Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. augusztus 29., péntek

kit akarnak madárnak nézni...

Sears' profits 62% lower than year ago ( http://money.cnn.com/2008/08/28/news/companies/sears_financials/index.htm)
Japanese automaker slashes global auto sales target by nearly 7% in face of continued weakness in U.S. market.
( http://money.cnn.com/2008/08/28/news/companies/toyota_sales_target.ap/index.htm)
és ezek után a gdp adatnál azt lehetz olvasni, hogy "
A pickup in government spending, particularly a 0.4% rise in defense spending by the federal government, also boosted GDP.
But imports declined over the period, meaning lower inventory levels for retailers, which account for more than half of all GDP. Changes in non-farm inventories subtracted nearly 1.3% from overall growth.... "
( http://money.cnn.com/2008/08/28/news/economy/gdp/index.htm)

Bakker.


ez pedig az usd index 3 hónapos csártja...
szóval, a kormányzati ingyen pénz, a védelmi költségek megemelése, valamint a gyenge dollár
miatt száguldó export együttesen adta ezt a kiugró eredményt.
F*sza, remek, mindenkinek l*f*sz jár, az adatokat pedig ezerrel manipuláljuk.
Számoljatok egy kicsit. Ha a dodó innen nem megy sehová csak ezt a szintet megtartja, akkor az export cégek igencsak agyon lesznek ütve. Nem lesz kormányzati ingyen pénz, a kisker az első két cikk szerint igencsak nagy kakiban van, tehát lehet játszani a háborúval.
Helyzet pedig van, az oroszok bekeményítettek, sőt 10000km ballisztikus rakétakísérletet végeztek ( mai index beszámoló), hát evvan mekgregor.
Szóval a 3. negyedéves GDP sanszosan nagyon negatív lesz, legalább annyira meglepő lesz lefelé mint a mostani felfelé, de azt már csak 3 hónap múlva fogjuk megtudni november végén, miközben az elnökválasztás november elején lesz.
Na ennyit erről.
bear must go on....

38 megjegyzés:

Lukács Róbert írta...

Nem ilyen egyszerű a helyzet szerintem. Most az exportcégek szárnyalnak, a belföldre termelők meg szenvednek. Most fordult a kocka, az erős dodó az exportcégeknek szar lesz, de a belföldi piacra termelőknek meg nő versenyképességük az importtermékekkel szemben. Őszintén szólva nem tudom melyik milyne súllyal nyom a latban, de talán lesz aki megmondja majd :) Azt gyanítom hogy az exportoldalon jelentkező hátrányok gyorsabban érzékelhetők majd mint az importcsökkenés előnyei.

DLPH írta...

Egyetértek tökéletesen. Gyanítom, jól megkomponált dolog ez is, számmisztika lesz ebből is később.
A dodó nem erős. Erősebb picit mint eddig, de az 1.4xx tartomány még messze gyenge. A fonthoz képest valóban erős. Ősi mélységekben jár most.

drop írta...

"Gyanítom, jól megkomponált dolog ez is, számmisztika lesz ebből is később. "
Kíváncsi vagyok, mikor adod fel ezt a jól megkomponált elméletet.
Az USA totál szívásra áll minden téren, a gazdasága hanyatlik, az oroszok felléptek riválisként katonailag és politikailag, Kína is erősödik. Szóval jó úton haladnak, hogy elveszítsék a világ urai titulust. Ugyan ehhez még kell pár év, de az út ki van kövezve.

DLPH írta...

Megbocsáss : mit mikor adok fel? Nem világos a kérdés.

DLPH írta...

"Az USA totál szívásra áll minden téren, a gazdasága hanyatlik, az oroszok felléptek riválisként katonailag és politikailag, Kína is erősödik. Szóval jó úton haladnak, hogy elveszítsék a világ urai titulust. Ugyan ehhez még kell pár év, de az út ki van kövezve."

Kedves Drop, én nem tudom te mennyi idős vagy, de nem is rám tartozik. A figyelmedet tisztelettel hadd hívjam fel valamire...ez így volt látszólag régen is, és most is. A kommunizmusban az oroszok hasonlóképpen erősek voltak mint most,Kína dettó,a nyersanyaguk az ércek, a fa, az emberek, a terület...semmi sem változott. Mi változott? Semmi. Kína erősebb? Egy papírsárkány, semmi más.
Usa a 70-es években nagyobb kakában volt mint most. Erre volt jó orvosság a Nixon féle manőver. Ezzel nyertek pár évtizedet.

Ha egy csöppet belegondolsz... Kína akkora katonai potenciállal rendelkezik, amivel alig pár nemzet a földön. És érdekes módon ül a seggén, a saját portáján rosszalkodik, de úgy különben semmi vizet nem zavar, sőt...erősen tartalékol amerkai dollárban és szépen ölbe tett kézzel nézi, amint 0,7 ről 1,6 ig (eur -(német márka) usd)elértéktelenítették a tartalékait.

Oroszok? Jelcin a nyugat embere volt. A kommunizmust belülről szabotálták szét azok, akiknek a pénzén és irányításával annak idején létrejött. Nem érdekes...

