Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 24., csütörtök

Energiaválság

Elhiszitek, hogy spekulánsok hajtják fel az olaj árát?
Elhiszitek, hogy a piacot hosszútávon lehet befolyásolni?
Elhiszitek még, hogy egy rogyadozó világgazdaság mellett a spekulánsok miatt szárnyal a világ legfőbb alapanyagának az ára?
Elhiszitek, hogy miután kibányásztuk a könnyen elérhető olajat a hatalmas lelőhelyekről, a kitermelés ütemét fennt tudjuk tartani kisebb és szinte megközelíthetetlen lelőhelyekről, amikor a világ olajkészleteinek már fele elfogyott?
Elhiszitek még összeesküvéselméleteket, hogy "már biztosan kitalálták" a tutit, de az olajcégeknek nem érdeke nyilvánosságra hozni, hogy ezzel még nagyobb haszonra tegyenek szert, annak ellenére, hogy eközben Oroszország ismét nagyhatalommá fejlődik és dúskálni fog a javakban pár éven belül?
Elhiszitek még a média és politika által belétek súlykolt hazugságot, hogy évről évre nőni fog a kitermelés, amikor már évek óta érdemben nem nő az olajexport?
Elhiszitek még a médiának és politikusainknak a kijelentéseit, nem győzött meg benneteket a hitelválság hazugságáradata és még most is folyó tagadása a médiumokban?
Elhiszitek, hogy a Gazprom kamuzik a 250 dolláros olajárral?
Elhiszitek, hogy a Gazprom kamuzik, hogy 2012-től nagy energiaellátási problémák kezdődnek?
Elhiszitek, hogy véletlenül indultak verbális harcba az oroszok és a németek Észak-Afrika ásványkincseiért?
Elhiszitek, hogy az USA a terrorizmus ellen épített ki bázist a Közel-Keleten és öl bele miliárdokat a háborúba?
Elhiszitek, hogy ha Líbia megfenyegeti Svájcot(!) az olajszállítás leállításával, akkor az csak blöff?
Elhiszitek, hogy az Északi-Sark alatt lévő olaj, ami felső becslés szerint 90 milliárd hordó, ami jelenleg a világ 3 évi olajfogyasztása, 30 év alatt (de valószínűleg nem lesz onnan soha semennyi kibányászva) kitermelve bármilyen komoly pozitív hatással lenne az energiaellátásra?
Elhiszitek, hogy újabban csak divatból csináltatak a kormányok világszerte tanulmányokat az energiahelyzetről, különösen az olajról és az eredménye mindegyiknek siralmas, kamu javaslatokkal az olaj és foszilis energiahordozók helyettesítésére?
Elhiszitek, hogy a kamu médiahírek (pl. Brazília, USA offshore fúrások) az egyéb felfedezésekről sok vizet fognak zavarni?
Elhiszitek, hogy van bármi féle alternatíva az emberiség "energiaitalának" helyettesítésére?
Elhiszitek, hogy a jeleleg 1% alatt álló alternatív energiatermelés, ami közlekedésre nem használható meg 10,20,30,50-szerezhető, csak eddig nem volt kedvünk hozzá és inkább szétk.tuk a légkört hobbyból CO2-vel?
Elhiszitek, hogy ugyan az utóbbi években alig építettünk a világon atomerőműveket, még a meglévő termelést sem tudjuk szinten tartani, ha így folytatjuk, de most belehúzunk?
Elhiszitek, hogy a földgázzal, szénnel, uránnal sokkal jobban állunk és nem csak félhíreket szolgáltatnak nektek a médiából?
Elhiszitek, hogy ha problémák lennének az elérhető olaj (szén, gáz) mennyiségével, akkor azt bejelentenék a képetekbe a TV-be és azt mondanák a politikusaink, kedves nézőink, megszívtuk, nem kicsit, nagyon, mert már nincsen mi táplálja a növekedés alapú gazdaságunkat, fogyóban az energia, ami a népességrobbanást, a gazdasági növekedést okozta, fenntartja a pénzügyi rendszerünket és az egész életünket, úgyhogy 2030-ra valószínűleg maguk közül 3-ból 2 éhen döglik, a maradék pedig majd vegetál valahogyan?
Elhiszitek, hogyha elkezdünk belesüllyedni a válságba, akkor lesz még erőnk, pénzünk és energiánk az eddig fel nem talált korszakalkotó találmány kifejlesztésére?

