Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. február 9., szombat

stop loss

Amint igértem egy kis írás a stop loss-ról, biztosan lehetne jobban és sok minden maradt ki, de mára ennyire futotta:

Elöljáróban annyit mondanék, hogy ezen írás elolvasása után nem fogsz rögtön jobban stopolni, de ha elgondolkozol azt itt leírtakon az mindenképpen hasznos lesz. Mire jó a stop? Hogy minimalizáljuk a veszteséget vágjátok rá sokan nagyon helyesen, de miért is van erre szükség? Ez már egy fogósabb kérdés erre már kevesebben tudják a választ ezért járjuk kicsit körbe. A tőzsdén 2 fajta döntés létezik jó és rossz, a jó hozza a pénzt a rossz viszi, persze, hogy mindenki a jó döntéseket szereti. Ha úgy gondolod, hogy a tőzsdén gyorsan fogsz meggazdagodni akkor rossz hírem van gyorsan csak tönkre menni lehet, elcsépelt, de így van. A sikerekhez hosszú út vezet és itt van a kutya elásva: sokáig kell a piacon maradni ahhoz, hogy tapasztalatokat és pénzt szerezzünk. Ebben segít a stop mivel így minimalizálhatjuk a rossz döntések hatását és persze maximalizálhatjuk a jó döntéseket.

Had kezdjem a legelső ügyletemmel a piacon, mert a sajátjára mindenki emlékszik. Alig vártam, hogy a számlámon megjelenjen a pénz, keddi nap volt az OTP szépen emelkedett nyitás óta bele is vettem és stopot is elhelyeztem a napi minimum alatt kicsivel amint teljesült a vételem zuhanni kezdett a papír – ismerős ugye?- 20 perc alatt elérte a stop szintem, kivágott majd abban a pillanatban újra felfelé indult – ez is ismerős ugye?- Majd a nap végeztére 2-3% pluszban napi maximumon zárt, persze egyedül én adtam oda a papírjaimat napi minimumon. Keserű első tapasztalat volt, de mai fejjel már tudom a rossz beszálló és a rossz stop szint okozta a problémát. Ezek után sikeresebb ügyleteim voltak egész szépen kerestem hol volt stop hol nem. Ha volt is sokszor tologattam lefelé, de sosem kerültem el a végzetem csak a bukót növeltem vele. Aztán jött a kijózanító pofon, jó vastag ricsi pozit tartottam 50k-ról 38k-ig - na nem shortot :) - vitte az egész évi nyerőt és még mínuszba is kerültem a kezdőtőkére, ez is megérne 1 külön bejegyzést talán majd egyszer leírom. Nekem erre volt szükségem, hogy elkezdjek tanulni és a stopot komolyan használni. Neked mibe fog kerülni?

Mostantól longról beszélek de shortra is ugyan úgy igaz. Egy papír megvételénél a legutolsó dolognak kell lennie az ajánlat bevitelének a rendszerbe. Hogy mi van előtte? A kockázat elemzés! El kell dönteni mekkora mennyiséget akarunk/tudunk venni, hol a legközelebbi támasz,hol a legközelebbi ellenállás és, hogy mit kockáztatunk. Az ellenállás/támasz keresése chart alapján történik ez elég intuitív és ehhez kell tapasztalat. Az ellenállás arra kell, hogy meg tudjuk határozni az első lehetséges kiszállási szintünket. A támasz pedig a stop szinthez szükséges. Így megkaphatjuk az „esélyeket” ha 100Ft-ra van a támasz és 50Ft-ra az ellenállás ez 2:1-hez arányt eredményez ami rossz, törekedjünk a minél jobb arányra. Tegyük fel, hogy van 1:3-hoz arányunk így már megéri, hogy belevágjunk az üzletbe. Most meg kell tudni határozni mennyi papírt akarunk venni, ehhez az kell, hogy tudjuk mennyit vagyunk hajlandóak veszíteni 1 ügyleten ez nekem általában a kezdőtőke 2%-a. Tegyük fel, hogy ez az összeg 20.000 Ft, és most egy kis kitérő a támasz/ellenállás miatt. Hogy kell elképzelni egy támaszt? Mint 1 gumilepedőt! Ha ráejtünk 1 üveg golyót akkor picit megnyúlik majd a golyó vissza pattan róla viszont ha erősen vágjuk hozzá akkor átszakad, sőt ha sokszor ugyan arra a helyre ejtjük akkor elfárad az anyag és szintén elszakad. Tehát inkább támasz zónáról kell beszélni, mint pontos támaszról, ellenállásra ugyan így csak fordítva. Tapasztalatom szerint valahol 0,7% körül van 1 zóna vastagsága –ennyit nyúlik a gumilepedő :) -. Térjünk vissza a 20.000 Ft-hoz, és tegyük fel, hogy 5000-en szeretnénk vásárolni, és 4900 a következő támasz hogyan számoljuk ki mit veszíthetünk? A stopot 4866-ra tenném (0,7%) ez így eddig 134 pont mínusz papíronként, de erre rájön még a broki díj számoljunk 0,5%-al (0,25 ide-oda). Az egyszerűség miatt vételkor számolom ki tehát 5000-en vétel az papíronként 25 pont. 134+25=159 pont eddig és még nem számoltunk a slippage-el (a stopunk nem biztos, hogy 4866-on fog teljesülni lehet, hogy csak 4850-en tehát 16Ft lenne a slippage). Egy likvid papírnál ez elenyésző legyen ez is 0,25%, illikvid papírokra később vissza térek. Tehát 4866*0,025= 12 így kapjuk a 159+12=171 pont veszteséget papíronként ha kiüt a stop. Tehát 20000/171= 116 db papírt vehetünk 5000Ft-n. Remélem érthető :).