Tervezésről hallottál? Naivitás azt hinni, hogy mindenki hülye, mi meg itt lenn a homokban tudjuk, hogy amit tesznek miért teszik épp.

Ennek a dollárerősödésnek megvan a maga jó oka, és nem kialakul kialakítják. Okkal. Jól fog majd miatta mutatni valamelyik rublika.

De szerintem nem ez van. Az olajdollárok cserélődnek át relatív értékesen. Tudom mibe megy a zsé.

Megy a műsor te pedig foglalkozol vele. Irán...az életben meg nem támadják. Az is egy műsor csak.
És így tovább, nem sorolom.

A felszínt részemről nincs értelme karcolgatni. Feladni meg nem nagyon szoktam semmit. Majd a következő életemben.

DLPH írta...

Egyébként amiket írsz, egy-két kivételtől eltekintve osztom. A baj az, hogy ezen az alapon már nullának kéne lennie az indexnek. De nem annyi. Sőt...emelkedik. Részemről nem várok másfél évet, hogy a fundamentálisan megalapozott shortjaim beérjenek. Hiába igaz zömmel amit írsz, az index úgy meglódulhat, hogy csak kapkodod a fejed.

Sőt...pánik shortzárásokra is okot adhat. Sőt...emlékszel? Nemrég volt egy TA alapon fel, amikor shortoltál...sokáig ment fel...aztán persze nagyobbat zutty, mint amnenyit fel.

Sőt...emlészel? A bika vége felé az összes szar amcsi adatot megvették. Most nem fogják?
Biztos? Egyelőre nincs hová esni. A tulajdonosi struktúra elmúlt fél éves változása globálisan jelenleg nem tesz lehetővé hatalmas realizálásokat. Pánik pedig nincs. És novemberig nem is nagyon lesz. Kivéve valamilyen rendkívüli eseményt.

Itt már az öreg szekrény hátulja is shortra vár. Mari néni ha tőzsdézik shortol....

Szerintem óvatosan azokkal a gigaszakadásokkal. Majd eljő az is, de feljebbről.

DLPH írta...

Mieőtt megint longpárti lennék...a trend short. A long pozi trenddel szemben van. Ez az alaphelyzet. De nem magyarázom agyon.

drop írta...

totoro, a logikádban valami nem stimmel.
"az erős dodó az exportcégeknek szar lesz, de a belföldi piacra termelőknek meg nő versenyképességük az importtermékekkel szemben."
Az eleje stimmel, csak a vége nem. Az erős dollárral éppen az importtermékek lesznek olcsóbbak dollárban.
Vagyis az erős dollár még nagyobb szívás.

drop írta...

DLPH, minden vitát úgy a szívedre veszel, mintha késsel támadnának hátulról.

Egyébként Kína lassan megelőzi össz GDP tekintetében az USA-t. Ez elég komoly fejlődés. Valószínűleg nem folytatnak olyan rossz politikát, ha évi 10%-kal növekednek, az USA pedig recesszióban van. Persze várhatóan Kínának is meglesznek a maga problémái hamarosan, de az elmúlt évek meggyőzőek voltak.

Az oroszok növekvő súlyát szerintem felesleges ecsetelni, erről beszél lassan mindenki a politikában az utóbbi hetekben.

Persze hosszútávon nem akarom leírni az USA-t, nyersanyagokban, gazdag, jó mezőgazdasági adottságokkal megáldott, katonailag erős ország.

A tőzsdének pedig nem kellene 0-nak lenni, bár én pesszimista vagyok sok kérdésben, de szerencsére mindenki másképpen gondolja. Én azért tudok shortolni, mert mások longolnak. Ez így logikus.

Névtelen írta...

Kollégák, minden tiszteletem a tiétek, de itt az USA gazdaságról beszélgetünk, nem vmi szakadár néger törzsi országról Szomáliában, vagy vmi hasonlóan jól prosperáló vidéken.

Szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy volt már néhány gazdasági válság az USA-ban akkor is amikor nem volt ennyire erős a gazdaságuk, valahogy mégis megoldották a dolgot.

Egyetértek azzal is, hogy a 2. negyedéves GDP-ben nagy szerepe volt a kormányzati csekkeknek. De ki mondta azt, hogy többet nem lesz ilyen gazdaságélénkítő program ha szükséges? Gondoljátok, hogy a frissen megválasztott elnök majd nézi, hogy zuhan a gazdaság és nem tesz semmit?

Gondoljátok, hogy vége az amerikai állomnak mert néhány bank túlhitelezte magát?

Hatalmas tartalékok vannak abban a gazdaságban még, pl. nemrég hallottam, hogy 0% náluk a benzin jövedéki adója. Ha ezt 10%-ra emelnék. Nem 50-re mint nálunk. Akkor 1 év alatt pluszos a költségvetésük, ha a többi tételt változatlannak tekintjük.

