Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 4., péntek

Ennyi volt

A jövőben kevesebb figyelmet fogok fordítani a napi tőzsdei eseményekre, úgyhogy kevesebbet fogok írni ide is. A shortjaimat természetesen megtartom.
Az ok egyszerű. Az irány ki van jelölve a tőzsdének, aki az eddigi nyilatkozatok, hírek alapján nem látja, az vak. Lefelé a lejtőn, nincsen más út.
Elindult az energiaválság a világban. Nincsen megállás, elképesztő ütemben fog csökkenni az életszínvonal a világon. Az emberi népesség az utóbbi 100 évének növekedését a könnyen elérhető és mindig rendelkezésre álló energiának köszönhette. Na ennek szakad most vége. Eddigi tapasztalatok bizonyítják, hogy az olajtermelés kb. a készletek kitermelésének felénél tetőzik, legyen szó egy mezőről, egy régióról, országról vagy az egész földgolyóról. A kitermelés már évek óta nem emelkedik és az idén esni is kezd. A lefelé irány elég meredek lesz, ráadásul az export land model-t hozzászámolva (az export országok kevesebbet exportálnak, hogy nekik maradjon) a kép még siralmasabb. A gáztermelés csúcsa is nemsokára elérkezik. Ráadásul a hiedelmekkel ellentétben a szénkitermelés is évtizedeken belül csúcsra érhet. Urán szintén fogyóban.
Természetesen az olaj a legakutabb probléma.
A legnagyobb probléma pedig az, hogy nincsen alternatíva. Csak foszilis és atomenergia létezik, semmi más számottevő. És remény sincsen rá, hogy más, könnyű energiaforráshoz jutunk.
A napenergia reménytelen, ahogy tudom a világ jelenlegi összes napkollektora annyi áramot termel, mint egy szénerőmű. A biodízel max. pár százalékot helyettesíhet. A hidrogénos megoldások gyerekcipőben, nem várható áttörés. Szélenergia minimális. Szén cseppfolyósítása költséges, nem léteznek erőművek hozzá és iszonyúan környezetszennyező. Ja és a szén is elfogy.
A hitelválság is összefüggésbe hozható az energiaválsággal. A banki hitelezések addig növekedhetnek, amíg a világ GDP-je növekszik. Ennek gátat szab az energiakorlát vagyis a bankrendszer is rogyadozik.
Az USA kormánya természetesen tud a dologról. Ezért a sok háború az olajországok ellen. A világ teljesen fals képet alkotott Bush politikájáról, ami nem is annyira rossz az USA szempontjából. A felhalmozódott adósságot soha nem kell visszafizetniük, mert a civilizációnk elindul a lejtőn, ahonnan nincsen visszaút.
Nem kell összeesküvéselméletet keresni, csupán fizika ill. geológia. Az emberiség visszajut a középkorba. Remény nincsen.

21 megjegyzés:

Gentlemanus írta...

Szia Drop!

EGYETLEN EGY ALTERNATÍVÁT LÁTOK:

az atomenergia villámgyors elterjedését. Egyedül ez tudja kiváltani a fosszilis energiahordozókat. Legalábbis átmenetileg. Mert nyilván az urán mennyisége is nagyon behatárolt. Ez alatt az átmeneti időszak alatt kell a világ hatalmas mérnökeinek, feltalálóinak összekaparnia a MEGOLDÁST!

Drop, kérek szépen egy e-mail címet, szeretnék kérdezni tőled privátban.

DLPH írta...

Hát azért ennyire nem.....
De azért nagyon
sajnos

drop írta...

Add el a mail címedet, írok.

Az atomenergia sajnos nem megoldás a következő okokból:

1. a rendelkezésre álló mennyiség
2. de ha lenne sok, akkor sincsen már időnk eleget építeni. Az USA energetikai minisztere nyilatkozta nemrégen, hogy az elkövetkező 25 évben szeretnének 50-et építeni, de nehézen kivitelezhető a terv. És ez az 50 is nudli, az olaj, gáz olyan nagyságú energiát biztosít. Úgy hallottam 1000 új kéne a világon a helyettesítéshez
3. de ha mégis építenénk sok atomerőművet, az autókat nem fogjuk lecserélni időben vagyis a kajatermelés nem lesz megoldott ennyi embernek

Az első két pont a mérvadó.

drop írta...

Add meg akart lenni... :)

drop írta...

az 1. pont az uránra vonatkozik, lemaradt

zuzzo írta...

drop !
szerintem lesz egy nagyfokú visszarendeződés előtte. azaz az árak emelkedésével sokan leteszik az autót egyrészt, de ez semmi, iparágak és jelenlegi termékek fognak megszünni.
Mibe van a víz palackozva polyetilén származékú palackba.
Csak jelzem: kapaszkodás:
ha jó a memóriám, akkor a TVK
évente 1 millió tonna vegyipari benzint dolgoz fel.
Lesz mondjuk 50ft a palack - hasraütéses szám- ki fog menni a "divatból", megoldják ezt a problémát, csak most van egy durva átarazós történet.

drop írta...

