Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. december 27., szombat

Angliába emlékeztető, utolsó Eur/gbp hetesen


Kilövés = váltás. MACD divergenica használhatatlanságára jó példa. Kilövési szint visszateszt szokásjog, devizák élnek is vele jellemzően. Most nincs mit elemezni rajt (nem tudok újat mondani), ATH -k sorban. Mint eur/usd 1.6 nál. Nem volt semmi fogódzó TA alapon, és begyorsulva felpörgött, mintha sosem akarna vége lenni. A visszateszt nála is megvolt nemrég, 2006.10 havi kitörési szintig esett. Drámai zuhanások eur/usd-ben, rakéta bírt csak utána menni. Egy TA elemző sem tudja, mi lesz a fonttal. Találgatni nem fogok. De a fák nem nőnek az égig. A visszateszt szokásjog. Nem tudok róla, hogy eltörölték volna. 0,7800
0,6750 (ez már emiatt nem, de ez is kitörési szint). Eur / gbp hetes charton példa nélküli gyertyák, már a negyedik havi masszív erős zöld gyertya.
A fák nem nőnek az égig.
Kedves Gentle , érdekelne mit vélsz látni eur/gbp-ben hetes-havi viszonylatban. Köszönöm kedvességed előre is.

21 megjegyzés:

Névtelen írta...

OFF: nem ide kapcsolodik de nincs hova irnom a témában. szivesen latnek valamelyikotok tollabol egy rovid irast az alabbi dologgak kapcsolatban. mi a velemenyetek a jelenlegi haborus elokeszuletekrol: ha pakisztan+india komolyabban osszebalhezik, akkor egy fel kontinensnyi nyitott frontvonal lesz azsiaban: izrael+palesztrina,irak,afganisztan,pakisztan+india...
nekem ez nagyon nem tetszik..tul nagy a katonai keszulodes..mint az I-II. vh elott..csak most egy kontinenssel arrebb.
ha valaki venne a faradtsagot és leirna gondolatait, azt nagyon megkoszonnem!
üdv
stag83

zuzzo írta...

Bátorkodom egy kicsit belekotnyeleskedni...
mikor a legbonyolultabb a szitu, a legegyszerűbb dolgok lehetnek a leghasznosabbak.
Volt vala egy 20 éves masszív emelkedő trend, amiből 96-97 tájékán kiszakadt, ezt az emelkedő trendvonalat akár meg is nézheti ismét, ennek az alja 1,3-1,4 körül lehet - és a fák tovább nőhetnek, a hitetlenkedők legnagyobb bánatára - lásd VW sztori ( A verzió)
A másik elméletem szerint az egész globalista hacacáré saját csapdájába esett, termelő tevékenység outsource-olva, mert ott olcsóbb, mindenféle kutyafodrász frászkarika felesleges szolgáltató iparág kiépítve a fejlett világban. Szakmunkás képzés elfelejtve, mert az koszos munka, de most amikor a fagyi visszanyal kiderül, hogy szükség lenne a termelőmunkahelyek insource-olására, csakhogy ahhoz versenyképtelenek vagyunk. Sebaj, ha leértékeljük a hazai valutánkat ( brutális méretben kell megtenni , egyébként semmit sem ér!) és máris elszipkáztuk a fejlődő országok előnyét, pusztán pénzügyi manőverrel , anélkül, hogy tudnának tenni ellene bármit is.
Ha ezt egy verőfényes gazdasági környezetben kellett volna megtenni, az KO, öngól és nagyfokú pancserság lett volna. Egy deflációs időszakban meg gazdasági csodaként fogják értelmezni ...(B verzió)
Ab-ből jön az A, szerintem. Akik kitalálták aglobalizmust, azok nem voltak hülye gyerekek, nagyon jól tudták mi fog következni, most van a hátraarc és a fejlődő országok kirablása.
.. elmélkedéseim voltak...

RészvényForgató írta...

Nekem a B verzió szimpatikusabb, bár a deflációt sokan csak nagyon rövid életűre jósolják, mivel a pénzkibocsájtás hamar elviszi a pénz iránti bizalmat. (Hogy aztán egy komoly inflációt milyen módszerrel tesznek majd helyre, az jó kis lecke lesz...
Talán új pénz kell.)

