Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. november 11., kedd

Csak

az orosz piac egyedüli összeomlása elég volt hajdan ahhoz, hogy a bét padlót fogjon. Most az oroszokat rendre bezárják, ha esnek. Na ez is mondjuk egy hozzáállás, így biztosan nem esik tovább.Bezárva nehéz. De a sorok közt olvasva nekem inkább az tűnik fel, hogy ennél kétségbeesettebb végső "megoldást" találni egy szabadpiaci tőzsdén az esés elkerülésére...meglehetősen szánalmas és reménytelen várakozás. Nem?

Semmi jót nem jelent,és a baj nagyobb, mint azt a média jelenleg elleplezi a jópofizásaival. Hogy aszongya : az oroszok így nem engedik meg, hogy felvásárolják őket. Milyen ravaszak....na ja.

Tegnap kerestem, kerestünk ezen a blogon valakinek egy chartot, visszafelé egy évre...persze nem találtam meg....de közben kénytelen voltam sok régi chart ábrámat viszontlátni....most azt gondolom a sok longra bíztatással vádoló vélemémnyéről : ennél nagyobb szamárságot nagy erőfeszítések árán lehet csak kitalálni. Feltűnő volt visszemlékeznem, ahogy még a saját elemzéseimet sem vettem gyakran figyelembe. Érdemes visszafelé megnézni, hogy a TA mennyire mutatta azt, ami most van. Na mind1. Ez nem olyan fontos.

29 megjegyzés:

zuzzo írta...

DLPH!
Engedj meg nekem az orosz hozzászólásodhoz egy kis kiegészítést.
Biztos unjátok már az egyensúlyi számaimat, de ez már velem marad.
Talán nem véletlen, hogy a kínai és az orosz piac 80%-os esésnél találta meg átmenetileg nyugalmát.
Azonban az orszoknak sokkal kisebb a megtakarításukmint a kínaiaknak és az a relatív kevéske is gyorsan el kezdett fogyni, ergo, sokkal kevesebb marad állami megrendelésből átmenetileg fenntartani a gazdasági növekedést infrastrukturális beruházásnak kommentálva.
Más részről a nyersanyag exportból származó XL-es profit, most röpke 3-4 hónap alatt a semmibe veszett, kezd szorítani a büdzsé oldaláról is.
Az orosz gazdaság a jelenlegi magasságokban nem képes megállni önállóan nyersanyag eladás nélkül. A sokkal kiegyensúlyozottab gazdasággal bíró auszik is lassan lefeleződnek... a bányászat visszaesése őket is üti rendesen.
A virtuális csoda megszűnőben van.
Egyszerűen nonszensz azt mondani, hogy egy moszkvai belvárosi lakás ugyanolyan paraméterek mellett egálban van egy londonival .
Bár sokat fejlődött, na de akor is. Egy csomó elferdült értékrendszer globális összeomlása zajlik a szemünk előtt, ezekbe a rendszerekbe egy csomó valós pénz is beépült ennek egy része, hála a médiának suttyomban már kimenekült, de az alsó rétegek még nem léptek. Meg kell akadályozni, hogy elérje azt az ingerküszöböt az index esése, hogy ez bekövetkezzen, mert az tuti bukó a jelenlegi karhatalomnak és szerintem közel lesz egy újabb államcsőd is, ha a válság hosszan elnyúlik.
Az árak? 250-300 pontos rts , ott meg kell állnia. Alatta a kilóra veszek mindent esete áll fenn, karöltve a teljes megsemmisüléssel.
Az én kis fejemben 80%-os esés az ami még belefér a befektetési kategóriába, ott ugyanolyan nagy a lutri a beszállásra mint korábban , mert alatta már a csőd árazása kezdődik, de még anélkül is elmehet a 90%-ig ( viszont az még egy feleződés!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) . Hosszútávon ezek alapján a 3k-s dow a realitás, ha ebbe a válságba komolyan belemászunk, (mindenféle vonalak nélkül). 500 pontos rts elesése esetén 250-300 - ez is vonalak nélküli ár. A jövőre nézve az lesz a perdöntő, hogy a céges veszteségek mekkora méreteket fognak ölteni, és a ma bejelentett racionalizálások/átszervezések elegendőek lesznek -e a túléléshez. Tudjuk mindannyian, hogy minden cég rv-ének értéke, hosszútávon a nullához tart. Ez az időszak most kézzelfogható közelségbe került, ugyanis a csődbe ment cégeket kilóra szokták eladni- ha találnak rá vevőt- , az meg nem sokat jelent egy részvényre nézve. Lehetséges , hogy a nagy bankmentő, gazdaságélénkítő csomagoknak egy nagyon jelentős hatása azért lesz, nem bankok ezrei, hanem termelő cégek tízezrei fognak csődbe menni. :-((((
A kbw-t tegnap nem véletlenül raktam fel, ugyanis semmi tartós emelkedés nem kerekedett ki a korábbi nagy hurráoptimista pénzhegy odaajándékozásból, és már megint majdnem új minimumot üt...
Az olajosok tekintetében sem lennék túl optimista, ugyanis, hiába lehet elmondani, hogy arányosan sokkal kisebb ütemben csökken a finomított termékek ára a
nyersolajéhoz képest, ergo több a profit a finomítóknál, de a gadaság visszaesése miatt néhány mellékterméket a vegyipar hanyatlása miatt nem lehet jó áron értékesíteni, a háttérben pedig megy az előremenekülés
lásd Akzo Nobel- ICI ázsiai deal. Csak a nagy diverzifikált termékportfólióval rendelkező cégekben látják a válságból a kiutat eddig úgy tűnik.
Ebben pedig nem számít a földrajzi elhelyezkedés, mivel az értékesítés globális.
.. bocs, de ez már kikívánkozott az újaimból-

