Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 4., péntek

Energiaválság?

Nagyon jó írás ez itt alattam. Drop meglátásait nagyra értékelem (nem én vagyok az ügyeletes értékelő, csak elmondtam amit gondolok). Sajnálom, hogy kevesebbet írsz. Azért, ha van időd és kedved, tedd meg minél többször. Sok "olvasód" van, akik jelezték, mennyire tetszik a meglátásod a számukra, és milyen hasznos. Köztük én is.
Most egy kicsit belegondoltam ezekbe itt lennt, és azon filóztam, miért nem így látom én ezt? Aztán meg azon, hogy fogom én ezt érthetően elmagyarázni? No azért megpróbálom.
A középkorra sosem fejlődünk vissza. Teljességgel kizárt Nincs itt msáról szó, mint a dolgok elkezdenek a helyükre kerülni, ami a részvénypiacokat illeti. Irány a jól megérdemelt pozíció (árfolyamintervallum)
Már írtam régebben, most ismétlem és kiegészítem. Szerintem (tehát szerintem), egy teljességgel irreális árazás folyt itt nagyon sokáig. Még most is. A világgazdaság növekedésorientált (és exportorientált is, de az most mindegy). Az állandó giganövekedés elvárása, beárazása és elmaradása esetén a cég súlyos büntetése zajlik. Úgy működnek ma a tőkés társaságok, mint egy rákost sejt. Ez tarthatatlan, a természet törvényeivel összeegyeztethetelen. A piac nem az energiaválságot árazza be közvetlenül, hanem annak lehetséges hatásait a tőkés társaságokra. Első körben a spekulatív (lufi) tőke kivonul. Átmegy másba. Ott long a jó írány. Ez katasztrófálisan alacsony, nagyon rég látott árfolyamokat eredményez(het) idővel. Ez kezdődött el mostanában. A pénzügyi világ dönt, nem az energiaválság. Itt nem értek veled egyet.

Energiaválság? A geotermikus energia napkollektorokkal ötvözve 70 %-al csökkenti egy egy lakás rezsiköltségét. Ezt Izlandon művelik, itthon még nem. Eljő az idő, és művelik itthon is. Az az idő nem akkor fog eljönni , amikor mi szeretnénk, hanem akkor, ha már a villamosenergiatrösztök, és az energialobby komplett, folyamatosan drágítva a csökkenő kínálatát, az olcsó újba beleinvesztálódott. Nem tudom..ez remélem világos, mert ez így működik. Ha nem világos, az miattam van. Szóval : ami egyre drágább az fogy. Kiárusítás zajlik. Miközben ebből a vagyonból belemennek a következő "dologba", ami startégiai jelentőségű lesz a jövő nemzedékeknek. Az olaj nem volt mindig az. Az olaj előtt is volt "energia", melyre szükség volt.
Cak épp nem olajalapon. De akkor is drága volt. Új techonólgiák, új találmányok, minden ami új, félre lett söpörve, Ha másért nem azért, mert a Daimler Chrysler nem volt hajlandó áttérni a villanyautókra, a vízzel menő autókra meg egyáltalán semmire. Nem véletlenül. Ez ugyanaz a banda. A monopolhelyzetüket fenn fogják tartani. Amikor a kőolaj tényleg elfogy, mindegy mikor, már rég a következő "fekete arany"-ban pancsikolnak tulajdonosként, mire te felfogod, hogy mi folyik itt, már újra monopolhelyzetben vannak. És onnantól majd drágulni is fog. Mert csak most olcsó a geotermikus energiával ötvözött napkollektor (levegőforgatóval ötvözve mondjuk, ami 5 fokos hőmérsékleteltérésből 11 szeres energiát ad, az előállítás egy egység energiaigényű, a megtermelt energia 11 egység). Azért olcsó, mert nem fűződik még senkinek érdeke ahhoz, hogy dárga legyen.

Központosítás. Most abban gondolkodunk, hogy nagy energiaellátó bázisok (erőművek s.t.b.) adják az energiát. Ugyan már...ez lehet, sokkal másképp is Az adót nem véletlenül találták ki. A geotermikus energia kinyerését elég megadóztatni, és máris az egekbe szökik az ára. Nem lesz ilyen egyszerű, kissé komplikáltabban húznak le rólunk minden bőrt, csak egy példa volt. A központosított energiaellátás még a "múlt" logisztikai berendezkedése. Máskép is lehet ezt csinálni. A lényeg, hogy fizessen érte a polgár, és pont annyit, hogy még éhen ugyan nem döglik, de odaadja amilye csak van.

