Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2009. január 18., vasárnap

Egy kis példa az "aljvadászatra"

Ez itt a Brent Oil Future 30 éves logaritmikus chartja elnagyoltan, csak a legfontosabb szintekkel. Milyen alapfeltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki ezt a stratégiát válassza, ami egy felületes külső szemlélőnek aljvadászatnak tűnik,de a végén ki fog derülni, ez nem a "beleveszek mer má óccsó" kategória, hanem egy létező stratégia, igaz nagy pénzek taktikája, kis pénzzel nem sok értelme van. Az is kiderül a végén, hogy miért.

1, Minden részvényárfolyam időben a nullához konvergál. Ez a taktika előre a zárás idejét nehezen állapítja meg, de 5-10 év is lehet, mire a pozikat zárja az ember. Olyan instrumenumot kell választani, ami időben előre nem a nullához konvergál. Az olaj pld. ilyen. Nem lesz nulla dollár, és nem vezetik ki .Ha az idő nem is a spekulánsnak dolgozik,mert épp a hosszútávú trendje sell, de legalább nem ellene megy. Bármilyen részvénnyel ezt megcsinálni kockázatos, a csőd , a megszűnés, a nyomott áron trükkökkel elért kivezetés ott lebeg véres kardént a spekulátor feje felett. Annyit meg nem ér az ügy. Nyugodtan kell aludni éjjelente.

2, Pontosan be kell lőni az összeget, amivel és ahogy beszállok. És sosem alaptőkével. Csak nyereséggel szabad ezt a taktikát lefolytatni.Tegyük fel, kb 3-4 éve masszív nyereségben vagyok. Tegyük fel, ezt a kis játékot 3-4 évre tervezem , mint számomra optimális időtávot. Így az elmúlt 3-4 év nyereségének egy részét, mondjuk 30 %-át kívánom erre az egész ügyletre áldozni. Nem kár érte tehát. Nem az egész nyereség, csak kevesebb mint 1/3-a veszik el, ha semmi sem jön össze. Legyen tehát ez a 30 % nyereség a 100 % beszálló. 5 piros vonalat láttok 5 nagyon erős támasz felett. Ez 5 beszálló maximum. 40 részre osztom a tőkét. A beszállások nagysága így alakulna : 1 : 1 rész, 2 : 2 rész, 3 : 4 rész 4 : 8 rész 5 : 5 rész. A másik 20 rész már felmenőági, long irányú beszálló, vagyis trendirányba szállok be a másik felével , a másik 20 résszel longba. Az már nem ennek a témakörnek a kérdése, most az "aljvadászat" az érdekes.
Ezzel megvoltam, lefelé ágban be is vásároltam. Mivel nem tudom, mikor vált hosszútávú trendet az olaj, ezért a felkanyarodással nem foglalkozom, lesz amikor lesz. Mindegy. A másik 20 egység arra lesz, ha majd ez megtörténik.

3, Mi van akkor, ha az eltervezett beszállószintjeim részben valósulnak meg? Semmi. Több maradt felmenőági vásárlásra. Még jobb az ügy.

4, Mi van , ha elérkezett a legrosszabb eset, és az árfolyam megreked a 4-el sárgával jelölt terület alatt? És ott ellesz évekig? Nem buktam el az egész tőkémet, hiszen ez nyereség volt. Nem buktam el az egész beszállótőkémet, ami nyereség volt, hanem csak egy részét. Ha lejárt a türelmi időm (2-3 év) és nem változik érdemben az olaj hosszútávú trendje, és oldalazgat, sávozik, vagy úgy marad , mert ahhoz van kedve, akkor kis bontásban megkeresem az optimális kilépőt. Ez, mint legcsúnyább eset sem ad semmiféle drámát az anyagi helyzetemben, nyereségem egy része köddé vált. Kérdés, mikor szakad el a cérna, és zárom a pozikat.Miért nagy tőkével? Mert itt súlyos drámák nélkül valószínüsíthetően nem túl fájó veszteséggel tudok kiszállni ha rosszul sül el. Ha pedig bejön a számításom, akkor sem fogok duplázni, 3-4 év befektetése alatt egy 30-40 % hasznot vélhetően prognosztizálhatok így előre, de semmi csoda, semmi duplázás, semmi extra rövid idő alatt, tehát kis pénzzel ez a kis százalék nem éri meg.

Így vagyok én a Rábával, csak mert amikor írtam,hogy belemarkoltam, nem volt teljesen világos néhány kedves olvasónak, hogy mi a fészkes nyavaját is csinálok én egy medvepiacon egy kis szutyok papírral...semmit. Semmi különös. Valami ilyesmit művelek vele, aztán 1-2 év múlva meglátjuk mi lesz.Fentiekből látható, hogy ez mennyire különbözik attól, amit sok kisbüfi művel a béten, mert milyen olcsó már minden.....és csücsül az alaptőkéjére vetítve jelenleg 60-90 % bukóban, és várja a csodát, a medvepiac végét. Még topikot is indít róla hogy vége, hátha attól hamarabb vége...

Ja...és hát ugyi a legfontosabb : maradok a tervnél. Nem ugrálok, nem ijedezem, nem kapkodok, nem figyelem óránként az árfolyamot, élek a világban kint, egy sötét kis odú helyett, ahol a kettőhúsz van csak bevezetve meg a telefon, hogy tudjak pizzát rendelni, és ott görnyedek éjt nappalá téve a monitor előtt.....

3 megjegyzés:

RészvényForgató írta...

"Olyan instrumenumot kell választani, ami időben előre nem a nullához konvergál. Az olaj pld. ilyen."

Azért a Rába nem egy kőolaj, a futóműgyártásba sokan bekapcsolódhatnak, az csak pénzkérdés, míg az olajkitermeléshez kell az olaj.
:)
Az olajat nagyon hosszú távon "csak" a vegyipar menti meg, mert nem tud tőle megszabadulni.
Az autós felhasználás elvileg egyszer megszűnhet. (Nem most lesz...)

DLPH írta...

Igen. Itt valóban nem stimmel. A Rába nem kőolaj. Tudod, néha már megszeghetem a saját szabályaimat.De nem javaslom másnak.

Izi írta...

Hali!

Régóta követem a blogot, eddig még nem szóltam hozzá, most megteszem, talán a jövőben többször is...(Egyébként én részvénnyel egyáltalán nem foglalkozok, csak fx-vel.)

Nagyon tetszik ez a post és most nem a funda megközelítésre gondolok, hanem arra, hogy nagyon szépen bemutatja, hogy kell egy trade-et megtervezni. Az én világomban nem feltétlenül az számít, h. jó-e az elképzelésünk, hanem, h. tudjuk-e mit teszünk ha jó, vagy ha rossz (aztán persze ezt be is kell tartani). Ha valaki tud logikus tervet készíteni és ahhoz tartja is magát, akkor egy hatalmas lépést tesz a traderré válás nem akadálymentes útján.
Mégegyszer , jó ez post.

Üdv: Izi

P.S.: Kitartást kívánok a blogíráshoz. Csak így tovább!