Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. október 14., kedd

Kedves Zuzzo

mi privátban is kapcsolatban vagyunk, de most inkább itt tenném helyre a dolgokat egyszer s mindenkorra, remélem érthető leszek. Ha nem, nyilván az én hibám lesz. De sok a félreértés a fejekben szerintem, akit érdekel olvassa el mit gondolok a helyzetről.

Alaphelyet : Drop szerintem szélsőséges és gyakran megalapozatlan állításai (limites esés lesz e hét hétfőn ...ki sem nyit a tőzsde...minden deviza elinflálódik // már hogy a csudába történne olyan,? //...mindenhol infláció, kivéve usában, ahol hiperdefláció lesz. ..csak hogy a legutóbbi pár képtelen vízióját említsem...) roppantul zavarólag hatottak végül. Engem zavart , mert végül már köze nincs a realitásokhoz stílust vett fel mondandója.

Kedves Zuzzom. Gondoljuk csak végig ....Drop mára saját olvasótábborral rendelkezik, mert elhívtam erre a blogra...és erre besértődik rám. Nem tudok erre mit mondani, amikor 5 éves volt a kislányom és hisztizett, hagytam a csudába. 6 éves kora óta nekem nem hiszitizik. És már többször 6 éves. Dropnak publikálási lehetőséget adtam, egy meglehetősen olvasott személy blogjában írhatott. Ez a személy én volnék. Akinek már 3 éve egész rendes olvasótábora van. No a szerénytelenségből elég, utálom. Csak egyszer hangozzék már el a valóság is...

Ahogy Drop egyre sarkosabb állításokat tett, úgy voltam kényetelen őt egyre jobban kiegyensúlyozni, hogy a blog összhatása ne csapjon át egy világvégevárásba. A kiegyensúlyozás nagyon fontos egy ilyen olvasott helyen. (Olvasott....amikor kiírtam, hogy befejeztem, átlag 1 percenként kaptam egy új mailt...) Már engem is riaszt ez a sok olvasó. Ez felelősséggel is jár. Nem olyan felelősségre gondolok, amit a haragosaim és azok haverjai ideböfögnek mint fantazmagóriákat és költészeti termékeket- hogy felelőtlennek állítsanak be (valaki miattam ingét gatyáját elveszítette, mert longolt esésben...TRENDDEL SZEMBEN SOSE KERESKEDJETEK....ezt pofáztam ezerszer el mindenkinek, hogy én mit csinálok,az meg az én dolgom...de a gond ezzel még az, hogy ELŐRE nem írtam le, hogy 16 K-ról longoltam a buxot, csak UTÓLAG. Szar ügy...miattam sajnos senki sem tudott longolni azon egyszerű oknál fogva, hogy nem tudhatta épp mit csinálok a béten...csak utólag a buktámat. de hogy szimmetrikus legyen....kedveseim, azóta napi 10-30 % okkal jön ám vissza a zsé....és köszönöm kedvességét minden aggódó és másokat féltő kis halandzsaökörnek...engem ne féltsetek lányok -fiúk..inkább magatokat...mert a végén tényleg elvéreztek...73 tanum van jelen pillanatban arra, amit mondtam, még mielőtt valaki belefröcsögne a képembe....)

No vissza a tárgyhoz.-...tehát ahogy Drop egyre sarkosabban fogalmazott, a kiegyensúlyozás miatt kénytelen voltam kontrázni. Ez tette ki 80 % át a végén már a "kötözködéseimnek". Pánikot kelteni tilos egy ilyen olvasott helyen,. Ezt Dropnak fel kellett volna mérni. Hogy az eredmények beszélnek? Már bőven bebízonyítottam mire vagyok képes (újabb szerénytelenség), amikor még Drop sem volt itt, de még ez a blog sem volt. Majd holnapután valami elmebajnok közli velem, nem értek a tőzsdéhez. Érdekes lenne....

