Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. március 5., szerda

Megint...

feldumálták nap végére 200 ponttal az amcsikat.
Nem fog ez menni....nem lesz ez így jó.
Van ennek a piacnak most egy "semmilyen" tulajdonsága. Most leszúrt pechemre a short belépő szintemre a dow, de aztán megint bennmaradva ebben a meglehetősen széles sávjában, szinte már a sávos spekulánsok tökéletese játékszerévé válik, olyan kiszámítható innentől, hogy olyan a világon nincs. Most szépen fel 12700-ig, ott eléri a sávtetőt, aztán vissza...no persze...
Ez az ami nem lesz. Tán egy fél kört még csinál, vagy annyit sem...nem tudom.
Egyet viszont igen. Ebből az állapotjából nem sok kell, és nagyot mozdul valamerre.
Erre nyugodtan lehet számítani.CHF erősödik. GBP gyengül USD gyengül . AUD/USD kezd csúnyácska lenni. EUR erősödik.CAD már nem erősödik tovább. Olaj ez egekben, és nincs világvége. És emelkedik. Most a 100 usd közelében épít egy meglehetősen stabil bázist, amiből szerény meglátásom szerint további jelentős elmozdulás lesz. Északnak.
Éa a jen.. erősödik, lassan de biztosan, a trend egyre erősebb.....nem nem...nem lesz ez így jó.
Megint Kanyisznak lesz igaza....fene vigye el :)) Úgy fognak szakadni a piacok, hogy az usd közben 1,7 ig is begyengül. Fentiek szerint hová mozdul el nagyot a történet?
2,25 % a target. Ezt már szerintem beárazták. És kb ennyi volt. 1,75 % ? Vagy hová lenne a következő séta? Arra emlékszem, amikor ilyen volt, a zöld színt a tőzsdéken nem nagyon lehetett látni, olyankor egy parkba kellett menni, ha valaki épp szép zöldet akart látni.
Az agonizáció nem tetszik. Az az elkeseredett küzdelem, hogy életben tartsák a részvénypiacokat, az a nonszensz helyzet,hogy a valóságot a mai napig nem fedte fel senki (EU már kezdi érezni a subprime hatását...) de ez nem csak erről szól. Nem csak ennyi ebben a szélhámosság. Az alaptalan dőre optimizmus . Egy ideje hezitáltam, és el tudtam képzelni, hogy a minimumpont nem esik el, hosszú keserves küzdelemben, de megtartják a piacokat egy ilyesmi szinten.

Már nem gondolom. Ennyi. Nincs más a tarsolyukban. Minden hírt tudtok, minden nyilatkozatot ismertek, nem ismétlem el. A lényeg számomra, ez nem fog menni. Mivel kissé másként gondolom a FED szerepét a világban mint a többség, mivel kissé másként látom a monetáris kérdéseket mint a többség, leegyszerüsítve : a FED bármikor bármennyi pénzt tudna a rendszerbe pumpálni, bármely bankot konszolidálhatna, semmit sem jelentene. Nem a bankok a probléma. Hanem az emberek. Mi . A nép. People. Illetve most az amcsi választópolgárok. Ők a gond. Reális teljesítmény NÉLKÜL, elfogyasztották már az unokájuk produktumát is, és NINCS MÖGÖTTE SEMMI. Ez a gond. Természetesen ennek elfogyasztása kamatra történt.
Rákényszerítették őket a szükségtelen durva, erőszakos fogyasztásra, pazarlásra, értékteremtés nélkül, hitelből . És ezt a szodoma és gomorra szerű életvitelt, gondolkodást, a disznó amelyik addig eszik amíg van konc a vályújában....nem követi teljesítmény, hanem csak még nagyobb adósság. De hogy követné? Nő a munkanélküléiség, (nő az infláció = 1 egység alkotás értéke csökken)..infláció...mi az?

Csinálsz valamit, ami hasznos vkinek, valakiknek, valaminek. Energiát adsz, ezért cserébe kapsz valamit (ez most már a pénz, mint új isten). Mozdulnod sem kell, NEM KELL ELKÖLTENED, csak tapogatod a kezedben, és már értéktelenedik el. Ez az infláció. Amúgy ügyes nem...? Ha nem tudom az utolsót is kifacsarni belőled a hitelkamataimmal, mert nem vagy hajlandó esztelenül mint egy disznó költekezni, fogyasztani minden baromságot, összevásárolni hitelre mindenfélét amire szükséged sincs, akkor is marad egy fegyver a kezemben, elinflálom a pénzed, nem kell neked mozdulnod sem...nem akarsz költeni? sebaj...akkor is elintézlek, mire hármat pislogsz fele annyit ér a kezedben szorongatott papírhalmaz....