Nem féltem sem őket, sem minket. Nem fogunk sehová (középkor,ókor, újkor) visszaesni. Antigravitációs tereket már létrehoztak, ahol a "tömeg" problémája nem probléma...nem sorolom. Jártak a Holdon. Már 69-ben, És most nem tudják majd megoldani azt a problémát, hogy a jövő fő energiahordózóit (annak tetchnológiáját, erőforrásait birtokolva- mindegy) monopolhelyzetben busás hasznot érjenek el a semmire? Már MOST elkezdték az átcsoportosítást. És ez a következő "dolog" itt van a Földön. Szerintem van. Létezik. A hatalom átvételénél is fontosabb a hatalom megtartása. 300 év múlva ugyanazok (leszármazottai), fogják a hihetetlen pazarló gigagazdag éltmódjukat folytatni milliárdok megsarcolásával elérve, mint most.

Nem fog összeomlani semmi. A részvénypiacok ezt is túlélik, a cégek fele csődbemegy, lesznek új cégek, melyek üstökösként fognak végigszáguldani és az árfolyamuk az egekbe szökik, lesznek áruk , melyek nagyon olcsók lesznek, és lesznek olyanok, melyek az egekig drágulnak. A pénz mindig pénz marad, ahogy a zsidók mondják.

A legnagyobb hatalom nem az energiaforrások birtoklása, hanem a pénzkibocsájtás monopóliuma, melyről nem említesz semmit. Sok sok sok dolog az energiakérdésben másodlagos. A pénzkibocsájtás és aztán annak elinflálása a legnagyobb üzlet. A te verziódban ez a pénzügyi világrend összeomlik. Vagy másképp : nem gondoskodik saját kontinuitásáról. Az én verziómban fennmarad, kösz jól érzi magát.

Mozog a tőke. Mindig. Mint minden.

Valaha régebben írtam, szerintem ez nagyon fontos : ez az uzsoracivilizáció egy új, de nagyon "hatékony" találmány. Semmire sincs szükség, csak egy közmegegyezésre, mely papírdarabokat képes értékkel ellátni. Egész addig kapsz élelmet papírért, (de ma már az sincs, csak bitek meg byte-ok), míg aki elfogadja , tudja, hogy ő is kap érte élelmet. Bármely dolog csereeszköze (a pénz), és annak relatív értéke a legfontosabb tényező, mely a világot mozgatja.

Az energiaválságot inkább erőforrás-prioritás-átrendeződésnek nevezném görcsös kifejezéssel, és másodlagos. A pénz az első ebben a szép új világban.

A magára hagyott shortok ne járjanak úgy, mint a magára hagyott Econet longok. Láttam már bear rallyt. Kegyetlen. Az ember csak kapkodja a fejét.

Így gondolom.

39 megjegyzés:

DLPH írta...

Természetesen Izlandon napkollektorok nélkül. Csak geotermikus energia kinyerésére alkalmas területre építkeznek. Ahol nincs selég meleg víz a telek alatt, nem építkeznek. Csak kis kiegészítés volt, már nem volt kedvem belejavítani.

drop írta...

Mint már írtam jelenleg a világ napenergiaból napelemekkel kb. annyi energát állít elő, mint egy szénerőmű. És már most látszik, hogy gondok lesznek a sziliciumellátással...
A geotermikus energia helyi adottság, nagyon kevés helyen hasznosítható, transzportálásra nem használható, a kőolaj ezerszer hatékonyabb energiaforrás.

A pénzről nem írtam, mert lényegtelen a kérdésben. Nyomhatsz pénzt halomra, csak energiát pazarolsz vele.
A háttérben álló irányítók (ha léteznek) már régen rájöttek, hogy a foszilis energiát esélyünk nincsen helyettesíteni, úgyhogy inkább a hadászatra öszpontosítanak. Egyrészt hatalmat szerezni nyersanyagban gazdag államok felett, másrészt majd a saját túlélésüket biztosítani hosszútávon.

DLPH írta...

A geotermikus energiát egy példának írtam. A jelenlegi techológiával persze. No mert ha lefúrsz elég mélyre, (nem a Himalájában), máris meleg minden. A napenergia adatod nyilván jó, de szerintem mellékes, attól kevés, mert nem terjedt el.

Nem hiszem, hogy ezek közül kerülne ki a következő "fekete arany". Nem azért írtam. Nem tudom mi lesz az, de amióta Clintonnak készítettek nanotechnológiával egy sejt méretű gitárt, mely Elvis gitárjának hasonmása volt , és működőképes, beleírva Clinton neve meg egy üdvözlő szöveg, azóta kissé szerényebb vagyok a jóslásokat illetően.

"A pénzről nem írtam, mert lényegtelen a kérdésben."

No ez nagyon nem igaz de persze csak szerintem.

drop írta...

Sokáig én is úgy gondoltam, ahogyan most te. De be kell látni, emellett a teória mellett csak ilyen érv szól:
"Már biztosan kitaláltak valamit, olyan nincsen, hogy nem..." avagy
"Az olajcégek már tudják, de még titkolják, hogy nagyobb hasznuk legyen..."
A természettudományi tények viszont mind-mind ellene szólnak.

Itt egy összefoglaló a lehetséges energiaforrásokról:

http://www.hubbertpeak.com/youngquist/altenergy.htm

Time to wake up - szokták mondani.

