Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. december 1., hétfő

Mikulásralli

Kellemes indikátor a hazai kis és középvállalkozások helyzete 2-3-6 hónapja . Kiemelten az exportcégek. Elképesztően nagy a baj. És újabb lökéshullám készül. Nem is akarom tudni miféle mélységekbe taszítva az indexeket. A világgazdaság jelenleg negyedgőzzel teljesít. Eluralkodott a félelem, összehúzódás, leépítés, elbocsájtások, keresletvisszaesés , automatikusan kínálatvisszaeséssel..... Egy eddig kiválóan prosperáló , értékes, jól szervezett hatékony gyár is padlót fog...ha nincs kinek eladni. Nem kéne vásárolni fiúk -jányok semmit. Ez csak két félidő közti 10 perc szünet. A játékosok pihennek, előkerül egy- két vizesflaska, az edzők ordítoznak egy kellemeset....aztán jön a második félidő. A bíró hamarosan a sípjába fúj.... Mindezt azért mondom, mert a többség megggyőződésem, hogy elméletben, kívülről, hírek alapján tudakozódik. Mintha külső szemlélőként élné meg a válságot, és a legnagyopbb problémája a részvények árfolyama lenne....legalábbis így hiszitek most. Sajna nem. És még elmenekülni sincs hová, Mindenhol ugyanaz a trágya fogad benneteket. A kőkemény valóság ugyanis : láncreakciószerűen omlik össze a világgazdaság. Most, ebben a pillanatban is. Olyan cégekkel az élen, akik szegmensükben világelsők. Voltak. Már nem azok. A tervek készülnek, az összehúzódások forgatókönyvei már ott lapulnak az üres év végi borítékok mellett, nyereségrészesedés helyett köszönő levelekkel teli minden boríték. Sosem látott mértékű munkanélküliség fenyeget. Nyilván nem a tőzsdéből éltek. Kössétek fel a gatyát. Sok szerencsét.

6 megjegyzés:

zuzzo írta...

már azt hittem, hogy a "40%-ára zsugorodó konkrét - de nem megnevezett- gyártási ütem" elsikkadt az éterben, de most már látom, hogy nem.
Igen DLPH-nak a nyers megfogalmazása ellenére igaza van.
Tiszta , korrekt és érthető. Látom tiszta fejjel mész előre, ez most nagyon fontos.