Ez a globalista pénzügyi "fogyasztói " világrend a hitelkihelyezésre, és a sarcra épül.
A részvénypiacok? Azok köszönik jól vannak. Mindazok, akik megtakarításaikat tartják részvényekben, HITEL NINCS, ők köszönik jól vannak. A világon senki, és semmi nem kényszeríti őket eladásra, persze adnak majd ők is, sokkal lejjebb is vissza lehet szállni. És a többi? Mi van azokkal a pozíciókkal, melyek fedezete nem valós készpénz? Melyikből van jelenleg több? És mennyivel van több? Hol állnának a részvénypiacok a világban, ha CSAK saját tőkével finanszírozott pozik lennének?

Ez dől most be. Nem lehet megmenteni. Nincs már kiszipolyozható energia, nincs már további költekezés, az amcsi választópolgár azt is elköltötte már, amit ükunokája termelne majd meg a jövőben. Mindezt persze rohadt drágán... (hitelkamat...)

Most épp ott tart, hogy mivel munkahelye sincs, nem tud törleszteni sem. Lakni kell valahol. Első körben a feje felett húzódó tetőre vette fel a hitelt. Ezt sajna nem bírja csengetni.
Nem hogy új hitelt felvenni , amiből az új Wilkinson szupersebes, 16 pengéjű, flureszkáló új borotváját megvegye, a régit meg kivágná a kukába (kutya baja annak, csak a reklámban látta, hogy ez jobb...) A borotvagyár szegény eladna...de kinek? nincs már balek... a részvényárfolyam merre indul, ha nincs fogyasztó? Ez már beárazódott? A bankokat taszítják a mélybe...na bumm.
És hol a többi gyártó, szolgáltató? Mindenki. Hol szorítok először? Luxus, aztán minden, ami nem létszükséglet.

Ez itt a lényeg....subrime...kit érdekel? Bankkonszolidáció...kitalálták már....
Nem tud többet költeni a balek, jelenleg első körben a lakáshitele kamatait (még az alaptőkéig nem jutott el szegény), sem tudja fizetni.

Mondtam már, újra mondom, a globalizmus alapjaiban recseg-ropog.

És nem lehet megmenteni. Így nem. Egon célárai kutyafülék ahhoz képest, ami szerintem majd lesz, Persze nem úgy, hogy napi 20 % okat esnek a tőzsdék...azt nem hiszem.
Csak ötöt. Elég az.

Innentől minden emelkedést a longok likvidálására használom, innentől nem longolok semmit a béten (egy kivétellel, de az más tészta), innentől felejtős minden támasz.

Ez a tegnapi húzásuk meggyőzött erről. Nyekk. Reccs. Trotty. Eljött az idő. Nem szabad pozíciót építenem longra. Öngyilkosság. Bragadtam a dow shortomba? Na és...majd kiragadok belőle.

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintetek milyen fontosabb változások lesznek a pénzügyi rendszerekben?

Tibi

Kissherceg írta...

Feláll, taps, leül! Ez szép volt, van benne vmi :)

Nekem az lenne a kérdésem a blog mesterhez, hogy Mo is ihen érintett a hitelekben, hiszen az ország abból él. Nos tegnap ugye nem akarták már ekkora kamatért finanszírozni kis hazánkat.. Kamatemelés --> részvény esés (főleg osztalék) Ft gyengülése továbbra is a részvénypiacnak rossz?

Tudom alapvető összefüggések, de van bennem az afura megértésre vágyás:) Köszi!

drop írta...

Alapjában véve egyetértek az írással, de pár részletben vitába szállnék vele ill. kiegészíteném.