Elhiszitek, hogy ELKEZDŐDÖTT?

28 megjegyzés:

DLPH írta...

Ez így mind szinte igaz, szinte...
egyet kivéve...nem az olaj az egyetlen kizárólagos energiahordozó a világon. A kizárólagosan birtoklóknak viszont ez a kizárólagosság az érdekük, egész addig ,míg kiárulták az utolsó csepp olajat a világban. Az üzlet ott kifutott, a pozikat lezárják. Az előzőleg más instumentumban sumákul a pincében nyitott longjaikat pedig elkezdik kifuttatni.

zuzzo írta...

Valami bizonyára fog történni.
Elsötétült már néhány amerikai és európai nagyváros korábban. Már a KKE régióban is szűkös a villamos energia kínálat, leet nem véletlen a CEZ "sztárolása"-
Azt lehet érezni, hogy több fronton támad az energia válság.
Az olaj ára szerintem könnyen eljátsza 150$-nál azt amit 100-nál és 170-nél csak megáll egyet szusszanni, mielőtt 200$ -nak nekimenne.
Nagyon kerek számoknál áll meg.
Ráadásul hogyan lesz energia árak felöl érkező inflációs nyomás jövőre, ha itt most megáll a történet?????
csak egy kicsit elmerengtem...

drop írta...

DLPH

"nem az olaj az egyetlen kizárólagos energiahordozó a világon"
Nem, ezt nem is állítottam. Viszont nélküle (+gáz, szén) nem megy, ezt igen.

"A kizárólagosan birtoklóknak"
Kik a kizárólagos birtoklók? Az Putyin, Szaud-Arábia, az USA, Kína, Japán vagy valami titkos csoport, ami uralja a Földet. Nagy urak lehetnek, megnézném, amikor a kínai kommunisták, Putyin és a japók nyalják a seggüket...
Nem, a világunk nem egységes szerencsére.

"kiárulták az utolsó csepp olajat a világban"
100 év múlva is lesz olaj a Földben, ez nem fontos. A kitermelés fogy évről-évre, ez a baj. Fizikai oka van.

Ha az a találmány már megvan, ami neked az axiómád. Akkor azt ki találta fel? A kínaiak, japánok miért nem találják fel? Ők hülyék hozzá?
Mese habbal.
Nincsen itt semmit, a foszilis energiának köszönhetjük a civilizációnkat és ahogy jelenleg kinéz, az is okozza a bukásunkat. Én is k.-ra örülnék, ha holnap kitalálnának valami korszakalkotót, de egyelőre biztosan nincsen semmi.

"üzlet ott kifutott, a pozikat lezárják."
Addigra régen nem létezik bankrendszer és világgazdaság, a pozíciót pedig már csak a történelemkönyvekből ismerhetnék meg, ha érdekelne valakit.

Névtelen írta...

"Elhiszitek, hogy az Északi-Sark alatt lévő olaj, ami felső becslés szerint 90 milliárd hordó, ami jelenleg a világ 3 évi olajfogyasztása,"

Nem inkább 9 év az a 3?
Ráadásul ott van az olajhomok. Rengeteg van belőle, igaz szennyező, de mit számít az, ha a világ a tét...
:)

RészvényForgató

drop írta...

3 év. 74 millió a mapi fogyasztás.

Olajhomok?
Remélem nem sokáig termelik már ki.
Rengeteg gáz és víz kell hozzá, nem nagyon tudják már fokozni a kitermelést, pedig most sem jelentős. Rengeteg energia befektetés, csekély haszon (2:1 EROI rémesen szar). Rengeteg CO2 kibocsájtás. Láttad már, hogyan taroljnak le Kanadában Balatonnyi erdős területeket, ahonnan elhordják a termőföldet vagyis évtizezredekig nem lesz már növényzet? Elképesztő, be fogom linkelni, ha érdekel. Megdöbbentő. És azt hiszem 1 millió hordót termelnek naponta összesen.

Névtelen írta...

Aha, valóban. (86,3 hordó per nap az átlag)
Tehát nincs még 3 év sem, bár nyilván nem is az a feladata hogy a teljes kitermelést átvegye.
Mindenesetre nem megnyugtató a helyzet hosszú távon...

Az olajhomokról én azt olvastam hogy ugyan drága, szennyez, de rengeteg van belőle.

Ha kéznél van érdekes link azt megköszönném.

drop írta...

