Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. október 18., szombat

Bika vs medve

Van egyszer egy olyan, hogy 45 fokos emelkedés. Na az gázos. Időben nem behatárolható pontosan, fél évet is simán lehet tévedni, De ez az emelkedés végét jelzi.Mi van e mögött? Olyan egyensúlytalan tőkebeeáramlás, amikor már Rozi néni keszkenője alatti konyhapénz is a rv alapokba megy, a háziasszonyszakasz...túlpörgött vételi láz. Az alapokhoz áramlik a pénzt, ezek túlnyomó része már hitel, és erőszakos piár eredményeként alapokba erőszakolt pénz. Kockázati alapok gigapozíciói.A sepkulatív forró tőke heves feláramokat gerjeszt, és 45 fokos dőlésszöget.

Nem természetes.

A kiegyensúlyozott stabil növekedés lassú, de biztos. Mi történik? Egyre több kosztpénz és megtakarítás kerül pénzügyi alapokba, mely alapok vásárolnak. Különböző regiókban különböző szegmensek különböző papírjait teszik potfóiójukba és abban tartják a pénzüket. A folyamatos és kiegyensúlyozott tőkebeáramlás a pénzügyi alapokba teremti meg a tartós rv. árfolyam növekedés alapját.

És van ennek az inverze. Először a forró tőke menekül, ha tud. Ha elég széles az ajtó. Legyalulva a csúcsot agresszív piros függőleges csíkokat hagyva maga után. Ezzel értékcsökkenést hozva létre, és ha ez a beteg folyamat felfelé elég beteg volt, akkor olyan mélyre taszítva az árfolyamokat, ami más, kevésbé kockáztos alapokat is magával ránt. Először a hitelekre épített pozíciók záródnak , de már az alapok a tűréshatár alatt maguk is kénytelenek zárni tetemes pozikat. Az ajtó beszűkül. Egyre nagyobb tömeg áll sorban az ajtó előtt. Nem férnek ki, és az időben (jó áron) történő értékesítés esélye csökken.Elkezdődnek a kényszerzárások.
Ezt követi a durva szakasz. Nem hitelből nyitott, nem spekulatív pozíciók is leépülnek tömegével. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a nyugodt és biztos emelkedést generáló kosztpénz az alapokból áramlik kifelé. Az emberek az alapokból tömegével veszik ki a pénzüket. És itt a baj.
Ez okoz elképesztően és irreálisan alacsony árakat tartósan is akár. Miért? Egyszerű.Amíg nem indul tőkebeáramlás újból az alapokba, lehet akármilyen nyugalom a bankok körül, hinyzik a tartós és kiegyensúlyozott növekedés feltétele, a pénzügyi alapok "feltőkésítése" kosztpénzek által. Ha ők elkezdenek ismét vásárolni, akkor jöhetnek a kockázati alapok is, akik újabb immár irreális növekedést hoznak. De előbb nem.
A folyamat jelenleg : a kosztpénz menekül az alapokból. És nem fordítva.Ha fordítva lesz, a medve is téli álomra hajtja fejét. De addig nem. És ez a bibi.

Olvasom itt-ott : van aki a közepes papírokat gyűjti ilyenkor, a nagypapírok nem érdeklik. Most attól tekintsünk el, hogy eljött-e egyáltalán bármi gyűjtésének az ideje...Ennél nagyobb butaság (van ugyan) de ritka. Mert ez emeletes ökörség. Ha a piac fordul, először a bluekat fogják rongyosra venni...annak hasznából szokás közepes vagy kispapírba szállni.

De felőlem....a ti pénzetek. Majd megtanultok vigyázni rá. Ha még lesz mire.

Bika vs medve. A medvepiac nem egál a bikapiac inverzével. Nem a folyamatos esés piaca. Inkább így : a medvepiac a bizonytalan piac. Egész a totál kiszámíthatatlanig fokozódhat.
A bikapiac a biztos, kiegyensúlyozott, nyugodt piac. A könnyű pénzkereset piaca. Ott bukni nagy művészet.