Nem mellesleg a sok mesügének aki ideszokott : gyermekeim itt a medveralli, most gondolom azt szeretnétek tudni meddig tart szerintem....majd hülye leszek megmondani. Furcsa mód kifizették a bankokat furcsa mód 3 nap esést 1 nap alatt visszavette Usa....és a zömét keridőn kívül fiatalok. Ami azt jelenti, hogy elmehettek kapálni az összes certi-berti meg agyonfacsart mindenféle pozitokkal, mire kinyit, úgy átugrották a stopjaitokat, hogy néztek bukóban kifelé a fejetekből. Csak short és más semmi mi? A tőzsdén két irány van. Le, meg fel . Aki ezt elfelejti, végül elvérzik. De nem érdekes, felőlem mindenki azt tesz , amit akar.

További alaphelyzet : Yesterday személye. Nos, ha valaki ismeri az írásait tudhatná józan ésszel,. hogy egy roppant művelt ember, megszégyenítően éles tollú és igazságtartamú közlései vannak, voltak. Itt kevesebb. Máshol több. Nem hagyom, hogy elítéljétek, kikérem magamnak. És mielőtt egy elmebajnok nekem esne, hogy azért írtam ezt, amiért megdícsért, akkor közlöm sietve, úgy helyrerakott az utolsó előtti beírásával, hogy csak kapkodtam levegő után...de nem gáz. Jó emberismerő vagyok. Tudom, hogy van esze. Ahogy nekem is. Kevés, akitől eltűröm a kritikát, ő az egyik. Mert az egyenrangú féltől (vagy jobbtól.de ez nem verseny) bármikor eltűröm , hogy sárba döngöljön, pláne ha rá fél évre rájövök, igaza volt. És mivel fél évembe került rájönnöm, kissé hülye is vagyok ezek szerint, mert ő azonnal észrevette. Természtesen vannak dolgok, melyekkel nem értek egyet kijelentéseiben, de ez a sokkal kevesebb. És erre még annyit : kit kerestek ? Akivel mindenben egyetértetek? Olyan a mesében van. Ahogy az az illető is Andersen szülötte, aki miattam bevásárolt aztán elbukta. Meg az önjelölt ügyvédje is egy netfüggő aberrált kiskamasz tele dagadó egóval - dagadó buksza helyett. Jachtja van mi? Nekem meg űrhajóm. Ráadásul biturbó. Valószínűleg a pf-en a badarságai miatt kiosztottam, és idejár élvezkedni. Kit érdekel?

Vissza a Neked szánt mondandómhoz kedves Zuzzom...egyetértek azzal amit mondasz, de tisztázzuk le a helyzetet. Ez nem verseny, hogy kinek van igaza. Itt biztosan nem. Egyébként a tőzsdén előbb utóbb mindenkinek igaza lesz. Ha más nem, ezer év múlva. A phijakszja is lesz opciós pontba beragadva nyilván, hogy ez még ebben az évezredben sikerül-e neki, azt nem tudni. Az viszont biztos, hogy azt a szellemi színvonalat (buy and hold - negyedelődés után is ott mindenkinek csak igaza van....a világon senki sem téved...egymást tapossák, hogy ki a nagyobb megmondóművész....minden topik egy balközép egy meccsen , ahol a beragadt szurkolók egymást hülyítik....mi köze ennek a tőzsdéhez? - semmi....) ezt a színvonalat ide senki nem fogja beimportálni, mert nem hagyom. Dropnak igaza lett, short és kész. Vasárnap estig jó volt...de hétfőtől a bankárok kifizetve, ralli van.....szar ügy, dlph-nak is igaza lett....most mi lesz? Döntetlen? Nevetséges...