DLPH írta...

Emellett a teória mellett mindazon érvek szólnak, melyeket a hsz-ben írtam. A lehetséges enerrgiaforrásokról nem mernék találgatásba bocsájtkozni, de látom ezt sokan megteszik.

drop írta...

Elbeszélünk egymás mellett. Én energetikai problémáró írok, te viszont valami másról.
Mindegy, szerintem most látjuk a felismerés első lépéseit a világsajtóban ill. a közvéleményben. Ennek ékes példája vagyok én is. Már megindult az áttörés, nem tudom, hová vezet. A tagadás a politikusok részéről valószínűleg jogos, a pánikot elkerülendő. A civilizáció leépülésére tervet kovácsolni és azzal előállni a nyilvánosság elé elég kétes kimenetelű lenne. Meglátjuk, mi lesz.

"Még mindig jobb reménytelenül utazni, mit megérkezni. "

Névtelen írta...

Üdv! Tegnap este sajnos már nem volt energiám:) átolvasni ezt az írást, pedig hasznos lett volna, mert itt a kontra amivel egyetértek. A pf-en annak idején az általad (dlph) elindított hsz-ben ( "2050 világkatasztrófák" vagy valami ilyen címmel ment ) nem igazán értettünk egyet pedig egy kicsit köthető most ehhez. Na mindegy. A lényeg: valahol igazad van dlph, egy kicsit konkretizálni szerettem volna drop-nak én is az ő írásában, hogy mit, hogyan lehet orvosolni és továbbra is tartom magam ahhoz, hogy semmiféle problémát nem látok az energiát illetően. Az olaj is valami, ami el fog múlni és jön helyette más. Olyannyira, hogy kész, használható, bárki számára elérhető alternatívák vannak helyette.

drop írta...

Az ethanol és a biodízel nem megoldás, max. pár százalékát válthatja ki a mai olajtermelésünknek. Olvass utána. Az ethanol energiavisszanyerési rátája (invesztált/nyert energia) ráadásul nem túl magas. Ráadásul az élelmiszerárkat is megemeli, a betakarítást, feldolgozást is beleszámítva pedig ugyanolyan környezetszennyező, mint a hagyomámyos üzemanyag.

A napelem, geotermikus energia szintén egy álom, de ezt már leírtam.

Olvass utána, nincsen olyan alternatív megoldás, amiben különösebb lehetőség rejlene. Sajnos. Ha lenne, akkor már régen nem 1% alatt állna az alternatív energiafelhasználás aránya. Sok üzletember van, szabad világban élünk, bárki, bármibe fektethet. Mégsem haladunk előre. Ennek oka. Csak tudatosan agyonhallgatták eddig a témát.

DLPH írta...

Drop. Szerintem nem beszéltünk el egymás mellett.Az "energiaválság" nem létezik. Nincs ilyen. Vagyis nincs értelme ennek a fogalomnak. Egy civilizáció létezik, (a fogyasztói társadalomban elsősorban), mely kőolajalapú túlfogyasztásra rendezkedett be. Miért? Mert arra rendezték be őket. Kik? Az mindegy. Miért? Egyszerű. Ugyanazt játszották el és fogják is, mint a pénzkibocsájtással. A kőolaj kitermelésének lehetősége az övék. Vagy ti elhiszitek ezt a színjátékot ami a politika felszínén megy? Kőolajkitermelő országok közötti nézeteltérések?
Nevetséges. Övék a fekete arany. Mi a bánaton veszekednének? Megy a szokásos műsor. A világot olyan titkos társaságok uralják, melyek nemzetek és kormányok felett állnak. Közük sincs semmihez, amiről a politika szól. Ezt nekünk találták ki, amin életünk végéig elrágódhatunk, és a büdös életbe sosem lesz érthetőbb semmi. Ez egy olyan logikai rendszer, melyben ha megválaszolsz egy kérdést, rögtön 2 újabb keletkezik. No, pont ez a célja. A "sosem tisztánlátás" elérése.

Ha valaki közülünk pénzt csinál, hamisítja. Ha "azok" teszik, az töknormális. Ráadásul sarcot kérnek érte. Kamatot. Ez az uzsoracivilizáció lényege. És ráadásul a felnövekvő jólnevelt generációknak ez már teljesen normális. Már a kamat, mint olyan. Pedig nem az. A pénz értékteremtését feltételezi adott időegység alatt, és ezt kompenzálandó alakult ki anno a kamat fogalma. Ma már egy hülyítésóceán az egész. Ez a lényeg. Az energiaellátás monopóliuma is ugyanazon kezekbe marad mint eddig. Ha nem a kőolaj, lesz majd más. A lényeg a monopólium. De az energia önmagában kevés , ha annak értékmérőjét nem uralod. Vagyis a pénzt. Az egyik Rotchild mondta az 1700-as években: add a kezembe a pénzkibocsájtást, és én irányítom a kormányokat, a nemzeteket, a világot. Ez van most.

