Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. július 26., szombat

System risk

1, Mennyit számít most már a bankszektor? (most már alig)
2, Mekkora erők óhajtják a rv piacok szintentartását vagy emelkedését? (túl nagy)
3, Kipukkadt a nyersanyaglufi? (nincs lufi, nem pukkadt ki semmi , csak pihen)
4, Mi lesz az usd-vel? (az eurozóna kapja most a 2. fázis pofonjait, usa lassan a 3. fázisba ér, - érdekes forgatókönyv, amely szerint kétszámjegyű kamatokkal is számolni kell az usában - lsd Paulson nyilatkozatai vs infláció, az usd iszonyat erősödésbe kezdhet , vele a gbp is, az euro meg nyekken egy embereset)
5, Mi lesz a forinttal? ( ez euro bevezetésekor majd eur/huf 400 , a "baloldal" antiinflációs és spekulatív tevélkenysége látható most az árfolyamon, körítés is van hozzá , régiós valuták mennyit erősödtek...a régió gazdasága igen, minket kivéve, akik a pincéből újabb shortokat nyitunk..miféle ökörség ez, és akkor hogy jön a török líra a magyar forinthoz, ha az zakkan mi is, hogy van ez?...sehogy..össze-vissza rizsa megy, aminek a valósághoz semmi köze...egy politikai és spekulációs fegyver a forint...a következő választást a jobboldal nyeri, a tét a baloldal számára az abszolút többség megakadályozása mindenáron..és ehhez jó kindulás lesz 2009 közepétől a relatív erős, és teljesen indokolatlanul erős forint, amivel persze megölik az exportot, de látszat védekeznek az infláció ellen...miközben egyre gyengébbek leszünk...tehát 2009-től bekeményítés, drámai begyengítés fenyegetésképpen : "no tessék, a jobboldal térnyerése máris a tőke kiáramlását eredményezi, és a forint összeomlásához vezethet...", jobboldali választási győzelem esetén 290 eur/huf, egy új kormány mindenképpen úgyis kamatcsökkentésbe kezd, más módja nincs a gazdaságunk újraélesztésének...ha nem teszi, annyi nekünk, bár így is már annyi.. a bét rég látott mélységeket látogat meg)
6, Mit csinál az idex? ( hegyre fel, sziszifuszi sziklagörgetés a hegyre fel...hogy magasabbról zakózzon ami elkerülhetetlen, de addig is...menjen, csak menjen...minden eszközzel csak menjen felfelé...)

System risk : rendszerkockázat. Ahhoz, hogy a problémák megoldódjanak, Japán szintű kamatokra lenne szükség évtizedekig az Usában - de akkor kiderülne mekkora a kaka, bent otthon, a háztartások pénztárcájában is érződne piszkosul....ez választások előtt elképzelhetetlen...meg amúgy is...a lufi helyett reális árazás indulna, amiből egy egészséges erősödés és felépülés vehetné kezdetét, de sajnos az index a sok derivatív ügylet miatt már évek óta az egekben van.... nem létezik reális növekedés 45 fokos dőlésszögben felfelé...de már tőkeáttétek sem a sok pénzhígulás mögött nincs produktum, nincs termelés, nicns semmi...a pénz és az értékteremtés a szétválásának határához érkezett, ennél messzebb már nem tud egymástól kerülni...évtizedes eltussolt poroblémák kerültek a felszínre....eddig tartott...most jön a kijózanodás.

A rendszer kockázata az, hogy maga a rendszer mondott csődöt. És ez nem kis kockázat.

Lehet anyázni...

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

nem túl szép jövőkép..:(
mit tanácsolsz egy kisbefektetőnek, mit tegyen, hogy pénzét próbálja gyarapítani vagy legalábbis megőrizni?

Névtelen írta...

Szia DLPH!

Hát valóban nem szép jövőkép, de ha kicsit is jobban belegondolunk, van realitása.
Nem értek mindennel egyet, de amit a forintról írtál az azthiszem szóról-szóra így van! A minap beszéltem egy a "tűzhöz" közelálló ismerősömmel, úgyan ezeket mondta...nem hittem neki, de lehet, h mégis igaz!!!???

Szép napot mindenkinek!

DLPH írta...

Ez egy jövőkép. Nem "A" jövőkép. ez csak szerintem van így.VAgyis lesz. De bárhogy is van, vagy lesz...mi a gond?

Az érték a lényeg, nem a pénz. A pénz (??? mi az hogy pénz? forint? euró? dollár? aud, nzd? vagy micsoda?) egy értékmérő. Igaz, globális.És elsődleges. Nem találsz olyan helyet már a világban ,ahol a pénzt ne fogadnák el, ha éhes vagy, mint cserét.Talán az eszkimóknak még van annyi eszük, hogy nem fogadják el...nem tudom.