Természetesen az olaj ára az egekbe fog szökni, a gázé szintén a kínálat csökkenésével. De nem is az ár a lényeg, mert a pénz csak egy papírdarab, hanem a készletek mennyisége, vagyis a felhasználható energia.
A villamos energia ennél sokkal szarabb sztori, mert ott vagy van vagy nincsen. Egy hálózaton van a gazdag és a szegény is.

Persze nem holnap omlik össze a világ, de 15 év múlva már nagyon nagy gáz lesz. Az oda vezető út pedig rögös.
Orosz gyarmat leszünk ismét :(

Névtelen írta...

Szép estét mindenkinek! Nos... Első olvasásra én is megijedtem mérnök lévén, pedig tudom, hogy nincs ekkora gáz. Mindenre megvan a pontos magyarázat és a jó lapok időben lesznek előhúzva, meggátolva az esetleges világháborúkat... Olyan nincs, hogy visszamegyünk a középkorba! Szerintetek a hatalom elviselné ezt??? Ugyan már! Arról lehet szó, hogy egy szemléletváltásra van szükség, ami azt jelentheti, hogy amit termelsz azt eszed. Kezdve az energiától az ételig. E mellett kell a gyógyszer, kell a szolgáltatás. Pontosítani kellene a félelmek azon részét, hogy mire kell az olaj a járműveken kívül? Mire ez a nagy félelem az olaj körül? Az olajat lehet helyettesíteni megannyi anyaggal, amit már ki is próbáltak. Még lehet, hogy nem olyan hatásfokú mint az eredeti, de Ford T modellje sem versenyezhet egy mostani társával. Minek is az a rengetek erőmű tulajdonképpen? Nem tudom ki mennyire van képben a ma nyerhető energiák terén, de pl. egy teljes háztartás energiaszükségletét egész évben ki tudja elégíteni a napjainkban kapható napkollektor. Ezeknek megannyi fajtája van, ki - ki válogathat belőle. Lásd pl. http://www.napkollektor.net/avakuumcsovesnapkollektor Ha ezt egy háztartás meg tudja oldani, egy nagyobb üzem is meg tudja oldani. Nem is beszéltem a föld természetes geotermikus enegriájáról, amit napjainkban már "értékesítenek" kezdetleges passzív házak formájában, amik szintén lakhatóak. Ezek létező és bárki számára elérhető termékek lásd pl. http://epiteszforum.hu/node/6349 A szélről, melegvizű forrásokról nem is beszéltem. Mindenki tud választani mi kell neki. Az a nagy helyzet, hogy fejlődik a világ és nem vesszük észre, hogy minden megoldás itt van a kezünkben, csak nem élünk vele. Az összes környezetkárosító franckarikát ki kellett volna már rég dobni a sunyiba, már el kellett volna felejteni, mert van helyette más. Egyszerűen mint tudjuk a tömegnek ereje van és ez a tömeg most parázik az energiaválságtól.

drop írta...

Az írásod jó, tartalmazza az összes tévhitet, ami belénk van táplálva.

Egy ilyen passzív ház létrehozásához szerinted mennyi energia szükséges? Mennyi foszilis energiát égetünk el, amíg megépül?
Nyilván rengeteget, valószínűleg sokkal többet, mint amit valaha megtermel. Gondolj az alapanyagok kitermelésére, azok szállítására, utána az alkotóelemek legyártására, majd kiszállítására, a ház megépítésére. És ehhez mind-mind foszilis energia szükséges. Ráadásul ha nagy tömegben kezdenéd építeni őket, akkor más alapanyag problémákba ütköznél, pl. napelem esetén szilicium, réz,...
Ennek ellenére a házban a villamos energia biztosítása nem tudom, hogyan történik, sőt a fűtéshez is kell, ahogy olvastam.

A gyógyszereket említetted még, ami fontos. Természestesn a gyógyszerek egy részének is foszilis alapanyaga van.

Ami még nagyon fontos, sőt a legfontosabb, az élelmiszertermelés. Ennyi ember számára munkagépek nélkül elképzelhetetlen a termelés, szállítás.

Névtelen írta...