Az energiahiány nem létező fogalom. Nem vész el, csak átalakul. Kérdés, hogyan, mikor ki és kinek és mennyiért nyeri majd ki és adja el a nem kőlajfogyasztásra (műanyagok.. kozmetikumok..aszfalt...és mi minden még...) berendezkedett majdani civilizáció számára.

DLPH írta...

Még a testápolódban is kőolaj van. Vagyis kőolajszármazék. Döntés kérdése az egész. "Van élet a kőolaj után" . Mindegy mi a tiéd. Teremts rá keresletet. A kínálat meg a tiéd. Te vagy az úr.

drop írta...

Fordítva.
Az 1850-es évektől a szén elterjedése (addig a fa volt a fő energiaforrás) okozott népességrobbanást az USA-ban, a népesség meghúszorozódott kevesebb, mint egy évszázad alatt. Aztán jött az olaj, a gáz és atomenergia, mos ezeknek elegye adja az majdnem az összes energiánkat.
Óriási lépés lenne ezeket helyettesíteni valamivel.

Azzel a nézeteddel, hogy "ők" már tudják, nem tudok vitatkozni, nincsen is értelme, ez hit kérdése. Mondhatnád ehelyett azt is, hogy Isten már tudja, csak vár a megfelelő pillanatra, mikor közölje. Kb. hasonlóan vitatható lenne az is.

DLPH írta...

Hogy "ők" mit tudnak és mit sem, arról nincs fogalmam. Számomra logikus, hogy egy olyanon a hatalom folyamatos fenntartása nem fog elcsúszni, politikai és gazdasági instabilitás globálisan elkövetkezni, hogy elfogyott a kőolaj. Ráadásul másodrendű. Ha ma vízzel működő autók lennének, akkor minden víz központosított kezekben lenne, és milliárdok fizetnének érte. A víz sótlanítását megadóztatnák könyörtelenül..mittudomén. Olyan mindegy.

Arról már leszoktam, hogy alábecsülöm azokat, akik a világ gazdasági (így politikai) és mindenféle vérkeringésén a kezüket tartják.

Ha a "fordítva" arra vonatkozott, hogy teremts keresletet arra, aminek előtte kizárólagos birtokosa lettél, akkor sajnos tévedsz. Ez a sorrend. Ördögi, de így van. Egész estét betöltő mulatság lenne ennek bizonyítása, ezért kihagyom. Mondjuk így : két részben eltérő vélemény találkozott, és egy jó ízűt ismerkedtek.

drop írta...

Én elfogadom és hiszem is egy pénzügyi elit létezését, ami sok mindent uralhat (bár nehezen hiszem egy kultúrákat átívelő csoport létezését, de ez most mindegy is). De a fizika törvényei őket is korlátozza és nagyobb hatalmat jelent, mint a pénz.
Szóval szerintem nem tart ott az emberiség, hogy meg legyen az a találmány, ami nagyon kellene.

drop írta...

A fordítva alatt pedig azt értettem, hogy a megugró energiafelhasználás tette lehetővé az elmúlt 150 évben az emberiség ilyen fejlődését és ennek a szűk hatalmi csoportnak is ebből táplálkozik a hatalma, vagyona. A könnyű energia meglétén emelkedtek fel és azon is buknak el.
A világ az energián alapul, nem a pénzen.

Névtelen írta...

Ez egy végeláthatatlan történet, aminek a lényege az, hogy lehet-e ilyen probléma a világban. Az idő megmondja, hogy kinek volt igaza, az viszont biztos, hogy túl sok embernek fűződik érdeke ahhoz, hogy ne legyen itt a világ vége...

Névtelen írta...

Sziasztok,

DLPH sztorija ott kezdődött, mikor az öreg uzsorás Rotchild elküldte 5 fiát Európa 5 fővárosába bankot alapítani...
"keresletet a monopóliumhoz".
Így van. Pont ezért semmi értelme sem lenne az olaj kínlódásnak, ha meglenne a nagy mennyiségben és gazdaságosan előállítható helyettesítő.
A háttérhatalom fő ideológusának tartott Brzezinski leírta, ahhoz, hogy az USA világhatalom maradjon fel kell tudnia mutatni egy ellenséget (kommunizmus, terroriznus), hogy a populáció felsorakozzon a hatalom mögé és uralnia kell Közép Ázsiát (Kaszpi térség), mint a világ ásványilag leggazdagabb térségét. Azt írta, az a világ stratégiailag legfontosabb térsége.

Pont ez lehet napjaink kérdése: a teljes monopólium megteteremtése.

Úgy is mondhatnám: meddig kell még emlniük az olaj árát ahhoz, hogy megkapják az erkölcsi felhatalmazást (először)Irán térdre kényszerítéséhez (sor kerülne Chavezra is), Alaszka feltúrásához...

Lehet hogy butaság, de számomra így logikus.