Egyetértek mindennel rengeteg a probléma, csak azt ne gondoljátok, hogy ott is olyan feltartott kezekkel várják az elkerülhetetlen végzetet mint ami itt nálunk divat.

banyaiz

Névtelen írta...

Azért rendesen bele tudtok keveredni a dolgokba.
Egyfelől: Ami rossz az exportnak, olcsóbbá teszi az importot. Nem lehet ugyanolyan hatással mindkettőre. A belpiacra termelők helyzete is romlani fog.

Másfelől: Kormányzati csekk és adó emelés. Ennek mi értelme? Egymást kioltó intézkedések.
Zuzzo belinkelt 2 hírt (Sears és Toyota), amelyek apró szeletei a valóságnak. Az amerikai vásárlóerő drasztikusan visszaesett. Nincs pénzük. Régóta többet költenek, mint amennyit megtermelnek. Vissza kell venniük az életszínvonalból. Már kevesebbet autóznak, jövedéki adó nélkül is.
A FED-nél valószínűleg a pénznyomógépre támaszkodva, fejüket vakargatják. Nyomjanak még? Precedenst teremtettek. Egyre több cég nyüszög az állami segítségért. Az az út viszont az összeomláshoz vezet. Másik lehetőség: Kamatot emelni és kivonni a pénzt a rendszerből. Ez viszont rövidtávon okozna súlyos visszaesést, hosszabbtávon egészségesebb gazdaságot. Sok elismert szakember véli ezt a változatot az egyetlen esélynek. Én nem tudom megítélni.
Mindegy mit hazudnak a fő számokkal, ha a részleteket nézi az ember, bizony recesszió van az USA-ban is.

Üdv. Attila

DLPH írta...

:) Totoro csak elírta véletlenül szerintem..osztom a nézeted.

drop írta...

"Gondoljátok, hogy vége az amerikai álomnak mert néhány bank túlhitelezte magát?"

Az amerikai álom nem áll túl jól. Nem kellett volna a termelésüket Kínába telepíteni.

Nézd meg az USA háztartások bevételét:

http://en.wikipedia.org/wiki/Houshold_income_in_the_United_States

Kb. a fele háztartásnak havi bruttó 500 ezer forint alatt van a bevétele. Ezt azért nem nevezném már álomnak.
Ezért szaladt el a hitelezés is. Ha az leáll, akkor baj van.

Névtelen írta...

Attila,

Az olaj ára duplázódott közel egy év alatt ez beépült az USA benzin árakba. Vannak elképzelések, hogy szabályozni kellene az olajspekulációt, ha élnek ezzel az eszközzel egy 10%-os jövedéki adó az üzemanyagon, fel sem tűnne a polgárnak a 70-80 dolláros olaj ár mellett. A mostani árhoz, vagy a 147 dolláros olajhoz képest. De ez csak egy lehetőség számtalan ilyen bevételi forrás van, ha a költségvetési hiány miatt aggódna vki.

A dolog lényege szerintem időt nyerni, ezért jók a fogyasztás élénkítő csomagok, lehet késleltetni a recesszió megérkezését. Idővel csak megáll a lakáspiac zuhanása.

A nagy jelzáloghitelezőket nem hagyhatják csődbe menni, mert fejreállna a gazdaság.

Bernanke éppen azt fejtegette legutóbb, hogy az infláció ellenére , ha a gazdasági növekedés úgy kívánja alacsonyan hagyja a kamatot mert a növekedési pályára állítás a legfontosabb, akkor majd indulhat a kamatemelés ami leszorítja az inflációt, és minden szép lesz.

Miért ne avatkozhatnának be a lakáspiacba is ha szükségesnek látják? Akár mesterségesen állami vásárlásokkal is megállíthatják annak az esését, vagy államosíthatnak minden problémás pénzintézetet. Rengeteg eszköz van a kezükben.

Sok a probléma, de azért a világvége még messze van szerintem.

Ja és még vmi, a CNN láttam készült egy kimutatás, hogy a kormányzati csekkek kiadása után a fizetős pornó oldalakra történő előfizetés a sokszorosára ugrott. Annyira szarul élnek, annyira nincs pénzük fogyasztásra, hogy amint kaptak egy kis plusz lóvét máris rohantak venni vmi alapvető létszükségleti cikket? Nem, gondolták előfizetünk egy kis pornócsatornára. :)

Szóval ne írjuk le őket szerintem.

banyaiz

Névtelen írta...

Drop,

hitelezés miért állna le?

Csődbe megy az összes bank?

zuzzo írta...

bakker,,,
ha várki közületek győrből járna be a belvárosba dolgozni és keresne 3k nettót , megnézném mit szólna hozzá, ha a benzin jövedéki adóját 10%-kal akarnák emelgetni....
és a feneke alatt egy min. 2.5v6-os dübörögne...
hamarosan írok egy rövid összefoglalót mi a helyzet odakint...

drop írta...

Fiatal építész albérlőm kiment Amerikába szerencsét próbálni és hazajött fél év után, mert a kint élő apja nem keres többet, mint ő itthon keresett. Már nem a lehetőségek hazája - mondta.