1. A FED-nek nem áll módjában konszolidálni a bankrendszert, a központi banokoknak sehol sem ez a feladatuk és pénzük sincsen hozzá. Ha kölcsön adnak a bankoknak (amit tesznek is fokozott mértékben), az nem konszolidáció. Konszolidálni az állam tud ill. bármilyen befektető, mint pl. az arabok teszik mostanában.
Egy meggyengült bankrendszer esetében a FED pénzt sem tud juttatni kölcsön formájában a gazdaságba, mert a kölcsönöket a bankok helyezik ki, nem a központi bank. Ha viszont a bankrendszer válságba kerül, nem tud hiteleket kihelyezni sem. Ez történt a japán válság idején. Vagyis hiába viszik le az alapkamatot akár 0%-ra, a bankok nem tudnak hitelezni.
Úgy tudom, kivételes esetben a FED is pumpálhat pénzt direkt a gazdaságba kölcsönökkel a bankok kihagyásával, de erre '29 óta nem volt példa. Itt egyelőre még nem tartunk.

2. Az infláció. Szerintem nem gond az infláció. Mostanában minden a stagflációtól (GDP stagnálás-csökkenés + infláció) hangos, de egy hitelválság esetén nem reális probléma. Az infláció definíciója persze nem egyértelmű, de valahogy a rendszerben lévő pénzmennyiséggel kell összefüggésben lennie, ami egyértelműen rohamosan csökkenni fog. Elég csak a 45 trilliós CDS piacra gondolni, ami 2000 óta keletkezett.

3. Az USD gyengülése. Meddig tart? Azt hiszem Buffett itt is rátapintott a lényegre. Addig fog gyengülni, amíg az USA külkerdeficitje megmarad. Az USD gyengülése már sok éve folyik, az EUR-val szemben fele annyit ér mit 6-7 évvel ezelőtt. A külker deficitet mégsem sikerült megállítani vele. Vagyis a további gyengülés sem fog semmit érni. A megoldás: a fogyasztást kell visszafogni vagyis a gazdaság megoldja magától a problémát, a hitelválság csökkenti a fogyasztást. Ezt az egész dollár gyengülést és fogyasztás túlpörgést Greenspam kamatpolitikájának köszönhetjük.

4. A fogyasztók, az emberek lennének a hibásak? Nem hiszem. Ez a legérdekesebb rész, később, ha lesz időm, befejezem.

DLPH írta...

"1. A FED-nek nem áll módjában konszolidálni a bankrendszert, a központi banokoknak sehol sem ez a feladatuk és pénzük sincsen hozzá."

ne viccelj :))

"4. A fogyasztók, az emberek lennének a hibásak? Nem hiszem. Ez a legérdekesebb rész, később, ha lesz időm, befejezem."

ezt nem állítottam

egy megvezetett társadalom, egy aberrált kultúrában a megvezetett birka nem feltétlen hibás

hanem aki manipulálja
na ő viszont igen

drop írta...

1. Pedig úgy van, ahogy írom. A FED-nek a tulajdonosa is a 8 legnagyobb bank (vagyis ennél bonyolultabb, de leegyszerüsítve), magukat nem tudom, hogyan tudnák konszolidálni :)

4. Az egész mai bankrendszer az egyre nagyobb hitelkibocsátásra épül. A jellemromboló hatása óriási. A legalapvetőbb emberi tulajdonságunk a takarékoskodás, megéljünk szűkösebb időkben is. A mai bankrendszerünk ezt próbálja leépíteni, ami szerintem az egész társadalomra visszaüthet, jellemünk negatív irányba változik.
Ezen kívül az örökös GDP növekedést hajszolja, ami szvsz egyenes úton vezet a környzet lerombolásához, mivel a javaink a Földön végesek.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, szerintem maga a subprime is nagy probléma, de csak a kezdet. Jön a majdnem subprime (ALT-A, jövedelemigazolás nélküli hitelek), majd a prime hitelek. Aztán a következő nagyobb lépés, aminek még csak az előjelei látsznak az állami, városi, kormányzati hitelek bedőlése. Ugye ezeket a hiteleket is az AMBAC+MBIA biztosítja és ezeknek a biztosításának felvásárlására tett ajánlatot pár hete Buffett.
Aztán 2 napja -látva a fejleményeket- meggondolta magát. Már nem érvényes a felvásárlási ajánlata ezekre sem.
De korábban már bemásoltam Roubini írását a "12 Steps to the systematic financial meltdown". Ott van leírva ez az egész nagyon jól. Az úriembert arról lehet megismerni, hogy egy vagy két lépéssel mindig a fejlemények előtt jár és leírja, mi fog történni. Persze nem biztos dolgokat állít, csak egy valószínű lefolyást.

DLPH írta...

drop a fed nem bocsájt ki pénzt tehát?

