Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. február 2., szombat

Tőkevédés

Alaphelyzet : van x forintunk. Devizánk(valutánk). És/vagy alapon, vagy akkor vegyük összesen, van X egység pénzünk. Mindösszesen. Mit akarunk? Keresni. Szétosztjuk minél kisebb részekre. Az összpénzünk fele megy mondjuk a bétre. Ott mit csinálunk? Szétosztjuk. Egy papírba long vagy short (inkább bux short), minél kisebb résszel megyünk be.
Ez az első baj. Ezt nem csinálja a többség. Soha ne tőzsdézzünk egyedi részvénynél hitelre. Tőkeáttét, lombard, kutyafüle. Ez a második baj. Ezt a többség nem csinálja. Ezért (is) veszít a többség a tőzsdéken.E két tényező a tőkevédés egy-egy formája. (Nem összekevrendő a Forex-el, az más, a tőkeáttét használata csak "profiknak" ajánlott, kamat meg semmiképpen ne ketyegjen tőkeáttéten. Az még nagyobb gáz.)
Tehát alaphelyzet: több területen szétosztott tőkénk több instrumentumban várakozik, vagy long vagy short irányba. Többen a shortot nem veszik fel a lehetőségeik közé, vagy azt sem tudják az micsoda. Ugyanaz mint a long, csak fordítva,. Előbb eladsz valamit (ami akár eddig még sosem volt), aztán visszaveszed. A shortlehetőség hiánya állandó vételi mániába taszítja a pácienst, hiszen keresni akar, "venni" valamit, csak úgy tud keresni, ezért állandóan lesi az aljakat, sőt, a piaci szemlélete miatt(józsefváros szindróma) azt akarja állandóan megvenni, ami eléggé legyalázott , minél olcsóbb annál jobb. Nem tudja, hogy amit gyaláznak, azt okkal teszik, és minden egyes természetes számot eloszthatunk kettővel (csak a nulla nem fog elfeleződni, a többi igen - nem nullával osztunk, hanem a nullát osztjuk el, azt szabad....). Nem törődik azzal, hogy mi az oka a legyalázásnak, örül, mert már elég olcsó. Ha pedig bejön 1-2-szer ez, még inkább megerősíti hitében, hogy ez nagyon klassz dolog. Aztán ha egyszer nem jön be, az egész éves eredménye elúszik, jó ha nem taszítja gigabukóba. A bétet elszigetelt helynek véli, amit lehet önállóan elemezgetni, kiválasztva egy-egy papírt, hát még kispapírt, és szépen elemezgeti technikai alapon. Alapvető statisztikai szabály, csak kellő számú esetet és résztvevőt vizsgálva vonhatunk le érdemi következtetést. És önálló területet kell vizsgálnunk. A bét nem önálló, teljes egészében következménytőzsde. Semmi értelme önállóan vizsgálni.
X egység tőkét tehát kellően szétosztva (diverzifikálva) saját startégia szerint pozícióba kerülünk. Ezután, a pozíciók bontását csak akkor szabad elvégezni, ha az eredeti OK, amiért nyitottam, megszűnt létezni. Az egyedi startégia kérdése, hogy miért nyitja az ember. És mindegy,hogy technikai vagy fundamentális indíttatású az ok. Ha TA alapon longolok, várok, míg az ok megszűnik. Ha sikerült, kerestem. Ha nem, kivágom a jófrancba, nem őrizgetem. Ezt sem csinálja a zöm, mint tyúkanyó a tojásait őrizgeti gigabukóban a poziját. Mert ő innentől "befektető" lett. Hazudja magának. És elvan . Aztán egy idő után már nincs "el", amikor látja , hogy "befektetése" szépen lassan elfeleződött. Ha fundamentális indíttatásból longol, várja meg, míg az ok megszűnik. TA alapon indikátorokat használ. Helyes. A legtöbb újonc Gardénia kategóriás papírokat is kielemez. Az otp, mol párost talán lehet. Ha valaki elég türelmes, és tényleg ért a TA elemzéshez, nézze meg a Richtert, hányszor JÓ és hányszor ROSSZ következtetést lehetett levonni TA alapon a jövőre. A fifti-fifti már egy nagyon rossz arány.
Hogyan döntsük el, hogy mit csináljunk? Ezt mindenki maga találja ki, és ha beválik, toldozza-foldozza, de ne térjen el tőle menet közben. Ha 100 pozícióra bontottam szét a tőkémet, akkor is van állandóan egy össztőkém, minden pillanatban egy érték, ami kiszámítható. Meghatározhatom, hogy "zsenialitásom" okán persze bejön minden és szennyesre fogom magam keresni, de ha mégsem, akkor megállapítom pld. , ha az össztőkém eléri a 80%-át az indulónak, akkor MINDENT zárok azonnal. Nem vizsgálva kutyafülét, macskafarkát, ott már le van tojva minden, védem a pénzem, védem a TŐKÉM, csak azom van, a tőzsdén nincs másom csak a pénzem, azt levédem, függetlenül attól, melyik pozi épp holt tart. A kezdők MÉG EZT SEM csinálják, pedig az első 1-3 évben ez nagyon jó dolog, megvéd a saját kötelező baromságainktól. Melyeket minden ember kivétel nélkül elkövet. Az a gond hogy amíg valaki át nem éli a tőkéjének elfeleződését, nem veszi komolyan a dolgot. Hisz magában. Rosszabb esetben hisz a "másiknak". Még rosszabb esetben hisz valamilyen fórumozónak, vagy fórumozóknak. Kész őrültekháza. Tessék vigyázni a pénzetekre. Ha valaki nem tanul meg veszíteni, addig keresni sem fog. Minél többet veszít az elején, annál sanszosab, hogy jó tréder lesz belőle. Ha lélekben nem törik össze. Mert a zöm bukik ugyan, de ezzel párhuzamosan összetörik, és lelép. A kezdeti bukó elkerülhetetlen, de lehet okosan csökkenteni, hogy a trauma is kisebb legyen. Nem kell feltétlen a tanulópénz mértékének öngyilkossági szinteket elérni. Elég, ha jó erősen felráz bennünket mély álmunkból.