Névtelen írta...

A GDP növekedéshez még, hogy szerintetek az semmit nem fog számítani, hogy nagyon rövid idő alatt 5,5%-ról, leküldték a kamatot 2 %-ra?

Ez nem egy-két hét alatt fogja éreztetni a hatását. De, hogy fogja az biztos szerintem, és minél tovább ki tudják húzni ilyen alacsonyabb szinten annál inkább. Ez a nyomorult olaj nem szabadul így el szerintem már 1%-on lenne náluk a kamat.

Drop, az, hogy kinek mennyire a lehetőségek földje nyilván embere válogatja. Semmi pénzért nem költöznék oda. Kérdés, hogy az építész ismerősöd apja építészként dolgozik ott kint?
Van egy cimborám aki egy szállodában dolgozik recepciósként Chicagóban közgáz diplomával. Több pénzt keres mint itthon egy multi cégnél keresett vezető beosztásban.
És főleg jobb a közérzete. De ez persze nem jelent semmit.

Bocs, de most mennem kell, mert "családi" balhé lesz a barátnőm szerint ha a mai napra nem hagyom abba a "tőzsdézést". :)

Holnap majd reagálok a továbbiakra.

banyaiz

drop írta...

"hitelezés miért állna le?
Csődbe megy az összes bank?"

A hitelezés teljesen nem fog leállni, de jelentősen csökkenni fog. Pontosabban már most csökken. Nem azért, mert csődbe mennek a bankok, hanem a hitelválságban annyira meggyengülnek, az eszköz oldaluk annyira erodálódik, hogy nem tudnak hiteleket kihelyezni. Ez már most is kiválóan látszik, a money supply drasztikusan esni kezdett az elmúlt hónapokban.

drop írta...

banyaiz, szerintem sok mindent rózsaszínben látsz.

"A GDP növekedéshez még, hogy szerintetek az semmit nem fog számítani, hogy nagyon rövid idő alatt 5,5%-ról, leküldték a kamatot 2 %-ra"
A banki hitelkamatokon ez nem igazán látszik. Pedig éppen a könnyebb hitelhez jutást lett volna a gazdaságélénkítés módja.

"Vannak elképzelések, hogy szabályozni kellene az olajspekulációt"
A szabad piacot nem lehet hosszútávon manipulálni. Az olaj ára fundamentálisan magas, nem spekulatív módon. Most nem részletezem az olajról alkotott véleményemet, szerintem már olvastad párszor.

"Miért ne avatkozhatnának be a lakáspiacba is ha szükségesnek látják?"
Mert a világ legnagyobb szabad piaca az USA lakáspiaca, sokkal nagyobb, mint bármely tőzsde vagy devizapiac. Nem lehet manipulálni.

"...vagy államosíthatnak minden problémás pénzintézetet"
1. a Fanniet és Frediet most államosítják, roszz nyelvek szerint akár 500 milliárdba is kerülhet. Önmagában már ezt a lóvét is szép lesz összekalapozni. De lesznek még államosítások vagy állami beavatkozások, ez kétségtelen.
2. ettől a lakáspiac esése még nem áll meg

"Rengeteg eszköz van a kezükben."
Csak a rossz és még rosszabb közül választhatnak.

Névtelen írta...

Drop,

elismerem optimista oldalról közelítettem meg a dolgokat, mert leginkább pesszimista véleményeket olvasok, és muszáj volt a másik oldalt is képviselni néhány gondolattal.

Válaszolva konkrét felvetéseidre:

"A banki hitelkamatokon ez nem igazán látszik. Pedig éppen a könnyebb hitelhez jutást lett volna a gazdaságélénkítés módja."

Az USD libor amihez jellemzően kötik a dollár hitelek kamatát most , 1 hónapostól, 1-évesig, 2,4%, és 3,3% között mozog nyilván azért mert a piac már 1 éves időtartamban kamatemelést áraz. Az ehhez alkalmazott kockázati felárat az adott ügyfél, adott ügylete határozza meg. Új ügyleteknél.
A kamatcsökkentés előtt kötötteknél ez automatikusan 3-3,5%-os kamatcsökkenés az ügyfélnek.

"A szabad piacot nem lehet hosszútávon manipulálni. Az olaj ára fundamentálisan magas, nem spekulatív módon. Most nem részletezem az olajról alkotott véleményemet, szerintem már olvastad párszor. "

Nem értünk ebben egyet. Az olaj ára az miatt magas, mert amióta tart ez a hitelpiaci válság rengeteg spekulatív tőke áramlott oda, és az összes többi áruba. Mindig vannak kivételek a szabad piacon is, ha szükség úgy hozza, lásd bankok short tilalma. Szerinted, ha hoznának egy olyan intézkedést, hogy az olaj piacán csak a tényleges vevők és eladók lehetnek jelen (ez becslések szerint a mostani forgalom 10%-a) mennyi lenne az ára? Szerintem jó, ha 80 dollár megfogná.

"
Mert a világ legnagyobb szabad piaca az USA lakáspiaca, sokkal nagyobb, mint bármely tőzsde vagy devizapiac. Nem lehet manipulálni."