DLPH írta...

Sűrű :)
köszi

zuzzo írta...

sűrű- sűrű ez van, most ilyenre sikeredett...:-)))
más
ej ha, 82mrd huf az azért nem semmi, ezt bizony oda be kellett tenni, ahonnan elvették ott meg hiányzik....hogy nekem micsoda logikám van :-))) sorry
http://www.mfor.hu/cikkek/OTP__tokeemeles_Ukrajnaban.html

Unknown írta...

DLPH, szeretnék Veled kapcsolatba lépni, a címem tozsdelap kukac gmail.com

köszönöm!

Névtelen írta...

Zuzzo osztom Roubini 80%ot vár USAban, akko fejlődőkben mennyi lesz? Népírtás...

Örülnék egy évvégi meghúzásnak ettől függetlenül :)

KHErceg

zuzzo írta...

roubini még innen vár 40%-ot lefelé, lássuk csak az valahol 5k dow-ban, az nem 80%, de a fejlődők többségénél szerintem ottan körüli lesz.
Félidőnél lehet egy szusszanatnyi megálló, ez dow-ban ( most nem s&p-t veszem alapul, de vehetném azt is- csak jelezem mielőtt még megszólnak miatta) pont valahol az előző maci aljánál lesz, ott kell, hogy legyen pofozkodás és onnantól lehet olyan igazi medvés lecsorgós vánszorgós a történet, jelen várakozásaim szerint...

Névtelen írta...

OTP 2650-en zárt. Holnap új alj?
Szerintem benéz 2000 alá rövidesen.

thege írta...

"Na mind1. Ez nem olyan fontos."

De bizony fontos, mert ebből következően azok is meg fognak történni, amik az itt (és csak itt!) közzétett nagyon érdekes és értékes chartokból a mostantól számított jövőre nézve következnek.