"Az olajhomokról én azt olvastam hogy ugyan drága, szennyez, de rengeteg van belőle."
Erre utaltam a média féligazságai kapcsán.
Amit írsz, igaz.
De. Egy baj van a sok olajhomokkal. Nem termelhető ki gyorsan, mert nincsen elég gáz és víz hozzá. Az olajcégek egy része már kivonulóban, másik fele még küzdöget egy darabig. Nagy növekedésre a kitermelésben azonban ne számíts.

http://maps.google.ca/maps?ll=57.026807,-111.66271&z=17&hl=en&t=h

előtte-utána
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/5/3/3/1/THM_0004575331.jpg

utána
http://imgfrm.index.hu/imgfrm/5/3/3/4/THM_0004575334.jpg

Névtelen írta...

Szép tájak...

Azzal viszont számolnunk kell, hogy a világ tud csinálni magának több év haladékot.
Ok. Tegyük fel "kiszámoljuk" hogy ez nem lesz több 5 évnél, de ha 5 évig a shortot erőltetjük (bár most épp részvény longban vagyok a pénteki 16 órás "kedvező" adatok miatt) és csak 5 év múlva szakadnak a piacok, akkor hiába kalkuláltunk jól, kenhetjük a hajunkra.

drop írta...

"Azzal viszont számolnunk kell, hogy a világ tud csinálni magának több év haladékot."

Ha az energiaválság kivédését érted ez alatt, akkor erre csak egy esélyt látok. A hitelválság '29-es meretűvé fejlődése tényleg ad pár évet, évi -10% GDP 4-5 éven át, igen, ennek meg lenne a hatáa az energia fogyasztásunkra is.

Te hogyan gondoltad azt az 5 évet, mert szerintem nem így.
Holnaptól gyalog jársz, keveset eszel, nem kapcsolod fel esténként a villanyt és nem is fogyasztasz semmit?

drop írta...

Itt egy jó hír is végre:

http://index.hu/tech/hardver/vill080725/

Meglátjuk, mi lesz belőle, volt már sok ilyen, ami technikai problémákon elhalt sajnos...

Névtelen írta...

"Te hogyan gondoltad azt az 5 évet"

Úgy hogy a leépülés messze nem olyan gyors, mint ahogy azt beállítod. A mondandód nagy részével egyetértek, de a zuhanás sebességével nem.
Magyarul nem fogyott el az olaj, csak kevesebbet kell belőle fogyasztanunk és akkor egész sokáig kitart még. A villanyt én nem féltem, mert az áramtermelés nagy része már ma sem olaj, a fogyasztás zömét autós kirándulások viszik el.

És 5 év múlva se mondhatjuk azt hogy nincs olaj, legfeljebb többen ülünk egy autóban, vagy nem autóval megyünk.

Tehát én is úgy látom hogy egy komoly átalakulás elkezdődött, de ez a folyamat simán lehet csigalassúságú.

Mit jelenthet ez részvényárakban?
Alig nő az index. Mondjuk évente 1-2%-ot. Tiszta ráfizetés, de az index mégis makacsul tartja magát, néha még fel is szalad, hátha...

1929 nem fog megismétlődni, ahhoz kellene a nagyon lassú információáramlás, ez ma már elképzelhetetlen. A legfontosabb eseményekről mindenki percek alatt tud (ha érdekli). 29-ben az emberek nagy része még távírón keresztül sem kaphatott híreket.

Nagyon komoly "segítő" tőke is köröz a levegőben, ami a kialakuló lyukakat rekordsebességgel tömi be.
1929-ben a világ sokkal tanácstalanabb volt. Ma már komoly gépezetek hada dolgozik ez ellen. Minél mélyebb a válság annál többen.

Névtelen írta...

Aktuális a linked:

http://index.hu/tech/hardver/vill080725/

Ha ilyen autók nem is, de szerényebb gyorsulású olcsó modellek azért már a gyakorlatban is működnek.
Tehát?
Nekem van igazam. :)

DLPH írta...

Drop.