Üdv! A ház villamos energia szükségletét a föld természetes geo energiájából tudod kinyerni. Egy hőcserélő, egy szivattyú, pár méter cső és kész. A szilícium adott a homokban. Tudjuk, hogy minél jobban elsivatagosodunk, annál több szilíciumot tudunk nyerni. A réz nem feltétlenül szükséges már, csupán a SiO2-vel folynak olyan kutatások, ami szintén bármikor a piacra dobható. Említetted az építőanyagokat: ha elő tudjuk állítani a szükséges energiát a nap segítségével, akkor nem kellenek a téglagyárak fűtéséhez erőművek... nem beszélve a hazánkban már "sikersztorinak" mondható saját szemetünk égetéséből származó energiákra. Mind mind megannyi lehetőség, amit előbb - utóbb a tőkések szépen beindítanak vállalkozások formájában és kialakul az újabb verseny. Beszéltél a szállításról: előbb vagy utóbb be fognak gördülni a növényekből nyert olajjal működő járművek. Akármekkora lobbi van ezek ellen, nem lehet megállítani, hogy tökéletesítsék ezt az újfajta technológiát. Nevetek, mikor arról szól a média, hogy károsabb, mint a benzin üzemű motorok által kibocsátott füst. Összegezve, nem látom még mindig azt a nagy veszélyt amit itt már páran leírtak. Azért nem látom, mert tudom, hogy mit mivel lehet helyettesíteni, a mindennapi munkám során használom és tudom, hogy bevált. Kell a szemléletváltás. Nem csak ebben.

zuzzo írta...

Geo szivattyú jósági foka: 1:4 ált-ban -5c fokig, utána exp. an csökken.
Villamos energia kell oda is...

Szemléletváltás: nem fogunk márciusban dinnyét enni ,mert itthon még nem terem akkor és a kamionoknak sem kell fölöslegesen elpöfögni spanyol honból sok ezer liter gázolajat csak azért, hogy a magyar ember ehessen dinnyét márciusban, meg ilyesmik...
szemléletváltás, mert drop víziója elérhető közelségben van, és kell valami áttörő "újítás" ami nagy tömegben gyorsan elérhető - azt hiszem 6,5 mrd ember esetén ez szinte lehtetlen lesz.
Ha csak arra gondolok, hogy a plazma tv populárissá és megfizethetővé válásához 10 év kellett.... hajaj...

nemar írta...

"Mindenre megvan a pontos magyarázat és a jó lapok időben lesznek előhúzva, meggátolva az esetleges világháborúkat... Olyan nincs, hogy visszamegyünk a középkorba! Szerintetek a hatalom elviselné ezt??? Ugyan már!"

Igen, ebben van valami. Csak el ne taktikázzák magukat a nagyok az aduk leterítgetésével, mert akkor 7 milliárd ember fog bámulni fancsalian.

A null-ponti energia kicsatolásról egyikőtök sem írt még egy szót sem. Pedig az igazán egy perfekt megoldás a hidrogéncellák, a napelem, az atomerőművek, a geotermikus hőszivattyúk, fúziós (nem csak hidrogén) energiák, ár-apály erőművek előtt. Egyszerű alkatrészekből egy megfelelő rezonancia frekvenciára hangolt rezgőkör, és kész. Előállítása fillérekbe kerül-ha tudod a helyes L és C értékeket. Én nem tudom. Háztartási méretekre már készítettek. Ez persze súlyosan sérti az energia uralmi struktúrát.

Valami azt súgja, hogy nem mérnöki megoldásban van a hiány. Abban bővelkedünk. Itt emberi tényezők, méginkább csoport erőfeszítések egymásnak ütközése a gond. Ezek az állóháborúk betokozódnak a gazdasági és politikai erővonalak mentén, és eleven vasfüggönyként omlanak közénk elzárva az együttműködés esélyét a közös fennmaradásunk érdekében. Ide kell egy-két sherlock holmes, hogy úgy feloldjuk ezeket a feleslegessé vált érdek-harcokat, hogy mindkét fél megnyugodjon, hogy nem veszített. A politikai-gazdasági göcsörtök még időben elsimítása a feladat. Mondhatni.

csak egy vélemény...

DLPH írta...

De mennyire tetszett ez nekem....ok igazságot érzek ebben.
Mi ez a dolog "null-ponti energia kicsatolás" ?

drop írta...

Egely neve fémjelzi nálunk.
Ennyi elég róla?

DLPH írta...

Igen. Őt figyelemmel szoktam kísérni ez kimaradt. Köszönöm.

drop írta...

Egelyt? Ízlés dolga, szenzációhajhász könyveiből él. Egy fizikussal nem mer leülni soha vitára, mert kókler.

DLPH írta...

Nos ez nem igaz. De nem érdekes.

Gentlemanus írta...

Drop

E-mail címem:
gentlemanus@freemail.hu

Gentlemanus írta...

Szia Nemar!

Teljes mértékben igazad van, a fenti hozzászólásomban, azt hiszem rosszul is fejeztem ki magam a mérnökökkel kapcsolatban.

