Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. október 26., vasárnap

Kérdéseim

nagybecsű tőzsdemágus kollégákhoz (nem kis irónia van ebben, természtesen mindazoknak szól, akik valamiféle összeüggésrendszer szerint agyonmagyaráznak bármit - a kérdések végén tán érthető lesz, miért kérdezek egyáltalán....ha nem nem, nem fogom megmagyarázni)

1, Miért erősödik az usd vs. gbp ? Hogy lehet az, hogy usd-be menekülnek (a kamat a béka segge alatt, míg a font kamata nagyon magas...a két nemzet gondjai szinte hasonlóak, Anglia problémái ha nagyobbak lennének - tökkizárt - de ha mégis...globális hatása elenyésző lenne Usa gondjainak globális hatásaihoz képest...mégis a font a béka segge alatt, míg a dollár - mint a legnagyobb kakában lévő nemzet aranytartalékok fedezete nélküli fizetőeszköze, irdatlan sebességgel erősödik...) Hol itt a logika? Ez meg hogy lehet? Ennyire nem számít a kamatszint? Vagy menekülnek a biztonságos usd-be? Miért biztonságos? A font miért nem az? Nos?
Bárkitől....de főleg azoktól, akik tutira megjósolták a forint tartós erősödését a sáveltörlés után...devizaguruk jertek...adott a kérdés...

2, Hogy lehet az, hogy az olaj a béka segge alatt van? Ha egyszer fogy, és "peek oil" szerint itt már 250 dodó felé kéne lenni? Hogy lehetséges az, hogy nem függ a dollártól? Vagy ez most hogy van? Függ? De ha függ, miért függ? Vagy ha csökken az olajár, akkor erősödik a dodó? Vagy ha erősödik a dodó akkor lesz olcsóbb az olaj? De hiszen energiaválság van (lesz)...ha az olajtól függ a dollár, akkor az olaj miért csökken? Ha a dollártól függ az olaj, akkor a dollár miért erősödik (lásd 1. kérdés)

3, Ha Usa költségvetése alapján a nemzet érdeke a gyenge dollár , akkor hova, minek és miért erősödik? Hogyhogy most nem érdekes ez, akkor meg eur/usd 1,6-nál ezzel magyarázódott (szándékosan írtam így) a brutális gyengülése.

3, Mennyit számít a P/E? Hogyan számít? Kinek? Mikor? Miért? A P/E alapján ajánlották a brókerek az otp-t 9K nál vételre, miután 11K ról visszafordult. Nincs egy éve...!? Most ugyanezek a brókerek eladásra ajánlják. A P/E az Otp esetében már a béka segge alatti pince alatti béka segge alatt van. Akkor most ez hogy van? Ha úgy, hogy a nemzetközi szentiment alapján NEM szabad venni most, akkor az akkori szentiment szerint MIÉRT kellett? Ha feltételezem hogy két szélsőséges szentiment volt jelen, akkor e szerint NEM, a szerint meg IGEN? Hogyhogy?

4, Mol 30K nál vette magát mint a ló. Most 10K alatt miért nem? Most 1/3 áron az OMV nem támad? Nem számít? Mi lesz a Mol esetében azzal a temérdek srv-vel, aminek beszerzési ára nagy jóindulattal is valahol 28K körüli a számtani közepe?

5, Létezik olyan startégia, ami megengedi, hogy 80 % értékvesztéskor is MÉG mindig csak vásároljon egy kispapírt az ipse? Létezik olyan épelméjű startégia ami megengedi egy medvepiac kezdete ELŐTT már a "gyűjtögetést"? Aztán végig a medvepiacon vesz? Folyamatosan...míg el nem fogy a pénze...ha görgeti maga előtt (eladja majd visszaveszi...) , az reális? Van valaki akinek ez sikerült nyerőre kifuttatva?

6, Igaz-e az, hogy egy medvepiac végén, a bika megérkezésének kapujában a kispapírokat húzzák először az egekbe? Volt már ilyen? Ha igen mikor?

7, Mennyi ideig tartott a legrövidebb medvepiac a világon?

8, A szektorok és alindexek alakulása Usában miért és hogyan számít?