Többen írtak rémüldözve, hogy mit csináljanak a vagyonukkal...és a CHF sem biztonságos...hát ne vicceljünk már..lehet, hogy majd nem lesz biztonságos, de akkor előtte már tudni fogjuk, és időben át lehet váltani aranyba, vagy fűszerbe (ha épp akkor az lesz a jó, vagy tökmindegy mibe).
Miért kell a pánikot feleslegesen másokban tudatosítani? Hogy ne legyen egy nyugodt éjszakája? Baj van persze....és ezt mikor írtam először? Hány éve már? Amikor több lelkes "tőzsdecápa" a 14K-s dowt 30K -ra várta és longolt mint állat, én modtam halkan : short.....és azt az anyázást amit kaptam....persze épp akkor 1 hétre rá elindult a zakó, először nagyon fioman, de elindult...(jonasjozsi bizonyára emlékszik, ő volt a hallgatója a "fogadásnak").

Mindegy. Unom ezt a Drop témát. Leírtam már ezerszer : tisztelem , becsülöm, itt a helye. És itt olvashatták őt, és értékes gondolatait. Ennyi. Cserébe közölte velem, hogy irigy vagyok a sikerére. Az ütő megállt bennem. Alig sértő....
Most ki irigy rám? Ez a normális? Akkor irigykedjünk fiatalok, mert épp folyamatos nyerőben vagyok. Nyilván véletlen. És ma otit kivágtam. Visszaveszem , ha kell, de ma kivágtam. Nem mondom meg hol vettem és mennyit. De gusztustalanul alul. Szintén többen előre tudták. Lásd zárt blog. Mielőtt a kacsacsőrű emlősök támadasba lendülnének ismét.

Végül meglátásaim és álláspontom : nem törlöm a blogot, nagy szemétség lenne ez az olavsókkal szemben és társaimmal szemben is. Beláttam. Hogy mikor fogy el a türelmem ide firkálgatni...nem tudom. Ha elfogy, nem írok többé. Az pedig, hogy a blogtársaim itt vannak, nekem öröm. Drop sértődése pedig nem reális, egy szélsőség. Természetesen szívesem látom bármikor, ha közli velem, hogy az irigykedés csak egy szófordulat volt, és nem gondolta komolyan. Mert ezzel sajnos alaposan megsértett.
Ami a legrosszabb: elkanyarodott a blog egy kibeszélőshow-ba, egy délutáni Monika - show jelleget öltött, itt a világvégevásáráson a kötözködésen és a megsértődgetésen kívül lasan nincs is más. Mi meg elírogatunk majd itt végül saját magunknak :). Mondjuk engem cseppet sem zavarna. Azzal, ha valamit kiírtam magamból, részemről a célom elértem, a többi nem érdekel.
Másik vari : minden blogtársam szakszosan megsértődik rám....ezt is túlélem majd valahogy. Vagyok amilyen vagyok, vagyunk amilyenek vagyunk, vagy elfogadjuk egymást ilyennek, és tanulunk egymástól...vagy megeszi a fene az egészet. VAg yistt most valaki meg akar nevelni valakit? A szerzők átlagéletkora így Drop nélkül immár közelít a negyvenhez. Vagy esetleg engem nevelne valaki? Érdekes lenne...

Ez a blog azt a célt kellene hogy szolgálja, hogy a lehetőleg minél kevesebb értéktelen közt mindenki találja meg magának az értékeset, és abból haszna legyen. A TA hetes dow chartomat ha megbézitek...szépen működik az is, ellenállások és támaszok funkcionálnak ebben a nagy volában, ahogy az kell. Már volt értelme...hátha páran arra játszottak. Nekem ez elég.

Kedves Zuzzom .... :) Igen, Drop jöjjön vissza. Ki mondta, hogy menjen el?

Tőzsdézzünk nem? Szerintem erre kíváncsiak az olvasók.

Sok pénzt.

11 megjegyzés:

zuzzo írta...

TUDOMÁSULVETTEM!

DLPH írta...

Nem azért írtam. Csak elmondtam hogy gondolom.

zuzzo írta...