22 megjegyzés:

zuzzo írta...

csak helyeselni tudok... ez a "mindenhonnan áramlik kifelé a pénz" az egészben a legzavaróbb.
Ész nélkül adják az összes rv-t szerte a világon. Az RTS lassan lenegyedelődik, de még mindig életveszély belevenni. Joggal tehető föl a kérdés: csődbe megy oroszország? - valószínűleg nem, de még mindig adják a papírokat.
Ehhez csak annyit még, hogy minden bizonnyal a derivatív piac jelentős része fagyott állapotban van, ezért onnan kell pénzt kivonni ahol még lehet likvidálni. Ez az ami igazán aggasztó. A sok "kreatív pénzügyi termék " kudarca egyben hatványozottan agyon fogja csapni a rv-ket, ha ez így fog folytatódni.... az alapok még csak az elején tartanak a kényszerlikvidálásnak, ha ott is begyorsul, az katasztrófa lesz.
Hazai alapkezelők szerint is izzasztó napjaik vannak, mert egy egy kisebb emelkedő korrekcióba már bele kell adniuk a likvid aráyn fenntartásához.
Több dolog van ami elgondolkodtató: a pf-en tegnap volt egy írás, amely szerint az s&p vállalati közül többeknek a számláján több a cash mint amennyi a rv-ei szerinti piaci kapitalizáció. Egy másik érdekesség az mtelekom tegnapi borítása. Alacsonyabb árfolyama volt, mint a tech válság alján - miközben tele van cash-vel. Ésszerű indok nincs rá, csakis kényszerlikvidálás. A tegnapi amcsi nap is ígéretesen indult a rossz makroadatok ellenére is, szépen fölálltak a pár száz pontos minuszból, de a nap végén beleadtak a piacba. A forgalom is alacsonyabb volt. Ez így nehéz lesz, a pánik kezd elülni, de a bizonytalanság óriási.

Névtelen írta...

Amit írsz elég megrendítő...
Alapkezelők tényleg nehéz helyzetben vannak és a médiában is megy a pánikkeltés ezerrel. Régebben emlékszem, a tőzsde szó fel se merült híradókban, ma mindenhol mondják, amerikai indexek mínusz akárhány százalék, otp bukott ismét 12 százalékot stbstb
A hétköznapi ember, aki pénzét berakta pl egy befektetési alapba, ami részvénytúlsúlyos, mivel bikapiacon tette be joggal hihette, szárnyalás van csak. Most meg néz és nem ért semmit, pánikolni fog, kiveszi, alap kénytelen likvidálni, ahol tud, adja. Normális ember nem ad m telekomot el 530 ft-on például, mert ezalatt eddig nemigen járt, osztalék, stbstb, az is más ha 600 alatti vételt dob 650-nél, arra játszva, hogy lentebb visszaveszi.
Tényleg csak kényszerűségből adnak.
Pf fórumán írta valaki, hogy külföldi alapok is likvidálhatnak, lombardhiteleseket meg amúgy is likvidálnak, berakott stoppok miatt is megy le minden...
Ráadásul iszonyat nagy a volatilitás, otp-ben pl pénteken 2805 és 3580, idegbeteg kereskedés.
Három-négy hete még mikor olvastam a babics egon-féle 3000 alatti célárat, képtelenségnek hittem, most meg szinte borítékolható a 2500.:(

DLPH írta...

Általános mechanizmusokról írtam, de Bét külön állatfaj. Szerintem meglehetősen illikvid. Nincs semmilyen adatom arról, hogy hány alap milyen eloszlásban birtokol bluekat a bétről , de meggondolandó ilyenkor, ha pld a s&p ből 1000 alap részesedik jelenleg akkor a béten ez mennyi? 100? 10?

Ha sokkal kevesebb a résztvevő, akkor arányaiban mmélyebbre tudják taszítani az indexet , amíg az összehúzódás tart.

Gondolom...

DLPH írta...

