Az új közös blog végleges formája : részben fizetős.

Bárki számára elérhető, bizonyos menüpontok azonban zártak, és csak blogtagoknak elérhetőek. Gondolom sejtitek, melyek azok. Mondjuk így : a megítélésem szerint érdemi információval bíróak zártak. Ez a link az új közös blogba visz :

http://www.dlphkozosblog.eoldal.hu/

2008. október 9., csütörtök

Végre valami

Végre rájött az amerikai vezetés, hogy nem lehet megmenteni a csődben lévő amerikai bankok részvényeseit. Ez az első igazán pozitív hír, amit mostanában hallottunk.
Tegnapi hírek szerint Paulsonék a Kongresszus által megszavazott 700 mrd-ot az eredetileg tervezett banki eszközök vásárlása helyett banki tőkeinjekcióra akarják használva, amiért részvényeket kapnak cserébe. Magyarul részben (vagy egészben) államosítják a rászoruló bankokat. Ez óriási előrelépés. Ugyanis az eredeti tervezet szerint minden bank eladhatta volna a rossz eszközeit az államnak, amihez a 700 mrd nagyon kis összeg lett volna. Ráadásul így mindenki részesült volna a támogatásból, az olyan bankok is, akik alapvetően jó állapotban vannak, de azért vannak rossz eszközeik is, azok is, akik annyira szarul állnak, hogy teljesen mindegy nekik, úgyis csődbe mennek, de azért próbálkoznak és azok is, akikre tényleg érdemes pénzt költenie az államnak. Ráadásul az eszközök felvásárlási ára óriási vita téma lett volna, hiszen nincsen valós kereskedési piaca ezen eszközöknek. Vagyis a 700 milliárd nagy részt elvesztegetett pénz lett volna. Ezt árazta a piac az elmúlt héten az óriási esésekkel. Most rájöttek Paulsonék, hogy nem működik az eredeti terv, nem tudják megmenteni a bankos haverokat. Ugyanis akkor összeomlik a pénzügyi rendszer.
Szerencsére találtak egy kiskaput a törvényben, ami lehetővé teszi a fennt leírt tőkeinjekciót.
Ez az egyik lépés ahhoz, ami megakadályozza a pénzügyi összeomlást és így a világgazdasági válságot.
Az összehangolt alapkamat vágás szintén jó húzás, de egyelőre a magas LIBOR szint miatt nem sokat ér, de hosszútávon lesz hatása, persze csodát nem kell várni tőle.
Van még egy dolog, amit sajnos még nem tettek meg, ami szintén égetően sürgős lesz lassan, majd később lesz időm leírni talán.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Drop így van, remélem a piacok is értékelik. :)

Herceg