NEMKELLMAGYARÁZKODNI, ÉRTEMÉNNA.
EZ MINDEN "BRÉNSZTORMINGOLÓNAK" IS SZÓL EGYBEN. KORÁNTSEM OTT TARTUNK MINT 8-10 HÓNAPJA, AMIKOR LEHETTÜNK VAGY 20-ANSE. A HINTALOVAM SE TUDTA? HÁNY EMBER OLVASSA EZT AZ OLDALT, ELVÉGRE NONPROFIT, AZOKNAK NEM SZOKOTT NAGY LÁTOGATOTTSÁGA LENNI...
HA TÚL NAGY PÁNIKOT KELTÜNK EGY PÁRAN ÉS EZ ÁTRAGAD PÁRSZÁZ EMBERRE ONNANTÓL KI TUDJA HOL LESZ A TÖTÉNET VÉGE.
EZZEL AZ EGÉSSZEL CSAK EGY BAJ VAN: amíg ma magyar földön az emberek 95%-a tud olvasni ( a többi még ovis, bölcsia éa sajnos szellemileg elmaradott), és ha valahol probléma van és kitesznek egy kordont, hogy mély víz csak jó úszóknak, vagy gázszivárgás robbanásveszély, akkor nagyjából megérti miről van szó, mert iskolában tanult olvasni és megérti a kiírást. A pénzügyek terén sajnos majdnem fordított a helyzet, sokan nem tudnak olvasni, de a TV-ből meghallják, hogy válság van , de nem értik, hogy ez mit jelent. Az itt hozzászólók kivétel nélkül tudják - és DLPH eléggé ki is hangsúlyozza- , hogy a bukó is és a nyerő is egy átmeneti virtuális állapot. Az egyik esetben az ember közérzete hepi a másikban meg unhepi. Ez a szemlélet nagyban különbözik attól , mint amikor az egyszerű halandó csak abban él, hogy ha ma van 1000 ceruzám , akkor holnap 1001-nek kell lenni és így tovább, ehhez szokott a banki kamat modellben. Számára egy 20 -30%-os értévesztés maga a dráma és soha be nem hozható tragédia. Nem moindegy tehát ki- hol-mit olvas, mert az értelmezés az egyén fejében a rendelkezésre álló tudása alapján dől el.
PONT.

Névtelen írta...

kár a blogért indulástól fogva olvasom
dlph, zuzzo, drop mindegyik értékeseket irt

dlph nehezen viseli ha más is osztja az észt...egyre inkább róla szól ez és nem a tőzsdéről

üdv
satu

Névtelen írta...

Kérlek, engedjétek meg, hogy pár szót én is szóljak, különösen, hogy én voltam az utolsó csepp Drop poharában. :-)

Drop írásait még a portfólióról ismerem, el kell mondanom, hogy számtalan meglátásával egyetértettem, a politikáról és az életről vallott felfogásunk sok tekintetben közel állt egymáshoz. A portfolió fórumáról mindketten átjöttünk ide, s eleinte egészen érdekes volt az itteni írásait is olvasni. EGY IDEIG. A határvonal nagyjából egybeesett azzal, mikor a olajár felment 145 dollár körülire, s ekkor Drop elkezdett olyan megalapozatlan és megtévesztő dolgokat írni az energiaforrásokkal, az energiahatékonysággal, az alternatív energiákkal kapcsolatban, amelyeknek semmi alapja nem volt. Ha valakinek van türelme és ideje, visszakeresheti az írásait. Nem vagyok sem gazdasági, sem tőzsdei szakember, de mivel környezetvédelemmel foglalkozom, némi rálátásom van erre a területre. Akkor figyelmeztettem először, hogy ne hülyítse már a népet innen-onnan felszedett félismeretekkel. Most, hogy az olajár 75 dollár, meg sem szólal ebben az ügyben, legfeljebb annyit mond, hogy hosszú távon neki van igaza, ami igaz is, mert hosszú távon mindnyájunknak igaza van. A föld mélyén nyugvó olaj egy literrel sem lett sem kevesebb, sem több. Természetesen az olaj előbb-utóbb elfog fogyni, ez igaz, de ennek a ténynek az ég világon SEMMI köze nem volt ahhoz, hogy az olajár felment 145 dollárra. Most, hogy kiderült, hogy nem volt igaza, hallgat, mi pedig szépen elfelejtjük, mit is olvastunk tőle pár hónapja.