Kezdőfiúcska minden csoda három napig tart. Meg aztán...egészen rokon tulajdonságokkal is bír ez a probléma a múlt szézad eleji válsággal, de a körülmények egész mésok , mint akkor. Sok a fontos eltérés.

Évekig elhúzódó olyan mély recesszió szerintem nem lehetséges mint akkor , a világ felgyorsult, az események gyorsan zajlanak. Annyi történt 1 hónap alatt, mint a múlt század elején fél év alatt.

Ma sokkal több pénz kering a világ rendszerében mint akkor. És sokkal több ami van, de nem kering. Ma más korban vagyunk. Olyan ez, mintha a második világháború körülményeit hasonlítanánk a napóleoni háborúk körülményeihez.
Mindkét válság hasonló, de a lefolyásuk egész más lett.

100 év alatt annyit változott a világ, mint előtte soha ennyi idő alatt. Akkor túltermelési válság volt. ma túlfogyasztási válság van. Hasonló és a "baj" is hasonlóan nagy. De a világ más. Teljesen más.

Két dolog van, amiért nem megyek ebbe jobban bele :
1. tudatlanságom nem teszi lehetővé , hogy összehasonlítsam a két válságot, mert a múlt század elejeiről nincs elég valós információm.
2, A mostani VALÓS folyamatokról formálódó elképzelésem van jelenleg, és még nem kialakult.

Az iraki háború jut eszembe, ahol a CNN élőben közvetítette a lopakodók berepüléseit,a harcoló alakulatok csapásainak találatait egyenesben közvetítete, miközben rock n roll szólt a tankokban a jenki katonák fülébe....és kontra a II. világháboró mondjuk.

Ég és föld.

DLPH írta...

Pontosabban az öböl háborúban. Ott láttam ilyeneket.

DLPH írta...

Vagyis nem "ott" hanem akkor. Szóval érted...

Névtelen írta...

igen, értem:)
otp esetén mi a tanácsod?
én már írtam több helyen, hogy 6000 óta folyamatosan veszem, persze tudom, hogy csökkenő trendben butaság longolni
de más volt a helyzet, mikor 6000 és 5900 körül vettem
nagyon bíztam az 5900-as támaszban, max egy leszúrást gondoltam, rémálmaim netovábbja a 2006-os korrekció volt, annak elérése, mondjuk 5200 körül
vételi szintjeim: 6000, 5970, 5950, 5890-kis tételek
5670-nagy tétel
5300, 5200, 4700-közepes tételek
2900-közepes tétel mondjuk
arra számítok, hogy akár 2500-ig letolják, ott van erős támasz, ha ott erővel belevennék és megindulna egy ralli, elérhetné a 4000-4500 forintot felfelé, mivel a vételi darabszámom 2500 körül nagyobb lenne, mint az összes eddigi, törvényszerű, hogy kimenekítsem az összes vételem, plusz nyereségem is lenne
a gond: ha bedöntik a 2500-as támaszt, pl pont akkor esne el a dow szint, amiről írtál már..
nagyon rizikós
2900-as tételt szerintem hétfőn el tudom pici pluszban adni..
ta alapon nem kéne visszatesztelni a letörési szintet, kb 5850 körülre visszamenni?
hogy látod?

DLPH írta...

Ja és még valami, hogy televálaszoljam saját hsz-em...

szóval ez a "hol a pénz" dolog...

A pénz áramlik. Ahogy a folyékony anyagok a magasabb pontból az alacsonyabb felé, ahogy a gázok a telített térből az alacsonyabb légnyomású területek felé (alacsonyab légnyomás = kevesebb az "anyag" a térben, az anyag áramlik a zsúfoltból a kevésbé zsúfolt felé, a magas légnyomás = adott területre eső anyagmennyiség több, a levegőoszlop nyomása tehát nagyobb ), ahogy minden mozog, és áramlik, úgy a pénz is áramlik szünet nélkül , megállás nélkül a zsúfoltból a kevésbé zsúfolt felé, vagyis ahol nagy a tumultus - az eszközhöz képest a tőke túlsúlyos - áramlik a kevésbé túlsúlyos eszközökbe.