Gigabukók után,ha még maradt pénzetek, akkor nyissatok új lapot. Vonjátok le a következtetéseket, ismerjétek el, seggfejek voltatok. Én anno annyi pénzt buktam itt, amit az ellenségemnek sem kívánok átélni. Úgyhogy ne kezdjen el senki itt irigykedni rám. Überseggfej voltam, azért tudom olyan jól, mit nem szabad csinálni. Ugyanis okosságom ezeket kivétel nélkül elkövette. A forduló az összeomlás volt. Talpraállok, "megtanulva" tőzsdézni újrakezdem, tiszta lappal, a megmaradt tőkémmel, vagy hagyom a francba, és örökre elfelejtem az egészet. Nem hagytam. Talpraálltam. És most itt tartok.

Indikátorok : van sokszáz. De minek.... Marhaság. 4-5-6 nálam, és csókolom. Tőzsdézni a hülye is tud. Nem kell hozzá sok ész. És minél csordaszelleműbb valaki annál kisebb bukókat él meg. Ugyanis a többséggel haladni, sokkal biztonságosabb, mint egyedi módon a piaccal szemben aljakat vagy tetőket keresgélni. De ezt úgysem hiszi el nekem senki.Felőlem csináljátok...de nem ajánlom. Azokat az indikátorokat kell használni, melyek bejönnek. Amit értetek, amiknek a segítségével érzitek a piac lüktetését ELŐRE. Utólag minden hülye okos. Utólagos elemzésekből tele a net. Ugyanis valamit nem tudtok. Az indikátorok zöme KÉSŐN jelez. Már rég helyzet van, mire szól. Emiatt egy MACD longmetszést szépen látni UTÓLAG. De előre.... próbáljátok ki, megértitek mire gondolok. A metszést mutatja esetleg, ha kellően kis felbontást néztek, de pld a biztonságos nagy felbontásokon már sokkal később jelez időben az MACD. Meg a többi is. Úgyhogy ez nem ilyen egyszerű dolog, mint ahogy azt a fizetős tanfolyamok szórólapjai sugallják.
Ha igaz lenne, a fél bolygó milliárdos lenne. Gondolkodjatok...