A víz nem is rossz gondolat. Vannak, akik már importra szorulnak. Remélem nem lesz 10 év múlva ivóvíz tőzsdei lufi...:D

Üdv. Attila

Névtelen írta...

Bocs. Eltoltam " a család " névét.
Rothschild. Egyébként mikor Angliában laktam, találkoztam is egyikükkel... a kastélyuk parkjában...

Attila

drop írta...

Az én általam felvetett témának semmi köze a pénzügyi világhoz, teljesen eltereltétek a szót.

De ennyi egyelőre elég is volt, csak figyelemfelkeltésnek szántam.

DLPH írta...

"A világ az energián alapul, nem a pénzen."

Tapasztalataim szerint ez így volt valaha, 300-400 éve már kialakult szép lassan egy új energiahordozó, amit pénznek hívnak, és ma éli igazán virtuális, mindentől függetlenedett voltát. Most tombol igazán a pénztől való függőség és minden pénzre váltható. Ha ez megszűnne, oda évszázadok keserves ténykedése és tényleg a középkorba esünk vissza. Szerintem a világ ma már a pénzen alapul, az energiahordozók kérdése másodlagos. A proiritások megváltozhatnak, a struktúra átalakulhat, de a lényeg nem.
Így függ össze mondandóm a tiéddel, ily módon szerettem volna kiegészíteni értékes gondolataidat.
Köszönöm.

DLPH írta...

Erre a lényegre - melynek struktúrája másodlagos - vélem valódi veszélynek inkább a globális éghajlatváltozást. Ha valamiért, hát azért simán visszaeshetünk a középkorba. Természetesen ez csak egy vélmény.

Névtelen írta...

Itt Dunakeszin két családi házat ismerek földből nyert hőenergiával és napelemekkel felszerelve üzemelni jelentéktelen gázt használva, szóval működik és a földből nyert hőenergia bárhol! működik.

Névtelen írta...

http://www.baranyasolar.hu/node/16

Névtelen írta...

szerintem! a mostani valsag fo problemaja meg nem az energia elfogyasa, foleg hogy azt se tudjuk mennyi fogy es mennyi van meg, bar ez is hozzajarul a szuksegszeru szemleletvaltozashoz. pontosan arra gondolok hogy az emberisegnek be kell fejezni a hihetetlen merteku pazarlast. ahogy soros gy fogalmaz az embereknek mar nem a szuksegleteit elegiti ki a piac, hanem a vagyait, ami raadasul mestersegesen van gene
ralva. amit az amerikai es a tobbi fejlett tarsadalom muvel, hogy a legtobb termeket nem akkor dobjak ki amikor mar nem hasznalhato hanem ha megjelenik egy ujabb, szerintem az energianak nagyresze igy veszik karba.elobb utobb ennek kell megvaltozni, es ez kezdodott most el, es ezzel egyutt jar minden agazatnak a hanyatlasa, vagy bukasa. azt hogy ez meddig tart, es mivel jar azt elkepzelni sem tudom, sok lehetoseg van ra.
ez kicsit feluletes lett, de nem akarom bovebben fejtegetni.
ez az en velemenyem
zolil

nemar írta...

"az uzsoracivilizáció egy új, de nagyon "hatékony" találmány. Semmire sincs szükség, csak egy közmegegyezésre, mely papírdarabokat képes értékkel ellátni"

Gyakorlatilag, a közmegegyezés a médiákon és más csatornákon keresztül szintén monopol helyzetben van. Természetesen nem lehet kizárni, hogy egy kis csoport külön véleményen legyen, de ők el is szigetelik magukat a többségtől ezáltal. A feladat adott. ezekről a közmegegyezésekről le kell válni, és lehetővé tenni másoknak is a levállást. Ez megszüntetné a monopol helyzetet. És lenne egy káosz. Ennél jobb, ha a káros közmegegyezés mennyiségét, erejét csökkentve egy másik nem ártalmas közmegegyezést építünk ki. Ezzel egyidejűleg, a vonalak visszafejtésével eljutni, vagy közeljutni, azonosítani azt az akaratot, ami működteti a káros közmegegyezést.


"A világot olyan titkos társaságok uralják, melyek nemzetek és kormányok felett állnak. Közük sincs semmihez, amiről a politika szól. Ezt nekünk találták ki, amin életünk végéig elrágódhatunk, és a büdös életbe sosem lesz érthetőbb semmi. Ez egy olyan logikai rendszer, melyben ha megválaszolsz egy kérdést, rögtön 2 újabb keletkezik. No, pont ez a célja. A "sosem tisztánlátás" elérése."

Izgalmas gondolatok. Azt kell mondjam, a tévinformációkra rámutatás és a helyes adatok közlése nagyban hasonlít a görögdinnye bizniszhez. Miért? Itt is vannak termelők, nagybani terítők és kis boltosok, fogyaszók. Kellenek géniuszok akik látnak, és nyomoznak, de vannak olyanok is, akik a már kitermelt gondolatokat széleskörben elérhetővé teszik, és aztán még mások szépen csomagolva tovább tálálják egészen hozzánk információ-fogyasztókig. A kereslet napjainkban nő. Szerencsére a kínálat is.

ez most más vetület volt, de ki kellett írnom magamból :-)

drop írta...