Az ingatlanpiac döntő, ha csak le nem bombázzák, az ingatlan jó befektetés, és nem napokban gondolkodnak, sok évben. Minél jobban közelít lefelé a "kritikus tömeghez " az usa ingatlanár, annél inkább vonzza a tőkét.

De - és ezzel is lehet egyet nem érteni - azt gondolom, a tőzsdén nincs értékteremtés. Ez egy soha véget nem érő pilótajáték. Valaki nyeresége mindig más valaki vesztesége kell, hogy legyen. A gond ezzel az, hogy nem meghatározható térben és időben , hogy kié. Lehet, ha holnap nyerek (és száéndékosan nem a "keresek" szót használom) mondjuk 10 000 eurót, akkor azt csak 1000 év múlva, egy gigatőzsdekrachban fogja valaki kifizetni. De ki fogja, az biztos.

A tőzsdei szereplők kapitalizációjának csökkenésébe , -mint normális vagy nem normális folyamat - ezt is bele kell kalkulálni.

És így kell nézni, hogy hova megy a pénz és mennyi ami mozog mozog.

Névtelen írta...

persze kérdezheted, joggal, miért nem shortolok?
én csak béten kereskedem és a munkám miatt gyakran napokig nem vagyok, illetve épp kereskedési időben nem vagyok, így a 0812 shortolása kilőve a volatilitás miatt, plussz a korrekció már nagyon érik, napi szinten bluet shortolni kockázatos..

DLPH írta...

"ta alapon nem kéne visszatesztelni a letörési szintet, kb 5850 körülre visszamenni?
hogy látod?"

de kéne

rendkívüli állapot van a tőzsdén.
Minden, ami tőzsedi dolog -TA- arra épít, hogy ÁLTALÁBAN a múltban hogy szoktak a dolgok előfordulni (kivéve a matemat. indikátorokat, azok mások).

Pld. Az elmúlt 300 évben jellemzően mi volt ekkor., mi volt akkor. Ha ebben a 300 évben három alkalommal rendkívüli helyzet is volt, mint most, akkor a TA semmi támpontot nem ad erre. Kivéve azok, melyek nem múltbéli statisztikára építenek.

A visszateszt egy sima "valószínű" dolog, az esetek döntő többségében a múltban előfordult.

Tehát most is. Ez igaz, de ilyen rendkívüli helyzetben ennek az ideje nem meghatározható. És elképesztő meglepő húzások is lehetnek a részyényárfolyamokban. Mindkét irányban.

Érdekes...állítólag gyártom az összeesküvés-elméleteket futószalagon mint egy sörgyár a teli rekesz söröket.

Szerintem meg "ti "- ezt az "így írtok ti" szerint értsd - szerintem ti gyártjátok sorban a teljesen irreális fantazmagóriákat.

Pld : Győr önkörmányzata 2200? körül eladta a Rába pakkját...és ezzel (akkor) véres merényletet, összeesküvést hajtott végre a kisbüfik ellen... és most? Az akkori hőzöngők egy árva szót sem szólnak erről...

Vagy ferenctestvér az éj leple alatt kisomfordált Londonba és dulpa annyiért elsózta reggelre az FHB-t mint amit most ér. Az akkori hőzöngők hol vannak most? Kussolnak erről. De akkor ...ez hülye...elkótyavetyélte az állami vagyont...igen? Minden az ipse , de nem hülye. Aki politikusnak megy, az nem hülye. Max mi hisszük azt kis senkik. Amikor a nyúl vadásznak hiszi magát. Szép gondolat, csak nem igaz.

Most is megy az összeesküvés elmélet gyártása. Az otp azért lett 30 % limitesre megnövelve, hogy Csányi ezzel is keressen, mindenki jól jár a tűz körül, csak a kisbüfit szivatják megint meg. Hagyják ugyebár bedőlni az árfolyamot, akár napi 30 % -okat is eshet....hát ez az összeesküvés-elmélet , mert totál paranoia az egész. Illogikus baromság.