Utólagos jajveszékelés és maximalizmus : azt látjátok (utólag..), hű az anyja, ha XYZ papírt belongolom (shortolom), fullra bemegyek, már 50 % -ot kerestem volna..... ez a kaszinó. Zömmel nem jön be. Aki ezeken siránkozik, ostoba. Aki azt hiszi, na majd erre fel legközeleb fullra bemegyek valamibe...de jó lesz... az önkéntes öngyilkosságra készül éppen.
Tegyük fel, van nyerő pozink. Nem kicsit nyerő, 10-15 % megvan. Mit csinál a páciens? Hamar zár. Retteg. Nem futtatja ki a pozit. A bukót szépen dédelgeti viszont. Kár. Elvérzik. Csak idő kérdése. Maximalizmus. Minden pozi legyen jó. Mondja a páciens. Keresi a tuti beszállót. Nem találja, (mert olyan nincs). Végül 1 hete nem csinál semmit, megunja, vesz valamit. erre nem jön be. A tőzsdén sikeres embereknek RENGETEG rossz pozija IS van. Csakhogy azokat nem őrizgeti. A jókat őrizgeti, kifuttatja, nem remeg egy kis nyerőnél, nem érdekli utólag, hogy a 15% haszonból a stopja 8 % -nál végül kiütötte, mert tudja (régi csóka), hogy elég kéthavonta 1 (azaz egy) rendesen kifuttatott pozíció, és szépen elvan belőle az év szép nyereséggel fog zárulni.
A tőkeáttétes TDT-kről nem is beszélek, felesleges. Minden hülye azzal kezdi, és szépen gazdagítja a brokiját, és veszít, adja a zsét a piacnak. Meg ne próbáljátok. Ha nem bírtok magatokkal, csak piciben. És látni fogjátok, ez egy lutri.
Meg kell értenetek, mindig mindenhol másodpercenként van 1 lehetőség, melybe ha fullal belementek, kőgazdagok lennétek. Ne foglalkozzatok vele. Ki nem sz... le a sok kihagyott lehetőséget? Ez nap mint nap így lesz, amíg tőzsdéztek, a kihagyott lehetőségek száma a világ piacain naponta többezer. Kit érdekel? Magatokkal foglalkozzatok. A saját meglévő pozícióitokkal. És legközelebb próbáljatok újra egyet kihalászni abból a sokezerből. Siránkozás helyett, hogy júj, ezt is meg azt is kihagytam. És? Ki is fogjátok. Mindig.

Fentiek a teljesség igénye nélkül készültek. Ad hoc ami épp eszembe jutott. De a lényeg :vigyázzatok a pénzetekre.

26 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát uram!!!

Ez igen.

A "nyalás" legapróbb látszatát is szeretném elkerülni...de ez kiváló okító célzatú bejegyzés volt.
Hát a magam részéről ebből többet tanultam mint,az eddigi pár év alatt a Béten.
Ja,és mégegyszer köszi, h a belföldi rv-ket naplózod tovább...kis megnyugvást ad jónéhányunknak...oti-t valamiért én is pont ott vettem!

Mégegyszer kösz a segítséget!
Jó hétvégét mindenkinek!

Névtelen írta...

Kedves DLPH!

Köszönöm

Famo

Névtelen írta...

Szervusztok,
azért olvasom DLPH minden szavát, mert a gondolkodásmódot formálja (nem csak tőzsdével kapcsolatban), legalábbis az enyémet nagyon.Ezt semelyik agyonreklámozott tanfolyamon nem kapom meg.
Köszi:
udt

Névtelen írta...

Kedves DLPH és Mindenki!:-)

Köszönet DLPH-nak ezért a jó kis szösszenetért!
DLPH-tól sok ilyen és ehhez hasonló irományt lehetett olvasni a "Lelkisegély" topikban. Sajnos már a 2007 előttiek nem láthatók, de ha elő tudjátok varázsolni valamilyen archívumból, nagyon érdemes. Nekem ez segített a legtöbbet, sokszor sikerült mások hibáiból tanulni, tanácsai, véleményei mindig naprakészek voltak, amit sosem lehet egy könyvből megtanulni. Mikor kezdtem, sokszor kételkedtem mondataiban, láttam másként dolgokat, de most így utólag, higgyétek el, igaz minden mondat és tényleg így van, ahogy Ő leírja. Talán ebben a blogban nem lesznek "eltemetve" és nem merülnek feledésbe.
Sly36

Névtelen írta...

Mi mást is lehetne erre mondani: Köszönöm!
Csak soha ne feledjem el közben! :o)

Névtelen írta...

Szia DLPH !

