Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 4., péntek

rossz előérzet

Amint csártokat bámulgatok vannak olyan rémképeim, hogy sorosnak igaza lesz , és a jelen nemzedék soha nem látott bear market-tal szembesül..
aprócska megállók, halvány reménysugarak amelyek másnapra semmivé lesznek.
Nincsenek olyan korrekciók mint amit az auszik csináltak ma reggelre, az esés nem gyorsul, de nem is kis tempóban megyünk lefelé.
A francia index, angol, német index egészen ijesztő, másrészt
a tengeren túlon a pénzügy tovább esik ( kbw, nasdaq fin., stb), de a héten már az olaj szektor szolgáltatási indexe is belépett a buliba, ráadásul a nasdaq is alulteljesító lett, az eddigi "trenddel szemben száguldó" szállítmányozás is visszaadja az irreális bónuszt.
A kérdés tehát adott: mi tudná megtartani a piacokat? egyelőre nem látszik mentőöv sehol sem.
Az pedig igencsak durva, hogy nincs egy 3-4 napos felpattincs, ahol klasszikusan ki lehet szórni a beragadt pozikból.
A pf 14:03-as cikke és az eredeti nemzetközi írás nyilván nem kis pánikot keltett, de ez még csak a kezdet.
Ekkora pénzügyi krízist és ilyen fokú gazdasági aktivitás csökkenést nem lehet megúszni csődök nélkül, és még csak kezdik pedzegetni... hajaj mi lesz ebből. 4xxx otp?
nyersanyagárakról:
a történelem lehet, hogy ismétli önmagát.
Hajdanában a fűszer , selyem , cukor mind-mind luxus ( !!!!) cikknek számított és csak a nagyon kiváltságosok férhettek hozzá ezen termékekhez. Akkoriban is az volt a fő oka a magas áraknak, hogy a termelés volumene alacsony volt, a kereslet pedig magas.
Jött egy kis ipari forradalaom és hatékonyabbak lettünk, tömegtermelés lett mindenből . A korábbi luxus cikkek elérhetőek lettek bárki számára. Lehet, hogy ez az ipari forradalom ért el teljesítőképessége határaihoz és a népesség túloptimista volt a jövőt illetően ( túlszaporulat) és megint elérkezünk oda, hogy a kereslet-kínálat miatt, a fűszer, selyem, cukor, benzin luxus cikk lesz?- csak ez a folyamat sokkal fájdalmasbb mint ennek ellentettje volt elődeinknél.

2 megjegyzés:

mocskos_spekuláns írta...

Nagyon egyetertek! TA alapon mar 2x kellett volna korrekcioznia a BUXnak ehelyett csak jonnek az ujabbnal ujabb aljak. Valami van a levegoben.

Gentlemanus írta...

Itt belföldön sokszorosan súlyosan életveszélyes a helyzet. Egy ilyen széthulló világgazdasági környezetbe megy bele egy teljesen darabokra hullott ország. Totál védtelenek vagyunk a külső hatásokkal szemben. NINCSENEK tompító, fékező tényezők, amire bazírozhatunk: erős mezőgazdaság, élelmiszeripar, magasabb gazdasági növekedés, semmi. Magyarország gyenge, erőtlen, védtelen, esetlen, koncepció nélküli, sodródó ország. Magyarországnak KO, KOKO, mindegy hogy mondom.