Ugyanez igaz arra a hisztériakeltésre, melyet a bankpánik idején írt. Az embernek komolyan az volt az érzése, hogy nem egy gazdasági blogot, hanem a Jelenések Könyvének utolsó oldalait olvasgatja.

Korábban említettem a világkép szükségességét, mely véleményem szerint talán a legfontosabb ahhoz, hogy helyükre tudjuk tenni a dolgokat. El kell mondanom azt is, hogy meglátásom szerint az emberek 99%-a híján van ennek, ezért nagyjából állati szinten éli le az egész életét (eszik, iszik, alszik, baszik), mely e mennyiségi növekedésre fókuszáló konzumidióta társadalomban tökéletes gazdasági, politikai és szellemi alattvalókká teszi őket. Az internet térhódításával e világkép nélküli emberek különösen kiszolgáltatottakká váltak, mint a leukémiás beteg, akinek kiölték sugárzással a csontvelőjét és zéró immunitással rendelkezik. Az internet ugyanis egy nagy szemétdomb, de mint minden szemétdombon, itt is rengeteg értékes dolgot lehet találni és lehet felszedni, ahhoz azonban, hogy valaki képes legyen megkülönböztetni a szemetet az értékestől, a búzát az ocsútól, elengedhetetlen, hogy legyen egyfajta világlátása, egy gondolati rendszere, melynek segítségével helyére tudja tenni a dolgokat és a mindenhonnan, különösen a netről áradó kontrollálatlan információözönt. Bizonyára nem véletlen, hogy a közgazdasági Nobel-díjakat is már egyre inkább olyan elméletekért adják, melyeknek sokkal több köze van a filozófiához és a pszichológiához, mint a szoros értelemben vett közgazdaságtanhoz.

Ezért nagyon veszélyes, ha valaki tollat ragad, s bármit is ír a köz számára. Sajnos ez az, amit Drop nem volt képes észrevenni, és valószínűleg nem is lesz képes, mert a saját árnyékát nem tudja átlépni. Számtalan linket be lehet ide rakni, ami megerősíti vagy éppenséggel cáfolja ugyanazt a dolgot. Bár senki nem kérdezte, azért leírom, mit is írt Kosztolányi Dezső Adyról: műveltsége újságírós, értesültsége kávéházi. Ilyennek láttam Drop ide írt írásainak zömét.

Végül, hogy kiverjem a biztosítékot, el kell mondanom azt is, hogy nem hiszem el, amit a nyereségéről mondott. Egyszerűen nem hiteles a közlése, különösen ahogy és amikor mondta. Nem vagyok irigy, semmi közöm más ügyleteihez, nem is érdekel. Egész életemben a leben und leben lassen elvet igyekeztem követni, tehát Drop nyeresége vagy vesztesége sem tartozik rám, csak egyszerűen nem tartom hitelesnek a közlését, s remélem, ehhez jogom van.

Jó lenne, ha ez a blog olyan lenne, amiben egyre több az értékes és kevesebb a szemét. Szerencsére van itt néhány olyan ember, akik tesznek ezért (DLPH, Zuzzo, mocskos_spekuláns, gentlemanus, kissherceg).

DLPH írta...