Más. Amióta a világ világ, még mindig megpróbáltak a leszakadó plafon alá állni, hogy megtámasszák. Eddig sose sikerült (ld: André Kostolány) Most se fog sikerülni, kell a megtisztulás a sok virtuális pénzt (DLPH: "úgy vélem") el kell égetni. Persze a gazdaságpolitika nem dobhatja a lovak közé a gyeplőt azzal, hogy jöjjön aminek jönnie kell, ezt megértjük, de pont ez a "szép" az egészben, hogy a tudvalevőleg hiábavaló, vagyonvesztő intézkedések közepette és ellenére lezajlanak azok a folyamatok, amiknek a szükséges korrekció során meg kell történniük, mert ez a kapitalista piacgazdálkodás törvényszerű velejárója.
Tudom, hogy elsőre nem érthető, amit írtam, de hátha lesz, aki másodszorra leköveti, még akkor is, ha nem ért velem egyet.

Addig is: mint nálam okosabbak helyesen mondják folyamatosan: ez medvepiac, ami "nem a bika inverze", úgyhogy ezt kihasználva, óvatosan kereskedni. Azt, hogy szerintem hogyan, leírtam máshol, meg amúgy sem ehhez a hsz-hez kapcsolódik.

DLPH írta...

Szia thege. Hol írtad le? Én nem tudom...de elolvasnám.

Kissherceg írta...

Az eddigi aljához képest 40% első körben. Azt matekozzuk valóban 5k alatti DJ. Viszont 14khoz mérjük a 80%os esést, akkor 3000 megvan :)

xyz58 írta...

Nem vitatkozni akarok, de az oroszok reakciója csak innen nézve fura.
Aki sokat járt oda és vannak kapcsolatai átalgember szinten is annak ez majdnem magától értetődő, hozzá vannak szokva zsigerileg a
-nagy nemzet feelinghez(sokan vannak, nagy a belső piac)
-a gondoskodó államhoz (amelyik az utóbbi években újra éledni látszott)
-a legalább a városokban kézzel fogható jobb léthez
-az iszonyatos tartalékok meglétének tudatához(ott akkor is lesz tüzelő, ha elfogy az olaj!!)

Nem mindenki Abramovics,Deripaszka ott sem, de a mocsok drága ingatlanokra( panelra is!!) van fizetőképes kereslet.
Nagy a "rinok" , a fél világ ott kilincsel, hogy le ne maradjon valamiről ez nem véletlen.
Négy évvel ezelőtt még gabonát vettek, ma nettó exportőrök az amcsik ( és magyarok)nagy bánatára.

Ott a busz=Ikarus(zka), a fájdalomcsillapító a Nospa a mai napig!!De ezt mi pl elfelejtettük..

Következtetés: óvatosan véleményezni, az ott egy spéci világ, mégha nem is nagyon értjük az finoman szólva sajátos logikáját

Kissherceg írta...

MINDENKI NÉZZE MEG: http://www.youtube.com/watch?v=GcUOeTNOFOg&fmt=6 more infot nyissátok le :)):)):))

thege írta...

Szia dlph!

A Portfolion, a forumokban, Egis, Mtelekom, otp, vagy itt talán, régebben...már nem emléxem pontosan, azért is voltam ilyen ködös a fenti hsz-ben.

Amúgy a lényege: Venni, mikor az árfolyam hirtelen pánikhatásra kiüt a (mondjuk éves, vagy inkább egyszerre több időtávú) bb szalagok közül, -15% nyitóban, ilyesmi. Persze nem csak a TA számít, az összhangulatot, az okokat, vagy inkább az oktalanságot is mérlegelni kell. Vétel után realizálás a piac (Amerika) kis "kijózanodásakor".
Ezt segítette a nagy volatilitás, ami most nincs, így kérdéses, hogy ez a veszélyes taktika működik-e jelenleg.
Azt mondtam: nem az az érdekes, hogy lesz-e olcsóbb a részvény (lesz), hanem, hogy belátható időn belül lesz-e legalább ennyi. Lassú csorgásnál ezt nehéz megítélni, csapkodásnál több az esély, ha jó a beszállás időzítése.
A másik, hogy ne a kosztpénzzel, és semmiképpen se tőkeáttéttel próbálkozzon az ember. Elégedjen meg a kicsivel is, míg be nem szorul, mert az könnyen megtörténhet.