9, Ha 230-nál az eur/huf állítólag nem tükrözte hazánk reális fundamentumait (ezért további forinterősödést jósolgattak), akkor hogy lehet az, hogy 280-nál arról írnak nagytudású elemzők, hogy a gyengülés vége megjósolhatatlan ? Mert? Kik vagy mik mozgatják a forintot? Szivarozó gonosz bácsik Londonban frakkban nyilván nem...de akkor kik? Hogy lehetséges ilyen sosem látott hevességű gyengülés szinte vezényszóra? (ebben az évezredben legalábbis nem...amikor 60 ft volt egy dollár, hamar 120 lett, de arra a husznévesek nem emlékezhetnek...)

10, Kinek érte meg a lakossági hitelek kampánya a devizahitelek irányába? Kinek érte meg frank alapú hitelek reklámjaival teletömni a médiát? Hogyan ,miből fogják ezt a hitelt most kifizetni munkanélküli honfitársaink? Ha ez a válság holnap véget ér, minden rendben. De ha nem (lásd 7. kérdés), akkor ezek a családok hogyan fognak NEM tönkremenni?

11, Ha 11, % körüli a kamat, akkor hogy lehetséges, hogy 6-7 % -ra vesznek be forintbetéteket? Az emberek nem tudják, hogy mennyi a jegybanki alapkamat? a DKJ hozama mennyi? Nem tudják? Miért nincs olyan reklám, ahol a banki THM helyett az állami DKJ hozama füstöl valami "szellemes" naiv bugyuta reklámban? Vagy akkor a helyzet az, hogy az államadósság kamatfizetésének finanszírozására adunk bárkinek 10 % feletti kamatot, de ha valamelyik honfitársunk betétet helyezne el, annak nem jár ennyi? Csak kicsivel több mint a fele kamat? Hogy lehet ez?

12, A hitelből létrehozott látszatjólét mikor fog összeomlani hazánkban? Hány autóra lehet feltenni hátra a matricát : "szar, de legalább ki van fizetve?" Hány lakásra lehet ezt kiírni : "kicsi, de legalább a miénk?" Hány hitelből eladósodott család néz ki a fejéből csodálkozva, nini...3 éve fizetünk mint ló, és még a kamatokat sem fizettük ki, nem hogy a tőke törlesztésébe belekezdtünk volna..., mert erről a kutya nem szólt nekik, amikor felvették a hitelt?

na elég ebből...ennyi ízelítőnek...akinek nem inge, nem veszi magára...

Végül : ha azt mondom, nem azért kérdem, mert nem tudom a válaszokat...az hihető?

Csak már nagyon unom a megmagyarázóbajnokok folyamatos tomboló nyár után alkalmanként vénasszonyok nyara jelleggel is fel-felbukkanó , de lényegében soha szűnni nem akaró tévedhetetlenségeit. Dögunalom. Hallgatom a válaszokat.... olvasom jobban mondva.

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

DLPH!

