Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. június 2., hétfő

forint

ami mindenkinek a zsebére megy, nem mindegy, hol , kinél, mennyi van.
Csak utalnék korábbi hsz-emre, a folyó és az indián példára... talán nem véletlenül tettem be, a mohó és tudatlan ember a tőzsdén hamar elvérzik. Ha DLPH egy picit később kommentálja a történteket a "tudatlanok" elveszítik tőkéjük egy részét és ha netán még egy két fals pozi is nyittatódik, akkor tuti a bukó....
Tisztelt Közönség!
Nem kioktatásként írom, e a hosszú évek alatt, ha valakinek sikerül az éves 20%-os proftitot elérni a tőkéjén az nagyon nagyon jó. Ami e fölött van az extra ajándék a piactól , meg kell becsülni.
Lehet, hogy én nem tartozom a sikeres nagymenők közé akik fitogtatják tehetségüket, de ez engem nem is érdekel. Azt viszont elárulom, hogy tapasztalat nélkül, hosszútávon nem megy.
Csak meg kell nézni a ma "gurunak" számító magánembereket mind -mind sok-sok évtizede kezdték ezt a pályát, még a pf-en az utóbbi időben sztárolt "birger" gyerek is 25 éve nyomja.
Ha képletesen ki akarom sarkítani, akkor ez olyan mintha egy pályakaezdő bármilyen szakmabeli is, egyből az igazgatói székbe szeretne ülni... a szamárlétrát itt is végig kell járni.

A forinthoz egy kis egyéb kiegészítés... vakmajom is feldobta, a hétvégén én is sokat merengtem rajta...a pf-es cikkből egy dolgot emelnék ki..."A háztartások hitelállományának példátlan (mértékű) csökkenéséhez két fő tényező járult hozzá: egyrészt folytatódott a forintalapú hitelállomány lassú olvadása (a törlesztések mérete meghaladja az új hitelek állománynövelő hatását), másrészt a forint erősödése miatt jelentősen csökkent a háztartások devizahiteleinek (kimutatott) állománya. "
nem árt szem előtt tartani, hogy a forint alapak esetében lehet, hogy eljött a trendváltás ideje....
ezzel véleményem szerint a devizahitel felvétel egy jobban gyorsuló pályára állhat, érdemes figyelni, hogy ott mikor jön el a trendváltás....azz hiszem akkor tényéeg horror szalagcímek lesznek és szerintem ez az euro csatlakozás előtt bekövetkezik....
... lehet velem vitázni- gondolatébresztőnek szántam...

7 megjegyzés:

zuzzo írta...

mai nap margójára:
gondolom várszegiék igencsak bambán néznek ki a fejükből...
de ezt a magatartást az idei gyj-k során már megtapasztalhattuk...
mindenesetre a szalgcím is érdekes volt:
robbanó profit...
:-)))
ez csak egy újabb adalék afelé, hogy vásárolni akarnak magyar részvényeket minél olcsóbban, és mintha egy hatalmas prés szorítaná lefelé... eladó meg már alig van, kivárnak...lefelé nem megy, felfelé meg nem engedik...
evvan...

Névtelen írta...

Szia Zuzzo!
az alatt mit értesz hogy brutális szalagcimek lesznek?
brutális forintgyengülést gondolom. és hol van az a horror szint szerinted? fél-egy éves távlatban milyen forint árfolyamot látsz elképzelhetőnek?
Karcsi

Névtelen írta...

Nekem valami azért még mindig hiányzik a blogból... :-))

Mondjuk nem a cenzúra... :-)

szép estét!!!

mocskos_spekuláns írta...

Fotexet 1 szoval tudnam jellemezni: ronda

Névtelen írta...

Sajna nem valószínű HUF gyengülés.
Szívom is keményen az amerikai exportunkat és csak ez van..
Ha van valakinek itt USD importja egyezkedhetnénk..
Gábor(pestigyors@yahoo.co.uk)

nemar írta...

Kedves Zuzzo!

Felfigyeltem írásaidra a pf fórumában, nagyon szimpatikus a stílusod. Röstellem, hogy mostanában be nem áll a billentyűzetem, s csak nyomom és nyomom.

