Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. október 9., csütörtök

OTP avagy a totális összeomlás felé haladó pénzügyi rendszer

A világ pénzpiacai a totális összeomlás felé haladnak.

Minden esik: részvény tőzsdék, árutőzsdék, olaj, még az arany is.

Nagyon régóta írom, hogy a hitelek összeomlása ill. "pénz fogyása" zajlik az USA-ban, vagyis az USD mennyisége csökken. Ez átterjedt az eurora is.
Hogyan jön ez az OTP-hez?
Valaki leírta itt ma, hogy bement hitelt felvenni és üres volt az iroda a bankban. Nem csoda, a bankok nem adnak hitelt, felhalmozzák a pénzt, ha van még nekik. Magyarországon az átlagember évekig vette fel a jelzálog EUR és USD hiteleket. Ez mostanában leállt. Azóta csak egyirányú a folyamat. A hitelesek törlesztik vissza a hiteleiket forintban, amit a bankoknak EUR-ra (CHF, USD --> ezután csak EUR-t írok) kell átváltaniuk. Vagyis a bankok HUF-ot konvertálnak át EUR-ra és fizetik vissza az EUR-t, akitől kölcsön kérték. Ha csak az egyik irány működik az egész bankpiacon, vagyis EUR hitel kihelyezés nem működik többet, akkor ez forint válsághoz vezet. Márpedig ma az állampapírjainkat sem akarta senki megvenni, itt sincsen pl. EUR-HUF átváltás. A tőzsdéinkről szintén menekül a pénz, HUF-ból EUR-ba. Vagyis elkezdett zuhanni a forint és ez folytatódni fog. Az OTP nem tisztában van azzal, hogy nem tud elég HUF-EUR konverziót végrehajtani, mivel senkinek nem kell a forint.
Ez az én gondolatmenetem. Azt viszont bankközi piacokon dolgozótól hallottam, hogy a pánik oka egy pletyka, miszerint az OTP-nek nincsen EUR, USD likviditása. Nyilván ez a külföldi bankoktól jön, akiknek az OTP nem tud fizetni. Hiába van forintja, nem megy vele semmire, ha a piacra önti, akkor a HUF árfolyama szakadni kezd. Látszott is ma a kereskedésen.
A többi magyarországi banknak nincsen ez a problémája, mert az anybankjaiknak korlátlanul kölcsönöz az ECB EUR-t és azt tovább adják a magyar leányoknak.
A következő lépés a jegybanki beavatkozás, a valutatartalékok piacra dobása vagy OTP-nek likviditás biztosítása. Szerintem mindkettő értelmetlen, mert el fog fogyni az is, feneketlen teknőbe kidobott pénz lesz.

De ne higgyétek, hogy egyedül vagyunk. Egész Dél-Amerikán (Brazília, Chile, Mexikó) ugyanez a probléma söpör végig, ott USD-ben vanak eladósodva. Nekik jelentősebb valutatartalékaik vannak a nyersanyagok miatt.

Ha valakit érdekel, folytatom.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igen,folytasd kérlek...

Ilonka

Névtelen írta...

hogy tudok nehany misi megtakaritast atmenteni ha nagy crach lenne idehaza? vagy mar most vegyek chf-et?

Powerbroker írta...

Hallgatunk kedves Drop. Ja és gratula a deflációs tipphez..
Powerbroker

zuzzo írta...

drop!
ezt a verziót nem tudtam, az összes feltörekvő piaci deviza szakad , amint már írtam korábban arra következtettem, hogy a befektetők mindenhonnan menekítik hazafelé a pénzüket, a fejlett országokban nagyobb a megtakarítási kultúra ezért lehet erről szó.
Az OTI-val ma piszkosul nagyot buktam, de lehetett volna nagyobb is, a megérzés bejött ( talán már csak ez működik nálam, nem tudom miért de azt hisezm erre az egyre támaszkodhatom csak...) .
Amit ma leírtál és ahogy a piacok esnek az kvázi egy és ugyanazon probléma, adjuk ami mozdítható márpedig a rv piacokon még van élet.
Mennyire megbízható forrásból való az infód????
Kis ország, kevés tartalék ( mai szösszenet: ruszkiknak nyár óta 9%-kal csökkent a valuta tartaléka) A jegybankoknak előbb utóbb elfogy a municiójuk... Kérdés a huf ellenében melyik külföldi deviza lesz a befutó????
Azt hiszem nem fejezted be az írásod, na akkor légy szíves firkantsd oda a további fejezeteket is!!!!

drop írta...