Most nem vagyok poziban egyébként, várok, csak én se tudom,hogy pontosan mire.
Na ennyi az én nagy okosságom!

thege írta...

Ja, meg az, hogy magam is 11 éve tőzsdézek, kell a megérzés, ami tapasztalaton alapul.
Azért a 11 év se olyan sok persze, hogy biztosra mehetnék, de bizonyos számok, trendek látomásként lebegnek az ember szeme előtt.

DLPH írta...

Szia Thege. Értem, köszönöm. Volt egy gyanúm, hogy nem tegnap kezdted, ezért faggattalak. Az a baj, hogy számomra nem nyilvánvaló "ki vagy", vagyis milyen nicken keressem a hsz-eidet a pf-en, thege nicknéven nem találtam semmit. Lehet, ez mindenki előtt világos, én viszont még ezt sem tudom... :)

Kösz. Szia.

DLPH írta...

Szia xyz58 !

Nos elolvastam kétszer is, mire akarsz kilyukadni valójában. Amit a tőzsdéjük bezárásáról írtam szerintem áll bárkire. Hogy ez nekik normális? Meglehet. Nem szívesen írok magamról egy ilyen nyilvános helyen, de mondjuk negyedrészt orosz vagyok, az egyik nagyapám orosz volt. Az élet meg úgy hozta, hogy több orosz barátom is akadt, Szentpétervárról elsősorban és Moszkvából. A két város lakói is mennyire mások....csak érdekesség, mindegy.
De Fehéroroszorszégból is van, az már nem orosz mondjuk...Van egy kialakult képem az orosz népről, az eltéréseket az ember hamarabb észreveszi, legalábbis én. Rendkívül szívós, kitartó, a jég hátán is megélő fajta. Jó, ez nem is fontos. Mondjuk azt most sem tudom, miért kéne óvatosnak lennem, ha róluk alkotok véleményt. Nem is mondtam semmi egetrengetőt, kerestem, de nem lelem. Óvatos vagyok általában is, mielőtt véleményt mondok. Akár timbuktui, akár orosz. Legalábbis igyekszem. Hol kevesebb, hol több sikerrel.Nyilván.

Köszönöm. Szia.

Névtelen írta...

Szia DLPH

Kb 1 éve tőzsdézek, azóta olvasom a dolgaid, először a PF-n aztán itt.
Érdekelne a fizetős blog ha még műxik.

köszi
bismorgen@freemail.hu

zuzzo írta...

alulteljesítők:
kbw, osx, xoi, nye... ez így nagyon nem jó, hogy a nagy súllyal bírók vezetnek lefelé!!!!!
Pedig a mai nap volt egy olyan kis szentiment, hogy most már mindenki csak esést tud elképzelni, tehát megáll az esés..., egyelőre folytatódott. és még aftörourban is tovább adják, !!!!!
Nap végére elég durva lett az összes "csillagzat".
DLPH!
Lehet, hogy nem sokat kell várnod a 130-as gbp-jpy keresztre, akár a hétvégére is meglehet, akkor leszel csak bajba, új célárat kell megvízionálnod :-)))))), ( bocs ezt most nem akartam kihagyni) egyébként elég durva, az említett devizánál is a mai eredmény, mintha try lenne vagy valami ilyen mozgalmas csodabogár..

zuzzo írta...

sorry: már hatalmas visszarántás van aftörourban!!!!! ez így már izgi!

DLPH írta...

szakad ez

Kissherceg írta...

katasztrófa.... http://www.reuters.com/article/Finance08/idUSTRE4AB7HT20081112

Kissherceg írta...

