Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. október 9., csütörtök

Ami még hiányzik

A másik sarkalatos pont a jelzáloghitelek csökkentése az USA-ban.
Jelenleg kb. 20%-ot esett az ingatlanok értéke az USA-ban és most kb. 10 millió háztartásnak nagyobb az ingatlanhitele, mint házának az értéke. Az előrejelzések szerint 40%-ot fog esni az átlagár és ekkor már 20 millió ilyen háztartás lesz. Kb. minden második ház/ingatlan rendelkezik jelzáloghitellel, összesen 40 vagy 50 millió, nem emlékszem pontosan. Az USA törvények szerint simán ott lehet hagyni a hitelt, következményei nincsenek, csak a házat, mint jelzálogot kell otthagyni a banknak. A számok elképesztőek, látható, hogy ha csak minden 3. vagy 4. ember hagyja ott a házát, akkor kezelhetetlenné válik a probléma, minden bank menthetetlenül csődbe jut. Ugyanis már nem csak subprime vagy ALT A - ARM hitelfelvevők fognak csődöt jelenteni, hanem az eddig jó hitelesek is.
Na ez lenne a világtörténelem legnagyobb pénzügyi katasztrófája.

Ezt nem lehet kezelni alapkamat csökkentéssel. Egy lehetőség kínálkozik, a kölcsön összegének csökkentése a rászoruló háztartásokban állami segítséggel . Nyilván a bankoknak ezekből a leírásokból is erősen ki kell venni a részüket, hiszen ez nekik is kedvez, különben összeomlik a rendszer.
Hiteles ingatlanpiaci elemzők szerint a 4. negyedévben bedurvul az ezen okokból csődöt jelentők száma, de egyelőre nem történik semmi. Pedig sürgős lenne.

Remélem érthető, miért írom azt, nincs az a hatalmi kör, ami ezeket az eseményeket befolyásolni tudná. Az USA kormánya sem állíthatja meg a lakásár esést, mert az USA ingatlanpiaca a világ legnagyobb szabad piaca, messze felülmúl minden tőzsdét. Mesterségesen beavatkozni nem lehet. Tüzet kell oltani a lehetséges eszközökkel és reménykedni, hogy nem túl késő.
A nagyon súlyos recesszió már nem elkerülhető. A világválság talán még igen, de ebben csak reménykedhetünk.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Drop le se tagadhatnád hogy Roubini-t olvasol, az utóbbi időben folyamatosan az ő cikkeit látom itt viszont :) (mellesleg nem baj, szerintem ő az egyik akire érdemes figyelni; ajánlom még Jim Rogerst meg Marc Fabert)

drop írta...

Így van, ő megmondta mi lesz.
De túl optimista volt.

Bár a pár napos mother of all bank run megjegyzése már kemény.

drop írta...

Egyébként sok mindenkit olvasok. De ez az egy értelmes terv, ami létezik.

Egy ideje már nem hiszek benne, hogy működni fog, de a remény hal meg utoljára.

Unknown írta...

Az öreg eredetileg 40% körüli usa tőzsdeindex zuhanással számolt, ma már viszont 50%-ot mond, de kezdem úgy érezni, hogy az egy elég optimista szcenárió...

Unknown írta...

Ja amúgy valahol azt nyilatkozta, hogy az összes hosszú távú megtakarítása index részvényalapban van - talán nem hitt saját magának, vagy ilyen kis "apró" fluktuációk miatt nem akar ki/beugrálni.