hisz tudjuk, hogy jóval több pénz van a világban, adósság pedig még több, mint a világ összes aranykészletének értéke. Egyszerüen nincs más ötletem, arany mindig volt és lesz, az emberek pedig elismerik az értékét, nem tudok mást fedezetként elképzelni.

Ui: az elmúlt napokbeli vitákkal kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy épp elég baj van a világban, nemhogy még egymással veszekszünk itt.. persze nem az én dolgom, pártatlan vagyok, mindenkit kedvelek itt a fórumon, attól kerek az egész, hogy színes.
Egy mondás jut eszembe:

"Nem akarok bólogató Jánosokat magam körül. Azt akarom, hogy mindenki mondja meg az igazat, akkor is, ha az állásába kerül."

Samuel Goldwyn

Várom a hozzászólásokat, gondolkodjunk együtt.

5 megjegyzés:

Kissherceg írta...

Legalább valakinek van. :)

Arannyal milyen célok lehetnek? Ezen még nem gondolkoztam el, de tudsz már képet beilleszteni?

DLPH írta...

Logikus és nagyon jó írás. Jó volt olvasnom. Köszi :)

Egy kérdés ha már felmerült a téma : ha a világban mindenki csak tartozik ....node akkor kinek tartoznak?

Csak kérdem...:)

mocskos_spekuláns írta...

körbe tartoznak?

aranyat en is figyelem majd hetvegen teszek fel 1 chartot, de nem longos szerintem. napin figyelve: csokkeno tetok alacsonyabb aljak. most illene jonni a 3. teto utan a 3. alacsonyabb aljnak ami 820 alatt eselyes is.

mocskos_spekuláns írta...

na most csinalt maga ala varjuk az uljabb aljat :)

Powerbroker írta...

Találtam egy nagyon jó írást a jegybanki aranytartalékok fontosságát illetően:
http://74.125.39.104/search?q=cache:XsGt29FCjOMJ:www.freeweb.hu/lentner/forras/3/Megjelenes%2520alatt%2520allo%2520publikaciok/anyagok/08%2520Az%2520arany%2520s-%2520Menyhay%2520Imre%252070.doc+aranytartal%C3%A9k+jegybankok+elad%C3%A1sa&hl=hu&ct=clnk&cd=5&gl=hu


"Az arany monetáris célú tartalékolásának indokoltsága a III. évezredben" címü fejezet kb. a dokumentum harmadik negyedétől kezdődően. Ebben van a lényeg.