Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. november 22., szombat

Dollár index vs. olaj

A dollár az elmúlt 5 hónapban 23 %-ot erősödött. Az olaj ára (USD-ben) az elmúlt 5 hónapban 65 % -ot gyengült. Jelentős fogyasztásvisszaesés lett árazva ezzel a cca 40 % -al. (Ez sem igaz, mert 56 % az a 40 valójában) Világgazdasági recesszió. Szó se róla, korcs egy értékrend szerint definiálódik minden. Ép ésszel belátható, ha a gazdaság lenne az emberért, és nem az ember és a családok, az életek lennének áldozatok a gazdaságért, mint ködös és megfoghatatlan dologért (egy permanens áldozati bárány az ember), akkor az, hogy az ingatlan , az üzemanyag olcsóbb, miért lenne baj? A cégek profitja visszaesik. Na és? Marad nekik elég. Egy átlagos európai jövedelemmel bíró család miért baj, ha olcsóbban autózik vagy lakik? Persze erről nincs szó, soha nem is lesz. Az olajárak vs. dollár ilyen relációban utoljára már nagyon rég volt, és ha az inflációt ,az usd/huf -ot is beleveszem , hazánkban most 1,2 szeres (először 1,8-at írtam, de ez nem igaz) az üzemanyag ára, mint egy előző hasonló helyezteben. Gyorsan számoltam, de olyan nagyot nem tévedek. Rémísztő, ahogy a (köz)tudatba beáramlik ez a debill gondolkodás, hogy akkor jó, ha valami drágább, és nekem akkor jó, ha a Toyota nyereségesebb és még jól fel is várásol egyéb kishalakat....ugyanakkor senki nem látja, hogy kollektív lenyúlás ez is. Legalább mésfélszeres árat fizetünk az üzemanyagért most, mint a helyzet ezt indokolná. (ez sem igaz ezek szerint)

(Na ezt nem kellett volna ennyire felületesen ideírnom.)

De nem ezért tettem fel, ez csak eszembe jutott. A lényeg, amíg nem közelít egymáshoz a 2 görbe, addig senkinek eszébe se jusson a mdevepiac temetésére gondolni, ásót, kapát keresni, hogy minél mélyebbre költöztesse az egyre erősebben tomboló brummogót. Sajnos a világ ma a kőolajfogyasztásra van berendezkedve. Ha e 2 tényező relációja ilyen, szó sincs semmiről, ami a tőzsdés zsebét longokkal gazdagíthatná.

7 megjegyzés:

nemar írta...

a bejegyzést, és benne a dollár olaj medvepiac reláció magyarázatát köszönettel olvastam.

DLPH írta...

Dollár index. Nem sokat mondtam, ez alapvető. Szívesen.

kanyisz írta...

Miért is fizetünk 1,8-szoros árat?

DLPH írta...

Mert nem tudok számolni.
2004 második felében véletlenül épp cca ugyanennyi volt az olaj, és az usd huf is , mint most.

Akkor 245 körül voltak az üzemanyagárak. Most 300. Ez csak 20 % -al több. Jogos. Kösz a helyreigazítást. Elnézést.
Nagyon elrontottam valamit. Javítottam.

DLPH írta...

nem "üzemanyagárak" ,hanem a 95-ös

Tivadar írta...

"A dollár az elmúlt 5 hónapban 23 %-ot erősödött. Az olaj ára (USD-ben) az elmúlt 5 hónapban 65 % -ot gyengült. Jelentős fogyasztásvisszaesés lett árazva ezzel a cca 40 % -al."

(1 + 0.23) * (1 - 0.65) = 0.4305

Tehát 1-ről 0.43-ra változás az nem 57% esés? (összeadással "egyszerűsíteni" csak 1-hez nagyon közeli számok szorzatát szabad)

DLPH írta...

Jogos. Még azt sem.

146*47,91= cca 7504
64,94 * 51,40 =cca 3330
ha 7504=100 % akkor 3330= 0,44 % a változás cca -56 %