"dlph nehezen viseli ha más is osztja az észt...egyre inkább róla szól ez és nem a tőzsdéről

üdv
satu"

Kedves Satu. Nehezen viselem, ha valamiben nincs logika. Mint pld. ebben a kijelentésedben sincs meg a csírája sem.Gondolod, ha nehezen viselném hogy más is "osztja az észt" - micsoda szóösszetétel.., akkor egy KÖZÖS blogot szerveztem volna , ahová kizárólag olyanokat hívok meg, akik elképesztően fajsúlyos tényezők? (legalábbis szerintem) Nem. Akkor egy sajátot, ahol aztán szabadon osztanám az észt. És nem zavarna senki abbéli elfoglaltságomban, hogy saját hangomba és véleményembe beleszeretve ,saját gondolataimat etalonnak képzelve tényleg játszam az agyam.

A másik állításod, hogy a blog rólam szól..már pontosan miről? A családi állapotomról? a vágyaimról? Az érzéseimről? Vagy úgy érted, a legtöbb hsz-t én írom? Egyik sem igaz a fentiekből. Drop írta - amióta közös a blog - a legtöbb hsz-t. Eddig.

Az igaz,hogy sok a személyes , körülöttem kavargó, rólam szóló gondolat. De miért is? Íme ez a példa is. Olyan megjegyzést tesz valaki (most épp te), mely három tulajdonsággal bír :

1, semmi köze a tőzsdéhez
2, rőlam szól, személyes jellegű
3, nem értek vele egyet

Hérom választásom van :
1, kitörlöm, mintha nem is lenne
(irtózom ettől, noha néha megtettem az utóbbi időben)
2, hagyom megválaszolatlanul (akkor minek van, ha ki se törlöm, nem is reagálok...)
3, ragálok rá

Ha pedig reagálok rá (ahogy most is ) tovább gerjesztem azt a látszatot, mintha tényleg rólam szólna ez a blog. Érted...? Ördögi kör.

Bizonyára elkerülte a figyelmedet továbbá az a sok finom aztán később kevésbé finom megjegyzésem másoknak arra vonatkozóan, hogy térjünk már vissza oda, ami a lényeg : a tőzsdére ...én ne velem foglalkozzon már boldog-boldogtalan.

A netet azért viselem nehezen (elsősorban a szabad nyitott fórumokat) mert a legelsózottabb és lekozmáltabb étel is kellően tálalva ínyencfogás látszatát kelti. Továbbá képtelenség BÁRMIT is megbeszélni, megvitatni, sok a verbális háború ezeken a helyeken, de soha nem végződik kiegyezéssel, megállapodással, elismeréssel, beismeréssel, vagyis megoldással egyik sem, hanem csak eldöntetlen közönybe fullad és ostobaságba.

Egy ilyen helyen, ahol állandóan pro-kontra vélemények jönnek sorban(és ki tudja mennyi idő telik el a hsz-ek között) és közben hatvanan beszólnak provokatív marhaságokat...semmit a világon nem lehet megbeszélni.

Egy javaslatom van: ha ráérsz, (mindegy mikor), és ezt a dolgot hajlandő vagy az általam fent leírtak után átgondolni, messzemenően hajlandó vagyok ezt megvitatni veled, és megígérem ünnepélyesen : bármekkora igazságtartama is van a kijelentésednek, igyekszem erre rájönni ha rávezetsz, minden válaszod alaposan megfontolom, és mindent megteszek azért, hogy ez az egyet nem értés ne fulladjon a szokásos érdektelenségbe, hanem jussunk a végére. Noha nincs köze a tőzsdéhez, mivel megjegyzésbe írunk, a sok off nem lesz tán annyira zavaró másoknak.

Várom válaszod. Szia.

drop írta...

Rengeteg érdemtelen támadásért, de nem vagyok hajlandó egyesével végigmenni rajtuk, inkább nem írok ide. Egy utolsó téma, amire még reagálnom kell a sok olvasó miatt.

yesterday, az olajválságról azért hallgattam mostanában, mert ennél sokkal akutabb probléma létezik: a pénzügyi összeomlás és óriási recesszió veszélye.
Csak egyetlen egy hírt említek meg ezzel kapcsolatban.
Az örök optimista EIA (http://www.eia.doe.gov/) pár hete hirtelen pálfordulatot vett és azt mondta, 2011-től a világ olajhelyzete aggodalomra ad okot.
A hitelválság még annyiban ront a helyzeten, hogy az olajkitermelés beruházások is leállnak, csúsznak.