Jól értem? A forint gyengülés ellen úgy védekezzünk, hogy forint megtakarításainkat váltsuk át euróra? Vagy USD még jobb? (mert az most nagyon olcsó) Viszont, a ft-ban felvett hitel az jó lehet?

A devizahitel felvétel gyorsuló pályára áll? Úgy érted – kicsit lassan fogom fel a dolgokat – hogy az erősödő forinttal egyidejűleg?

Ha évente 20% profit az, amire számíthatunk (korábban is írtad már) ez alatt a reál érték növekedést érted? Vagy ebből még számítsuk le az inflációs értéktelenedést? Karcsú. Tegyük fel, most van 1 millió Ft megtakarítása az egyetemistának, és elkezdi befektetni a pénzét devizaügyletekbe, és istenadta tehetség, egyszer sem hibázik, nem tölt el 5 évet azzal, hogy beletanuljon, akkor 10 év múlva 6 millió forintja lesz. Ez még nem nagyon oldja meg az anyagi gondjait. Szóval, ha 20 éves egyetemista belekezd, az első 5 év elmegy a trédelés megtanulására, hogy ne bukja el vagyonkáját. Valahonnan, ha van 1 millája, akkor 30 évesen 6 milla, 40 évesen 38 milla, 50 évesen 237 milla a vagyona. Ez a lehető legjobb eset! Jól értem? Ebből következik, hogy csak mellékjövedelemként jöhet szóba jó 15 évig az itt szerzett pénz. (ha nem veszti el az egészet) A türelem, kitartás magasiskolája.

zuzzo írta...

Nem hiszem, hogy a diákhiteles pár száz ezer ft-ból 5 év alatt
meg lehet csinálni a "csakélek mint marci hevesen"
c. sztorit. Lehetnek ilyen sikertörténetek, - hisezn a lottó 5-öst is rendre elviszik,- de nem lehet ezt általánosságban elmondani.
A forint esetében azt gondolom, hogy szinte csak a legelevetemültebb emberek vesznek fel forint hitelt , de globálisan nem esett nagyot a hitelfelvételi kedv. Namármost látva a ft erősödét és hogy a szomszéd is jobban járt az eur vagy chf hitellel mióta felvette, az emberek elfelejtenek még gondolni is az árf. kockázatra...
a dráma mint szalagcím az lehet amikor a 240-250 közötti árf. mellett felvett eur hitelt 270 fölötti árf. mellett kell törleszteni...
A jelenlegi 240-es ft erősödést sajnos nem a gazdasági tevékenységünk váltotta ki, ezért nem látom tartósnak.
A hitelre visszatérve el kell jönnie az egyensúlynak amikor visszaesik a növekedés üteme, és fordul a törlesztés/új hitelek aránya és nem mellékes, hogy mekkora lesz a gdp-nk és az exportunk hogyan teljesít.
Sajnos erre nem tudok egzakt számokat mondani, de úgí vélem, hogy ha 3 éven belül nem csinálnak valami szlovák gazdasági felllendítést 2-t MO-on,és már lassan a műanyag kertiszéket is eur hitelben fogjuk felvenni, akkor tartósan gyenge ft-unk lesz.
Én személy szerint ezen szcenárió esetén 270 fölé várom tartósan.
Jelenleg nem gondolom, hogy nagyobb elmozdulás lenne, itt fog piszmogni 245-50 között ( szvsz!)
... vannak ntapasztaltabb devizások is, hátha ők másként látják....
Vissza a 20%-hoz... azért ez nem ennyire sima, vannak jó és kifejezetten jó évek amikor sikerül duplázni is akár, és olyankor repülni tudna az ember, de sajnos van úgy, hogy -60 ( esetenként több is ) befigyel.
Ez nem feltétlenül egyik napról a másikra, hanem úgy szépen idegörlő módon 2-3 %.okban ölt testet, egyik rossz pozi után jön a másik , a zsé pedig olvad..., egy egy ilyen időszak után megtanulja az ember értékelni a 4-5%-os realizált nyerő pozikat. Ha ezt beleveszed és historikusan kiteríted meglepő eredményt kapsz- szerintem...
Azonban örültem a példádnak mert kiszámoltad, hogy mire 5x-es leszel tapasztalt jómódú spekuláns lehetsz.. valahogy így fest ez a szamárlétra...