Nézzük most a pozitív esetet ha felfelé indul az árfolyam és eléri az első ellenállást amivel meghatároztuk az esélyeinket itt dönthetünk 2 féleképpen vagy eladjuk rögtön vagy meghatározzuk hogy a nyerő hány %-át vagyunk hajlandóak visszaadni remélve, hogy áttöri az ellenállást. Én általában az eddigi nyerő 50%-át kockáztatom ergo oda húzom feljebb a stopot ha az emelkedés folytatására spekulálok vagy az éppen áttört ellenállás alá. Persze lehet lélektani stopot is használni, de ehhez óriási önfegyelem és a piac egész napos figyelés szükséges.

Illikvid papíroknál más a helyzet itt nem igazán lehet klasszikus módon stopolni itt egyedül a pozi méret alacsony szinten tartásával korlátozhatjuk a veszteséget. Én a következőképpen játszom: 1 blue papírt tőkére max 50%-ig veszek, más likvid papírt max 30%-ig (FOTEX, PPLAST,RABA, FHB… stb) és vannak a speki papírok max 10%-ig (HUMET, PHYL...). Ha nagyon volatilis a piac akkor szintén célszerű csökkenteni a pozik méretét.

Sajnos a stop sem véd meg mindentől, óriási nyitó gapek lehetnek amik egyben átugorják a szintünket, de ez ellen nem lehet védekezni ez a játék része.

Persze az elején nem lehet mindig tökéletesen meghatározni a stop szintet és úgy érzi az ember, hogy csak szívatja magát és nagyon sok múlik a trend korai felismerésén is, de engedelmetekkel kijelenthetem, hogy a stop használat hosszútávon egy nyerő stratégia nélkülözhetetlen része.

18 megjegyzés:

mocskos_spekuláns írta...

na ki is maradt 1 fontos gondolat: A legjobb az ha a saját stop módszered tudod kialakitani ami illeszkedik a stratégiádhoz, az ismertetett példa nekem swinghez jó bár folyamatosan próbálom fejleszteni.

Névtelen írta...

igazan reszletes poszt volt, koszonom az olvasok neveben!
dlph,mi a velemenye a richterrol, ha szabad kerdeznem?
es az email cime ilyen publikus lenne? (en nem tudom) hova fenypostazzam a pogikat?

DLPH írta...

Kedves Magdi anyus. Nem publikus. A krumplispogit valóban szeretem, de csak az édesanyám-féle a nyerő. Kicsit tréfáltam, ennyi az egész.
A véleményem? A véleményem, hogy sorban esnek ki az évtizedes emelkedő csatornájukból a papírok, nemrég a Richter is kipottyant. Semmiféle vétel részemről nem jöhet szóba, amíg vissza nem evickélnek belé.
Olcsó? Elhiszem. Ezt otpikai csalódásnak hívják. Azt szokta követni a tőzsdén a tényleges csalódás.