"Akik kitalálták aglobalizmust, azok nem voltak hülye gyerekek, nagyon jól tudták mi fog következni,"

A subrime értékpapírosítás kitalálói (és használói)
nem sokat tököltek a hosszabb távú jövőn, pedig szintén nem mind hülye.
A globalizmus ugyanígy rövid távon kecsegtetett biztos haszonnal, mert rengeteg félig-meddig elavult infrastruktúra és befektetésre váró pénz halmozódott fel a fejlett világban, ezt el kellett valahová tenni. Ha nem lett volna globalizáció, akkor a lufi hamarabb pukkan, így sajnos a buborék pénzből jutott nekünk is bőven.
Ami persze nem kevés fejlődést hozott, bár cserébe elég kiszolgáltatottak lettünk, saját termékünk nem is nagyon van, inkább csak bérmunkák.

Powerbroker írta...

Az én válságforgatókönyvem utolsó fejezete így végződik: ..és végül bevezették az amerót, mellyel egy időben fény derülhet az arany mostanáig rejtélyes szerepére is..
És hogy mikor érhetünk el a történet utolsó fejezetéig? Kb. 1,90-es eurusd felett. Szvsz.

DLPH írta...

Kösz fiúk :) Aranyosak vagytok....
Miért az euró? Ez érdekelne...miért az lenne a masszív nyertes ?

Ilyen eltérő részekből álló mesterséges képződmény mint az EU nincs még 1. Nem természetesen jött létre, nem tartja össze semmi, csak törvények. Eltérő etnikumok halmaza, nincs közös nyelv, kultúra, igazságtalan erőforráshasználat, és finanszírozás.

Miért pont az EUR?

Gentlemanus írta...

Szia DLPH!

Elnézést, hogy csak most válaszolok kérdésedre, nemrég jutottam gép közelébe.

Nem lehet röviden a kérdésedet megválaszolni. A következő okok miatt.

Ha pusztán technikai alapon nézem sokfajta időtávon az EUR/GBP csártot azt mondanám, hogy a GBP brutális végelgyengülésének vagyunk a tanui. De vagyunk már annyira hűvösfejű emberek, hogy ilyet kellő óvatossággal jelentsünk ki, látván, hogyan alakult az EUR/USD története. Amikor végelgyengülésenk indult a dollár az eurohoz képest, akkor is egy irtózatos felhajtó erőnek voltunk a tanui, és bizony bevallom, én tovább számítottam akkor a dodó elsőkörös gyengülését, úgy az 1,8-1,85 térségekig. Ehhez képest együtt követtük figyelemmel az irtózatos visszaerősödést. Ami nem jelenti azt, hogy nem lesz a dodó akár 2,0 is az eurohoz képest. Csak éppen időközben nem mindegy, hogy 1,6-ról visszamegyünk 1,3 alá.

Na ezért vagyok óvatos a fonttal. A juro/fontnál ugyanazt a folyamatot látjuk, mint a juró/dodónál. Óriási erők gyengítik a fontot. A mindenki által jól ismert zsiráf alakzat jelenik meg, legjobban az 1,3,5 és 10 éves csártokon látszik. A zsiráf alakzatok sajátossága, hogy a tetejük hajlamos a markáns letörésre, lekonyulásra, így alakítva ki egy fejrészt. A letörés nagysága az kérdéses mindig, rossz esetben, akár a teljes intenzív emelkedési nyakrészt visszaadhatja. Azért nem lehet megmondani a mértéket, mert a mai globális pénzügyi folyamatokat NEM REÁL folyamatok, történések, hanem teljes egészében SPEKULATÍV ERŐK irányítják, és a történéseknek semmi közük a valós gazdasági, pénzügyi eseményekhez. Meg nem tudom mondani, hogy a font esetében ez a letörés (visszaerősödés az eur-hez képest), mikorra várható, és honnan, milyen értékekről, de bizony számítani kell rá. 30 éves csárton az 1996-2002-es nagy visszateszt majdnem kétszeresét emelkedte vissza. Meg lennék döbbenve, ha az 1-1 paritásnak pihenő nélkül, visszateszt nélkül nekimenne, vagy azt elsőre átvinné, tehát talán jogosan lehetne várni egy lefordulást a közvetlen 1-1 alatti zónákból, talán 0,98-0,99 közötti rétegekből. Nagyon árnyalja a képet, ami jól látszik a 30 évesen, hogy borzalmas keményen kivettük a sokévtizedes ATH-t, nem kanócos, hanem telitetős hosszútestű, hatalmas fehér gyertyával, ami akár a trend folytatását is jelentheti még.

Privát véleményem pedig az, hogy a briteket a valutájuk végelgyengítésével is próbálják rávenni arra, hogy csatlakozzanak az euro övezethez.

Mintha egy paritásvaluta szerepét töltené be az euro, szinte minden fontosabb valutaértéket ( usd, gbp, chf ) az eurohoz képest állítanak be; döbbenetes lenne látni egyszer, hogy közel ugyanazon a paritásértéken mozog a három meghatározó valuta az eurohoz képest. Hogy tévedek-e, majd az idő eldönti.