DLPH írta...

a fed egyik legnagyobb tulajdonosa egyébként a brit királyi család

DLPH írta...

ja persze

az állam konszolidálhat egy bankot
de az honnan kapja a pénzt?

drop írta...

"drop a fed nem bocsájt ki pénzt tehát?"
De. A bankoknak ad kölcsönt.

A FED tulajdonosi struktúrája nagyon bonyolult, nem ismerem pontosan (bár érdekelne), de nem is ez a lényeg a témában.

Az állam a befizetett adókból tud konszolidálni.
Vagy kölcsönből természetesen, de azt is a választópolgároknak kell visszafizetni.

DLPH írta...

sztem is
viszont nem tudom miben tér el a véleményünk...elfelejtettem :))
innen nézve el sem tér...

DLPH írta...

az dó a legrosszabb
az már galádság
a kölcsönökből...ezek a kölcsönök a "pénzveréből" jönnek, kamatra

DLPH írta...

a dó= adó akart lenni

Kissherceg írta...

Drop - Te kedvedért:)

http://www.venusproject.com/ethics_in_action/Who_Owns_Federal_Reserve.html Ennél részletesebb nem akarok lenni, MOSZAD így is a sarkamban van :)):))

Névtelen írta...

dlph, az írásod egy kis sci-fi-re késztetett :)

Élénkítésként az usában kamatcsökkentések, dollár gyengül, usa választási problémák miatt nincs erős elnök, faji zavargások mert Obama vesztett 112 szavazattal, Venezuela Ecuador Nigéria olajtermelési zavarok, új arab-zsidó háború, arab olajembargó, olaj 300 usd-n, iraki partizánháború, Venezuela csak euróért szállít olajat, hurrikánszezon, földrengés Los Angelestől északra - vezetéktörés leáll az alaszkai olaj, devizatartalékok fejlődőknél fogynak, spekulációs hullám kisdevizák ellen, kamatemelési hullám ellenére begyengülő kisdevizák, kínai/arab/hindu nagybevásárlás usa stratégiai vállalatokban pénzügy hightech infrastruktúra egészségügy, kongresszus megtiltja a további vállalatfelvásárlásokat, Kína, India csak euróért szállít, Oroszország csak euróért ad olajat, dodó tizedére gyengül, usa import megáll, német kínai hindu munkanélküliség, eu-lassulás, lakossági elégedetlenség, radikális térnyerés, nemzetközi adósságok felmondása, külföldi tulajdon nacionalizálása, kereskedelmi korlátozások, importhelyettesítés, olaj kiváltása szesszel, lakosság adó és hiteltartozásainak eltörlése, új vámtarifák, kvótarendszer, nemzeti iparfejlesztés, pénzkibocsátás népesség/termelési mutatószámokhoz kötése

lehet, hosszútávon jobb lenne mint ez az asszimmetrikus központosított dzsuva ami most van
Link

drop írta...

kissherceg, köszi a linket, nem csoda, hogy nem értem a tulajdonosi struktúrát. Valszeg azért is lett így kialakítva, hogy ne érthessem meg egykönnyen:)
Amit értek belőle, azt meg nem írom le :)

drop írta...

DLPH, nem tér el a véleményünk, csupán annyit állítottam, hogy egy pénzügyi krízis esetén a FED sem tud pénzt juttatni a gazdaságba. 2001-ben a kamat levitelével meg tudta tenni, olcsó hitelt generált, de akkor a bankok jó állapotban voltak, most nem fog ilyen könnyen menni a dolog.

mocskos_spekuláns írta...

DLPH! Konny szokott a szemembe az iras lattan, gratula! En 1 jo honapja elezem a kest hogy reszt vegyek a leszamolasban (BUX). De eddig mindig visszahuztak, elejen duhitett, de most mar immunis vagyok az emelkedesekre. Dumaljak csak fel minnel magasabbra onnan lehet nagyot esni. En turelmes ember vagyok :)

Kissherceg írta...

egyre alacsonyabb aljak, és tetők... legközelebb nem áll meg.. alacsony forgalmú az emelkedés, bár jó volt benne részt venni :))

Mercurius írta...

Névtelen sci-fi-je nagyon tetszett (persze DLPH bejegyzése is), a végéről hiányoltam a happy endet... vagy csak egy lírai záróképet, ahogy a Nap még mindig süt, ingyen, és kamat mentesen.
Már elő is szedtem a napelemes számológépemet... jó lesz az még a veszteségek számítására, amikor már elemre sem lesz pénz.