Olvasgatva kicsit úgy éreztem ez nekem íródott... A hibák nagyrészét már elkövettem + még1-t amit nem itt nem látok : Ha az ember globál nyereséges szakaszban van hajlamos elrugaszkodni a valóságtól. Már nem azt számolja mire van fedezete, mit engednek meg szerinte a piaci viszonyok, hanem csak azt, h ezzel a pozival mennyit akar keresni v. mennyit hajlandó bukni. Ebből a számból visszaszámol és ez határozza meg a konkrét trade mennyiségét is. Olyan ez mint amikor valaki odacsúsztatja nekünk a matek példa végeredményét és mi abból számolunk visszafelé. És mi van ha nem jó a végeredmény? Számolgathatjuk naponta 10x a konkrét nyerőt vagy bukót, majd azt vesszük észre a valóság elballagot mellettünk és már nincs is pozink.
Nem olyan jó elhihetitek... :(

Névtelen írta...

Most magamra ismertem épp múlt héten csináltam egy nagy f...ságot rövid idő alatt akartam sok pénzt keresni és ezért az én pénztárcámhoz képest nagyot kockáztattam mint a kaszinóban ahogy DLPH irta.Teljes tőkémből amit hosszú évek alatt szorgalmasan gyüjtögettem össze vettem x mennyiségű otp részvényt. persze a legmagasabb áron sikerült aznap reggel megvennem 7880 ft os áron és az árfolyam innentől kezdve csak esett a nap végére -350000 veszteségem volt és hát a torkomban éreztem dobogni a szivemet meg egy pár ősz hajszállal több lett a fejemen.Aznap nem adtam el veszteséggel a papirokat hanem azon imádkoztam,hogy holnap valamennyit jöjjön vissza az árfolyam és kisebb bukóval eladjam a papirokat.Hatalmas szerencsémre másnap nagyot ment az otp,egészen 8000-ig,és igy sikerült veszteség nélkül kiszállni.Mekkora pancser voltam.De most szerencsésen megúsztam bizom benne mégegyszer nem csinálok ekkora hülyeséget.Ez csak kikívánkozott belőlem DLPH irásának hatására.Sziasztok:)

Névtelen írta...

Szia DLPH !

Iszonyat fontosakat írsz,szerencsémre korábbi szavaidből már nagy részét leszűrtem.Naponta többször is benézek a blogodba hátha találok megint valami hasznosat.
Van egy rész azonban amit nem értek,mit szeretnél mondani:
a pozik bontása

" Ezután, a POZÍCIÓK BONTÁSÁT csak akkor szabad elvégezni, ha az eredeti OK, amiért nyitottam, megszűnt létezni. Az egyedi startégia kérdése, hogy miért nyitja az ember. És mindegy,hogy technikai vagy fundamentális indíttatású az ok. Ha TA alapon longolok, várok, míg az ok megszűnik. "

Lenne még egy kérdésem is:mely indikátorokat tanácsoljátok a magyar tőzsdéhez?
Igaz a jobb kezem még vagy 1 hónapot gipszben pihen,de ide mégis szívesen pötyögtem.Hali!

drop írta...

Igen, jó ez a hozzászólás DLPH részéről.
Egy dologban tér el a véleményünk. Mégpedig abban, hogy törvényszerű a nagy bukó az első 1-2 évben és csak ebből tanul az ember. Szerintem nem az, ha betartja mindenki, amit leírtál. És van még egy nagyon fontos dolog. A tőzsdébe beszállás időzítése. Egy kezdőnek egy nagy esés után, mélypont közelében érdemes beszállni, akkor long pozíciókkal nem lehet nagyot hibázni. Persze ki tudja, mikor jön a bika piac ideje. Nyilván senki, de valamennyire becsülhető. Most pl. egyértelműen nem abban vagyunk és várhatóan nem is leszünk legalább fél évig. Szóval most kezdőként beszállni életveszély, könnyen lehet pénzt felezni. Az 1-2 éves tapasztalat sem tűnik most soknak.
Szóval szerintem kis tapasztalattal várni kell a megfelelő pillanatra a kereskedés megkezdéséhez, szerintem a pillanat eljöveteléhez DLPH kiváló tanácsokat tudna adni. Ha várni kell fél vagy 1 évet, akkor azt ki kell várni. Egy bika piacon még egy stratégia nélküli adok-veszek kereskedésben sem túl rosszak az ember esélyei. És akkor is lehet tanulni a számtalan rossz tradeből, kisebb kockázattal.