"1. a Fanniet és Frediet most államosítják, roszz nyelvek szerint akár 500 milliárdba is kerülhet. Önmagában már ezt a lóvét is szép lesz összekalapozni. De lesznek még államosítások vagy állami beavatkozások, ez kétségtelen.
2. ettől a lakáspiac esése még nem áll meg"

Mindent lehet manipulálni csak szándék kérdése. Vehet az állam lakásokat is nemcsak bankokat. Kisegítheti a problémás adósokat támogatásokkal, hogy tudják fizetni a törlesztéseket.
A Freddie, Fannie együtt kb. 8000 milliárd dollár értékben kezel jelzáloghiteleket. Ezeknek az államosításával a lakáspiac összeomlását kerülhetik el.
Egyébként a lakás árak eddig kb. 30%-ot estek. Előbb-utóbb a kereslet kínálati viszonyok állami beavatkozás nélkül is kiegyenlítik egymást, vagy mindenki hajléktalan lesz, és a házak üresen állnak majd?


banyaiz

drop írta...

A hitelezésben annyira azért nem vagyok a topon, de a 15, 30 éves hitelek kamata nem változott érdemben.
A rövid lejáratú személyi hitelek viszont biztosan jóval drágábbak annál, amit írsz. Pl. a hitelkártyára felvett hitelek kamata még emelkedett is. A vállalati hitelekkel nem tudom, mi a helyzet, utána kellene nézni, a hitelbiztosítók gondolom kezdenek kiesni a játszmából, bár nem tudom biztosan.

Az olajban nagyon nem értünk egyet, a te álláspontod nem egészen világos számomra. Meddig lesz még elég olaj, meddig fokozható még a kitermelés?

A lakásárak eddig kicsit több, mint 15%-ot estek. 30%-ra becsülik jelenleg a végét, vagyi még hosszú az út, legalább 2 évig esnek még az árak.

"A Freddie, Fannie együtt kb. 8000 milliárd dollár értékben kezel jelzáloghiteleket. Ezeknek az államosításával a lakáspiac összeomlását kerülhetik el."
Ha ez a két cég csődbe menne, akkor a bankoknak szinte lehetetlen lenne újabb jelzálog hiteleket kihelyezni, a lakáspiac tényleg összeomlana. Nyilván nem ez lesz a helyzet, a 2 céget a államosítják. Ez rengeteg pénzbe kerül, viszont a lakásáresést nem állítja meg. Miért is állítaná?

Az állam nem vesz lakásokat, szerintem ez egy őrült ötlet. Miből akaszt le ezer milliárdokat? És ezzel mennyi időre oldaná meg a problémát? Mit csinál a lakásokkal?

Az adósokat szintén problémás támogatni. Kísérletek vannak rá, költenek is rá már eleget, de összességében nem megoldás.

Mindezeken kívül olvasd el Roubini 12 pontját, amit már sokszor belinkeltem, nem csak a lakáshitelekkel lesz itt probléma, hanem minden mással (hitelkártya, vállalati hitelek, LBO-k, diákhitelek, autóhitelek, stb.).

drop írta...

Corporate bond credit spread

http://www.investorsinsight.com/cfs-filesystemfile.ashx/__key/CommunityServer.Blogs.Components.WeblogFiles/thoughts_5F00_from_5F00_the_5F00_frontline/jm082908image004_5F00_3.jpg

Szóval a vállalati kötvényeknek sem lett alacsonyabb a kamata.

Névtelen írta...

Lakásárak az USA-ban a 2006. januári "csúcspont" óta esnek. Csak 2007-ben ez még nem jelentkezett a tőzsdei árakban. Gondolom akkor még nem számítottak ilyen drámai visszaesésre.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=97415


Hiteleknél ezek az USD liborok azt mutatják, hogy a bankok egymásnak 1 hónaptól-1 évesig lejáratokra ebben a sávban adnak hitelt. Ügyfelek felé erre tesznek egy marzsot ami sok mindentől függ, ügyfélkockázat, hiteltípus, lejárat minél hosszabb lejárat annál nagyobb a marzs a kockázat miatt stb. Viszont egyértelmű, hogy a kamatcsökkentéssel a forrás olcsóbb a számukra. A hitelszerződéseket is nagyon sokféleképpen köthetik meg. Lehet fix kamat is, de általában főleg a hosszú lejáratoknál kötik vmihez, jellemzően dollár alapú hiteleknél USD liborhoz. Van egy 10 éves beruházási hitelszerződésed cégként amit megkötöttél 3 havi USD libor + 3%-os kamaton 2006-ban. Akkor az USD libor valahol 5-6% között mozgott. Fizettél rá 8-9%-os kamatot, most fizetsz 5,5%-ot. Több pénz marad nálad, többet tudsz fogyasztani, beruházni, élénkül a gazdaság. Új hiteleknél ugyanez. Biztos nem minden esetben, de sok esetben igen. Ezért vágták a kamatot. Több pénz legyen a gazdaságban.