Orbán
"Nem tud a világpiac annyi energiát és élelmiszert előállítani és a megfelelő helyre eljuttatni, amennyire szükség lenne. Ez a helyzet válsággal fenyegeti egész Európát. Ha nem sikerül jól kezelni ezt a helyzetet, akkor az energiaárak és az élelmiszerárak végképp elszabadulhatnak, rövid idő alatt 3-4- vagy akár 6-8-szorosra nőhetnek. Ez a hétköznapi élet minden területére kihat. Elsősorban közvetlenül a háztartásokra, de a fontos ágazatokra is, leginkább a szállításra, és a közlekedésre. Energiahiány, élelmiszerhiány, sztrájkok, ezek nyomán vállalati csődhullám, nagyarányú elbocsátások jöhetnek. Mindez szociális vészhelyzetet jelent, hiszen nem lesz értéke a fizetéseknek, nyugdíjaknak. Ezek reális veszélyek, ha egy ország nem elég erős ahhoz, hogy időben megfékezze a negatív folyamatokat."

Nem mondhatja ki, amit én írok, mert politikus, csak gondolja.

Egyébként a médiától függetlenül tudom, hogy kb. úgy gondolja, ahogyan én.

DLPH írta...

No igen. A felszín.

drop írta...

http://index.hu/gazdasag/vilag/eumi080705/

http://globaleconomicanalysis.blogspot.com/2008/07/insane-us-ethanol-policy.html

Ennyit a ethanolról és biodízelről, valaki ma ezt is emlegette. Pedig ez az egyetlen létező alternatíva az olaj pár százalékának helyettesítésére.
Szerintetetek mi lesz mostantól, hogy elkezdett hanyatlani a vezető olajexportörök exportja?

A. Holnap benyögi valaki a nagy olajhelyettesítő képletét és holnapután kicseréljük az autóink motorját (azt a pár százmilliót vagy milliárdot) és utána már megyünk tovább, mintha mi sem történt volna

B. Kezdődik a szívás

DLPH írta...

Kezdődik a szívás.

Névtelen írta...

DLPH!
"Úgy működnek ma a tőkés társaságok, mint egy rákost sejt. Ez tarthatatlan, a természet törvényeivel összeegyeztethetelen.."
Cáfolat:
- Selejt sejt nap mint nap képződik mindenkiben, akkor lesz rák, ha megszűnik vagy elromlik a reguláció!
- Egy szigeten - ha nincs predátor, akkorára nő az egér populáció, amennyit a terület el tud tartani
De: Ha egy tavacskában elfogy a kaja, az ebihalak egymást kezdik enni és csak a legerősebbekből lesz béka...

Tehát óvatosan a természet analógiával,számos az ellenpélda!!( Nagyhal-kishal effektusról nem is beszélve :-) )
Üdv:
Gkoszegi

Névtelen írta...

Sokat gondolkodtam, hogy beírjak-e egyáltalán ilyen hosszú idő után, de nem állhatom meg. Sajnálattal vagyok kénytelen megállapítani, hogy az általam korában oly előszeretettel olvasgatott drop hozzászólásai az utóbbi időben elképesztően negatív irányt vettek, ami nem baj, ha ezek nem téves információkon alapulnának.

Amit drop a diskurzus alapját képező hozzászólásában az alternatív energiákról előadott, nagyon eufemisztikusan szólva is nagyon messze áll a valóságtól. Az olyan megjegyzések, hogy „jelenleg a világ napenergiából napelemekkel kb. annyi energiát állít elő, mint egy szénerőmű” olyan döbbenetes tájékozatlanságot árulnak el a témában, amivel vitatkozni sem érdemes. Sajnálom, hogy sokan e fórumozók közül készpénznek fogadják el az ilyen teljesen megalapozatlan állításokat. A napenergia hasznosíthatatlanságáról szóló téveszmék cáfolatául csak annyit, hogy bár a Nap által sugárzott energiamennyiségnek csak nagyon kis hányada jut el a Földre, ez a mennyiség még így is 17-18 000-szer (!) nagyobb mint az emberiség jelenlegi teljes energiafelhasználása.

A vita lényegét tekintve én úgy látom, hogy ami most történik a világgazdaságban, az nem (energia)válság, hanem annak jele, hogy VÁLTOZTATÁSOKRA van szükség. Racionálisan semmivel nem indokolható az, hogy míg pár hónapja 70-100 dollár volt az olaj, most közel 150, miközben a kitermelés nem csökkent a felére és a felhasználás sem nőtt a duplájára. Egyetértek azokkal a meglátásokkal, hogy a jelenlegi olajár nem más, mint tiszta spekuláció, sőt a személyes véleményem, hogy a történet leginkább arról szól, hogy a bankok az ingatlanpiaci válság által okozott óriási veszteségeket ily módon akarják behozni. Aztán ez a lufi is ki fog durranni, éppúgy mint a többi. Nagyon messze (jópár évtizedre) vagyunk még attól, hogy a tényleges energiaválságból (energiahiányból) adódóan világgazdasági krach legyen. Ráadásul cui prodest, kinek az érdeke, hogy válság legyen?