További szép estét kívánok!

DLPH írta...

Köszönöm kedves Gentle. Hasonlóképp vélekszem magam is, és hasonló problémákat látok.

alma írta...

ezt olvassátok át figyelmesen
http://www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20081216b.htm

A FED azon filozik, hogy korlátlanul nyomtatja a $árt. És sztem nem csak filozik helicopter Ben, feketén fehéren ott van. btw lasi is írta.

Innen a $áral milesz az nocomment. Fogja vki finanszirozni innen USA további bankmentő akcióit/Iraqi háborúját/gazdaságélénkító programját.....? Mert ez mind hitelböl megy..... Ki akar ezek után wc papír $rt 0%os kamatra?

más szvsz rövid távon
az EUs gazdaság 1.6-1.7 felett (eurusd) versenyképtelen. Sött már lejjebb.

Japán gazdaság 80-85 de inkább 90 alatt (USDJPY) halott.

de Araboknak.... is tökük teli van a helyzettel.... kevés $árt kapnak az olajért ami ráadásul "WCpapírt ér" + a felhalmozott $jaik is wc papírrá válnak ld elején linket.
Kiváncsi vagyok mi lesz enek a vége...

Hülyeségeket mondok?

Mondjuk egy szót nem ejtettem GBPröl, de k*ra kiváncsi lennék hol lesz a vége.

RészvényForgató írta...

"Eltérő etnikumok halmaza, nincs közös nyelv, kultúra, igazságtalan erőforráshasználat, és finanszírozás."

Ez tökmindegy a közös pénz szempontjából, globalizáció van.
:)
USA-ban is jól elvannak a dollárral az egymástól nagyon különböző államok. Ez nem kultúrális kérdés.
Az a hátrány pedig egészen minimális hogy a közös pénz miatt lehetetlen a "helyi" monetáris politika. (Valójában erre sokkal kisebb az igény mint ahogy egyesek beállítják. Jó példa erre a mostani kamatvágások hatása. Csak akkor van némi értelme ha összehangoltan végzik és sajnos még akkor se sok!) Mindennél fontosabb előny az egyféle, stabil, konverziós szarakodástól mentes pénz.

RészvényForgató írta...

Még annyit hogy USA szerint az Euro halott, és legfőbb érvük hogy "nem egységes" az eurot használók tábora.
Ezt a baromságot olyannyira komolyan gondolják, hogy az írországi népszavazásra komoly pénzeket küldtek hogy a lisszaboni szerződés megbukjon. Meg is bukott, bár a válságnak hála a következő kör már jobb lesz.
Szóval nem örülnek túlzottan, ha egy konkurens "szuperhatalom" feltűnik a világpiacon. Ahhoz még nem elég liberálisok.

DLPH írta...

"Ez tökmindegy a közös pénz szempontjából, globalizáció van."

valóban?
ez egy fogalom, mely megmagyaráz mindent ami nem logikus?

nem tudom ez mit jelent

neked mit jelent?

zuzzo írta...

Nem látom még, hogy valami összehangolt támadás vagy szervezkedés lenne , netán mesterséges árfolyambeállítás.
Véleményem szerint szimplán annyi lehet, hogy az EU stabilitásában és talpraállásában jobban bíznak mint bármi másban, mé kamatot is emeltek a nyáron(!!!?) ezért van kvázi ennyi ereje az eur-nak.
Ráadásul erről az egész szituról a "ki nevet a végén?" jut az eszembe, szerintem annak ellenére, hogy az eur ál jelenleg nyerésre a végén az EU lesz a legnagyobb vesztes ebben az egész játékban.
Mit is jelenthet a hit?:
amíg elhitték, hogy kína gyémánttalpakon áll és szinte meg sem fogja érezni az egész herce hurcát, a jüan 2008-ban jelentősen tudott erősödni az eur-ral szemben. Amikor kiderült, hogy brutális fogyasztás visszaesés van ott is, ( tudom , véletlen egybeesések is vannak) , akkor ez a sztori behalt.
... és ha már itt tartunk, akkor vajon miért ellentétes irányú az usd\cny és az eur\cny görbéje?
A "sárgák" európát akarják megenni? - ezt jelentené?
..

DLPH írta...

Hm. Tényleg ám..

zuzzo írta...

Ez most igen vagy nem? KOnstruktív meglátás?

DLPH írta...

Nincs. De furcsa a dolog. Végig kéne gondolni...

RészvényForgató írta...