Olaj: nézd meg a 2006.-os értékét. Volt 50 dollár alatt is. 40 dollárra várták. Kevesebb azóta számottevően az olaj? Olyan drasztikusan megnőtt a fogyasztás? Egyik sem szerintem. USD gyengült baromira, hitelválság, kamatvágások miatt. Rengeteg spekulatív tőke áramlott a nyersanyagokba. Persze egyszer elfogy az olaj, és a kitermelés sem fokozható a végtelenségig, a felhasználás pedig nő. Azért a mostani árnak ehhez szerintem nem sok köze van. Már az USA tőzsdefelügyelet is elismerte, hogy a 147 dolláros ár elérésekor több mint 90% spekulatív tőke volt a piacon, és EGYETLEN hedge fund birtokolta a pozíciók 10%-t. Szerintem iszonyú lufi van ebben. Majd ha dollár erősödni kezd meglátjuk, de a kipukkanását várom 1 éven belül.

Lakásvétel nem lenne egyedi eset a történelemben Franciao-ban volt már rá példa még a 60-as években. Pl: szociális bérlakásként hasznosíthatják, vagy aki nem tud törleszteni az továbbra is marad a lakásban bérlőként, kedvezőbb feltételekkel mint a hiteltörlesztése.
Sok pénzbe kerül de az akut probléma kezelése mindig fontosabb mint ami ezáltal keletkezik. Aztán majd a költségvetési hiányt kell megoldani. Esetleg nem kell Irakban elkölteni néhány 1000 milliárdot, vagy vmi hasonló.

Freddie, Fannie megmentése elkerülhetetlen ártól függetlenül azért is amit írtál. Ez nem állítja meg a lakásárak esését de legalább nem is fokozza. Egy kockázati tényezővel kevesebb.

Adósok támogatásánál megint az időnyerés a cél amíg a lakás árak nem kerülnek egyensúlyba , a gazdaság el nem indul a növekedési a pályán, addig kell húzni az időt.

Roubini-t nem olvastam de megnézem.


Lehet ám, hogy neked lesz igazad, de azért nem fogják olcsón adni a bőrüket hidd el. :)


banyaiz

Névtelen írta...

Egy internetes jelzálog kalkulátorba beütöttem: Texas, Dallas, $250,000, 30 év, fix kamat, 5% befizetéssel.
Ezt kaptam:
Mortgage Rates in Dallas, Texas
30 Year Fixed
Rate Fees Monthly($)
6.500 $1,179 $1,580
( nem kell túlbonyolítani. :D )
Egyébként a hivatalos 30 éves mortgage átlag 1 éve 6.85 volt, most pedig picit magasabb.

Más: Az Exxon Mobil kitermelése 5%-al visszaesett a 2.Q-ban, a Chevroné 3.4 %-al (2 napos Bloomberg hír). Ezek tények. Ha magukhoz térnek a gazdaságok és ezzel a keresleti oldal...

Üdv. Attila

Névtelen írta...

Attila,

értelek, de a mortgage hitelek kamata, és a teljes hitelpiac kamatszintje azért nem ugyanaz. Csoda még az is, hogy kapsz jelzáloghitelt azután ami az USA ingatlanpiacon történik. :)

Mi értelme lenne alacsonyan tartani a kamatot, ha ez semmilyen gazdaságélénkítést nem okoz. Csak azért, hogy emelkedjen az infláció, és a dollár gyengüljön?

Exxon Mobil kitermelése esett ebből milyen következtetést vonsz le? Már nincs olaj amit kitermeljen ezért esik? És 2 év múlva bezárnak mert elfogyott az olaj? Vagy mi a koncepciód ezzel kapcsolatban?

banyaiz

drop írta...

banyaiz, egyetértek, hogy a kamatcsökkentésnek vannak jótékony hatási a gazdaságra. A meglévő hitelekre igaz is, amit írsz, de az új hitelkihelyezéseknél szkeptikus vagyok. Ahogy Attila is írta a hosszú lejáratú újonnan felvett hitelek kamata nem változott az elmúlt években számottevően. A vállalati hitelek szerintem még nőttek is.
De alapvetően a gazdaság felpörgetését az alacsony alapkamat leginkább úgy szolgálná, hogy a bankok egyre több hitelt helyeznek ki az alacsony kamat miatt, ami pénzt juttat a rendszerbe, felpörög a gazdaság. Ennek azonban éppen az ellenkezője zajlik, a money supply zuhan vagyis nem kerül számottevően új pénz a gazdaságba.

Az USA állam GDP százalékosan már úgy el van adósodva, mint mi, amikor elkezdtük a megszorításokat. És te most azt javaslod, hogy a továbbra is fennálló óriási éves hiányukat megfejeljék ezer milliárdokkal lakásvásárlással, bankok megmentésével. Szerintem ez nem túl jó ötlet, már a bankok megmentésébe is belerokkan a költségvetés.

drop írta...

Az olaj elmúlt 3 évéhez egy kérdés.

Szerinted melyik a valószínűbb az alábbi 2 közül?