Ahogy Arany János mondta vala:

Ezelőtt a háborúban / Nem követtek semmi elvet,
Az erősebb a gyengétől / Amit elvehetett, elvett.
Most nem úgy van. A világot / Értekezlet igazgatja:
S az erősebb ha mi csinyt tesz, / Összeűl és - helybenhagyja.

A felszín alatt húzódó lényeg szerintem nem ezek, hanem az az üzenet, hogy változásra van szükség a világgazdaság struktúrájában, számítási módszereiben (pl. GDP vs. ISEF - Index of Sustainable Economic Welfare, NEW - Net Economic Welfare, GPI - Genuine Progress Indicator) és gazdasági alapelveiben - egyszerűen azért mert a világgazdaság jelenlegi működése nem fenntartható. Közgazdaságilag sem, de morálisan vagy környezeti szempontból végképp nem. De helytelen, ha eltávolítjuk magunktól a problémát, s ujjal mutogatunk a politikusokra vagy a multikra. A változásnak legelőször BENNÜNK kell végbemennie. Persze az is megtörténhet, hogy nem teszünk semmit, homokba dugjuk a fejünket, s úgy csinálunk, mintha minden szép és jó volna, csak akkor még fájdalmasabb lesz később a szembenézés. Amerikában most jönnek rá, hogy ostobaság - a szabadság szimbólumát jelentő - autókat benzinzabáló három literes motorral felszerelni. Mindaddig, míg olcsó volt a benzin, mindez nem számított. Most már számít. Oda az amerikai álom.

Tudomásul kell venni, hogy a természet javai messze nincsenek a korrekt árukon. A természet jelenleg ingyen hozzáférhető közjavakként kétszer annyival járul hozzá a világgazdaság működéséhez, mint amennyit a világ összes országa GDP-ként megtermel. Mindennek megvan azonban az ára, mindenért fizetni kell, s előbb-utóbb a természet is "benyújtja a számlát". A jelenlegi árazási szintek tehát alapvetően rosszak, az externáliák kívül maradnak minden számítási körön, de ha internalizálnák ezeket, akkor a víz árát valószínűleg a tízszeresére kellene emelni, amit semmelyik politikai erő sem mer felvállalni. Ezek a realitások, amikkel előbb-utóbb szembe kell nézni.

A felelősségünk közös, de eltérő súlyú. Nyilvánvaló, hogy a politika nagyobb változtatások kikényszerítésére vagy megvalósítására képes, mint az egyén. Tény, hogy a világ energiaellátásának módjait és energiaforrásait horizontálisan és vertikálisan is diverzifikálni kell, ahhoz, hogy fenntartható legyen, bár ezt az irányt nyilván sem a politika, sem a globalizmus nem támogatja. Növelni kell az energia-hatékonyságot, minél több forrást kell bevonni (atomenergia, napenergia, szélenergia, apály-dagály erőművek, fúziós energia, hidrogén, etanol, stb.), de mindenekelőtt a világnak, vagyis nekünk tudomásul kell vennünk, hogy elkúrtuk. Nem kicsit. Nagyon. Vagy ha nem mi, hát az előttünk lévő generációk a huszadik század második felében, amit nekünk s az utánunk jövőknek kel megfizetniük. Már nem élhetünk azzal a gondtalan derűlátással, mint régebben.

Minden megváltozott, és néhány dolog kivételével nem az előnyére, aki nem hiszi, nézze meg Godfrey Reggio Kizökkent világ (Koyaanisqatsi) című filmjét, igaz, az már 25 éve készült.

yesterday

DLPH írta...

Kedves Gkoszegi !

Köszönöm a helyreigazítást. Nyilván nehezen nézni ki belőlem, de tisztában vagyok azzal, hogy az emlősökben folyamatosan keletkezik hibás sejt, melyet az immunrendszer hivatott felismerni ,és megsemmisíteni.

Az analógiám valahogy úgy akart hagozni, hogy a tőkés társaságok a rákos sejthez hasonló irdatlan burjánzásra kóros növekedésre pozitív visszacsatolást kapnak.

Ez nem reguláció, hanem egy olyan immunrendszer, mely a kóros sejtet megjutalmazza.

Ép ésszel belátható, hogy állandóan nem lehet növekedni. A harmonikus, stabil , kiegyensúlyozott, magas tartományban történő stagnálás lehet egy cél, mely az élettel, velünk, a környezettel , a természettel összeegyeztethető. A minél több minél nagyobb, minél gazdagabb, minél nagyobb a kocsija, minél nagyobb a telke, a háza, az udvara, a szeretője, a felesége, a kutyája, az anyósa....annál jobb.