Akkor sorolom...
Nekem ezekre a kérdésekre van koncepciom de lehet csak fél válaszok.Igazság tartalmuk lehet
Figyelem a nyugalmat megzavaro gondolatok jönnek aki nem akar idegeskedni ne olvassa el! ....
1
Usd erösödés.... Az amerikaiak láthatóan pozitivumként probálják azt beállitani ami náluk történt .Mármint hogy náluk indult ki a válság náluk van a legnagyobb gabasz mégis ök a janik mivel ök már jönnek ki a válságukból már a 2. gazdasági élénkitő csomagot dolgozták ki. Vicc mert nem igy van ö náluk sem ért véget a válság söt dölnek sorban össze a bankok.
Egyetlen pozitivumot tudok mondani ami a ft oldalát erösitheti hogy ha az emberek felfedezik ( mostanában van rá pislákolo remény) hogy a jegybanki alapkamat 11,5 % ék akkor jönnek és ft ért állampapirt vesznek... kicsit erösödget a ft unk vagy fogalmazzunk ugy hogy megállt a hosszu hétvégén a gyengülés de ebböl még akármi lehet.. Nonszensz hogy dollárt mennek venni mikor 1 % körüli alapkamatjuk van.... Hamarosan megfordul megint a trend.
Amerika nem sokáig tudja széditeni már hogy ök már jönnek ki a válságból.... pont hogy sülyednek el....
2
Az olaj télen esik nyáron felmegy.. tendencia autos szezon hurrikán szezon iráni háboru stb...
de most mindezt lenyomja az hogy recesszio van és csökken a fogyasztás mikor ilyen hirek jelennek meg hogy amerikaiak keveset ülnek kocsiba... stb...
A dollár erösödése is lefele hat az árfolyamra.... De az olaj jo befektetés hosszu távon az legalább nem fog csödbe menni! ...
3
Valamivel magyarázni kellett hogy gyenge a dollár... most meg magyarázzák miért erős .. ők se tudnak mit tenni ellene csak sodrodnak az árral ill. manipulálni próbálják stb... minden esetre most örülnek de jo válság közepén erösödünk kelet europát meg ütik.... pedig mi csináltuk a gebaszt..nálunk van tömegével tönkrement család aki a házát autoját elvesztette...
3 .OTP
probálok vissza fogott lenni pánikot nem akarok kellteni...
Az eddigi közgazdasági elméletek részvény mögöttes értékének számitása mind hibás mert a multból indult ki és ilyen még nem volt ...vagyis 1929 ben de akkor mi nem volt? ez a nagy lufi rendszer ez a hitel rendszer láttam egy grafikont amin ez az öritö hitel rendszer 1870 környékén burjánzott ki és nagyon megnött ! szoval ez omlik össze vissza az alapokra.. a mai közgazdasági számitások semmit sem érnek mert nem erre lett kitalálva téves számitások ezért buknak az alapok a bankok és minden szakember mert rosszul lettek oktatva erre a válságra ilyen hitel lufi kidurranására negativ spirálra senki nem készült fel mára már sokan látják nem véletlenül irják le... hogy a közgazdasági könyveket ki lehet dobni a kapitalizmusunk ( a hitel kapitalizmus )most omlik össze...
Az otp vel meg mindenki vigyázzon... mást inkább most nem füzök ide lenne gondolatom még de nem akarok tulzottan pesszimista lenni ..... inkább megtartom magamnak ezt a gondolatot...
4
Hogy miért nem? örül a cég ha ezt a válságot tuléli igaz egy olaj cégröl van szo de amerikában van ilyen olaj cég ami le tizedelődött szoval 3-5 k ig is lazán leküldhetik... amugy se veszik már értelmetlenül a részvényt mint csányi bácsi az otpt ... egyre nagyobb buktát el akarják kerülni... joggal igaz 30 k ért miért vették? vicc hogy nem állapodtak meg omv vel persze most jo sok pénzt buktak a részvényesek az érdekükben... lásd nyilasi irása..
6
Fogalmam sincs nincs erre vonatkozo tapasztalatom nem hinném hogy a kis cégeket huznák meg inkább a nagy fundamentumuakat...
7
Erre se tudom a választ de ami most jön az az eddigi leghosszabb medvepiac lesz... de ez is megint csak tipp de ha végig gondolom a reálgazdasági folyamatokat akkor nem lesz könnyü kilábalás
8
Ahogy a recesszio beszivárog az egyes szektorokba ugy fog leértékelödni minden minden sorra kerül még a gyogyszer ipar is tetemes veszteségeket fog okozni a gyogyszer tech szektor söt még a mecdonalds meg a pepsi kola is kakiban van...Pedig azok elég tökeerösek de ha csökken a fogyasztás csökken az ö bevételük is... és igy a részvény ár is... negativ folyamat elkapta öket is..
9
gyengülés ..... egy esélyünk van ha a nyugati befektetők felfedezik hogy kockázat nélkül manapság 11,5 % ot keresni de jo üzlet és vissza csábulnak állampapirt venni.. Reméljük a legjobbakat....mert ha nem igy lesz.... (na rosszat inkább nem irok ide.... mert nem szeretném ha megvalosulna...)
10
Hát igen... félelmetes jövö elé néz magyarország.... egy negativ spirál.. recesszio... talán ezt árazza most a tözsde elörre lásd otp...
11
a bankok extra profitja... vicc... valamiböl nekik is azt a tetemes veszteséget potolni kell :D lenyulos banda....
Állampapirt hol lehet venni? hogy? csak broker cégen keresztül vagy én mint magánszemély nem tudok?
12
összeomlást inkább nem vizionálnék mert annak beláthatatlan következményei lennének.... jobb nem is beszélni rola ... mivel én is itt lakom magyarországon... és a családom is....
Fejezzem be ezzel a szép sorokkal a mondandom:
Egy reménysugárt látok hogy a ft most erösödget vagy stagnál ami már nagy szo... talán észrevették a befektetők hogy amerikában még nagyobb gebasz van mint ide haza és érdemes a biztos 11,5 % ot választani mint a bizonytalan 1,5 % os amerikai alapkamatot amire semmire sem mennek :)) meg már amugy is olcso a ft......