1. Az áremelkedést 3 éve tartó spekuláció okozza

2. Az áremelkedést az okozza, hogy a jelentősen bővülő világgazdaság mellett a 20 legnagyobb kitermelőnek a nettó olaj exportja 3 év óta nem emelkedett.

Forrás:

http://3.bp.blogspot.com/_kdcZbozWthI/SKHJJ8202xI/AAAAAAAAAeY/9CbdGzVtdnc/s1600-h/NOE0808.gif

Névtelen írta...

A piac legnagyobbjainak esik a kitermelése. Egyértelmű, hogy a szektortársak is hasonló problémákkal néznek szembe (egyre nehezebb új mezőket találni, egyre magasabb a kitermelési költség). Ez a csökkenő kínálat jelenleg jelentősen visszafogott kereslettel találkozik, de a gazdasági növekedés újraindulása összehasonlíthatatlanul rövidebb idő alatt fog növekvő keresletet generálni, minthogy a kínálati oldal bővülőre fordulna ( már ha egyáltalán bővülhet, lásd Drop véleménye).
Az általad várt megszorítások megtörténtek. A CFTC olyan pozíciókat is spekulatívnak minősített már és záratott, amelyek eddig nem voltak azok.
Fogalmam sincs mennyi olaj van és mikor fogy el, de a kereslet- kínálat a logika szerint felfelé jelüli ki az ár útját hosszabb távon.

A kamatot információként írtam, mert említettétek. Nem lett alacsonyabb a jelzálog állomány átlagos kamatszintje, sőt picit emelkedett. Attól hogy az állam áll a kontraktusok mögé, még nem lesz az adósnak több pénze. A hitelből fedezett növekedésnek, jólétnek korlátai vannak. Ezt már többen leírták itt is.
Mi történik, ha ti a háztartásotokban tartósan jóval többet költötök, mint a jövedelmetek és hitelekkel pótoljátok a különbözetet. Majd a hiteleket is hitelből kell törleszteni... Mit teszel?
Vissza kell venni az életszínvonalból. Az átlag amerikainak most kissebb házba kell költöznie, el kell adni egy kocsit a családból, jövőre a Bahamák helyett leugranak nyaralni a nagyihoz... Vissza kell venni a fogyasztásból, mert nincs meg a fedezete. Márpedig a rendszer a fogyasztásra épül és sokkal kevésbé a termelésre. Visszaeséshez kell hogy vezessen.
Nem kétséges, hogy még több likviditást pumpálva a rendszerbe ujraindítják a növekedést és ezzel újabb szöget vernek a koporsóba
( nem azt mondom, hogy ne tegyék, fogalmam sincs mit kellene tenni).
Abban viszont biztos vagyok, hogy ezen az úton össze fog omlani a rendszer.
Valakik beszélgettek ezen a fórumon a GDP deflátor és a CPI különbözetéről. Az én válaszom az, hogy hazudnak. Kitaláltak egy formulát rá. Hogy nézett volna ki az adat, ha a tényleges inflációval számolnak. Valami 6%, nem 1.2%. Szép nagy recesszió van.
De az igazi probléma a hitelből történő fedezetlen látszatnövekedési korszak most vagy hamarosan bekövetkező vége.
Így látom én.

Üdv. Attila

Névtelen írta...

Aranyosan vitatkoztok itt.

Én még itt nagyon új vagyok , de pár sort le szeretnék írni.
Usában nem vallják be , hogy mi a helyzet.Az angol pénzügyminiszter megtette.
SZVSZ:ha anglia erre sem esik be, akkor az itteni párbeszédtől függetlenül is long-nem azért mert jó a gazdaság , nem mert a rv-k alul vagy felülértékeltek , csak és kizárólag azért ,mert a nagy speki tőke szeretne egy jelentős-de fundákat teljes mértékben nélkülöző-emelkedést csinálni , hogy akinek még van , az is folyamatosan beszálljon longba, majd a kellő pillanatban még nyereséggel kivonulva átállni a short oldalra és a sok még optimistának megalkotott emberke pénzét elszedve kezdje meg a másik oldalról is a nyereség bekebelezését.
a dolog ennyire egyszerű-a gdp adat tévedési %-a majd 90%-os volt.
NA NE MÁR!

Minket az egyetemről századennyi tévedésért újtalálkozás reményében reptettek.
Vannak új jelek:hidegháború-irán , aki felfedezte , hogy a "fejlett" európa és nyugat---éppen a fogyasztása miatt nagyon is sebezhető!---ők csak egyet szellentenek és máris összedöl a sok nyugati és fejlett civilizáció!

Ez itt a lényeg-az egértől az elefánt is fél--és egyre több kis egér kezd öntudatra ébredni!!!!

üdv. Szabó Lörinc

drop írta...

Attilával egyetértek alapvetően.