Cash is king, főleg ha USD.
Ezt ne feledjétek.

DLPH írta...

Jó. Csak hogy értsem : tehát mint az elmúlt bear piacon, most is az usd-be fognak menekülni, tehát erősödik? Tehát az összes deviza elinflálódik az usd pedig erősödik. Ha jól értem.

Meglehet. De ezt itt most nehéz eldönteni. Véleményem szerint elképzelhető ugyanis - mivel egy ideje megint drasztikus kamatcsökkentéseket terveznek - itt ott olvasni, hallani olyan verzióról is, hogy mint Japánban, Usában is hosszabb időre a fél-egy százalékos kamatot tervezik bevezetni. És lesz egy új carrypénz. Ebben az esetben érdekesen alakulhat az usd. A rv. árfolyamokat hagyjuk.Természetesen nem fogok arról találgatni, hogy ez mennyire reális. De az eredménye bizonyosan egy hosszútávú gazdasági fellendülés lehetne, az egyik ami megöli a saját gazdaságot, az a magas uzsorakamat.

Ha így lenne, a dodó emberesen visszagyengülne,de az olcsó hitelekkel fel lehetne pörgetni a gazdaságukat. Nem a külföldi tőkét becsalva a magas kamatokkal a profitot odaajándékozni , hanem belülről felerősödni.

Vagyis korainak látom ebben a helyzetben ezt a scenáriót , hogy a dollár a király...pláne cash...de milyen? A dollárt nagyon kockázatosnak vélem. Mert nem kikövezett útnak látom most a további erősödését.

Frankpárti vagyok ha cash kell és nyugalom. Az olajdologhoz nem szólok hozzá. Egyrészt mire elfogy, az még az igen távoli jövő, az éghajlatváltozás hamarabb fog gondokat okozni szerintem , mint az olaj csökkenése. De ami ennél is fontosabb : az olaj és bázisdevizája együtt vizsgálandó, külön semmi értelme.

Miért nem reagálsz az érdemtelen támadásokra? Én nem hagynám annyiban. Le szoktam reagálni.

DLPH írta...

Továbbra sem értem mi az a "pénzügyi összeomlás". Nem értem mit jelenthet. aránytalanság a devizakeresztek között bármikor elképzelhető. Súlyos és heves eltolódások is. De mit jelent a "pénzügyi összeomlás"? Pedig töröm rajt a fejem...

DLPH írta...

Egy verzió lehet : egy-egy nemzet fizetésképtelenné válik...átmenetileg. És erre gondolsz. De akkor ez nem globális értelemben van. Ilyen volt és lesz is.Amíg fedezet nélküli pénzt lehet korlátlanul a világ pénzügyi rendszerébe bocsájtani, és gátlástalanul elinflálni nemzetek fizetőeszközét...marad is ez a veszély.

Na a csali megvolt részemről. Ennél többet nem tehetek, hogy ne dugd fel az orrod. Függetlenül attól kivel és mennyire nem értek egyet, a párbeszéd híve vagyok.

Névtelen írta...

az "ész osztás" nálam pozitiv tartalom

szeretnék én is "észt osztani" de nem vagyok ott tudásban ezért csak olvasom amit irtok és azt szeretném ha olvashatnám a jövően is

ne azzal foglaljátok le magatokat hogy egymást kóstolgatjátok hanem a tőzsdéről szóljon ez , ez a blog attól is hiteles hogy vannak különböző vélemények amiket lehet kritizálni de ne az iróját piszkáljátok

kell mind3 nagytűz ide a blogra ez attól lesz olyan amilyenné kinőtte magát

üdv
satu