Nem azonosulok névtelen véleményével. Csak mert a felületes olvasó összemoshatná. Pusztán amiről beszélek : értsd meg, létezik egy , a világot átfogó pénzügyi konglomerátum, mely nemzetektől, rasszoktól zsidóktól, cigányoktól, araboktól , perzsáktól , mindenkitől független. Nekik a pénz nem pénz. Ők nyomják, mi megküzdünk érte és elköltjük olyan árfolyamon, melyet ők határoznak meg. Ha meg még nem küzdöttünk meg érte, kamatot is fizetünk nekik. A bank sem számít. Az olaj sem. Semmi sem számít. Sajnos. Ezek csak interfészek a mi energiánk elszívása és köztük.Pótolható, kicserélhető , lecserélhető bármi másra. Te az egyik interfész megszűnésétől várod a civilizációnk gyökeres átalakulását.Esetleg összeroppanását. Én meg nem. Nem számít. Ennyi. Ennél érthetőbben évekig magyaráznám, sem érnék a végére.

A valóság annyira hihetetlen és kiábrándító, hogy nincs szükség semmilyen cenzúrára. Úgysem hiszi (hinné) el senki ma már.

Már csak egy kérdés : én honnan veszem ezeket az őrültségeket (melyek 99 % -át le sem írtam sehol..de egy demagóg liberós már sugárhányást kap tőle..)

nem mondom meg :)

Javaslom nézd meg Stanley Kubrick : Tágra zárt szemek című utolsó filmjét, melyet le is nyilatkozott, de aztán kicenzúrázták a világból azt a kommentet. A filmet nem, ki az a nemnormális, aki komolyan veszi? Mivel vontatott és lassú, a mónikashow birkái meg sem nézik.

Egy új globális világhatalom formálódik sokmilliárd rabszolga felett, akik boldogan döntik igába a fejüket. Egyistenhit alakult ki : pénz. Megy ez. Még 500 év, nem lesznek nemzetek,nem lesznek identitások, csak egyenfogyasztók, egyenrabszolgák, rendszerben gondolkodni képtelen "túliskolázott " szakbarbárok, az agyonbonyolítás nagymesterei, a puzzle egy egy darabkájának szakavatott félremagyarázói.

Ördögi rendszer van születőben, Sztálin, Hitler, Néró, elbújhat emellett.

Na erről ennyi. Olaj? Nézd meg ezt az autót. Tegnap készült el? Más nincs? De ez is ...kit érdekel? Az a kérdés, milyen központosított energiaellátás alapú civilizációt "alkotnak" meg az olaj után a rabszolgáknak? Honnan tudjam? Nem is érdekel. De már longolják,az biztos. Vagy "állami privilégium" lesz. Mint mondjuk a kommunizmusban sok minden.

Olaj...nem is az a legnagyobb üzlet. Papírt (semmit) nyomni és energiát elszívni érte...az az üzlet.

// érdekes, hogy jó civin milyen ügyesen lekopizta ezt...//

drop írta...

RészvényForgató

Milyen gyorsan állítom be a leépülést? Hol mondtam, hogy 5 év múlva nem lesz olaj?
Nem érted, miről beszélek.

Az olajfelhasználás és a GDP növekedés között pedig mindig párhuzam volt, tedd egymás mellé a grafikonokat. 50 éve együtt mozognak kéz a kézben.
Ha kevesebbet fogyasztasz, kevesebbet autózol, kevesebb autót veszel, visszaesik a gazdaság, a részvényeid évente veszítenek 10-20%-ot az értékükből. Jelenlegi világunk növekedésre épül, összedől a gazdaság, pénzügyi renszer, ha nem így lesz. Te sem fogsz részvényket venni, amikor rjössz, hopá, évről évre kevesebbet ér.

Az index linkből pedig mi derül ki?
Semmi. Fogalmad nincsen a technikai megvalósításról, lehetséges-e tömegtermelés. Nyilván az aksi a szűk keresztmetszet, amiatt nincsen még használható elektromos autó. Egy 10 soros hírbe egyből világmegváltást képzelsz. Az elmúlt 5 évben 100 ilyen hír volt már.

Névtelen írta...

dlph

"Ördögi rendszer van születőben, Sztálin, Hitler, Néró, elbújhat emellett."

Ezek cionisták vagy bilderbergek vagy mifélék?
Mitől lesz ördögibb mint a jelenlegi?

üdv: ReszvenyForgato

drop írta...

DLPH, mi elbeszélünk egymás mellett ismét. Továbbra sem pénzről beszélek, hanem energetikáról. Nekem csak mellékszál a pénz világa ebben a kérdésben és nem hiszem, hogy Kínát, Japánt, Indiát, USA-t, Oroszországot egy érdekcsoport irányítaná. Sőt, szerintem ez a feltételezés vicc kategória. De erről nem szeretnék vitatkozni, hiszen esetedben is hit és nem tények kérdése.

