Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. február 19., kedd

Pénzügyi katasztrófa? II. rész

Olvasgam az elemzéseket. Hétről hétre vészjóslóbbak lesznek. A konzervatívabbak is már kezdenek hajlani az igazán pesszimista forgatókönyvekhez. Olvastam itt, hogy majd megmentik a helyzetet. Szeretném én azt már látni. Sorban jönnek az elfuseráltabbnál elfuseráltabb mentő tervek. A DOW megugrik egy vagy két napra, aztán kiderül, lyukas 2 fillért sem ér egyik sem, akár a kormányzat, akár a bankok részéről érkezik is.
Na de kezdjük az aktuális témával.
A legújabb elképzelést, már nem is lehet mentő tervnek titulálni, inkább tűzoltásnak. Korábban már volt szó róla, hogy W. Buffet felajánlotta, átveszi a hitelbiztosítók azon részét, amely nem a CDO-kat biztosítja (=CDS), vagyis az egyelőre biztosnak tűnő 'municipal bond' biztosításokat. A biztosítók próbálnak ellenállni. De büfi bácsi nem arról híres, hogy ostoba terveket szövöget, úgyhogy beleszólt a politika is és a hitelbiztosítók kaptak egy hetet New York kormányzójától, találjanak ki valamit vagy jön a szétválasztás hatlami szóval. Erre azért van szükség a kormányzat részéről, mert a CDS piacnál sokkal fontosabb és nagyobb 'municipal bond' piac is befagyni látszik, a kamatok döbbenetes mértékben emelkednek, a helyzet tarthatatlan.
A szétválasztás eredménye pedig az, hogy a bankok saját becslések szerint újabb 200 mrd-t írhatnak le.
Ha ezt megfűszerezzük még egy kis recessziós adattal (gondolom jönni fog lassan), akkor úgy tippelném a DLPH által írt erős támasz szintek erős ostrom alá fognak kerülni. Mondjuk egy hónapon belül.
De ettől még nem lesz pénzügyi katasztrófa.
Akkor mitől lehet? Itt van csupán 2 ok.

1. Azt becsülik, ha az ingatlanárak a tavalyi 8-10%-os esés után az elkövetkező 1-2 évben még 10-20%-ot esnek (azaz összesen 20-30%-ot) , akkor 10 milió (!) oyan háztartás lesz, ahol a felvett kölcsön értéke nagyobb lesz, mint az ingatlan értéke. Vagyis a tulaj elküldi a banknak a kulcsot postán és elköltözik. De legalábbis megteheti, ha gondolja. Ez 1000-2000 milliárd(!) kárt okozhat a bankrendszernek. Ugye ez azonnali összeomlást jelentene. Az ingatlanárak ilyen mértékű esésének pedig óriási esélye van, a sok kilakoltatás miatt hegyekben állnak az eladandó lakások, de a vevők egyre kevesebben vannak a piacon.

2. CDS piac, amit pár éve büfi bácsi is időzített bombának nevezett. A nagysága 45 ezer milliárd USD, ami 2000-ben még csak 800 mrd volt. Vagyis az USA tőzsde kapitalizációjának kb. kétszerese. Ennek a piacnak a részletes vizsgálata legyen az elemzők dolga, de annyi tudható, hogy szinte követhetetlen ki-kit bitosít és a biztosító mennyire megbízható. Csupán egy példa a General Motors, amihez 1000 mrd CDS köthető, holott a GM piaci kapitalizációja 15 milliárd. Vagyis ha GM bukik, akkor a bankszektor becsődöl.
Ha ennek az egész CDS piacnak csupán 1%-val lesz gond, akkor az kb. 500 mrd dollár veszteséget jelent.

Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy ekkora összegeknél van mentő kéz?
Vagyis egy van: az USA bankrendszer államosítása.

Az eredeti másodlagos jelzálog válságot meg sem említettem már, hol vagyunk már attól, holott az abból fakadó veszteségek legalább felét még le sem írták a bankok.
A recesszió hatásai szintén nem kerültek említésre.

Még valami, ami hirtelen eszembe jutott. Az OTP most vált meg a biztosítási üzletágától és jó kis pénzt zsebelt be érte. Mit is mondott Csányi? Felkészülve várjuk a hitelválság terjedését vagy valami hasonlót, pontosan nem tudom. Ezt persze mindenki úgy értelmezte, hogy újabb, a válság miatt olcsóvá lett felvásárlási célpontokat keresnek. Ebben persze sok igazság van.
De nem úgy értette vajon, hogy készpénzzel felvértezve várják az eseményeket? Én ezt is kihallottam a szavaiból.
Bár lehet, rosszul van hangolva a fülem.

2 megjegyzés:

zuzzo írta...

drop koma!
sok mindennel egyetértek Veled.
szerintem nem gazdasái válság van az amcsiknál, csak pénzügyi válság, és ezt a látszatot igyekeznek elkendőzni, eddig sikerrel valljuk meg.
Nem sajnálom szegény arab és ázsiai befektetőket akik a dollárhegyeken csücsülnek, mert pontosan tudják mit akarnak. Ha megnézzük hogy a 3000mrd $-ból eddig kockára tettek40-50mrd-ot, akkor azt kell mondjam, az túró mégha mind köddé lesz akkor is, mert a világ legnagyobb bankjaiban szereznek tulajdon részt. Minden szemétdombon van egy uralkodó kiskakas. Tehát ha a bankok egymás után mennek a süllyesztőbe, akkor - ha még nem osztották fel előre- éles verseny fog mutatkozni az utódlásukért és a lefedett piacaikért.Nem egészen látom tisztán, de ha a biztosítói szektorba is becsap a válság nevű meteorit, az még nagyobb hullámokat fog vetni. Arra gondolok, hogy a nagyobb amcsi cégek akik nyögnek az adósság alatt pl ford , gm - közel lesznek ahhoz, hogy beadják a kulcsot, likviditás hiánya miatt- nem jut elég pénz a vállalati szektorba ill. a vállalati kötvények is értékvesztés elé néznek. Erre is bizonyára megvannak az ázsiai vevők, csak várnak türelmesen.
Lehetséges, hogy az a 3000mrd $ mind amerikai földön landol. Vissza a szart az ólba.... ide az értéket....
Ami az OTP-t illeti nem teljesen értelek. Az OTP kis játékos a nagy pénzügyi piacon, jelen helyzetben egy 4-5 mrd EUR max értékű akvizíciót tudna meglépni, ez tőlünk nyugatra apró pénz, keletre pedig nem hat az amcsi pénzügyi válság...
Abban igazad lehet, hogy egy elmélyült pénzügyi válságban nyomott áron bevásárolni megtérülő lehet...meglátjuk...
gátra fel...!

DLPH írta...

jó kis írás
jó volt olvasgatni