Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. november 21., péntek

Az AMG Data http://www.amgdata.com/ alapján októberben 140 mrd usd került parkoló pályára (pénzpiaci alapba), a szeptemberit sajnos nem néztem meg, de a szöveg alapján (két hónap történelmi mérete) az is hasonló lehetett. Novemberben eddig kb 100 mrd usd ment ugyanide. Ez összesen 350-400 mrd usd olyan pénz ami csak arra vár, hogy ugorhasson (és elégessék, mert ez a remegő kezűek pénze, a keményebbek már jóval korábról parkoltatnak). Szóval likviditás már valószínüleg van, csak nem mer mozdulni.

Funda, ala 20 század elejéről=osztalékhozam. Már kb. 2000 óta figyelgetem időnként (főleg lejtmenetekkor:)) és ilyet még nem láttam:
osztalékhozamok
DOW Industrial 4,03
DOW Transportatian 2,19
DOW Utility 4,43
Nasdaq Composite 1,0
Russell 2000 3,17
S&P 500 4,03
Forrás: WSJ akinek a forrása nem DOW-kra: Birinyi Associates
nov. 21-i záró adatok alapján

Amerikai állampapírhozamok:
5 éves 2,0
10 éves 3,2
30 éves 3,7

Szóval amit nem láttam még az az osztalékhozamok többségének állampapír fölöttisége. Persze ebben még vannak csődbe menő cégek (pl. Citi 6,7-el, de GM már 0-val van és azért ha nem gondoljuk, hogy itt a világvége azért a többség túléli) Ezek szerint a fundások már osztalékhozamokban is láthatnak olyan papírokat, amelyek bőven fedezik a kockázatokat. Pl.:DJI osztalékhozam vezetője a deffenzívnek minősülő Pfizer 7,86%-os hozammal. Egy value investornak vennie kell belőle!

Mindez azt jelenti, szerintem, hogy az esés lassan-lassan megteremti/tette a funda alapokat és a likviditást egy komolyabb korrekcióhoz.

Persze mindez kényszer likvidálásoknál lényegtelen, és a parkoló pénzeknek is látni kell az alja jelet, meg a fundásoknak is azt, hogy mi az ami nagy valószínűséggel nem megy csődbe. De...

Off

A forrást szándékosan tettem így be Birinyi Associates http://www.birinyi.com/ tulaj alapítója Birinyi László, Ő az aki a Money Flow Indexet, a sokak által használt indikátort feltalálta.
Mindenben van egy kis magyar, végre itthon is csinálhatnánk valami értelmeset.:)

2 megjegyzés:

thege írta...

1) Talán azért magasabbak az osztalékhozamok, mert a várt további árfolyamcsökkenést kompenzálják.

2) Az tényleg könnyen lehet, hogy mostanában komoly pénzek érkeznek az "égetőkemencébe", ami akár nagyobb korrekciót is hozhat. Én személy szerint nem merek erre játszani. Most. De majd meglátom, csak lehet, hogy akkor meg már késő lesz, ahogy az lenni szokott.

RészvényForgató írta...

"Pl.:DJI osztalékhozam vezetője a deffenzívnek minősülő Pfizer 7,86%-os hozammal. Egy value investornak vennie kell belőle!"

Nem lehet hogy már vett és a value investorok pénze már régen elfogyott?
Maradnak a "hülyék", akik majd az adott jelre fognak beszállni.

A hülyék miatt nehogy valaki megsértődjön, magamat is ebbe a csoportba sorolom, sajnos egyre kisebb súlyt merek adni a fundamentális érveknek.
Hülyül a piac.