Én magam sem erőltetem már december eleje óta a kereskedést. Elvégre nem kényszer.

DLPH írta...

Örülök hogy haszna volt. Köszönöm a köszöneteket, de méltánytalan. Elhihetitek, ez alapvető, de nem elég. A bonyolultakat szóba sem hozom. Nincs rá közönség. Derivatív ügyletekkel fedezett pozíciók, devizapozíciós csomagok, melyek garantáltan nyerők csak épp nagy tőkével érdemes megjátszani...és sok más név a naptárban..nem felvágás, csak hangsúlyozom, ez alapfeltétel. Már amiről itt írtam most.

Az idézetben azt akartam mondani, hogy midnegy, hogy fundamentális vagy TA alapon történik a pozi felvétele, meg kell várni míg az oka megszűnik annak, amiért nyitottátok. Pld. Genesis. Azért vettem, hogy ha felépül 1 gyár, ránézzek az árfolyamra, és eldöntsem, hogy kiszállok , részben csökkentek, vagy hagyom tovább. Amíg ez az ok meg nem szűnik (gyár nem lesz biztosan) addig nem adom el, tehát nem érdekel , hogy addig mi lesz. Felőlem beszakadthat, nem hat meg.
Nyereségból van az egész Genesis, így megtehetem, hogy kockáztatom. Nem mindegy, hogy a hitelemet toltam be, vagy X havi tőzsdei hasznomat.

DLPH írta...

Drop, szerintem a többségnek nincs akkora önuralma, mint Neked. Ez dícséretes és jó emberi tulajdonság. Az a taktika, hogy december óta nem csinálsz semmit, sem rossz, van aki egy évben egyszer lép poziba, de nagyon jókor, és az évi haszna megvan belőle. De ahhoz rutin kell. Nem kicsi.

Névtelen írta...

Kár hogy nem 3 honapja irtad ezeket mert akkor nem zakoztam volna akkorát !mostmár mindegy !Nagyon köszönöm amiket leirtál és amiket még irni fogsz!!!REMÉLEM!!!dudus 6464

Névtelen írta...

Szia DLPH !

Küldtem választ az email.-ra. Megkaptad ?

Paul73

DLPH írta...

Meg. Köszönöm. Válasz ment.

Névtelen írta...

Jo poszt.
Ha lehet ajnalani/kerni, akkor a kovetkezo hoszabb lelegzetu poszt szoljon, a stopmegbizasrol, stop kezelesrol, huzogatasrol, stb...
jo hetveget!

Névtelen írta...

Én sajnos egy übersegfej voltam,ninden itt leirt hibát elkövettem,nagyon sokat buktam.Most mindent elöröl kezdek,kb féléve csak nagyon kis pozikat vettem fel,inkább figyelek és tanulok.Nincs többé kereskrdési kényszer,tökeáttét,bux hati,ezen buktam a legtöbbet.Ha Dlph bejegyzése csak 1 embert megment,már megérte.Köszi.És amiket leirtam,kerüljétek,mert úgy jártok mint én.

Névtelen írta...

Kedves DLPH
Az emailt megkaptam,már csak azt szeretném tudni,mikor lesz erő az Otiban?Acikkedet többször is elolvastam,nagyon tanulságos.Minden elkövetett hibámban magamra ismertem.Írtam,hogy az első nagy bukó után felálltam,remélem most is sikerűlni fog.Hálás köszönet mindenért.Sarika2-

DLPH írta...

Szia Sarika2!

Nem tudom mikor. Az viszont biztos, ha a nemzetközi trend, szentiment és öszességében az egész hóbelebanc lefelé áll, akkor biztosan nem lesz erő benne, adni fogják.

Most ez kapott egy sanszot, hogy megáll, és esetleg nagy kínlódva(vagy gyorsan, vagy sehogy), de felépülnek az árfolyamok. Így az otp is kedvezőbb környezetben lehetőséget kaphat az emelkedésre.

Egyszerűbben vérmedvében ez nem fog emelkedni. Most egy kicsi-pici bullocska kezdődik, most van esélye. Vagy-vagy. Ha erre sem, és a nemzetközi trend fordul,dobni kell. Onnantól nagy baj lesz.
De ha eddig nem dobtad, most dőre dolog lenne. Mikor emelkedjen, ha nem akkor amikor a világpiac levegőhöz jut, és elindulgat felfelé?