Sok örömöt.

DLPH írta...

Persze hosszútávon (1-2 év), ha a kipottyanás mélypontja után egy új emelkedő csatornát építenek ki a részvények....az is egy lehetőség a beszállásra. De ez evidens, csak a pontosság kedvéért írtam.

Névtelen írta...

34ert se venne?

DLPH írta...

Magdi Anyus, megmondom őszintén , nem kertelek, nem csípem a köntörfalazást : ez aljvadászat. Ahhoz nem értek, és nem is akarok.
Írtam már erről sokat.

Nekem akkor kell valami ha veszik. Ha adják, vegye más.
(leegyszerűsítve a végletekig)

Névtelen írta...

Szia Dlph,

A sávos vételek lefelé nem jelentik bizonyos értelemben az alj vadászatát? És épp a szembemenetelt a piaccal.

Vannak olyan szintek, amikor azt gondoljuk, hogy na ez már tényleg észveszejtően olcsó (pl. Magdi anyus Richtere) és beleveszünk, majd méglejjebb ismét, stb... aztán csak megyünk szembe a piaccal, míg el nem fogy a cash.
Aztán egyszer csak az otpikai csalódásból tényleg valós lesz.

Szóval a kérdés: van ez a sávos kereskedés mószer, ez hogy egyeztethető össze azzal, hogy lehetőelg menjek együtt a piaccal?

kösz,
blue

Névtelen írta...

Speki, kösz az összefoglalót... máris kérdeznék egyet. Ha most értékelem magamban az általad leírtakat, akkor els lépés az, hogy egy adott ellenállás - támasz intervallumban, hl szállok be a longba, lehetőleg a közepétől lejjebb. Kérdés: hogy számít-e ekkor az irány?? Azaz 4900 és 5300 között mondjuk 5000-en jó beszállni, de csak akkor, ha felfelé mozog éppen, vagy akkor is, ha fentről jön lefelé és úgy veszem 5000-en? Vagy ez tökmindegy, mert úgyis elenállás van... ?

kösz,
blue

Névtelen írta...

Tisztelt DLPH koszonoma valaszt!
Kedves Blue, onnek is koszonom a hozzaszolast!
Mashogy tennem fel a kerdesem, es ehhez Blue kerdese hozzasegitett...hogy megfogalmazzam...
On azt irta, kedves DLPH hogy otpt venne 6500-5500 kozott...(6800ert nem , mert akkor leesik 6500ig...)
mi a kulonbseg a "savos vetel" es az "aljvadaszat " (-ahogyan ön fogalmazta) között?
Tisztelettel,
M.A.

Névtelen írta...

Speki még annyit... Én azt hittem, hogy a Synegon, Plast, ... papírok illikvidek. Látom, hogy ezek a likvid papírok és akár 30%...

Komolyan, ez most nagy megnyugvással tölt el...

blue
(aki ki van tömve likvid, ámde eddig illikvidnek gondolt papírokkal) :-)

DLPH írta...

Az aljvadászat semmi másról nem szól, mint arról, hogy egy papír optikailag olcsó. Ön kedves, nem írta, hogy 34-nél mennyit venne, nem írta mennyi az össztőkéje, nem írta miként diverzifikál más piacokon, nem írta, hogy a tavalyi nyereségének 5 % -át invesztálná ebbe, avagy az alaptőkéjéből egy jelentős részt, nem írta, meddig venne, hol vannak a sávok, és miért vannak ott, nem írta, ha nem sikerül, és egyéb szinteket elér a papír, akkor fordítással és dupla-tripla shorttal visszajön a bukó, mert amúgy is shortol, és ott újabbakat nyit, mert fontos szintek elesése után rögtön lép.
Ön ezeket nem írta.Magam meg ezeket megcsinálom. Ezért a dolog nem ilyen egyszerű. És ha szabad leszögeznem, a pozícióépítés nem egál az aljavdászattal.

Hogy ki hol vesz és mit, nem fontos, mert ez egy RENDSZER.
És hogy abban mi a szerepe egy pozíciónak, akkor ítélheti meg egy kívöülálló, ha magát a rendszert is ismeri minden elemével.