Névtelen írta...

drop

"Egy 10 soros hírbe egyből világmegváltást képzelsz. Az elmúlt 5 évben 100 ilyen hír volt már."

Nem erre az egy hírre gondoltam. Városi kisautók 2 éven belül gördülhetnek le a futószalagról. 220 Voltra dugod és éjszaka feltölti.
El tudsz vele menni 100 km-t.

Névtelen írta...

"nem hiszem, hogy Kínát, Japánt, Indiát, USA-t, Oroszországot egy érdekcsoport irányítaná."

Én sem.

rf

DLPH írta...

Drop.

De bizony. Ezt próbálom Neked magyarázni egy ideje, hogy a kettő "ugyanaz". Illetve nem ugyanaz, mert az energiahordozók ugyanolyan prioritással esnek latba, mint mondjuk a közmegegyezésen alapuló nem energiahordozók (pld arany), melyek kiemelt értékmérők.
Az olaj is egy kiemelt értékmérő. Keresletét az olajfelhasználáson alapuló civilizációs berendezkedés adja. Az arany keresletét egy közmegegyezés. A gyémánt dettó. És így tovább. Nincs külön energiakérdés, energiaválság, a pénzügyekkel szorosan összefügg. És a pénz az elsődleges prioritás. Hozzáteszem : sajnos.
Ha eljönne az az idő, amikor egy ezer dolláros annyit érne, amennyi meleget ad, ha tűzredobod, akkor szűnt meg az uzsoracivilizáció, és a pénz, mint elsődleges prioritás.

De többé nem nyilatkozom erről a témáról. Nincs értelme.

"Sőt, szerintem ez a feltételezés vicc kategória. De erről nem szeretnék vitatkozni, hiszen esetedben is hit és nem tények kérdése."

Ne találgass velem kapcsolatban.
Majd szólok, ha csak "hiszek" valamiben. Vicc kategória... aha...Neked. Ezt viszont elhiszem.

Valahogy nagyon szimpla ez nekem. Nem is nagyon értem...adott egy bábszínház, és vizsgálod a bábuk relációját. Kit érdekel?

Tudod, számomra az a vicckategória, hogy nem tudsz elképzelni más elsődleges energiaforrásra épülő berendezkedést a kőolajon kívül (szén, fa), mert nem látod.Vagy mert nem írnak róla? Nem találgatok.

Egyébként mi a baj az atomenergiával? Mi a baj a napenergiával? És így tovább..szélenergia,víz, apály -dagály, geotermikus energia, már ítam , vannak olyan berendezések, melyek 5 fok levegőhőmérséklet eltérésből állítanak elő energiát, többet, mint amit felhasználnak...
de nem mondtam , hogy vicc kategória amit állítasz, tiszteletben tartottam, hogy te így gondolod. Nem a kőolaj irányítja a világot hanem a pénz. És a pénz nem okozat, hanem ok. Szépen lassan a kőolajat felváltja más központosított energiaellátás-rendszer, melyre ugyanaz az érdekcsoport teszi rá a kezét, és iránytja. Ez is...gondolom úgy képzeled, hogy a kőolajmezőket birtoklók (tehát birtokos), a főmufti. Ő a nyerő ember... ő is nyer, de nem ő a lényeg. Micsoda naivitás. Ahhoz, hogy a kőolaj érjen is valamit,szükséges egy civilizáció először is, mely elsősorban ezt használja fel, így alakítják ki... iparágakat hoznak létre ennek felhasználására , elsődleges vegyipari alapanyag..és így tovább. Másodszor ahhoz, hogy a kőolajmező birtokosa be tudja cserélni megfelelő haszonnal azt a masszát, szükséges anak értékmérő bázisa (jelenleg USD), és piszok nem mindegy, hogy épp mennyi usd egy gallon nyersolaj. De elmehet kapálni, ha az USD épp nem annyi , mint amennyi, ha azt nem úgy ott akkor és olyan értéken váltják át neki bármi másra, mint ami. Ki a nagyobb úr? Aki dönt arról, hogy mennyit érjen az usd és mennyit nyom ki a világba belőle és milyen kamatra, vagy az, aki egy ilyen masszatömeget birtokol a földben?

Szia.

DLPH írta...

Rf megmosolyogtatsz. Szerinted ezt most azért írtam le, hogy te elhidd? Ugyan...