Abban kell gondolkodni szerintem, hogy a különböző értékémérők relációi hogyan alakulnak. És úgy kell az értéket csoportosítgatni.

A részvénypiac egy lehetőség, de nem az egyetlen. És ráadásul eléggé egyirányú utcának tűnik ez már régóta, amibe sokan be is szaladnak. Örökké nem lehet egyre drágább egy részvény, hol a pilótajáték vesztese? Vagy a mértékegysége értéktelenedik el...akkor tovább lehet fújni.

Most eresztett egyet a lufi, de máris értéktelenítettek egy embereset a mértékegységén, lásd usd árfolyam. (A drasztikus kamacsökkentések egyenesági következméyne volt a további esések megfékeződédse...) Hogy fújható legyen tovább. A kettő nagyon összefügg. Ne felejtsük el, az usa indexek alapja usd-ben vagyon.

Nézz meg egyszer próbaképp historikus értékeket. Sajnos itt is igaz, minden relatív. És ráadásul minden mindennel összefügg. Ezért nehéz objektíven látni.

Tegyük fel egy General Electric (most hasszámokat mondok) részvény 1950 ben ért 10 dollárt, most 100 dolláron jegyzik. Már csak egy kérdés : mi ér többet? 1950 ben 10 dollár, vagy most 100 dollár? Mi az , hogy ér? Lehet, hogy akkor több élelmiszert kaptál érte, de lehet, hogy kevesebb üzemanyagot... csak egy példa volt. Még azt is nehéz meghatározni, hogy mi az , hogy "mennyit ér" ? Mert mindjárt felmerül a kérdés ...na jó,de MIBEN mennyit ér?

Először azt kell tudatosítani az embernek magában, hogy ez nem más, mint egy komplex relációhalmaz. Ha neked "pénzed" van, akkor (igaz elsődleges), de az egyik mértékegységben vagy. Az "érték" egyik megnyilvánulásában. Ez az érték a Tiéd, amit most épp pénzben tárolsz. A mértékegységek egymáshoz való változása az, ami gyarapítani fogja az "érték"-edet, megheteted, hogy a különböző "pénz"-ek közt masírozol ki-be, figyelve, hogy melyik mértékegység erősebb vagy gyengébb a másikhoz. Megteheted, hogy más "érték"-tárolókba teszed, és azok mértékegységeit is figyeled.

Egy vállalat részvénye is egy "érték" tároló mértékegység. Semmi más. Hagyományosan megéri hosszútávra rv-ekbe fektetni, mert a bázistrend up. Lehet , hogy ez megváltozik. Lehet, hogy nem. 10-20-30 évre előre "befektetni" részvényekbe egy nagy lutri. A mai világban? Azt sem tudjuk lassan, holnap mi lesz....nem hogy 30 év múlva...

Trendket szoktam (ha tudok) megülni. Végigshortoltam a font gyengülését, miközben vettem is , fele értékrészben. Meglátjuk hogyan tovább... Biztosat nem tudok, de a forint is szvsz indokolatlanul roppant erős. És hamarosan válsztások lesznek. Szóval adott a lecke. De itt is egy a lényeg, zárd a pozit azonnal (stoppold ki magad) ha látod, hogy trenddel szemben mész. És fordítsd.

Névtelen írta...

Szevasz Dlph !

Elmondanád egy féllaikusnak, hogy mik azok a hatások amik az Usd-t megfordítják a gyengűlő trendből(csupán a kamatemelésektől ?!) Elérhette csúcspontját az Euro/ Usd vagy korai erről beszélni ? (1,6)
Köszi :)

DLPH írta...

Igen."Csupán" a kamatemelésektől. Elég az indoknak ... :)

DLPH írta...

Az Usa-nak érdeke a gyenge USD. Eddig az volt. A kamatemelés a rv piacokat is bedöntené. Jó alaposan. Egy-két nyilatkozat nem nagyon számít, Paulson csacsog. Nem nagyon szabad komolyan venni. De egy lehetséges verzió csak. Ha elkezdik viszont, akkor egy folyamat indul el. Így szokták.

Névtelen írta...

Köszi
Igen, gondolom megelőzi egy magas infláció, nekem is van egy olyan érzésem, hogy nem sietik el ezt az emelés dolgot.
Kérdés valóban beszakad-e a piac, az erősődő dollár, ezáltal gyengűlő olaj
talán nem-é ellentétes hatást fog-é kiváltani az emberekből :) "vegyünk"
..és egy, két nap örömködés lesz. persze logikusan nem ennek kéne jönnie, dehát... ki tudja.