Üdv
Izomman
(csak short és állampapir vagy partvonal)

Névtelen írta...

Arrol meg ne is beszéljünk hogy az ERM 2 renszerböl kiléptünk fél évvel ezelőtt nagy hiba volt.. most léphetünk visza a ft védelme érdekében...
A jegybank és a vezetőink kapkodnak
jegybank ülésen nem emeltek kamatot... utána meg egyböl 3 bázispontot.. nonszensz.... emelhettek volna elörre fél % pontot és jelezni a paicnak hogy emelések jönnek szépen...
Ettöl még müködhet reméljük ilyen drasztikus kamatemelés legalább valami eredményt produkál de lehetett volna ügyesebben is kevésbé kapkodva is csinálni....
Izomman

Névtelen írta...

Pizsi!!

Ugye most nem lenne jó taktika azzal piszkálnom a hiúságodat,hogy nem hiszem el,hogy tudod a válaszokat(pedig anyu azt mondta szerettem az ovit:-))

Mondjuk az,hogy "tudod" nekem még Tőled is erős,pedig úgy érzem,hogy helyén kezelem a kompetenciádat...
A "tudni vélem" sokkal barátibb lenne....
Ja!Megvan!Hiszen pont,hogy nem akartál barátságos lenni!Inkább fölényes(kedő)...
Pedig most már merem állítani,sőt "tudom":-)),hogy szükséged van rájuk,folyamatos játszmában vagy velük,szidod őket,de általuk "élsz"...
Nos?!
Vakmerőségemmel sikerült bebuknom,hogy megtudjam a Te válaszaidat,ugye?!:-)))
A forintos másik felét is?!:-)
/mindig túl nagy a pofám:-(
-mondjuk csak azzal teszem,akit kedvelek,a többi "szómra" sem érdemes-ez így hihető?:-)))))))))))))

Tisztelettel:hálóing

Van Gbp-d?

Névtelen írta...

Drop kolléga !
Vissza jöhetnél én személy szerint kiváncsi lennék te hogy vélekedsz errő.... meg a többiek se fogják vissza magukat szeretnék optimista szcenáriot is hallani....
izomman

Gentlemanus írta...

DLPH,

Az összes kérdésedre a válasz:

ORWELL-I VILÁG.
Semmi sem az, aminek látszik.
Chokitooooo - Ronda, de finom szindróma.

Terápia:

Gondold és tedd mindig mindennek az ellenkezőjét, amit sugallnak neked, vagy amit látsz.

Névtelen írta...