Amit nem értek, miért aggódsz?
Ez a múlt. A jövő a lényeg, és SHORTOLNI FOGSZ (ha nem, velem találod szembe magad :)), és szépen visszajön minden. Később nyerőben is leszel.

Így nézd (szerintem) az eseményeket.

Névtelen írta...

DLPH! Először írok Neked, de gyakran olvaslak. Nagyon szimpatikus a segítőkész hozzáállásod. A perspektivikus látásmód ARP-ra emlékeztet. Jó, hogy írsz, ne hagyd abba!

gibi

Névtelen írta...

Szia DLPH !
Köszönöm az írásodat,remélem még sok ilyet irsz, sokunk okulására.Jó egészséget és sok pénzt!:)

Névtelen írta...

Szia DLPH !
Iszonyat nehéz dolgokról írsz, amit nem lehet megvalósítani és felfogni sem a gigabukó nélül. Anélkül lehetetlen. Ameddig a gigabukó nem jön el, mind Joe Black, nem lehet tapasztalásod az érzésről ami majd arra kényszerít, hogy tényleg megbecsüld és megtiszteld a saját vagyonodat. Nagyon nehéz legyőzni önmagunkat, pofonok nélkül ez is lehetetlen. Sokan fogadkoznak, de a pillanat e nélkül a tapasztalás nélkül el fogja őket sodorni, nincs alap a kiváráshoz, türelemhez, keménységhez, hajthatatlansághoz, ragaszkodás a tervhez. A SZENT STRATÉGIÁHOZ. Meg kell történnie. Ez a tisztítótűz, a pokol elég mély bugyra. Elkerülhetetlen. Ahhoz, hogy innen kimássz, magadból is oda kell adni valamit.
Az alázatot mindenesetre nem szabad ott lent felejteni.

(A pénteki szép zöld napot kihasználva az előre eldöntöttek szerint végrehajtottam néhány kemény likvidálást, így az online számla ismét működőképes és már csak egy mínuszos igaz teljesen fedezett poziciót hagytam meg, amelynek van némi esélye a javulásra, ellenkező esetben az is kivágva)

KÖSZÖNÖM !!

DLPH írta...

Ha eljön Joe Black.
Találó.

DLPH írta...

Szia Picirigó !

Örülök, hogy segíthettem, Csak egy megjegyzésem lenne :

"Ja,és mégegyszer köszi, h a belföldi rv-ket naplózod tovább...kis megnyugvást ad jónéhányunknak...oti-t valamiért én is pont ott vettem!"

Értem. És tudomásul vettem. Csakhogy én kiszórom azonnal, ha a helyzet fordul. Te is?

Kissherceg írta...

Hmmm magamra ismertem Én is... :) Kezdő vitéz sok bukóval TDT-n és tűzön vízen át. Egyelőre hatit kóstolgatva :) Bár több a jó döntésem, mint a rossz, csak tipikusan, a rossz elviszi a jót, mert azt nem futtatom ki, de lesz ez még ígysem :) Időt energiát szánok rá, többet, mint a hivatalos tanulásra :) Reméljük ez is megtérül! Én is köszönöm DLPH

Névtelen írta...

Egy olvasó: Tibi

Halihó!
Tetszik az összefoglaló! :) Én mint kezdő jelenleg néhány % bukóban vagyok, de nekem ez is gigabukónak számít, és egyben tanulópénznek is....asszem kivárom a bika piacot...vagy megtanulom a gondolatolvasást. :)

Névtelen írta...

Magamara ismertem ebben a kis beírásban, nyár eleje óta tőzsdézem, de már vagy 3 éve figyelem. -40% ban vagyok :) de hát ez van, tanulópénz nem búslakodom csak mérges vagyok/voltam hogy a saját szabályaimat nem tartom be, ez az ára... kapkodás,mohóság,félelem kontra higgadság meggondoltság
"amíg az ok nem szűnik meg" ez nagyon jó

erősen gondolkodom egy eur/usd shorton 1.48/9 ről 1.56-os stoppal és 1.3 as céllal vélemény? azért az "durva" hogy egy nő vagy fekete lesz az elnök nagyon nagy változást akar a nép