Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. március 10., hétfő

Hitelválság V.

Egy lényegtelen, de a piac gátlástalanságát jelző hírrel kezdem. Azt hittem a hitelbiztosítók esetében mélyebbre már nem süllyedhetünk, de megtörtént a lehetetlen. A csődközelben lévő, félhulla AMBAC-ot egyedüliként leminősítő Fitch-nek válaszolt az AMBAC: jó lenne, ha őt többet nem minősítené. Felhagyna vele örökre. Ez már viccnek is rossz.

De evezzünk sokkal szomorúbb vizekre.
Roubini újból publikált és szerinte a múltkor említett 12-es skáláján (12 lépés a pénzügyi összeomlásig) elértük a 10-es fokozatot. És csatoljuk be a biztonsági öveket, mert rázós napok elé nézünk. Ajánlom, olvassátok vissza a 10-12. lépést.

A horrort jóslók száma napról napra nő:
"I believe we are facing the most serious … economic and financial stresses that the US has faced in at least a generation, and possibly much longer. …. We are in nearly unprecedented territory with respect to financial strain.” (Larry Summers, volt USA penzugyminiszter)"

Az USA-ban minden téren óriási a baj. Az emberek viszik vissza az autóikat, mert nem tudják fizetni a törlesztés, hitelkártyájukon februárban 2x annyi kölcsönt vettek fel, mint pl. januárban, 1 millió ház van árverezés alatt, 400ezer lép be éppen az eljárásba jelenleg, ezenkívül 10 millió háznak nagyobb a felvett köcsöne, mint az értéke. Az ingatlanárak pedig esnek. Városok is kezdenek belépni a fizetésképtelenek sorába az akadozó további hitelezés miatt. Ennek nem lehet jó vége. Szerintem a legoptimistább elképzelés szerint is egy hosszú recesszió várható és komoly esés lesz a tőzsdéken.

Pénteken a kötvénypiac befagyásával mi is megtapasztaltuk a problémákat. Sajnos 3 napja én is vettem DKJ-t, nem gondoltam, hogy ennyire felgyorsulnak az események. Amilyen gyorsan tudok, veszteséggel megszabadulok tőle. Ez azért már komoly dolog, egy ország fizetésképtelenségéről van szó, kezd nem babra menni a játék.

Mindenképpen átváltom minden pénzem EUR-ra ill. CHF-ra.

Lehet, túl pesszimista vagyok, de kellene fizikai aranyat venni ill. készpénzt kivenni a bankból. Csak a biztonságkedvéért.

11 megjegyzés:

Kissherceg írta...

Lehet venni arany tömböt:) Tavaly azt hiszem ketten tették meg:)

Mellesleg €ban short nem kifizetődőbb? :)

DLPH írta...

Nem vagy túl pesszimista. Ez lesz.
Szerintem nem olyan hirtelen és drámaian, mint te várod,de eljő aminek jőni kell.

drop írta...

kissherceg, ha a bankok előtt kígyóznak a sorok, akkor a shortoddal nem sokra mész.
Egyébként shortoltam még egy komolyabb mennyiséget DAX-ra pénteken is.

Kissherceg írta...

ohh drop, róóócsild báró nyomtatja majd a ropogós eurot...

Kiváncsi vagyok mikor éri el az ipari ingatlanok szintjét, vagy pláza beruházás finanszírozásának a problémáit ez a folyamat.

DLPH írta...

Szia Drop !
Figyelj rám...kicsit sarkosan látod.Egy olyan világban, ami egy globalista masszív pénzrendszer, a pénz, mint olyan sosem válhat papírrá, csak ha maga a rendszer omlik össze. Az meg nem fog, de megkóstolja MAJD a pincét alaposan.Így látom.

drop írta...

DLPH, én is így látom, ahogy te, nem is írtam mást.

Az sajnos előfordulhat, hogy éppen a te vagy az én bankom becsődöl. Ezért írtam a készpénzt tartani otthon esetet.