1:dollár,jen tartalékvaluta,k...ra likvid-amúgy meg usd egyre kevesebb,ettől is drágul(nyomdát veszek:-))))))
2:erős dollár+csökk. kereslet=csökk.olajár
3:emerging marketekből ki a lóvé likvid cuccokba
3(második):nem releváns a P/E,amikor olyan valószínűtlen dolgok történnek meg naponta többször is akár,amilyeneknek 1millió évente lenne az eddigi stat.alapján esélye...
4:kuka
5:"Nincs annál szörnyűbb,mint egy racionális befektetési stratégia egy irracionális világban."Keynes:-)))))))))
6:nem tudom,szvsz ige,de ez csak női megérzés...
7:87-ben,meg 90-ben is 2-3 hónap.
8:nem tudom
9:szvsz a realitás 260-270,az össznépi rózsaszín felhőben senki nem látta meg az uolyan színű lufit.
10:a bankok kétszer húztak rajta,csak a polgár szí,mindenkit keményen felelősségre vonnék,aki pozíciójánál fogva beleláthatott,avagy a munkaköri leírásában a hazája szolgálatára kötelezett.(a birkák
nem tehetnek róla,csak mentek a csordával,de a kolomp nem az ő nyakukban szólt)
11:annyiban adom,hogy még kihasználják az ostobábbját 1-2 hónapig,de pl:axa bank:mindenkori alapkamat-0.5%,raiffaizennek is van 11,5-ös akciósa...
12:szerintem autókat szórja majd ki mindenki,a magyar(legalábbis a többség,akinek az otthona a lakása,nem befektetési céllal vette-utóbbiaknak amúgy is kisebb teher a törlesztő növ.,ha van egyáltalán hitele)utolsó véréig küzdeni fog a házáért..

hálóing

thege írta...

Tisztelt Gentle:

IGEEEEN.

Vagy ha nem, hát pláne.

thege írta...

Egyébként izommannak is elismerésem.

Névtelen írta...

Izomman 9. pontjával nem értek egyet...szerintem a forint reálértéke is gyengül annyira, ill. kellőképp gyenge deviza ahhoz, hogy ne legyen annyira jó üzlet a magyar állampapper. Főleg nem kockázatmentes. De ez csak egy laikus véleménye, azért vagyok itt, hogy tőletek tanuljak. :)

zuzzo írta...

talán mert volt(van) egy kis affér, az inget magamra veszem.
Az első és legfontosabb szerintem az, hogy egy ország abszolult nagyságával arányosan a lakossági megtakarítások és az ott található nyugdíjalapk által kezelt vagyon is egyenes arányban nő.
Az embi olyan ütemben nő, amit sokan el sem tudtak volna képzelni mondjuk még 1 éve sem . A samsung pénteki jelentése mindenkire jól ráijesztett, sokkal nagyobb a abaj mint gondolták. Ergo az sok sok 1000 mrd dollár és jen ami eddig kockázatosabb eszközökben volt, megy haza a biztonságos állampapírokba, ez a dolguk ezt kell csinálni. Nincs az a tőke mennyiség ami ezt ellensúlyozni tudná, amíg nem zárják soraikat addig ez az értelmetlenség (látszólag) lesz látható. Mindegy hogy 0,2%, vagy 1,5% , államilag garantált , a befektetési politika xxx pontja szerint ezt kell tenni. Lóvé megy haza.
Amely országok régebben erősen preferáltak voltak, azokat most kicsinálják.
Olaj: gazdasági visszaesés lesz,ebben nem kételkedik senki, az egész termelő szféra valamilyen módon olajhoz kötött, a bizonytalanság miatt az olaj piac kerülendő. Az alapanyag árak esnek, az hogy miért így vagy úgy magyarázzák - az elemzőknek is fizet valaki bért-
Konkrét példa: 2008 február, alapanyag gyártó ( kőolajra épülő termék) listaára 2eur /kg, most 1,4eur/kg, a termelés nem éri el a 2007-es csúcsévet.
A valós mennyisgéet az olajat illetően tavaly sem tudtuk és most sem tudjuk. véleményem szerint brutális a visszaesés ütem, nem merik kimondani...
otp: elsősorban anagy profitot igérő piacok felé kacsintgatott, oroszok, ukránok, kazahok, .. ez utóbbi kettő elég nagy pácban van, valszeg elmarad a turbo boosting, és nagyon kérdéses, hogy mekkora lesz a problémás hitel a nagy kosárban. másrészt, ha egy nagy tulaj adja, akkor tök mindegy, hogy 5-ös píí vagy 2-es píí a papír, megállítani nem lehet a folymatot, ez lehetett az a 12 esős nap is
mol: ez egy kemény dió, a gyj-ből fog kiderülni mennyi is az annyi
huf: nagy macskák kis játékszere egy végtelen réten. gazdaság fundamentumai és forint árfolyama között összefüggést keresni badarság.
A Te szavaiddal élve: ha bankárurak megkapják amit akartak akkor jóllakottan hátradőlnek és minden visszaáll a normális kerékvágásba.
11,5% egy mondvacsinált fizetésképtelen ország esetében tök jó befektetés.
bankbetét: no comment sokat hangoztattam az alacsony pénzügyi műveltséget, ezt kőkeményen ki is használják bankár urak.
hitelek: hát persze, hogy bankéknak érte meg hitelt hitelre adni, olyannyira túl vannak biztosítva, hogy a rizikó nulla, hogy elbukják a zsét. Ha ki kell lakoltatni, hát megteszik.
Borsodban tök normális, hogy holland és svájci nyugdíjasok veszegetik a kérókat.
Halkan félve felteszem: talán ez is egy trendszerű mozgás, a globalizáció hatása???
magyar armageddon: egyre inkább elkerülhetetlennek látszik bár
tartalék még van a rendszerben, nagyn sok helyen, hidd el van még mit nem megvenni a listán.
nem szabad lebecsülni a fekete pénzek nagyságát amik ezt életben tudják tartani.
bocs ha kimaradt valami.