Világos, hogy létezik már OLCSÓ TÖMEGMEGOLDÁS, csakhogy ennek elérhető tétele sértené báró "uramék" érdekeit. Még a végén az annyira hőn álmodott világkormányukat nem tudnák létrehozni. És ezeket a feltalálókat vagy fizikusokat mindig előre nem látható események érik: mondjuk éppen nem működik a kocsijuk fékje valamelyik magashegyi úton, vagy kámforosdit játszanak pl.

Köztudott az is, hogy állnak már rendelkezésre pl. olyan találmányok, melyek képesek a tengervíz megtisztítására és ivóvízzé átalakítására, tehát az egész emberiségnek elegendő mennyiségű és olcsó ivóvíz állhatna rendelkezésére, csakhogy ennek tömegméretűvé tétele NEM ÉRDEKE néhány száz embernek!

Névtelen írta...

T.Energiázók!

Valóban mocskos(?) érdekek mentén szerveződik a megoldás-stóc! Nagyon sok van, zömét fentebb felsoroltátok.
Még: Oláh prof és csapata Amerikában( köztük további magyarok, pl. Ániszfeld Robi, előttem végzett a Vegyészkaron)kifejlesztette a széndioxidból metanol katalitikus eljárását.Újabb Nobel ugorhat neki.
Még: Rég kitalálták a genetikailag módosított, nagy hozamú energia növényeket, csak pihiznek valahol.
( Ezek elégetve a napenergia egy részét adják vissza, hamujuk visszaforgatható..)
Példa: PlazmaTV-nak azért kellett várnia, hogy megtérüljenek búsásan az LCD fejlesztés költségei..
Példa:olaj sejkségek milliókat költenek szélenergiára( folyamatosan meg is valósítják)
Példa:A valamikor csak gyomirtószer gyártó Monsanto ma a GMO kukorica vetőmag előállítója( megtuningolva egy kis szárazságtűréssel, kukoricamoly ellenanyaggal, DE főleg a saját glifozátja(gyomitó hatóanyag, 30 éves) elleni rezisztenciával..Csak náluk kapható!!
Példa:Fúziós energia nem holnap, de hamarosan ipari alkalmazás lesz, de baromi drága a fejlesztése, hosszabb a megtérülés mint az olaj manipulában, csak állami kutatóintézetek( KFKI is!!) bénáznak költségvetési forrásokból.Majd ha elég hasznot hoztak a mostani olaj-gáz kutatások, kitermelések, erre is lesz lé elég.De csak akkor.
Példa:Sivatagi napfény+tengervíz=>vízbontás=>hidrogén(+oxigén melléktermék)SiO2 meg van dögileg, ( nem jó példa a Genesis-sztori, az más!!)
Példa: gyógyszervegyészkedni olcsóbban is lehet lásd ThalesNano hidrogénezője, most harap rá a nagyipar!!Csak térüljenek meg a hagyományos, korábbi beruházások!
Példa: Olajcégek energetikai szabadalmakat, cégeket vesznek egyelőre a fiók számára.

De ez már a globális manipula, amiről sokat lehetett itt és linkjein olvasni.Ez meg létezik és fog is létezni.

DE:
-Egyelőre csak a kamionosok zúgolódnak (rész-eredményekkel)
-Fognak zúgolódni egyre hangosabban az éhezők, a drága fűtést élvezők, sajna a szomjazók is!!
-Az élet( kormányok) fogják betiltani a:
- valakinek szép lét hozó vízszennyező "konyha-malacok", hulladékot szennyvízbe darálók)használatát
- Chlorox és társai használatát, (ne hajókázzon a kölök a klotyóban, nem arra való)mert tönkrevágja a szennyvíztisztítókat
- stb.

Nem olyan sötét tehát a kép, kedves Drop!!!
Csak senkinek nem igazán érdeke a fátylak lebbentése, nem elég nagy még a balhé.Majd lesz, igazad van.

Üdv:
Gkoszegi

nemar írta...

cikk Bóday Árpád elképzeléseiről. Szerkezete mozgó alkatrészt nem tartalmaz, a berendezés lelke egy un. elektromágneses rezgőkör. (tudjátok, RLC. Ohmos, induktív, kapacitív. Tekercs és kondenzátor. A váltakozóáram siet(L induktív)) és késik(C kapacitív) a feszültséghez képest. Egy ilyen rezgőkörnek van egy rezonancia frekvenciája, ahol az ellenállása drasztikusan lecsökken- kalapgörbe) Tudtommal Egely nem folyt bele ebbe a találmányba, csak keretet biztosított előadásain, rendezvényein.

http://giora.blogter.hu/?post_id=3318