Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. január 12., szombat

Sikerült

Már azt hittem sohasem fogom technikailag megoldani eme blogba való bejutást. Próbálkoztam hát rendületlenül, mint ahogyan a tőzsdén próbálkozom profitot elérni. Ez az első feladvány, mármint a blogba való bejutás, maradéktalanul sikerült.
A második feladvány ebben a vérzivatarban még várat magára.
Viszont olvasva DLPH legutóbbi naplóbejegyzéseit a kereskedéseiről, ahogyan felosztja a tőkét és nem feltétlenül van minddel egyszerre poziban, megértettem valamit, ami komoly szemléletváltozást indított el bennem. Felébredtem és zablát tettem kapzsi lelkem kapujára. Pofon egyszerű, mint Buddhának a felébredés. Igaz, ha ez a felébredés előbb következik be, kicsit kevesebb lenne a jelenleg ugyan még nem realizált veszteség, de egyre fenyegetőbben közeledő pillanat, amikor a tőkeáttétekkel tenni kell valamit. Mert ez a könnyedén igénybevehető, egyébként remek gyorsító használata jelenti a legkomolyabb veszélyt egy magamfajta óvatlan tőzsdei utazóra. Aztán a szemléletemet ketté kell osztani. Más egy ingatlanüzlet, ahol szintén van néhány rejtőzködő buktató, és más ez a gyorsan irányváltó ipar, mint a tőzsde. Úgy elrontottam a Rába és OTP ügyleteimet, miközben pontosan tudtam mit kellene meglépni, és plusszos pozikat úgy fordítottam komoly bukóba, hogy az mesteri. Nos egy ingatlannál van időd fontolgatni vételt, eladást, vacakolhatsz, lassabb a változás. Ezt a dolgot figyelmen kívül hagytam. Mi lehet a megoldás? Mindent kivágni a fedezettségi szintig, és minden bukót benyelni, persze a fedezettben is fennáll bizonyos veszteség. De így legalábbis nem ketyeg a kamat. Vagy eldobni mindent, mert ami kevesebbet ér az amúgy is kevesebbet ér, és türelemmel felépíteni egy több lábon álló pozit, mondjuk némi devizából (egyáltalán nem kötöttem ilyet, de figyelem a főbb párokat régóta), kicsi aranyból, ha korrigál, gyógyszeresből ami most sláger, ha korrigál, és egy-két egyéb részvényből, de melyikből, vagy melyik szektorból inkább? (Mondjuk a mostani OTP-ből megtartok valamennyit fél évre is akár.) És milyen platformon. Forex? Ennek töltöttem le a demóját, hát elég kavalkádos, bár virtuálisan kötögettem. Technikailag sokat tud. Tetszik, hogy a grafikonon is tudom a megbízást azonnal módosítani. Mondjuk csak a beállításokat megtanulni sem egyszerű. Szeretnék kilépni likvidebb piacra. Melyik legyen? Felépíteni valamit, ami legszolídabb elvárásom szerint legalább nullszaldós. Van valamilyen ötletetek egy öregecskedő de érzése szerint fejlődni képes "befektetőnek"?

3 megjegyzés:

DLPH írta...

Légy üdvözölve Neo.

Örülök Neked. Már azt hittem megorroltál rám, és sosem jössz :))

Írj sokat mint rég, mindig nagy élvezettel olvasgattam. Most már 1 éve tőzsdézel leaglább, sokkal jobban látod a dolgokat még annál is mint eddig (nem leértékelés, vagy értékelés, mert ahhoz nincs jogom). Csak vélemény.

Amúgy sztem sok pénzed lesz még ebből. Sztem. De maradjon köztünk :)) Még egyszer kösz hogy itt vagy.

DLPH írta...

Elolvasva hsz-ed, a külföldi indexeket ajánlanám elsőként. Azok likvidek. TA alapon jól elemezhetőek. A devizapiact egyelőre csak FIGYELD.
A devizapiac más mint a részvénypiac. NAGYON MÁS. Hidd el.
Remélem elhiszed. Sztem Castor szívesen segít Neked, nagy technicista és még nem régóta trédel (1 év kb?), pontosan tudja mik a buktatók, és már azt is, hogy mi ez az egész. Sok dolgot egyformán láttok, TA részvényelemzésben kiváló, és mostanában nagyon sikeres. De a devizapiaci eltérések sok pénzt elvesznek Tőled Neo, ha elkezded. Előbb érezd meg a bőrödön, miben térnek el egymástól a részvénypiacok és a devizapiacok.

Az indexek viszont simán elemezhetőek az általad is nagyon jól ismert és használt eszközökkel.

Sok sikert Neked, és sok pénzt.

Castortól elnézést kérek, ha otromba módon szóba hoztam, remélem megbocsájtja nekem, jó szándékkal tettem.

drop írta...

szia neomodel, én is csak kb. 1,5 éve tőzsdézem és rengeteg hibát követtem el, de szerencsére a mérlegem plusszos, de dicsekedni nem lehet vele (kb. 25%). Viszont úgy érzem, sokkal elöbbre vagyok, rengeteg tapasztalatot szereztem és nagyjából már tudom, milyen taktikával kellene tőzsdéznem.
Egyelőre csak a magyar tőzsdén, messzebb meg nem volt kedvem menni.
A következőket tudom felsorolni a taktikámból:
- rövidtávra (pár nap, hét) nem veszek semmit, így a TA nem érdekel, nem használom
- tőkeáttétet egyelőre nem használok. Ha fogok is egyszer, max 2x-es. Vagy ha többszörös lenne, akkor kis alaptőkével, ami nem nagy gáz, ha 100%-ban elmegy
- kis (max. 5%) bukóban mindent kiszórok
- még nem shortoltam, de idővel tervezem, de semmiképpen sem napon belül, lehetőleg hosszabb távra ezt is
- funda alapján kereskedem
- figyelem a híreket, sokat olvasok, egy ilyen időszakban, mint most DKJ, hosszútávo nincsen mit keresni, majd ha elül a balhé. Lesz az egy fél év, de kivárom.

Valószínűleg ezzel a taktikával sohasem lehet annyi pénzt keresni, mint egy jó spekuláns keres (pl. DLPH), de egy kezdő számára a kockázatot jelentősen csökkenti.