DLPH írta...

Köszönöm a válaszokat. Itt kóborol egy hálóing, lepizsiz és provokál. Aranyos :)

Tudni vélem. így helyes. Igazad van. Kérdéseimmel problémákra igyekeztem rávilágítani, a válaszok másodlagosak.

sok pénz hálóingnek is :)

DLPH írta...

Ja, egyik válasszal sem értek egyet Gentlét kivéve. De ez tényleg huszadrangú, hogy mit gondolok :)

Most, mivel internetcsömöröm van, hanyagolom a blogot. Ha elmúlik, tán írok ezt azt.

Több hónapja teszem fel a dow csrátjaimat folyamatosan, ahol ott obégattam, hogy durva medvepiac van, és esés lesz.

Ehhez képest nemrég longhívő lettem. Nem nagyon van kedvem írni. Minek?

Semmi értelme.

DLPH írta...

Ja meg Zuzzo persze, de vele "hagyományosan" egyetértek.

Tulajdonképpen nem válaszoltátok meg a fontosakat, szerintem legalábbis.

De engem inkább ez foglalkoztatott : titeket ezek a kérdések nem izgatnak?

Usd...főleg. Hol itt a logika?
Tudni vélem...:).

Nem érdekes. Szép hetet mindenkinek.

DLPH írta...

Ja és két harmadik kérdés is van...borzasztó vagyok...

Névtelen írta...

Pizsi!

Nem is én pizsiztelek le,hiszen a név a Te választásod...
Meg különben is,tetszik.
Amúgy nem szólt senki,hogy a provokáció ezen a Teblogodon,a Tekiváltságod.
Szerintem ennek a közlésnek is lenne létjogosultsága a hírek felett,a másokat-védő-figyelmeztetések között:-)))))

jössz nekem egy forint TA-val:-)

kóbor hálóing

DLPH írta...

Tévedsz. Lizingelem. De jobb szeretem az igazit. Van egy sanda gyanúm ki vagy valójában. Ha bevallod, kapsz forint TA-t. Addig nem.

dlph


"Amúgy nem szólt senki,hogy a provokáció ezen a Teblogodon,a Tekiváltságod."

bocs, akkor most szóltam :)

Névtelen írta...

DLPH!

Hízelgő a gyanúd,ha jól gondolom kinek tűnhetek:-))))
Nincs mit bevallanom,de ha lenne se tenném a TA-ért,ugyanis nem vagyok zsarolható.
Arról meg ne is beszéljünk,hogy már megígérted(remélem mindenki olvasta:-) )
És azt sem mondta senki,hogy utólag kérni fogsz vmit cserébe...
Én meg erre vártam egész 4-napos alatt...
Mindig csalódnom kell.
Jut eszembe,neked nincs véleletlenül internet undorod?!
Vagy már elmúlt?Mondtam,mint egy falat kenyér...
TA pszichológiai elemzésért cserébe?
De természetesen nem a forinté,mert az jár nekem.:-)
USD.Mondjuk ha mesterségesen erősítik a dollárt...
Na mindegy.Lesz business?
/ha lízingeled,akkor is a Te választásod nemde?!
a delfint is lízingeled igazából...és nem azért vagy borzasztó mert két 3-as pontot jelölsz,hanem azért,mert sokszor ugyanúgy abszolút igazságokban gondolkodsz,mint a többi halandó,akiket ezért lenézel...
Na de ez már egy fél TA-t simán érne-nem pazarlunk:-)))

pizsike

DLPH írta...