A 30 % limit kiváló eszköz lesz majd arra, hogy az oti árfolyama sebesen visszamehessen oda, ahonnan jött. És ahová való, egy pánikmentes (de recessziós medve) piacon. Mert ez most pánikár, és rendkívüli körülmény a tőzsdén. Ilyenkor semmi sem reális, normális és kiszámítható. Beeshet 1000 forintra a végére ugyanúgy , mint napok alatt 6K fölé visszamegy, ha a pánik és kényszerzárások alábbhagynak.

Ezt gondolom.

Vannak ott fenn is rések 7K körül, azokat is betölti. És nem 10 év múlva.

DLPH írta...

Keressetek az otiban alul évszázados régi réseket itt lenn.
Azok betöltése ugyanúgy sanszos. (Aljvadászoknak javaslom)

Névtelen írta...

köszönöm
olyasmit gondoltam én is, hogy a pánik miatt túladott, lehetetlen, hogy ami 6000 volt 3 hete, az most 3000, ráadásul a trutyi akkor is ott volt, csak épp a médiát nem érdekelte
nem volt hír...
most szerintem túlpánikoltatás van, mindenhonnan ez ömlik, valószínű beállok 2500 ra nagy csomaggal, de nem óriásival, ki tudja, leöntik-e 2000 alá is
mollal kapcsolatban mi a meglátásod? az is eléggé túladottá vált, ott 8500 körülre várják többen, nem tudom teljesül-e
telkó lepett meg, nagyon beleadtak, pedig többször volt felülteljesítő az utóbbi hónapban
richtert is adták pénteken, mindenki azzal jött, hogy a legerősebb papírrá vált a béten.., mégis adják
bocsánat ha sokat kérdezek vagy értetlen vagyok:)

DLPH írta...

Félreértesz. Már írtam az aljvadászokról. Korán halnak.
Nem ajánlom. Ha fordul a piac, beleveszel. Mindegy hol. A mozgásvektor kezdőpontja és iránya számít. Az árfolyamszemlélettel csak bukni fogsz. A fentieket a kérdésedre írtam le, de belelátsz olyat is, amit nem mondtam. Nem mondtam, hogy vedd végig az oti esését, hogy keresd az alját, hogy állj be akárhová. Ezeket te érted bele a válaszomba, mert ez kedvez most a pozidnak és a koncepciódnak.
Engedd el ezt a koncepciót. Tudod, hiába jön be ezerszer, ha 2 év múlva egyszer nem jön be, az összes pénzed elviszi, és évekre beragadsz, vagy realizálsz 90 % buktát is akár. És oda minden. és végül gigazakóval befejezed a tőzsdézést, ahogy annyian.

Úgysem fogadod meg, de azért leírtam.

Az ilyenekre jön a sok baromarcú azzal, hogy longra bíztatok.

ALAPSZABÁLY KEZDŐKNEK :

1, csak trendirányba
2, risk
3, stop

Ennyi.

Névtelen írta...

Azért próbálom megfogadni a tanácsaidat.

DLPH írta...

:)

Alakítsd ki a saját látásmódodat. Itt csak nézőpontot adok (nék), orderjavaslatokat nem. Vedd ki amit reálisnak vélsz, tartsd meg azt, ami a sajátod és jó, reális és bevált, és ezzel okosodhatsz.

Nem miattam, magad miatt. Mert jól válogatsz az infromációk, adatok, és tények közt. Aztán a logikád alapján leszürod a valóságot (nem találom a hosszú ü-t).

Szia. A stílusommal meg ne törődj. A tőzsde ezerszer kegyetlenebb tud lenni, mint a féreértett szavak tőlem.

Állandó kötélidegek és piszok edzett lélek kell ide. Anyámasszony katonája azonnal kipottyan a tőzsdéről és földetér, mint a 30. emeletről leejtett ólomgolyó , olyan gyorsan.

Sok szerencsét. De inkább tudást.