Az arany vásárlása egy érdekes kérdés. Egy vagyonosabb embernek szerintem mindenképpen kell pénzt tartania fizikai aranyban. Bár az esély kicsi (vagy most kicsinek tűnik), hogy kelleni fog valaha, de ha már az embernek van pénze, akkor biztosítsa be magát. Hány százalék legyen? 5-10-15-20-50? Vérmérséklettől, helyzettől és a vagyon mértékétől kell függővé tenni.
Biztos vagyok benne, hogy a tehetős pénzügyi emberek tartanak pénzt aranyban.
Gondolom ezzel a gondolatmenettel egyetértesz te is.

DLPH írta...

Tökéletesen.

A bankok tönkremenetele foglalkoztat engem is, nem vagyok túl nyugodt.

drop írta...

A következő kérdésem lenne.
Válságok esetén a tőkét általában kivonják a "fejlődő" piacokról. Ha most ez megtörténik, akkor hova megy ez a tőke? Mert egyelőre nem úgy tűnik, hogy az USA-ba, ahogyan szokott egy átlag válság esetén. Euro kötvény? Nyersanyag?

Kissherceg írta...

Ma volt reggel egy cikk pf-en a tőkekivonásokról. SZvsz mivel likviditás hiány van nem hiszem, hogy most befektetnék egyből, kell otthonra a pénz, amit az ábrád is mutatott múlt héten.

Mellesleg a FED ezzel az inflációval megteremeti az amero bevezetéséhez szükséges terepet, ahogy gentle komám is írta. Közben néhány kisebb bank "életébe" is kerülhet, de nagyoknak szokás szerint bajuk nem lesz.
Iszonyatos nagy piac egy része sérült, ez egy folyamat kezdete, de sok 100.000en dolgoznak azon, hogy ezt megállítsák.
Mindenesetre jó lecke lesz ez US népének és a rendszernek is.

Kissherceg írta...

Egy évtizede a legnagyobb válsághelyzetét éli meg a hedge fund iparág, miután a bankok már az állampapírokra adott hitelek esetén is nagyobb fedezetet kezdtek el követelni - forrás Bloomberg


Február 15-e óta legalább hat hedge fund (kockázati tőke alap), összesen 5,4 Mrd$ vagyonnal volt kénytelen likvidálni pozícióit, miután a nekik kölcsönző bankok - akiket az összesen közel 190 Mrd$-nyi vagyonleírások kínoznak - akár tízszeresére emelték a kölcsönre kért fedezet mértékét.


Eddig csak az ingatlan és fogyasztói adóssághoz kötődő hitelek miatt aggódtak a hitelezők, most már az állampapírokra adott hitelek fedezetigénye is emelkedésnek indult, ami e kötvények árfolyamának felgyorsuló mozgásával magyarázható.


Ez a hitelpiaci válság így már a legnagyobb, ami az 1,9 billiárd $-os hedge fund iparágat sújtja az 1998-as orosz hitelválság óta, amely végül oda vezetett, hogy a FED-nek egy 3,6 Mrd$-os hitelkeretet kellet szerveznie az LTCM számára.


Jelenleg egyre több hedge fund kénytelen felszámolni pozícióit, miután a megemelt fedezetigényt nem tudják kielégíteni. Ez aztán tovább gerjeszti a pánikot, amitől aztán a bankok tovább emelt fedezetigénnyel tudják óvni magukat. 2007 elején egy 100$ értékű AAA minősítésű jumbo prime jelzáloghitelre még 95$-nyi kölcsönt lehetett kapni, februárban már csak 70$-t (másik irányból: 100$-nyi hitel hitelből történő megvásárlásához akkor csak 5%-ot, most már 30%-ot kell letenni).
Ugyanez a letétigény indult emelkedésnek most már az állampapírok piacán is, ahol a korábban 0,25%-os letétigény egyes bankoknál már a 3%-ot is eléri.


Egyes vélemények szerint a legnagyobb hedge fundokat - mint legjobb ügyfeleket - még nem érte el ez a letétigény emelkedés, azonban ez nem biztos, hogy így is marad, aminek az lehet a darwini következménye, hogy csak a legfittebbek maradnak majd talpon a vihar után.

Kissherceg írta...

szép záró...