Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. március 12., szerda

gazdasági alapok

Bár komolyat háborogtam tegnap a FED döntésen, van egy másik nézet is.

Alaptétel, hogy lehet beinditani egy gazdaságot. Egy faluban nincs pénze senkinek, ezért senki sem vesz semmit, ezért senki sem dolgozik, mert a megtermelt cuccot nincs kinek eladni.Hirtelen kinevezünk egy aranydarabot (papírfecnit, kagylót, Zuschlag-emlékplakettet, bármit) közös értékmérőnek, pénznek. Ezt odaadjuk Zuzzo péknek. Aki rohan, és DLPH molnártól vesz lisztet. DLPH molnárnak venni kell gabonát, ezért Kissherceg őstermelő igen sokat értékesít neki, szintén a pénzdarabért cserébe. Miután Kissherceg őstermelőnek elkopott a cipője a búzatermelés közben, elsétál egy Mocskos_Spekulánshoz, aki a cipőpiacot tartja a kezébe, és ott költi el a pénzt. Hadd ne húzzam, M_ Spekuláns éhes, Zuzzo pékmester örömmel fogadja, és a pénz visszakerült az eredeti helyére. Ezután már akár el is vehetjük a pénzt Zuzzo mestertől, funkcióját betöltötte, munkát és megélhetést generált mindenkinek a faluban.

Ami ebben fontos, hogy lényegtelen, hogyan és miért került a pénz Zuzzóhoz, és hogy tűnik el. A lényeg, hogy ott volt egy darabig. Ezért nem biztos, hogy teljesen ördögtől való gondolat a szemétpapírok befogadása a FED-től. Amíg használhatatlanok, a FED ráül, és biztosítja, hogy hirtelen elértéktelenedésük nem rántja magával a piaci likviditást, hiszen olyan dolgot adott cserébe (USD-t), amit mindenki elfogad. Amikor pedig már egy (jó) idő múlva úgy látják, hogy a szemétpapírok elértéktelenedése nem fog nagy sebet ejteni a gazdaságon, csak elviselhetőt, visszaadja az eredeti gazdájának, aki akkor szépen leírhatja a veszteséget, sőt akár már akkor szépen csődbe is mehet. Mert akkor már nem rántja magával a gazdaságot. Hiszen a FED nem megvette a papírokat, csak kölcsön ad erre való fedezetként.

Persze ez csak akkor működik, ha
1. nem akkora a probléma, hogy még így is összezuhan a gazdaság, mert akkor a FED tulajdonosai szimplán csak átvállalták a bukó egy részét, illetve ez át lesz passzolva az amerikai adófizetőknek valahogy, erről nincs kétségem
2. az így keletkező inflációt el tudja viselni a gazdaság. Miért lesz infláció? Mert eddig volt X pénz a gazdaságban, miközben most már van X+200 Mrd USD. Mindeközben a gazdágnak nem lett reálszemmel nézve több pénzre szüksége, így miután változatlan körülmények között több USD forog, egy darab kevesebbet kell hogy érjen.

Ez még mindig nem menti a FED-et a szememben. Szemenköpték a prudens banki működés legalapvetőbb eszméjét, hogy értéktelen dolgot hitelfedezetként fogadtak el. Vagy lehet hogy én tőzsdespekuláns alapvetően túl konzervatív ember vagyok ???

5 megjegyzés:

borussia írta...

ja, és a lényeg
azért tegnap délután óta én is poziban vagyok... most töröm a fejemet a stop loss szinten :)

drop írta...

borussia, ami nekem nem egészen világos, hogy ha a banknak vannak értékpapírjai, amik eredetileg 100 egységet értek, de most már kb. csak 70-et, akkor ezt felhasználva letétként 100 államkötvényt kap kölcsönbe vagy csak 70-et?
Ezt lehet tudni a FED bejelentésből? Én feltételeztem a 100-as értéket, különben nem sok értelmét látom az egész műveletnek.
Tudja valaki?

Kissherceg írta...

sztm 100at, ez időhúzás a dollár nyomtatásra:)) nyomdák mennek éjjel nappal :))

Borussia szép történet, ha kell búza írj mailt :))

drop írta...

Igen, 100-at, én is így gondolom, de ez nem pénz nyomtatás.
Ugyanis úgy tűnik, a bankok akkora kakiban ülnek, hogy nem tudnak kölcsönöket adni vagyis nem teremtenek pénzt.

A FED kamatvágások utáni rövid optimizmus után a piacok rendre gyors eséssel válaszoltak.
Most ez az új lépés mindenkit meglepett, elemeznek, körülnéznek, úgyhogy már 2. napja emelkedk a piac.

Fogadások, meddig megy ez még így? :)

DLPH írta...

12400-ig szabad az út