"A Wachovia közgazdásza ugyanis ma olyan kijelentést tett, miszerint a jelenlegi amerikai recesszió az 1973-75-ös, vagy 1981-82-es időszakokban tapasztaltnak megfelelő hosszan fog elnyúlni. Várhatóan a GDP négy egymást követő negyedben fog csökkenést mutatni, a lakossági fogyasztás öt negyedéves csökkenést mutathat (melyre 1947 óta nem volt példa). A munkanélküliségi ráta 2010-ben csúcsosodhat ki 9%-os érték mellett, mely 1983 óta lehet majd a legmagasabb érték. "

"A JP Morgan stratégái a múltbeli folyamatokat vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy az S&P 500 index jelenleg újra teszteli az október 10-i 840 pontos lokális minimumszintet. 1900 óta a szakértők kutatása szerint az index 21 esetben zuhant 20%-nál nagyobb mértékben, és három esetet kivéve a piac előbb mindig visszatesztelte a lokális minimumszintet, majd csak aztán kezdett emelkedésbe.

Amennyiben azt az állítást el tudjuk fogadni, hogy az október 10-i érték volt (lesz) valóban a lokális minimumszint, úgy a jelenlegi lejtmenet az esetek 86%-ában megfigyelhető normálisnak mondható visszakorrekciónak tekinthető. A mélypont és visszateszt között átlagosan 44 nap telt el a múltban.

Az S&P 500 index értékére vonatkozó év végi 1,125 pontos várakozását a JP Morgan stratégája, Thomas Lee továbbra is fenntartja, véleménye szerint a 42%-os zuhanással a csúcsról a piac már egy vehemensebb recesszió bekövetkeztét is beárazta. "

zuzzo írta...

hercegem!
az a reuters-es írás valóban nem gyenge mondatokat tartalmaz...
ez így egyre inkább összecseng a feledőben lévő greenspan azon -lassan 1 éves- kijelentésével, hogy 2 számjegyű kamatok korszaka fog beköszönteni. Másképpen nem megy ennyi hitelt bezsebelni, de hogy azt miből és hogyan fogják kinyögni???, ez nem az adócsökknetés és a növekvő állami kiadások időszakát vetíti előre...

zuzzo írta...

hányingerem van az ilyen írásoktól...
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=13&k=1&i=105908

zuzzo írta...

csi300 mai akció egy ékelődésből való erőteljes kimászás is lehet, ha igaz, egy 30-40%-os emelkedés elé néz, a vonalak alapján.
Az sem mellékes, hogy az esés nagyságában is vezető volt, talán most az emelkedést is vezetni fogja???
Fontos ez a nyomorult psziché is, mert már lassan mindenki beletörődik a 4-5%-os napi minuszokba és lassan tényleg mari néni is shortolni megy a brókeréhez.
Ráadásul már a nagy ho-ho-ho horgász is megénekelte, mit kell csinálni.

Gentlemanus írta...

Zuzzo

Még nem szólt mari néni a szomszédjának, meg manci néninek, meg pista bácsinak, hogy gyertek shortolni, mert most abban van a tuti pénz. Azért nem pattanunk intenzíven.
:-)

zuzzo írta...

Szerintem annak aki kimaradt az évezred eddigi olajrallyjából és szeretné pótolni, hamarosan eljöhet az idő a beszállásra. Nézzetek 30 éves csártot, , nekem úgy tűnik, visszateszteli az emelkedő trendvonalat.
- ez csak a személyes meglátásom, és gondolatébresztőnek szántam...-

DLPH írta...

Igen, jogos. Van itt valami, ami érdekes : a norvégok 40 dollárért termelik ki modern technológiával a tenger alól az olajat, az oroszok elavult technikával 60 dollárért elsősorban szárazföldről. Tehát az oroszok 60 dollár alatt veszteségesek.
Mi következik ebből? Ez a kérdés.

Gentlemanus írta...

43,80 körüli sávtetőre gondolsz Zuzzo, ahonnan kitört? Mondjuk oda jön ki durván az óriásék alja is, amit durván a 1999-es aljtól számíthatunk máig. 44-es magasságban már betöltené gyertyatesttel a 2007. januárban hagyott kanócot is. Bár nem látom a pontos számokat a stooq ábráján.