Kedvesem ne zsongíts :)
Felraktam már egy gbp huf chartot, ott van. Ajándék lónak meg tudod....de hát...csalódj csak bátran.

Majd ha megmondod ki vagy, tárgyalhatunk. Addig nem.

De van csömöröm, egyre nagyobb.
Az abszolút igazságos dolognak fuss neki még egyszer...hátha tévedsz.

Cijabija.

DLPH írta...

"ha megmondod ki vagy" = természetesen a pf-es nicknevedre gondoltam...az elég :)

Névtelen írta...

Mindennek racionális magyarázata van. A két legfontosabb dolog:

1. A tőzsde a jövőt árazza.

2. Az emberek mindig mindent túlreagálnak.

Az olaj azért volt magas, mert azt várták, hogy a gazdaság pörögni fog, a kínaiak, indiaiak autókat fognak venni, tehát az olajnak drágulnia kell. Kitalálták, hogy kukoricából is lehet biodízelt csinálni. Érdekes jelenség volt, hogy szinte minden árutőzsdei termék ára az egekben volt. Az árutőzsdei termékek indexe és a dollár index fordított kapcsolatban van egymással, legtöbbször. Azt várták, hogy minden termék drágulni fog, nőni fog az infláció, tehát a dollár el fog értéktelenedni. Természetesen mindent túlreagáltak felfelé.
Aztán fordult a kocka, rájöttek, hogy recesszió jön, tehát a 147.5$-os olaj tarthatatlan, esnie kell. Esett a kukorica ára is és minden más árutőzsdei terméké. Ezzel egyidőben kezdett erősödni a dollár. Nyilván már nem félnek az inflációtól sem, sokkal inkább a recessziótól, de ahogy túlreagáltak felfelé, most túlreagálnak lefelé.
Még egy oka van szerintem a dollár szárnyalásának. Egyenlőre úgy tűnik, hogy az egész világot, különösen Európát sokkal jobban fogja súlytani ez az egész válság, mint az USA-t. Ezért a pénz oda áramlik. Valami drágább lesz, annak az az egyszerű oka, hogy a pénz oda áramlik. Ha olcsóbb lesz, a pénz kiáramlik onnan. Lásd BÉT.
Az OTP-ről annyit: tizenxezer forintnál úgy gondolták, milyen nyereséges bank ez és milyen jó helyzetben lesz később, mert jók a kilátások. Túlreagáltak felfelé. Aztán felröppentek pletykák államcsődről, nehéz helyzetről és hirtelen elkezdték árazni a negatív kilátásokat. Mindig Livermoore szavai jutnak eszembe: Ha egy cég valóban ér annyit, akkor az esés meg kell, hogy álljon és a bennfentesek, akik ismerik a cég valódi értékét, elkezdenék megtámasztani az árfolyamot, mert megérné nekik. Látott valaki ilyet a MOL-nál, OP-nél?

A tőzsdén sokféleképpen lehet kereskedni, de egy idő után az ember rájön, hogy a legkifizetődőbb a trenddel együtt menni. Lehet trenddel szemben is kereskedni, de ahhoz hatalmas margin kell, és ki kell várni, míg megfordul a trend. Aki türelmes és sok pénze van, hajrá, de a kishalaknak muszály a trenddel együtt kereskedni.

Névtelen írta...

Dlph!!!

Meglepi!Nincs pf-es nicknevem!
Viszont unlak.

pizsike

Névtelen írta...

1-3: likviditás csökkenése (mindenki pénzzé teszi a tőkeáttétes befektetését, mivel alig lehet már rá hitelt kapni, a hazavándorló pénz miatt az USD vételi nyomás alá kerül)