Kedves blue ! Továbbá...
Az otp-t ne keverjük össze a Richterrel. Ellentmondás? Látszólag valóban. De ha ledobjuk a felületesség ránkragadt átkos szokását, máris látható, van kis különbség. A fentieken kívül ami még nagyon fontos, az otp a nemzetközi szentimenntel halad , és a sok shortom fedezete lehet az otp long, mely sávosan egy POZÍCIÓÉPÍTÉS egyik eleme.

Kiaragdtad az egyik téglát az épületből, és közelről vizsgálgatod.

Koszos. Poros. Csak egy tégla , semmi több.

Tedd vissza a téglát kedves blue a házfalba, és nézd mega házat magát....csinos kis darab.

Sok sikert.

DLPH írta...

Egyébként nem nagyon értem kedves Blue...ezekkel az alapfogalmakkal tisztában kell lenni. Nem árt, mert a pénzedről van szó.

DLPH írta...

Nem rossz szándékkal írtam, de ébresztő....., mostanában nagyon kijutott nekem mások tragédiája..

ez itt nem játék

ugye érted? CSAK az otp-t longolni sávosan lefelé egy nagyon erős ellenállásig ALAPTŐKÉBŐL, és ott dobni és NÉZNI ÖLBE TETT KÉZZEL A BUKÓT, az maga az önkéntes bitófa

Névtelen írta...

Kösz dlph, igen, így kicsit más...

Persze okoz újabb dilemmákat. Pl. az ún. rendszerbetételt nem tudom még nagyn hova tenni.
Egyszerű példa: OTP longot pl. short-tal fedezni.
Bocs, ha most magy butaságot mondok: ez nem olyan, mintha a rulett asztalnál teszek a feketére és a pirosra is? Tény, hogy így nem fogok bukni (igaz keresni sem). A nullától tekintsünk el.
Amit a longon nyerek, azt éppen elbukom a shorton, vagy fordítva.

Más: körülmnyek.
Adott helyzetben számít az hogy hol indítottam a pozíciót, milyen pénzből indítottam, stb...?
Nem ugyanúgy kell vigyáznom a nyereségre, vagy elkerülni a vesztőt az adott poziban?

Pl. 25-ön vett Phyl felment 40-re, majd megint 25... Számomra nem lehet vigasz, hogy nem buktam rajta, én úgy érzem, hogy buktam, mégpedig részvényenként 15 Ft-ot. Hiszen a "vagyonom" volt már annyi is, majd késbb visszament egy korábbi állapotra.


Vagyis akrmilyen pénzből indtok egy pozit, azt féltve kell őriznem, nem bánhatok vele másként, ha nyereségből vettem, mintha alappénzből.

Ezt rosszul gndolom?

kösz,
blue

DLPH írta...

Egyszerűsítve :

nem rulettasztal, mert a rulett 2 dimenziós (tét, eredmény), a tőzsde meg három(tét eredmény idő). Az időt te határozod meg, amíg egy pozit tartasz. Ebben a TA és funda együtt sokat segít. Bikában nincs fedezeti ügyletem. Ilyenkor kell. És a "titka " nem bonyolult, amelyik bejön, azt kifuttatod, amíg nem fordul a piac. És amikor fordult, abban a pillanatban a másik vesztő pozid javulni kezd. Amennyit javul, annyi a hasznod. Azt is kifuttatod. Nem kell nyerőben zárni, elég ha feljavul valamennyit.Medvében csalós és nagyon heves korrekciók vannak. És hosszúak is lehetnek.

Értelemszerűen nagy felbontásban működhet ez.Nem napi trédekről van szó.

Így gondolom.

DLPH írta...

Hogy mit kockáztat az ember, és mikor ...számomra van különbség a között, hogy a tavalyi nyerőm egy minimális részét kockáztatom, vagy a kosztpénzt. Vagy olyan pénzt, ami esetleg 1 év múlva kell.

Nem mindegy. Általában zsíros nyerőt szívesen kockáztatok (ésszerű határok között persze)

Névtelen írta...

Kösz! Azt honnan lehet tudni, hogy adott részvény fedezetére mit jó használni?
Erre vonnak "jó" (esetleg nyilvánvaló)tapasztalati "alapvetések"?
Pl. vmi jó kis tapasztalati mátrix, stb...

blue

Névtelen írta...

otpbol jol kiraztak benneteket. a stopotoknal fordult...ha jol latom...