A közös pénzhez nem kellenek kultúrális, etnikai hasonlóságok.
Az Euro ha megbukik, az azt jelenti hogy Európa kisebb államai egymással és a világgal is szembenálló apró ellenfelek maradnak.

RészvényForgató írta...

Gergely

"az EUs gazdaság 1.6-1.7 felett (eurusd) versenyképtelen. "

Sajnos alatta is.
Mi nem tudunk versenyezni a fejletlenebb régiókkal. (és nem is célszerű)
Amiben jobbak vagyunk:
-Mi adhatjuk a "fejlett" szürkeállományt, amíg fel nem zárkóznak a "fejletlenek"
-Mi adhatjuk a beruházáshoz szükséges virtuális pénzt, tehát gyarmatot vásárolhatunk ingyen. Ez utóbbi Magyarországra sajnos nem igaz, de ha lenne lehetőségünk a világban hiteles pénzt nyomtatni mint USA-nak, vagy az EU-nak, akkor igaz lenne.

alma írta...

RészvényForgató

mért ne tudnánk versenyezni? konkrtan a cég ahol dolgozok EUs gépipari multi 1.5-1.6 eurusd alatt bármivel versenyképes a földön, egy 1es eurusd árfolyamnál minden termékünkön 50-60% felett lenne a haszonkulcsunk úgy söpörnénk le a konkurenciát legyen az USA/Japán/Kínai, hogy nyekken.
Tartós 1.7 fölött viszont 100% "csődbemegyünk". Ill nem csődbemegyünk hanem átrakjáka termelést pl MOra/Romániába/Ukrajnába/Kínába aztán az áttelepülés közbe mennének velünk a beszálítóink is.
De nem térek el a témátol a lényeg, hogy amit rzs nem igaz, az EUs gazdaság igenis versenyképes, kérdés milyen EURUSD árfolyam mellett.


De ne korlátozzuk ezt EUra/Japánra mert ha a világgazdaság egyik alapillérét a $ár inog mert WC papírként nyomtatják akkor minden inog. És ez hosszú távon tarthatatlan és fogalmam sincs mi lesz ha EU/Japán/Kína/Arabok... összedugják fejüket, mert mindegyik másképp de rohadtul szív.

RészvényForgató írta...

"mért ne tudnánk versenyezni?"

Versenyzünk. A konvergencia miatt törvényszerűen romlik a pozíciónk.

"az EUs gazdaság igenis versenyképes"

Most még annak látszik!
A gépiparnak jók a hagyományai, és azt egészében nem olyan egyszerű áttelepíteni, ez a szerencsénk. (de itt is folyamatban van a konvergencia)

"egy 1es eurusd árfolyamnál minden termékünkön 50-60% felett lenne a haszonkulcsunk"

Nyilván az olcsó Euró javít a versenyképességünkön.
Ha fillérekért kapna a viág Eurót, azt rövid távon úgy érzékelnéd hogy nagyon-nagyon jó a cégnek, közben meg fillérekért vásárolhatnák meg "a nem eurót birtoklók" a termelés alapjául szolgáló javakat is, ami később csúnyábban nyalna vissza.

mnkj írta...

Üdv a boldog új évben!

"Ha fillérekért kapna a viág Eurót, azt rövid távon úgy érzékelnéd hogy nagyon-nagyon jó a cégnek, közben meg fillérekért vásárolhatnák meg "a nem eurót birtoklók" a termelés alapjául szolgáló javakat is, ami később csúnyábban nyalna vissza."

Ezt a logikát követve, ha az amcsik nagyon begyengítenék a dollárt, akkor a kínaiak, japánok, arabok, az orosz oligarchák, stb (no meg a tőkeerős magyar nagyvállalkozók :-))jelentős érdekeltségeket kaparinthatnának meg az usában és a végén még oda jutnak, mint mi. Az ország jelentős része külföldi kézbe kerül! :-)

RészvényForgató írta...

mnkj

Nálunk sajnos jobb helyzetben vannak. :)
Rengeteg pénzt kihelyeztek a buborék felfúvásának időszakában, amit most szépen kérnek vissza, de már a nem buborék fűtötte gazdaságból (vagyis értékesebb pénzt kapnak mint amit adtak), és a továbbiakban még azért tudnak venni ezt-azt nyomott árakon. (Pénznyomdájuk is van hozzá).
Az 5-szörös túlfogyasztásuk ára ezzel a válsággal "kifizetve" sokak szerint kifejezetten jó üzlet volt.
Rádaásul a fejletlen világ is szeret USA-ban befektetni, az meg visszaadja a feladónak (mondván beruház) így a profiton már osztoznak.
:)
Így működik egy Safe Heaven.