Névtelen írta...

köszönöm:)

Névtelen írta...

Sziasztok!
"Bét külön állatfaj" DLPH idézet./ teljesen igaznak tartom/
Na ehhez még egy kis adalék a két napos kereskedési szünet - egyszerűen csodálatos!

Más - ZUZZO említette a cash felhalmozást - nagyon érdekes!
Hozzá veszem az amerikai Bankszövetség elnökének nyilatkozatát, akkor duplán érdekes.
Mégis van pénz, csak nyulat akartunk ugratni, vagy most hogy is van ez?
Részemről nem tudom, de az biztos, hogy érdekes!

Bakiba

Névtelen írta...

DLPH! vagy akár más hozzáértő!

TA-ból nagyon nem vagyok otthon és főképp sose értettem ezt a rés betöltéses dolgot. Miről is van szó? (Ha jól tudom a nyitási gap-ek betöltéséről) Miért kéne betölteni azokat a réseket? Mi az indok amiért azok nem ácsoroghatnak ott évezredekig betöltetlenül?? Őszintén szólva nekem ez a dolog olyan kávézaccból jóslásnak tűnik, de ha el tudnád magyarázni világosan, megköszönném!

Üdv:

speculator

DLPH írta...

Nem vagyok hozzáértő. De ezt azért meghagyom másnak. Annyira alap.
Az Elliot ciklus...na az a kávézacc. A rés elég egzakt. Ott van, csak az ideje kérdéses.
De kíváncsi vagyok erre ki mit mond. Én semmit. Nincs kedvem most firkálgatni.

Névtelen írta...

Ha már így belelendültem a blogolásba, hadd OFFoljak egy kicsit.

Említetted a Rábát. Mint akkori részvényes, azért volt a dolog felháborító, mert a brókercég mindjárt rá is öntötte aznap a piacra az egész pakkot. Ugyanennyi erővel maga az önkori is adhatta volna mindjárt a piacon szépen lassan, és mi részvényesek se károghattunk volna. Mellesleg megjegyzem, hogy nem nézek ki akkora előrátást önkormányzati politikusokból (másokból sem), hogy tudták volna, hogy majd így letörik az árfolyam. Ahogy a dow is tavaly októberben tetőzött, akkoriban a rába is még bőven bullos, ergo semmi gond ne lett volna azzal, ha piacon adnak el folyamatosan.

Üdv:

Speculator

DLPH írta...

Valóban? Egészen másként gondolom. És mindig meglep, ahogy egy átlagember elképzeni a politikát mint olyat, és a politikusokat (gazdasági tényezők ezek inkább, politikusnak álcázva).

A legravaszabb rókák a politkusok. Életveszélyesen dörzsöltek. Egy profi pókerező semmi ezekhez képest. És ne hidd, hogy nem tudnak dolgokat előre. Mindent, ami világgazdasági folyamatokkal függ össze. Mindent. És egymást is informálják mindenről, ami pénztárcával függ össze.

Gondolkodj egy kicsit. Neked a tévéből van elképzelésed ezekről a dolgokról. Az ENSZ-ben, Brüsszelben, két betyár csúcstalálkozójánál...bárhol... bármikor... mi igaz abból amit leadnak, és valójában miről beszélhetnek?

Szerinted?

Mondom. Most is. Ezredszer is. Alábecsülitek őket. De nekik ez így jó. A műsor része ez is. Hogy naivak maradjatok. Maradjunk.

Névtelen írta...

említésként
az alapkezelők többsége a benchmark áldozata, vagyis ha e szerint adni kell adnak, ha venni kell vesznek.
más
a részvény hosszútávon mindenképp felülteljesíti az egyéb befektetési formákat című tételt pedig csak "általában" szabad elfogadni.
példaként 5-10 évvel (ez azért már hosszútávnak tűnik) ezelőtt sok-sok bankrészvény többszörösét érte mai és közeljövőbeni értékének.
nem árt meggyőzödni az örök igazságoknak mondott dolgok valóságtartalmáról...
amatőrként így látom
emery