Korcs ez a világ, zömmel korcs emberekkel. Erről ennyit.

Köszönöm észrevételed. Üdv : dlph

DLPH írta...

Nem mellesleg akkor most mi van ezzel a napenergiával? Elhittem Dropnak az adatot, de mint írtam semmi jelentősége, akár kicsi akár nagy, mert nem terjedt még el.
Ha a NASA tudja használni, más is fogja tudni alkalmazni. Fény akkor is van, ha felhős az idő. Mint a növények fotoszintézise.
//remélem ezzel most nem lőttem bakot :))//

nemar írta...

Gondolom, sokan észrevettük, hogy Drop a mondandójában nem helyezett különösebb hangsúlyt a napenergia és szénerőmű közötti összefüggésre, inkább durva kerekítéssel élt, de ettől még a cikke és annak motiváló hatása- azt hiszem - így is világos.

Ha napkollektorról beszélünk, ami melegvizet (vagy forró vizet) állít elő, mert a vízhőméséklet nem szabályozható, mindegy. Egy családi ház fűtési teljesítmény igénye 50 kW körüli.

A kollektorok 30-40%-os részarányban képesek fedezni az épület hőenergia-szükségletét, ha 4-5 m2 fűtött lakótérhez tartozik 1 m2 napkollektor.

tehát, ha fűtés rásegítéssel tervezik (ez nagyobb felület a tetőn) házanként 15 kW.

Ha napelemre gondolunk, ami elektromos energia előállítását szolgálja, a nyári csúcsban elérhető teljesítmény 1 kW/m2.

Egy átlagos szénerőmű 200 MW-ot tud. Egy nagyobb szénerőmű 400 MW-ot termel.

Napelemből napos helyen,200 ezer m2 más szóval egy ötöd km2 lefektetése produkál akkora elektromos teljesítményt, mint egy hőerőmű. Lakóházból 13500 db felszerelve napkollektorral vált ki egy hőerőműt.

Névtelen írta...

Azért vannak jó példák, melyek azt jelzik, hogy létezik alternatíva, csak oda kell figyelni:

Magyar Nemzet - Svédország függetlenedik az olajtól
http://www.magyarnemzet.hu/portal/330406

Guardian - Sweden plans to be world's first oil-free economy
http://www.guardian.co.uk/environment/2006/feb/08/frontpagenews.oilandpetrol

Forma írta...

Jelenleg Németország a legnagyobb "napelemes" ország, és csak ott kb 2500 MW-nyi jelenleg működő erőmű/privát napelem van.

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power_in_Germany

Névtelen írta...

droppal szemben dlph írásával értek egyet ez esetben teljes mértékben. Minden mondattal. Kihangsúlyozva:

ne essünk erős túlzásokba, méghogy nincs energiaforrásra alternatíva???????? Méghogy a szélenergia kevés áramfejlesztésre alkalmas, ami elhanyagolható????? Frászt!!!! Kérlek olvass utána jobban, és ne az olajlobbi által irányított/befolyásolt megbízhatatlan internetes portálokon...300-400 ezer ft-ból felszerelnek neked a házadra mini-szélerőművet, ami a teljes villamosenergia-ellátásodat fedezi...Csak egy példa. És ne felejtsük el, amiért a technológiák nem 10szer fejlettebbek (ami akár 5 év alatt elérhető is lenne), annak egyedüli oka, hogy alig öltek/ölnek pénzt a fejlesztésekbe.

Névtelen írta...

és yesterday hsz-ének minden sorát is csak ismételhetném, és valóban sokkal nagyobb tájékozottságról tanúskodik, mint drop-é. Én is szívesen olvastam ált. drop írásait, de ez most óriási baklövés volt. Kb. olyan, mint mikor fel akart vágni előttem egy ismerős, és azt monda, ő brókerházban dolgozok, és hamar kiderült, fogalma sincs mi az a részvény, és egy harmadosztályú biztosítási ügynök bróker helyett. Olvasva a napelemes összehasonlítást egyből ez ugrott be...
Egyébként még a megújuló energiákhoz annyit, hogy alig kerül sajtóba, mert arra se szántak eddig pénzt (na de majd 1000 dodós olajárnál le merném fogadni, hogy az exxxonnak már rég meglesz ez a technika is...), hogy az árapály-mozgások segítségével fejlesszenek áramot, a folyóvizekre telepített erőművekhez hasonló módon. HA az meglesz, akkor kb. 2 mrd. ember jelenlegi energiafogyasztásának nagy része ezzel az egyetlen dologgal kipipálva....

Névtelen írta...

és az alternatív energiafelhasznalás is magasan 1% felett van azokban az országokban, melyek erre fordítottak pénzt. Kicsit felhúzott ez az extrém sarkítástömeg. De kár vele foglalkozni. Bocs, hogy beleszóltam.

Névtelen írta...

jah, robbaj voltam