DLPH írta...

"fogyóban az energia"
az energia nem vész el, csak átalakul

másból is kinyerhető, döntés kérdése az egész, és majd arra építenek fel egy technológiarendszert és felhasználóbázist

nekem ez a vicckategória

drop írta...

DLPH,
Ha szeretnéd, megnézhetjük az összes lehetséges energiaforrást. Persze igazságot nem fogunk tenni, mert a kérdés nagyon összetett.

Nézzük az általad elsőként említettet, az atomenergiát:

http://terminus.blog.hu/2008/07/24/hasado_jovo

drop írta...

"Városi kisautók 2 éven belül gördülhetnek le a futószalagról. 220 Voltra dugod és éjszaka feltölti."
Lehetséges. És a tömeges elterjedést hogyan gondolod.

1. Lesz elég kapacitás aksigyártásra?
2. A mai villamos hálózatunk fel van készítve a jelentősen nagyobb energiafogyasztásra?
3. Tudjuk fokozni a villamos energia termelésünket? Ugye a Gazprom azt mondja, hogy 2012 körül problémák lesznek az ellátással, nem hogy még növeljük a felhasználást.

DLPH írta...

Elkezdtem olvasni, jó cikk.

Rendben, beszéljük át. Persze nem megy azonnal. El kell olvasnom végig, aztán meg kell értenem azt a nézőpontot, mely alapján ilyen mondatokat leír az úr : nem szó szerint, de pld vegyük figyelembe, hogy a szállítás szinte 100 % -ban ma kőolajalapú...nekem ez totál indifferens kategória pld..nem értem mitől oly fontos ez? Vízzel is mennek már autók.Csak nem hozták forgalomba őket. És?
Ahhoz is persze kell egy faramuci gondolkodás , hogy ilyet kijelentsen az ember : az aszfaltutak is azért vannak, mert kőolaj kell hozzá...ezt én állítom.

Már miért ne lehetne idővel metróhoz hasonló szállítás, csak föld felett? Akár személyszállítás is? Saját metrókocsinkkal? Nem feltétlen esünk a sínek közé. Vagy mint a troli? kicsit nem értem ezt a szállítás dolgot, de nem akarok belevágni anélkül, hogy végig nem olvasom, át nem gondolom.

Időt kérek. De megnézem. És nyiltakozom, hogy mit gondolok.

Névtelen írta...

dlph

"Rf megmosolyogtatsz. Szerinted ezt most azért írtam le, hogy te elhidd? Ugyan..."

Te is megmosolyogtatsz.

drop

"1. Lesz elég kapacitás aksigyártásra?"

Miét ne lehetne?

"2. A mai villamos hálózatunk fel van készítve a jelentősen nagyobb energiafogyasztásra?"

Az éjszakai töltésre már a közeljövőben is sokan látnak esélyt.

"3. Tudjuk fokozni a villamos energia termelésünket? Ugye a Gazprom azt mondja,"

A gazprom szerint nem. Mások szerint meg tudjuk.
Nekem a gazprom sem bizalomgerjesztőbb mint a shell.

DLPH írta...

Helyes rf.A hangulatról ily módon kölcsönösen gondoskodtunk. Nem mondtam még neked, ezért csak halkan súgom ide : légy kedves ha számomra írsz valamit a jövőben, indokolj is. De kiterjeszteném... nem csak nekem, úgy általában is célszerű.

drop írta...

Nem, az elektromos autó nem alkalmas jelenleg árúszállításra. Közlekedésre is alig. Ennek megfelelően nem is gyártják őket tömegével.
A légiközlekedésről ne is beszéljünk.
Ráadásul készitettek róla tanulmányt, hogy mennyi időbe telne a világnak átállni új technológiára, pl. elektromos autókra, ha már meg lenne a találmány.
A teljes átállás 20 év.
10 év alatt már lehetne eredményeket elérni, de azon belül óriási problémák adódnának.

drop írta...

DLPH, nem az olajlobby létezését kérdőjelezem meg, mert az nagy hülyeség lenne a részemről. Csak azt gondolom, hogy ők sem látnak tovább a saját orruknál és főleg a profitjuknál. A többire sz.rnak nagyívben. Amilyen a mai világ: most menjen jól nekem, utána majd csak lesz valahogyan, de nem is igazán érdekel, ma akarok meggazdagodni. Így gondolkodnak ők.