"Nem kétséges, hogy még több likviditást pumpálva a rendszerbe újraindítják a növekedést és ezzel újabb szöget vernek a koporsóba"

Nem pumpálnak éppen, itt az M3 money supply alakulás, ahogy már korábban említettem. Sokat mondó az ábra. Kb. most érkezünk el a pénzmennyiség szűküléséhez, amit egyesek a deflációnak tartanak.

http://2.bp.blogspot.com/_nSTO-vZpSgc/SKr8DAbBkuI/AAAAAAAADIA/d2SUb_dj5zg/s1600-h/m3.png

Névtelen írta...

Hűha srácok nem győzöm a válaszokat.
Bocsánat de megadom magam.

Azért írtam, hogy ne csak negatív szemszögből nézzük a dolgokat.

Maximális respect a részemről felétek, és mondom mégegyszer lehet, hogy igazatok van.

Több irányú folyamatok zajlanak az idő majd eldönti melyik az erősebb.

Olajnál is amint a dollár erősödni kezd és mégsem zuhan vissza az ár, máris elismerem, hogy tévedtem.

1-2 év múlva okosabbak, és/vagy gazdagabbak/szegényebbek leszünk. :)

Jó tőzsdés szerintem mindig mindenben kételkedik, és minden irányból megnézi a dolgokat. Már talán ezért sem volt hiábavaló itt beszélgetnünk.

Jó szelet nektek.

banyaiz

drop írta...

"Olajnál is amint a dollár erősödni kezd és mégsem zuhan vissza az ár, máris elismerem, hogy tévedtem."

Sokak szerint a gyenge dollár oka az USA óriási külker deficitje. Ha pedig az olajár csökken, akkor az USA külker deficitje is csökken (ők a világ legnagyobb importőrei) és így a dollár erősödik.
Vagyis a logikád nem biztos, hogy túl okos, nem tudjuk pontosan, mi, mire hat. Lehet, éppen fordítva van, mint ahogy gondolod és az olajár vezeti a dollárt, nem pedig fordítva. De lehet, hogy itt nagyot tévedek.

Névtelen írta...

EU zónában kamatemelés, USA kamatcsökkentés, dollár gyengült. Nyersanyagokat dollárban számolják. Egyértelmű spekuláció a nyersanyagokban ezt a folyamatot kihasználva. Részvénypiac gyengélkedik. Sok tőke nyersanyagalapokba. Ennyi a logikám. Amint ez a folyamat megfordul, kiderül, hogy helyes e?

Exportnak egyértelműen jó a gyenge dollár ez is igaz.

banyaiz

drop írta...

Félre ne érts, én nem mondom, hogy az olajár (és ezzel együtt a nyersanyagpiac) most száguldani kezd. Nem tartom valószínűnek, de kizárni nem tudom.
Szerintem az előbb belinkelt money supply ábra alapján átváltunk zsugorodó pénzkínálatba és így minden esni fog a la Japan 90-es évek: részvénypiac, nyersanyagpiac, élelmiszerárak. A dollár merre megy, arról fogalmam sincsen.
Az olaj azért nagy talány, beleköphet ebbe a levesbe. Ha Szaúd-Arábia nem tudja növelni a kitermelését, akkor vége a dalnak.

Névtelen írta...

Recesszióban egyértelműen kevesebb nyersanyag kell, ezért az áraiknak csökkennie kellene. Persze lesz/van recesszió, és meddig ez a nagy kérdés?

Az M3 pénzkínálatból nagy következtetéseket azért ne vonj le, mert már néhány éve nem közlik az USA-ban mivel a modern gazdasági rendszerben elavultnak tartják a számítási módját.

Az EU-ban meg éppen az a bajuk, hogy túl magas az M3 alacsonyabb szinten szeretnék látni.

banyaiz

drop írta...

"Recesszióban egyértelműen kevesebb nyersanyag kell, ezért az áraiknak csökkennie kellene."
A világ össz GDP-jére tekintve nincsen recesszió vagyis az olaj felhasználásnak egyelőre nőnie kellene.

Ha jó az indikátor, ha nem, az M3 óriási esése azért mindenképpen mutatja a jövőt.

"Az EU-ban meg éppen az a bajuk, hogy túl magas az M3 alacsonyabb szinten szeretnék látni"
Ez meglesz hamarosan, nem kell aggódnia az EU-nak :)

Alvás.

Névtelen írta...

Z, mint Zoli?

Számomra nem (és úgy hiszem számodra sem) az igazamról szól a történet. Pusztán érvek ütköztetése, mely során megerősítést nyernek gondolataim, vagy éppen megdőlnek. Mindkét esetben nyerek az ügyön. 8 év kereskedés és csaknem 20 év érdeklődve elemezgetés után is csak annyi biztos számomra, hogy milyen keveset tudok.

Evezzünk más vizekre.
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=35982&page=2
Trader888, a 26-os post-tól kezdve csak őt olvassátok.
A fickó banki trader volt és hihetetlen amiket mond, ahogy látja a dolgokat.
Annak idején, mikor elolvastam, nagy hatással volt rám. A hozzáállása a kereskedéshez, a pénzhez, az élethez. Szerintem mindenkinek el kellene olvasnia.

Üdv. Attila