Tegnap Dél-Koreáról olvastam egy hírt, hogy egyik bankját a központi bankjuk segítette, ugyanis dollár hiányban szenvedett. Akkor még nem értette, mit is jelent ez, de most már értem. Pedig ők a világ legnagyobb gazdasága közé tartoznak.
Az egész világot a központi bankok tömik likviditással, de csak a saját országukat ill. az euró esetében az eurózónát. A központi bankok az USA-ban már mindenkinek hiteleznek, bankoknak cégeknek. A következő lépés az egész világnak való hitelezés lenne.
Ez már nem folytatódhat sokáig. Nem tudom mi lesz, de egy biztos, a világ pénzügyi rendszere a végnapjait éli. A cégek leállítják a termelésüket, a fogyasztók nem fogyasztanak, a bankoknak nincsen pénze, a rendszer összeomlik.
A tőzsdék be fognak zárni világszerte, a bankok szintén. Nem tudom mennyi időre és hogy mit fognak csinálni a világ jegybankjai.

Még a végén DLPH-nak lesz igaza és világkormány alakul, világ valutával. Mintha egy megkomponált válság közepén lennénk, ha így folytatódik, akkor '29 ehhez képest kéjutazás volt.

Névtelen írta...

Első beírásom ide:

Örülök, hogy nem mentél el!
És ha kérhetném folytasd ezt az írásod is.

btw.... ált gyak egyeznek a meglátásaid az enyéimmel, kiegészti az én gondolataimat, nekem nagyon hasznos:
Köszönöm!

drop írta...

zuzzo, egy a bankközi piacokon dolgozó bankár mondta ma este magát a likviditás problémáról a pletykát. Teljesen megbízható forrás. A többit én írom, összeállt a kép.

Most láttam Roubini írt, a világválság és pénzügyi összeomlás elkerülhetetlen.

Névtelen írta...

világkormány? világ-ameróval---áááá
ez már a "szivaros bácsik" kategória...-:)
ha állnak a pénzpiacok, akkor hova megy a lé amit beinjekcióznak, kik dugdossák a cihába?

kalapos

drop írta...

Nem hiszem én sem kalapos. De nem is érdekes a téma. A többi a lényeg.

Unknown írta...

Azért ne szítsunk pánikot, Roubini nem azt mondja, hogy elkerülhetetlen, "csak" nagyon komoly a veszély.

http://www.rgemonitor.com/roubini-monitor/253973/the_world_is_at_severe_risk_of_a_global_systemic_financial_meltdown_and_a_severe_global_depression

Névtelen írta...

Igaz.
Azt írja"may lead to..."nem azt,hogy "lead to"....
De kérdezem én,hogy ha az a beteljesülés elkerülésének egyetlen módja,hogy a globális vezetők azonnali radikális,soha-nem-látott lépéseket tesznek?
Hát akkor részemről kb olyan az a "may",mint ha ott sem lenne....
No,igaz, most hétvégén is összeülnek...
Akkor lássuk a "medvét":-)))))))))
Ilonka

zuzzo írta...

igen most értem a végére, de a megoldási javaslatoknál talán ő is érzi, hogy nem sok kiút van.
Nagyobb állami szerepvállalás infrastruktúra beruházás, állami munkahelyek, adócsökkentés.. a jelenlegihez képest akkor sok helyrő és sokat kell elvonni.
A legfontosabb: őrizük meg higgadtságunkat.

DLPH írta...

Drop az arany nem esik. Az usd meg nem "tűnik" el.

Névtelen írta...

Az összeomlás elkerülhetetlen......
portfolion söt itt is hangoztattam többször mikor a lehman csödbe ment hogy a domino elindult .....
Apokalipszis lesz... Senki se akart hinni nekem hisz ez tul szélsöséges ... álláspont ...
Levezettem miért fogyasztás hitel befagyás stb negativ spirál domino effectus ami azota döl és
Valodi ÖSSZEOMLÁS napjait láthatjuk már. Nagyon sajnálom a helyzetet és nekem se öröm ez .Féltem a csajádom családtagjaim hiteleit állását anyagi biztonságát.Nagyon nem jo az emberiségnek ez ez az emberiség elleni bün amit amerika elkövetett!
Ja amugy dropnak pedig köszönjük a feltárt belsö otp infot jo tudni... roppan össze idehaza is a pénzügyi szektor... félelmetes!Partvonal de innen is beleremegek!
Izomman