Azt kell látni, hogy az idei év visszaesése úgy jön össze, hogy az első félév még növekedésről szólt 2007 Q1-2-höz képest, de rosszabb esetben is csak stagnált, az év egészére ígyis 15-20%-os visszaesést várnak a gazdaság szereplői. Akkor milyen a jelenlegi helyzet?
Elég csak megnézni a raiffeisen Q3 gyorsát:eddig összehoztak 820MEUR -t , az éves terv több mint 1000M volt, de visszavágták az eredmény várakozást 950-re !!!!! A korábbi negyedévek eredményének a felét várják már csak.
És a jövő év sem igér sajnos semmi jót, azaz a jelenlegi még takargatott rongy eredmények folytatódását.
Nevetséges az OTP-nél is elhinni azt, hogy 50mrd-ot tud alapjáraton minden negyedévben... ugyanazok az emberek állítják ezt akik a 2mrd eur-os 2010-es eredményt.
A hétvégén voltam egy török "bazárba" és az egyébként olcsó 4-5E HUF-os cipőt is kezdik drágálni a vásárlók, a 4000HUF-os egyébként ényleg nagyon szép függönyt pedig 1500HUF-rt adja ( és nemcsak azért mert végmaradék!!!!)
Ami termelőszférát illeti, egyelőre azon megy a totózás, hogyan lehet a 2-3-4 műzsakos rendeket felforgatni úgy, hogy a termelőkapacitás is optimális legyen mindemellett.
Milíen sors vár azokra ahol megszűnik egy éjszakás garnitúra?? ez nem "alig lesz érezhető magyarországon a válság hatása..."
Jelenleg 3,9M dolgozó emeberrről tudunk és 360K munkanélküliről ( lehet , hogy egy picit tévedek, emlékezetből írom a számokat),
van 700k mindannyiunk által alkalmazott, marad 3,2 reálszférás.
Ha csak egy átlagos 10%-kal számolunk az több mint 300K, azaz a munkanélküliek száma hivatalosan majdnem megduplázódik, ha ennél nagyobb márpedig eddig arról szólnak a hírek, akkor az új munkanélküliek száma lehet, hogy eléri a fél milkát ( ezt nem azért írom, mert feljebb licitálom magam, ez a pesszimista scenárióm jelenleg)
Amit pedig a pf ma írt a munkhelyek elvesztéséről, meg a szűcs erika riportról , az meg egyenesen nevetséges... 80mrd HUF-ot átcsoportosítottak munkahelymegtartás, elbocsájtás csökkentés célra, amiben benne van , hogy támogatják az előrehozott nyugdíjat, ha megszűnik a cég... a pofám leszakad ettől a sok mesüge "szakértőtől".
És akkor most a miért: a válság jelenleg azt a szektort üti meg leginkább aki az adókat és a járulékokat fizeti és ezzel szemben nem akarják csökkenteni a közszolgák számát és ráadásul még emelni akarják a nyugdíjasokét.
Ebből paraszt lázadás kell, hogy legyen, vagy 80-90% körülre emelkedő eladósodottság.
huhh egy szuszra ennyi...

zuzzo írta...

BRÓKER HÍREK
délután összefutottam egy egyébként nem buta brókerrel, a na és mizújs , mit vártok mostanában:
" alapvetően egy újabb fölkört, év végéig is akár...esésben érdemes venni "
olvashattátok a másik oldalt is.
Ettől szép kerek az egész.

Unknown írta...

Üdv!

Saját tapasztalat: KKV vagyunk, élelmiszer nagyker. Kb 2. hónapja érzékeljük a piac beszűkülését!! Élelmiszer!!! Pedig enni kell!!!
Nooormális?
Egy rakás EU-s országból hozunk be termékeket, és ők is ki vannak tömve rendesen, nem csak a magyar gyárak és baromi feszült a hangulat is. Érezni, mindenki feje fölött gyülekeznek a viharfelhők. Folyamatos az árcsökkentés, az árak a tavalyi élelmiszer árrobbanás alatti szinten tartózkodnak jóval.
Véleményem szerint még a közelgő ünnep miatt megnövekedett fogyasztás tartja a piacot. Bele sem merek gondolni mi lesz januártól, amikor megkezdődnek a nagyobb gyárak által beharangozott leépítések. Ki fog fogyasztani, senki?! Ki fog nyugdíjakat fizetni, senki?! Ki fog munkanélküli járulékotfizetniamibőlegyretöbblesz , senki?! Ki fog hiteleket fizetni, senki?!.... Ki fogja kifizetni a linkre felvett IMF hitelt, senki?! Hát olyan nincs, majd vízkészlet! Sajnos én nagyon sötéten látom az elkövetkező időket:((( ennek megfelelően csak egy dolgot tudok kívánni:

Szebb jövőt!

Kissherceg írta...

TAmnak reszeltek ezzel az USA záróval.

Névtelen írta...

DLPH-val egyet értek.

Én a legtutibb indikátort fogom használni long-ra...amint megpillantom a megnövekedett rendelési állományt a cégnél!!!...de addig: SEMMI long!!!

Névtelen írta...

Érdekes mókának tűnik a magyar piac mostanság,Usa val nem tudott új aljra menni,Otit veszegetik rendesen,így talpon van a Bux is ,kíváncsi vagyok meddig tartanak ki ezek a mutatványok...közben mki Mikulásralira vár!
Üdv: Waszeitung